icon

Do práce po roku na rodičovskej. Je to skoro?

queeeen
22. feb 2017

Ahojte, chcela by som vediet od mamiciek co isli do prace ked dietatko dovrsilo rok.. je to skoro ? Alebo je to v pohode ? Ja nad tym uvazujem ale rodina pozera namna ako na krkavciu matku 😅🙄 mam len jedneho syna momentlane ma 7.5 mesiaca a je dost cickos odmieta mi stravu a len prso ale to nebude trvat vecne (dufam) 😅 tak tie co mate skusenosti, napiste 🙂 ako ste to zvladali vy a aj dieta?

ukulela
23. feb 2017

@queeeen moj mal rok aj 2 mesiace, ked som zacaal pracovat tak dva dni do tyzdna. okrem toho dost porobim aj doma po nociach a tak. dohodla som sa tak so zamestnavatelom, ofic som stale na RD, drzia mi miesto,nastupim po skonceni. ale dovtedy si takto privyrabam a udrziavam socialne kontakty - u nas sa to da. na plny uvazok by v tom case nezvladom maly, a asi ani ja. takto nam to vyhovuej vsetkym.

m.i.r.i
23. feb 2017

@siska53 ja suhlasim s tym ak si to tak myslela, ze matky po materskej s malymi detmi vedia byt ovela lepsie zamestnankyne ako napriklad studenti po VS....su velmi casto zodpovednejsie, hlavne ak im na tej praci naozaj zalezi a nechcu o nu prist...je super ak je zamestnavel ustretovy a vedia sa dohodnut na urcitej flexibilite a ked si zena vazi vyhody, ktore ma, dokaze vykonavat pracu velmi zodpovedne, aj ked bola doma na materskej a ma male deti.
Kazdopadne -- ludia ktori su dlhodobo nezmestnani,PN a aj mamicky co su 6 ci viac rokov doma na materskej stracaju vo vacsine pripadov pocit, ze treba pracovat...samozrejme, ked niekoho pritlaci a musi alebo ozaj cest vynimkam, ludia sa pozbieraju ale vidno tu neskutocne mnozstvo tem a prispevkov od mamiciek dlhodobo na materskych, ktore hladaju len klucky ako neist do prace, ako sa to neoplati, ako by sa dalo dostavat vacsie davky a nemusiet robit..potom sa ae odvolavaju na to, ze nie je praca, ze ich nik nechce zamestnat,ze s malymi detmi nie, ze to rovno odpisu lebo bude casto OCR a nakoniec casto je to aj o velmi nizkom sebavedomi -- ved ja uz nic neviem, som mimo 5+ rokov a neviem co teraz treba, ja sa neviem ani presadit na pohovore.....tak je to aj s ludmi dlhodobo nepracujucimi...to je uz vacsinou ozaj ze nechce, nie ze nie je praca....
Je to v podstate prirodzene a velka cest tym, ktori to zvladnu aj napriek dlhym rokom doma...ale samozrejme, je to na rozhodnuti kazdej z nas ci nas naplna byt x rokov doma s detmi a byt zienka domaca - co je uplne super, ak je zena stastna, deti stastne, tatko sa postara...ale ak zena planuje tiez neskor pracovat, kazda si musi zvazit z akej prace odchadza, ci po 6 rokoch sa tam bude moct plnohodnotne vratit, ake to ma nevyhody, ci sa chce realizovat, co ju naplna...labo potom moze byt navrat ovela tazsi...
Preto si ja myslim, ze nie je odveci napriklad podobny system ako v Holandsku - kde maju mamicky moznost pracovat napriklad 2 dni v tyzdni a 3 dni su normalne doma s detmi...sice po 3 mesiacoch je podla mna velmi skoro, hadam aspon poll roka doma s dietatkom by byt mohli, ale tak zamestnavatel nestraca zamestnankynu, ta nestati kontakt s realitou, je stale v obraze co sa v praci deje a zaroven je aj s dietatkom doma....a kazda ma moznost nerobit vobec..ak sa uzivia a nemusi...vzdy moze byt iba doma..robia to tak aj v US...sice po 6 tyzdnoch - 3 mesiacoch navrat do prace, ale mnohe sa rozhodnut ze nie,da ju vypoved a zivia ich len muzi..ale jasneze si to nie kazdy moze dovolit..to je ale uz ozaj otazka financii..kazdopadne 3 roky doma a potom spat do prace je vacsinou ovela narocnejsie...ale kazdy ma moznost ako sa citi...ak mamicke doma ozaj prisibkava z deti a je nervozna a dieta tiez, moze byt ovela prospesnejsie pre obe strany ak by pracovala aspon na polovicny uvazok..

