icon

Partner má u mňa prechodný pobyt. Za akých pomienok môže čerpať očr na moje deti?

nieco
14. okt 2019

Ahoj.
Chcem sa opýtať o radu. Som rozvedená s 2 deťmi. Mám priateľa cez 5 rokov, má u mňa prechodný pobyt nahlásený. Za akých podmienok môže čerpať na moje deti priepustky/očr/paragraf...
Musíme sa vziať, alebo si musí osvojiť deti?
Ide mi aj o to, aby som neprišla o výživné od bývalého, otca detí.
Ďakujem 😊

matejko18
14. okt 2019

Keď si osvojí tvoje detí tak o výživné prídeš....

17juraj17
14. okt 2019

@nieco Myslim ze by mal stacit trvaly pobyt aby bolo jasne ze zijete v spolocnej domacnosti, prip druh/druzka. Snad to vie daktoka konickarka presnejsie.

klarissa25
14. okt 2019

No musí mať deti osvojene. Nestačí trvalý pobyt...

sissy27
14. okt 2019

@nieco očr len ak by si deti osvojil, čím prídeš o výživné. Paragrafy / priepustky záleží od zamestnávateľa, či ich bude akceptovať aj na cudzie deti (po právnej stránke) a či lekár bude ochotný vystaviť potvrdenie. Ak teda vie, že on on nie je ich otcom tak je aj celkom zvláštne, že poskytuje informácie o ich zdravotnom stave atď.

elanor
14. okt 2019

podla tohto ako to chapem spravne, by stacilo, keby ste boli zobrati - "alebo dieta jeho manzelky"
(3) Dieťa na účely poskytovania ošetrovného je

a) vlastné dieťa alebo osvojené dieťa poistenca alebo jeho manžela (manželky),

b) dieťa, ktoré bolo poistencovi zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu.

evittam
14. okt 2019

@17juraj17 Status druh/družka právne neexistuje.

17juraj17
15. okt 2019

@evittam Jasne. Skor som to myslel ako hovorovo povedane kedze ziju v spolocnej domacnosti. Nie je davno som cital clanok a tam sa uvadza (nastastie som ho nasiel)

Ak druh a družka žijú spoločne v domácnosti, považujú sa za rodinných príslušníkov na účely Zákonníka práce.

Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno na sprevádzanie rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia, na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie.

No neviem ci sa to vztahuje aj na deti v spolocnej domacnosti, no mohlo by sa.