Diskriminácia matiek na pracovisku

maruska123
5. okt 2014

Ahojte,
som matka 2 malých detí a vrátila som sa po materskej do práce, mám nového nadriadeného - mladého bezdetného, ktorý mi chce posunúť začiatok a koniec pracovnej doby o pol hodinu bezdôvodne len preto že mu to takto vyhovuje, ide o súkromnú firmu, ostatní zamestnanci majú nezmenenú pracovnú dobu, takže ide len o mňa, ja to nemôžem akceptovať nakoľko pol hodina v mojom prípade robí veľa - nestihla by som vybrať deti zo škôlky jaslí.... on tomu " nerozumie" a chce aby som si to " nejako zariadila " je toto vôbec normálne???? aby mladý bezdetný človek takto uvažoval a robil mi zo života peklo??? Čo mi ostáva??? budem to dodržiavať - čo sa mi nedá nakoľko mi deti nemá kto zo škôlky vyzdvihnúť alebo odísť. Stretli ste sa Vy s nejakou podobnou diskrimináciou? ako to nakoniec skončilo?, zdôrazňujem, že len mne z celej firmy chce takto bezdôvodne zmeniť prac. čas.

zita19
5. okt 2014

@maruska123 tak podla Zákonníka prace ma zamestnavatel vyjst matke v ustrety pri zmene pracovnej doby ak tomu nebrania prevadzkove dovody. Za prevadzkove dovody si moze zamestnavatel skryt hocico... Naozaj nemas nikoho, kto by ti deti vyberal a postrazil kym prides z prace? Nejaka kamoska na materskej alebo nejaka ina ochotna pani. Mozno na oplatku by si mohla ty vodit jej deti do skolky neskor.

maruska123
autor
5. okt 2014

@zita19 takú kámošku nemám, je to dosť náročné , lebo jedno dieťa je v jasliach a druhé v školke na opačnom konci...

sue
5. okt 2014

@maruska123 skús si predstaviť seba ako šéfku, ktorej prioritou je rozvoj firmy 😉 naozaj vrelo odporúčam... pokiaľ si chceš udržať toto zamestnanie, neostáva ti nič iné, iba spolu s otcom detí zaťať zuby a "nejak to zariadiť"...viem o čom píšeš...bola som na synčeka dlho úplne sama a kadejak sme to lepili, ale bolo to nutné...

Držím palce...(odporúčam nájsť čerstvú dôchodkyňu, ešte aktívnu, ktorá by za málo peňazí vyzdvihla decká a doniesla by ich domov - k sebe alebo k vám...)

henamichal
5. okt 2014

Manžel, svokra, svokor, tvoja mama, tvoj otec - nikto ti nemôže pomôcť? Inak tvoj šéf je dosť krutý...

bubelko
5. okt 2014

@maruska123 skus sa opytat v pravnej poradni, co by sa s tym dalo robit. pripadne, nema tvoj sef este nad sebou nejakeho riadiaceho pracovnika?
ale @zita19 ti radi dobre - skus si zacat hladat niekoho, kto by ich isiel vybrat. nejaka starsia dochodkyna, mamicka na rd, co si chce privyrobit...
ja riesim teraz rovnaku vec - nastupujem do prace, deti koncia v skole 11.45, miesto v druzine nedostali, lebo je plna... do januara pride na vypomoc babka, ale potom musim niekoho najst. lebo inak budu kazdy den u inej susedky, co tiez nie je idealne. ale miesto v druzine dostanem najskor v auguste...

maruska123
autor
5. okt 2014

@bubelko pokiaľ mám ja niekoho platiť zato, tak to môžem ísť robiť rovno inam za menej peňazí, ide o to, že pokiaľ by to platilo v celej firme tak ok, ale keďže viem, že ide len o vrtoch nadriadeného aby sa na mne akože odbavoval, tak to je už o inom, ja viem čo môžem robiť po právnej stránke, pointa je tá že tým nič nedosiahnem a v konečnom dôsledku si musím hľadať aj tak iné zamestnanie nakoľko robiť niekde kde je človek stále pod stresom to nemusím

maria1989
5. okt 2014

@maruska123 máš na zmluve presný pracovný čas? teda od-do? ak nie, nie je to žiadna diskriminácia.... inak, ak by si niekam dávala na šéfa sťažnosť, alebo čo, nepíš tam "mladý bezdetný", lebo toto by sa mohlo považovať za diskrimináciu z tvojej strany 😉 inak jedine, ako radia baby hore... prispôsob sa, lebo sa môže stať, že ťa vyrazia... žiaľ, na SK je to tak.