siska53
23. feb 2017

@m.i.r.i To samozrejme suhlasim,ako si to napisala.

hettinka
23. feb 2017

niektoré veci, ktoré tu odzneli sú trošku z extrému do extrému ... jedna vec je vracať sa do práce po roku a iná po trebárs 6 a viac rokoch.
Bežná "materská" trvá 3 roky, pre matku aj dieťa to je optimum, ked sa vracia mama do práce a dieťa ide do kolektívu. Aj ja vnímam veľa príspevkov matiek, ktoré po reťazových materských majú problém sa vrátiť do práce a hľadajú výhovorky, prečo nenastúpiť, aké to bude ťažké, ako majú dieťa stále choré, ako nemôžu cestovať, že (medzičasom rozmaznaný) manžel im teraz nepomôže a oni to nezvládnu ... a radia si, ako vyciciať štát na rôznych dávkach ☹
No ísť do roboty po polroku - roku je záťaž. Dieťa je ešte maličké, nesamostatné, mení samu ešte stále režim. Je fajn, ak samá kto postarať v rámci rodiny, alebo mama zarobí dosť na to, aby zaplatila opatrovateľku, no jasle ja veľmi neuznávam. Dieťa v takomto veku ešte nepotrebuje ani kolektív ako taký, ani zbierať infekčné choroby ... potrebuje hlavne mamu, aby sa mu venovala.
Skúsila som si nástup do práce po roku ... a viem o čom to bolo. Jeden veľký stres pre mňa aj pre dieťa. V noci som nespala, ráno vstávala, budila dieťa... išla do roboty so zlým pocitom. Ak sa finančne inak nedá, tak nič neurobíš ... ale ak sa to aspon trochu dá, tak by som do roboty nešla. Pri druhom dieťati som si radšej hladala robotu na doma. Takú, ktorú som mohla robiť ked dieťa spalo, takže nejaké peniaze navyše som zarobiť vedela a nikam som nemusela od neho odchádzať.

andulinne
24. feb 2017

Ja som dom 6-ty rok s dvoma deťmi, sú po troch rokoch. Je to uz dlhá doba a tiež mám obavy z návratu do práce. Ale keď sa zamyslím nad tým ako moja materská vyzerá myslím že to zvládnem v pohode tak ako každá mamina. Za tých 6 rokov som riešila všetko ohľadu domu, aby som pomohla mužovi, time management s dvoma deťmi je dobrá príprava na prvú. Počas celej MD som sa učila AJ, chodila cvičiť, a samozrejme hlavne bola s deťmi. Staršiu dcéru som dala do škôlky až keď mala 5, takže dovtedy sme nepoznali choroby. Moju MD beriem ako jedinečnú šancu byť s deťmi. Po nástupe do práce s nimi už totiz nikdy nebudem mať možnosť byť s nimi v takej pohode ako teraz a to platí aj pre deti. Síce si užívam posledný pol rok, ale moja MD bola určite skvelá, cítila som sa byt uzitocna pre všetkých a videla som spokojnosť u svojich detí, bez ranajsieho stresu, doktorov a pod. Prajem takú ND každej maminke.🙂

m.i.r.i
24. feb 2017

@andulinne super, ked si spokojna..to je to najhlavnejsie a tiez ked su spokojne aj deti..spokojna mamina - spokojne deti..a ked vam to tak vyhovuje niet o com...a je pravda, ze niektore maminy vedia byt aj na MD aktivne, ak deti nie su az tak narocne, tak sa da aj skola spravit, aj vypomahat, brigadovat, venovat sa detom uplne naplno a veru kazda mamina sa nauci time managementu, organizacii, kopec veci musi robit naraz..zalezi len na tom koho to naplni a koho nie a ako nas vycerpaju deti..a nie vsetky maminy sa vedia s detmi hrat, nie kazdu to bavi, nie kazda je tvoriva...ciastocne ide samozrejme o to, premoct sa, ale ak to maminu nenaplna a citi sa vycicana z deti, tak je lepsie ak radsej robi nieco ine zmysluplne aspon cast dna a potom sa na dieta dokaze ovela viac tesit a mozno aj to dieta je spokojnejsie...super ked to tebe takto vyhovuje a mas stastne deti

bocianka123
24. feb 2017

nie nie je to skoro. je to na vás s mužom/partnerom ako zvládnete opatrovanie dieťaťa.. ja som išla pri oboch skôr.. okolo 1,5 starší a 1r9r mladší...

