Diskriminácia matiek na pracovisku
Ahojte,
som matka 2 malých detí a vrátila som sa po materskej do práce, mám nového nadriadeného - mladého bezdetného, ktorý mi chce posunúť začiatok a koniec pracovnej doby o pol hodinu bezdôvodne len preto že mu to takto vyhovuje, ide o súkromnú firmu, ostatní zamestnanci majú nezmenenú pracovnú dobu, takže ide len o mňa, ja to nemôžem akceptovať nakoľko pol hodina v mojom prípade robí veľa - nestihla by som vybrať deti zo škôlky jaslí.... on tomu " nerozumie" a chce aby som si to " nejako zariadila " je toto vôbec normálne???? aby mladý bezdetný človek takto uvažoval a robil mi zo života peklo??? Čo mi ostáva??? budem to dodržiavať - čo sa mi nedá nakoľko mi deti nemá kto zo škôlky vyzdvihnúť alebo odísť. Stretli ste sa Vy s nejakou podobnou diskrimináciou? ako to nakoniec skončilo?, zdôrazňujem, že len mne z celej firmy chce takto bezdôvodne zmeniť prac. čas.
ja sa nečudujem, že s matkami tak zametajú, keď každí radí držať hubu a krok a zariadiť si to hocijako, ak sa nebudeme ozývať a žiadať rovnaké zaobchádzanie, tak sa to nikdy nezmení a bude to len a len horšie
@zeleny_cajik no ved ano,vsak teraz jej povedal,ze sa jej meni pracovna doba,tak si bude musiet zariadit tak,aby mal kto deti zaniest do skolky a jasli a aj ich vyzdvihnut.ako ja nevravim,ze je to spravodlive.robila som dlho u sukromnika a teda viem ako vedia zametat so zamestnancami.bud sa mu moze postavit a ohradit sa tym,co ma napisane v pracovnej zmluve a teda zmenu pracovneho casu nepodpisat a v konecnom dosledku,ak to nema na papieri,tak moze odmietnut takto chodit.avsak urcite pride o pracu,ak sa vzprieci,takze co si budeme nahovarat?
@keziah vedela by som dohladat aj tu cesku verziu, ale ked som videla to, co si dala, tak mi to pripadalo ako doslovny preklad 😉 ... v kazdom pripade, netreba nechat so sebou zametat.
Potom ale neviem o com je tato debata? O vyzalovani sa na zleho sefa? A ja si nemyslim, ze to musi nutne znamenat vyhadzov - ja som tesne po skole robila vo firme ako zivnostnik a odmietla som robit nejake veci, pretoze som to nemala v naplni prace (bola to administrativna praca) a nikto ma nevyhodil. Ak je zmena pracovneho casu zamienka na vyhadzov, ak pristane, najde si na nu nieco ine.
A inak, ak budes jedina, komu zmenia pracovny cas, je to diskriminacia ako vysita.
@sunshineka "budem sa musieť prispôsobiť, aj keď to nie je spravodlivé". Hej, keby si to povedali všetci, nemáme dnes právo ani študovať ani voliť, možno ani šoférovať. Je asi otázka bvnútorného nastavenia, osobne nie som typ "držať hubu a krok". Niekedy sa mi to vyplatilo, niekedy nie 😉 Stiahnuť chvost môže vyzerať ako výhodnejšie riešenie, ale je to prvoplánové, lebo ak s tebou zametú raz, zametú aj druhý krát a nakoniec človek úplne rezignuje na nejaké vlastné práva a potreby. O tom, že chcem dať svojim deťom iný vzor správania ani nehovorím.
@zeleny_cajik problem je, ze pravne povedomie na slovensku je velmi nizke... nejde len o pracovne pravo, ale o vsetko. napr. len taka "blba" generalna plna moc, ktore je platna pre vsetky pravne a bankove ukony... banka, posta a neviem kto vsetko este ju neuznavaju... na zaklade coho? akeho zakona? ziadneho... len na zaklade toho, ze ludia su "blbi" a nechaju sa buzerovat...
a tak je to aj s pracovnym pravom...
ako v zakladatelkinom pripade by to nejak zariadit islo - ak by teda chcela ostat vo firme za danych podmienok. ale ja mam z jej prejavu pocit, ze opatrovatelku nechce a o pracovny cas bojovat tiez nie...
@bubelko No hovor mi o tom. Denne s tým bojujem (špeciálne banky a ich požiadavky na plné moci).
@hradnapani on je presne ten typ že už len čakám čo nové vymyslí...
@sunshineka žiaden dôvod
@sunshineka presne ako píšeš nič nedosiahnem ak sa mu postavím..