krprtka
5. okt 2014

@maruska123 pises, ze bezdovodne...zaujima ma dovod. Prepacte, ja nesuhlasim, ze si ma hladat niekoho...Ak je to bezdovodne, riesila by som to s pravnikom...

janinah
5. okt 2014

musíš sa prispôsobiť ty a nie on,ak chceš tú prácu..ja som nastúpila po Rd /2 deti/ do situácie,kedy sa robilo do skončenia oper. programu,kým sa neodoperoval posledný pacient + príprava pracoviska na ďalší deň,nik sa nepýtal ako postíham deti zo škôlky vybrať,neskôr jedna v školke a druhá v škole,hocikedy som taxíkom letela a moje deti tam posledné s učiteľkou a učiteľka "šťastá ako blcha",že tak ešte trčí s mojim deckom.....

janinah
5. okt 2014

@krprtka iste,nech na neho naženie právnika.a o mesiac bude nadbytočná či inak vyšuplíkovaná z práce 😒

maruska123
autor
5. okt 2014

@maria1989 máš pravdu ja to viem a je to hrozné že je to tak

maruska123
autor
5. okt 2014

@krprtka áno len preto že mu to vyhovuje

bubelko
5. okt 2014

@maruska123 ale to nie je len na svk tak, to je vsade vo svete tak... bud teda posli oficialnu staznost, ze podla teba je to bezdovodne posuvanie casu a ak je to tak, mas sancu vyhrat. ak je to ale z nejakeho dovodu, ktory on dokaze obhajit, tak mas smolu...

sendy1977
5. okt 2014

@maruska123 aj tvoj nadriadený ma nad sebou nadriadeného alebo majiteľa, tak sa sťažuj tam, že iba tebe zmenil pracovnú dobu.

hradnapani
5. okt 2014

no neviem, viacere jej radite, ze ma "drzat hubu a krok", ale ak je to len jeho vrtoch, tak by som to vnimala uz ako sikanovanie. Ja osobne by som zvazila rozhovor s este vyssim nadriadenym, pokial by mi tento moj nadriadeny nevedel jasne objasnit dovody zmeny pracovneho casu, a ak by to nepomohlo tak by som mozno hladala aj nove miesto. Lebo kludne to moze dopadnut aj tak, ze teraz jej posunie pracovny cas, o dva mesiace nakaze nadcasy, potom pracu v sobotu a podobne.
a zacala by som asi poradou s pravnikom na pracovne pravo - isto su aj bezplatne poradne, alebo by som tych par desiatok eur dala na kvalitne jednorazove poradenstvo. Lepsie sa totiz diskutuje, ak su argumenty v ruke.

keziah
5. okt 2014

toto je nas zakonnik prace:
(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
Zakon hovori o vaznych prevadzkovych dovodoch, ktore jedine opravnuju zamestnavatela nevyhoviet. Co su vazne prevadzkove dovody, to zrejme zalezi na posudeni zamestnavatela, resp. ak zamestnanec s tymto posudenim nesuhlasi, tak na zvazeni sudu-pokial sa zamestnanec chce sudit.
Davam do pozornosti aj sudne rozhodnutie z ciech, myslim, ze vychadzaju z rovnakej upravy, ako mame my:
http://www.sme.sk/c/7344237/rodicia-maloletych-...

zuzkaanicka
5. okt 2014

@keziah v CR je to tak, ze pokial mas deti do 15 rokov, tak ak nie su vazne prevadzkove dovody, zamestnavatel je povinny Ti pracovny cas upravit tak, aby si stihala napr. skolku.

zuzkaanicka
5. okt 2014

@keziah malo byt TIEZ tak🙂

keziah
5. okt 2014

@zuzkaanicka ja nepoznam cesky zakonnik prace, priznavam, ale vychadzam z toho, ze cesky sud sa v rozhodnuti opieral o:
V prelomovom rozsudku najvyšší súd v júli konštatoval, že "ak zamestnanec starajúci sa o dieťa do 15 rokov veku požiada o kratší pracovný čas alebo inú vhodnú úpravu stanoveného týždenného pracovného času a nebránia tomu vážne prevádzkové dôvody, je zamestnávateľ povinný takejto žiadosti vyhovieť".