asocial
24. feb 2017

@queeeen ja ti poviem takto - slovenské zmýšľanie je nastavené tak, že dobrá matka je taká, ktorá je doma tri roky. Môj zamestnávateľ je z krajiny, kúsok od nás, kde materská trvá rok. Nič viac. Znamená to, že všetky ženy odtial sú zlé matky?
Sprav ako cítiš..A kašli na okolie.

viera77
24. feb 2017

Za mna rozhodne ano, ale rozhodnut sa musis sama...dostala som vyhodnu prac.ponuku ked mala starsia dcerka 15mesiacov a ani som ju vtedy nezvazovala odmietnut, narychlo sa vybavili jasle a vsetko fungovalo ako malo.
A teraz, mladsia dcerka mala prave 2 roky a uz opat pracujem, casovo si navrhujem ako mi to vyhovuje a vsetci sme spokojni....ten pocit, ked sa netocim len v domacnosti a okolo deti a prichadzam do styku aj s inym pracovnym prostredim, spoznavam novych ludi, robim pracu, ktora ma naplna a bavi a k tomu este zarobim peniazky naviac je nezaplatitelny, pre mna jednoznacne...tiez sa teraz jednalo o ponuknutu prac. poziciu, ktora sa neodmieta, kedze dalsia uz nemusi prist.

mima4
24. feb 2017

@asocial ano, vsetky zeny odtial su zle matky 😀

m.i.r.i
24. feb 2017

@asocial ved to...zle matky pomaly vsade na svete, len tie slovenske su skvele, lebo su doma 3 roky s kazdym dietatom...ja tiez ked to poviem zahranicnym kolegom tak sa nestacia divit....
a okrem tych matiek su vsade inde asi aj zle vychovane deti bez vztahu k rodicom...lebo si matky dovolili ich dat do jasli, alebo opatrovatelke alebo inemu rodinnemu prislusnikovi...neviem, ale mam x kolegov v zahranici co takto vychovavaju deti, vacsinou su zeny v praci spat po v priemere 6 mesiacoch, niektore skor, ine neskor..ale ziaden problem a nemyslim, ze ich deti su horsie ako tie nase....teraz tiez slovenska kolegyna oznamila ze je tehotna, vsetci ze congratulations a ze no, na chvilu ju asi budeme musiet zastupit, ze sa praca rozdeli v teame, to ale netusili ani iri, anglicania, nemci ani francuzi, ze tu sa hovori o 3 rokoch materskej..takze prijimanie noveho zamestnanca na 3 roky a niee zastupit na 3-6 mesiacov...podotykam, ze dotycna kolegyna bola doma 6 rokov s dvoma detmi po 3 rokoch..a prisla spat do prace a nepracuje ani rok a ide mat tretie dieta...vivat zamestnavatel kolko radosti zamestnavat taketo zienky 🙂 to je uz ale ina tema..😎

mima4
24. feb 2017

@m.i.r.i
nielen ze su to zle matky, ale aj deti...
na slovensku vplyvom trojrocnej RD mame vykvet buducnosti, chodia sa sem pozerat americania, australcania, francuzi 😀
Ucitelia si uzivaju "plody" slovenskej vychovy a tesia sa, ake empaticke, laskave, citlive, sebavedome deti maju v triedach...

m.i.r.i
24. feb 2017

@mima4 👍

m.i.r.i
24. feb 2017

@mima4 este ma napadlo ze tie deti su u nas aj neskutocne zdrave! 3 roky doma s mamami ale stravovanie katastrofa, chorobnost a alergie a pojedanie ATB najviac v Europe..si normalne clovek povie, ze aka studia vylezie o par rokov, pretoze sice su doma 3 roky s mamou, mnohe dojcene strasne dlho ( pomaha vytvarat kontakt s mamou a zlepsuje imunitu) ale prepchavane sladkostami a ktovie cim...sa cudujem ozaj ze nejako nevynikaju tie nase deti v nicom -- zeby boli lepsi ludia, vzdelanejsi, sebavedomejsi, zdravsi...empatickejsi atd atd...nejako nic..