@maruska123 a co dosiahnes ak sa mu nepostavis?
@bubelko vykašlem sa im na hlavu a pôjdem odtiaľ preč nech si nemyslia že ich budem prosiť... nie sú jediná firma na svete...
@maruska123 ked to ani nevyskusas, tak nemozes vediet. Zato jemu je jasne, ze s Tebou moze kyvat ako chce.
@maruska123 ok, to mas pravdu, a ked ti to spravia v dalsej, tak pojdes zas prec? a zas a zas?
@zuzkaanicka to máš pravdu musím si to poriadne všetko premyslieť
@maruska123 stretla som sa s diskriminaciou...moja dalsia otazka- chces to riesit?
@bubelko urobím ešte jeden pokus, pekne milo s ním prehovorím...a ak sa nič nezmení mám už plán B ale ten tu bohužial baby napísať nemôžem ale v tom prípade bude ľutovať, že takto so mnou zaobchádzal , ako on ku mne tak ja k nemu
@krprtka riešiť určite áno ale neviem presne akým smerom sa dať, lebo ak by som to riešila v zmysle práva, a uznal to, skôr či neskôr by zas čosi vymyslel a primerane sa ku mne správal prípadne by hľadal chyby , proste by mi robil zle - kto chce psa biť palica sa vždy nájde, nakoľko s ním sedím v jednej kancelárii neviem či potom všetkom by som v tej práci chcela ostať a byť v strese a v konečnom dôsledku by som aj tak odišla..., máš nejaké konkrétne skúsenosti? daj typ
@maruska123 Nie, nestretla. Moj zamestnavatel je maximalne ustretovy, dokonca umoznuje par dni v mesiaci pracu z domu (mam taku pracu,ze sa to da).Nehovoriac o to, ze organizuju akcie pre deti, sportovy den, dokonca kazda mamicka dostava pri narodeni dietata prispevok 333 euro a tiez pri sobasi to iste...tym som nechcela provokovat, ale je to tak.
@mircalla ja Ti verím ja som tiež mala ústretovú šéfku v tomto smere ale zmenil sa mi šéf a teraz mám toto...
Mne tak sefka vymenila smeny
, po 3 tyzdnoch som odisla, nemohla som robit rovnako jak manzel a mat doma 3 tyzdne kazdy den svokru,, ze aaaaaaa
@maruska123 Mozes sa s nim skusit este raz porozpravat. ale zrejme to aj tak nepochopi....zial.....
@maruska123 asi to nebola klasicka diskriminacia, lebo ja som si v praci vydobila podmienky, o ktorych sa mnohym maminkam asi ani nesniva...ale mam styri deti a "vdaka" tomu som sa stala tercom posmechu...odpoved? Dala som vypoved...a mozu byt radi, ze nepadla zaloba...
Musim poznamenat, ze za mnou stoji moja polovicka- pravnik, takze viem si zvazit, co je este v medziach zakona ...
@maruska123 ano, ale musim makat, mat vysledky atd.....pripadne ak musim skor, si to nadrobim,nemam skratenu dobu. nadcasy robim tiez, ak treba, ale su platene....ja musim byt v praci do 17 hod, ale po dohode mozem obcas skor....ked je potreba, tak potiahnem, aby bola robota urobena....to su najma konce stvrtroka
@krprtka ale v konečnom dôsledku aj ked si bojovala si ten tlak nevydržala a odišla si.... a aj mna aj ked budem bojovať to čaká
@mircalla mnoho firiem dnes je "parent's friendly" a su na to pravom pysne...je to trend a preto sa cudujem, ze to este vela ludi nechape...mal by nastat ozaj taky maly koniec sveta, aby sa ludia uvedomili, kde su prave hodnoty...rodina a cas s nou je top a praca len sluzi na to, aby sme cas s rodinou mohli prezit, ako sa nam zaziada 😉
@maruska123 kludne napis, ked budes potrebovat, poradime 😉 drzim palce!!!
@krprtka ďakujem🙂
Skoda, ze sa este takto funguje... Ja nastupujem o zajtra po MD, na polovicny uvazok... 19 hodin. Pracovna doba od 8,00 -12,30 , stvrtky volne.Utorok poobede 1,5 porada... Skoda, ze niektori ludia zneuzivaju svoju f-ciu...

@sunshineka lenze ked ides robit na smeny, mas to dojednane vopred a vopred sa zariados. Ked ti menia pravidla za chodu, je to ina kava, hlavne ak to fakt nema nejaky racionalny dovod a opravnenu potrebu.