Co je priblizne znenie nasho zakonnika prace.

sandri
5. okt 2014

A s tym sefom si sa skusala rozpravat, co je vlastne dovodom posunu pracovneho casu? Lebo ja osobne mam taku skusenost, ze v byvalej firme som sice mala na zmluve uvedeny flexibilny cas, ale velmi rychlo som pochopila, ze majitel chodi na 9.30 do prace, o 10.00 zacina pracovat a uplne bezne mi o 16.30-17.00 posielal zadanie, ktore bolo este v ten den treba odovzdat. Cize ak som prisla do prace skor, bola to moja blbost, lebo skor domov som ist aj tak nemohla. Nie je toto aj tvoj pripad? Ze mlademu sefovi sa nechce vstavat a radsej dlho vysedava v praci a nema pochopenie pre to, ze ini takto nefunguju? Lebo ak ano, trvala by som na tom, ze pracovny cas menit nemienim. A ako mas postavenu pracovnu zmluvu? Pripadne nejaky pracovny poriadok? Co sa tam hovori o pracovnom case? Na kazdom pracovisku predsa musi byt pisomne stanovene aky je pracovny cas - ak by zmena pracovneho casu znamenala zmenu v pracovnej zmluve, tak s tym nesuhlas a nepodpis to a vybavene - sef ti nemoze nic. (To ci si kvoli tomu nenajde dovod ta vyhodit je uz druha vec).
A ja osobne nesuhlasim s nazorom, ze sa musis prisposobit - treba sa vediet ozvat a bit sa za svoj nazor.

zeleny_cajik
5. okt 2014

Súhlasím so @sandri. Ak si naozaj jediná, komu menia pracovný čas, ak máš pracovný čas pevný a máš ho dojednaný v pracovnej zmluve alebo je stanovený v pracovnom poriadku, trvaj na svojom.
Som prekvapená, ako sú tu ženy schopné a ochotné ustúpiť zo svojich práv. Tu vyššie ti @keziah citovala Zákonník práce. Ak chceme, aby práva matiek a vôbec žien boli v profesijnej sfére rešpektované a nezostávali iba na papieri, začnime od seba a trvajme na ich rešpektovaní.
Vyžiadala by som si ten pokyn na papieri spolu s odôvodnením zmeny, aby si v prípade budúceho spolu mala podklad k posúdeniu, či ide o závažné prevádzkové dôvody. Ak to zdôvodnenie nebude mať hlavu a pätu, nesúhlasila by som.
Mne to príde skôr ako pohodlnosť nadriadeného, ako píše sandri alebo rovno šikana. Stretla som sa s tým veľakrát, že pracovné podmienky boli nastavené tak, aby odradili matky s deťmi, resp. požiadavky nadriadeného boli ukladané tak, aby odradil alebo vyštvali matku s deťmi.

maruska123
autor
5. okt 2014

@hradnapani zabudla som napísať že nadčasy sú samozrejmé... predtým som mala šéfku sme si vždy vychádzali v ústrety ak bolo treba z času načas som si deti nejako zabezpečila, a chodila do roboty cez víknd alebo večer ked bol manžel doma, bez nároku na zaplatenie alebo branie nhradného volna ale nedá sa to každ den

bubelko
5. okt 2014

@maruska123 a on ti vobec neudal dovod, preco to chce zmenit?

zeleny_cajik
5. okt 2014

*v pripade buduceho sporu* preklep 😅

maruska123
autor
5. okt 2014

@zeleny_cajik ale čo tým dosiahnem? akurát to že mi bude robiť taký stres v práci že urobím chybu a vyhodí ma

maruska123
autor
5. okt 2014

@bubelko nie

zeleny_cajik
5. okt 2014

@maruska123 tak naco si zakladala tuto temu?

bubelko
5. okt 2014

@maruska123 ak ti neudal dovod, tak potom by som naozaj sla za pravnikom sa poradit. a on ti povie, co mas robit. ale ak to teda nechces riesit s pravnikom a bojovat za svoje prava, tak potom mas len 2 moznosti - prisposobit sa alebo dat vypoved...

zeleny_cajik
5. okt 2014

@maruska123 vies, normalmy clovek by pochopil situaciu a netlacil na pilu, ak to fakt nie nutne. Nepotrebovala by si ziaden papier, stacil by rozumny otvoreny rozhovor. Ak normalny nie je, skor ci neskor s nim prides do sporu. A ja ti vravim, bud pripravena na ten spor, aby si netahala za kratsi koniec. Zakon je teraz na tvojej strane.

sunshineka
5. okt 2014

aky dovod uviedol,ze prave ty musis chodit o pol hodinu skor a ostavat pol hodinu navyse?vela ludi riesi tieto problemy.si zober matku,ktora robi na smeny a na smeny robi aj manzel.vzdy si to musia nejako zariadit.