momoqui
24. feb 2017

Mne sa zda, ze mnohe matky maju deti len preto ze si to okolie vyzaduje a potom hned ako sa da idu naspat do prace. Lebo sa boja ze osprosteju. To je hlupost, clovek co ma urcite IQ skusenosti tak neohlupne za tie tri roky. Taktiez dalsia vyhovorka ze chcu byt medzi ludmi, ja som na materskej a medzi ludmi som s tym rozdielom ze si tych ludi mozem vyberat kdezto v praci si ludi nevyberas...to ze v zahranici chodia matky skoro do prace je dalsia kapitola (poznam mnohe tieto matky a teda hodnotim ze su lenive neschopne a unudene byt s dietatom takze pre ne je lepsie chodit robit a mat pre dieta opatrovatelky...zapadniarkse deti su velmi zle ukricane rozmaznane nevychovane...nehovorim o vsetkych a nezovseobecnujem ale je to tak vo vacsine pripadov) ...
to ze mame slovensko moznost ostat tri roky doma je luxus nie nevyhoda.
Chapem ak su financne problemy pripadne ak muz nezarobi dostatocne.
Ale ist do prace z dovodu ze potrebujem byt medzi ludmi a nechcem ohlupnut neuznavam. Myslim tym nastup do prace po pol roku, po 2 rokoch dietata je to ine ...

eliska13
24. feb 2017

@m.i.r.i je to jej vec nie?Keby sa kazda zena pozerala ci to zamestnavatelovi vyhovuje nikto by nemal deti.Nikto nie je nenahraditelny.Ty si to vykryla mas jedno dieta niekto chce nieco ine dokazes to prijat?

viera77
24. feb 2017

@momoqui a kde je pisane a fixne dane, ze matka musi bezpodmienecne ostat doma s dietatom do veku 3 rokov? ak ty mas potrebu ostat doma s dietatom, tak ok, tvoja vec, ale nechapem, preco spochybnujes tie zeny, ktore na to maju iny nazor - po tvojom vyhovorky?

eliska13
24. feb 2017

@momoqui
zahranicne deti vyvhovavaju opatrovatelky z inych krajin, alebo su cele dni v skolke jasliach.V Rakusku deti nechodia zo skolky ani von a teraz neviem ci maju obed, ale viem, ze kamoska bali sendvice netusim ci to je obed ci olovrant.Niektore zeny nevedia zniest, ze sa musia nacas rozhodnut medzi karierou a rodinou to je smutne
v Anglicku sa nadchs kasel nepovazuju za chorobu musi byt tym detom super v kolektive.Nikdy som nemala lepsi program a zazitky ako na MD

mima4
24. feb 2017

@eliska13
vidis, napriek tomu, ze vo svete ziju rodiny, zeny, deti inak, ziju a su spokojne. To ze nieco povazujes za standard, prirodzene, normalne, a vyhovuje ti to, nemusi to iste znamenat pre iného cloveka, zenu, rodinu.

a v tom tkvie vnutorna sloboda cloveka - riadi sa tym, co chce a nie tym, co mu diktuje spolocnost, ocakavania kolektivu a podobne.

dai
24. feb 2017

@momoqui jemine...
citujem: poznam mnohe tieto matky a teda hodnotim ze su lenive neschopne a unudene byt s dietatom takze pre ne je lepsie chodit robit a mat pre dieta opatrovatelky...zapadniarkse deti su velmi zle ukricane rozmaznane nevychovane...nehovorim o vsetkych a nezovseobecnujem ale je to tak vo vacsine pripadov)

moj nazor: poznam mnohe slovenske matky a teda hodnotim ze su lenive neschopne a unudene ist pracovat takze pre ne je lepsie mat dieta ako vyhovorku aby nemuseli ist pracovat a mohli sediet na zadku...slovenske deti su velmi zle ukricane rozmaznane nevychovane...nehovorim o vsetkych a nezovseobecnujem ale je to tak vo vacsine pripadov

a teraz mi to vyvrat😀 ako prepac, ale takyto skatulkovy uzkoprsi rozmaznany nazor som uz necitala ani nepamaetam - lenive poznam mnohe slovenske zeny ktore si krasne rozpocitaju materske len aby nemuseli ani nahodou pracovat a deti maju len ako vyhovorku a vlastne jediny zmysel zivota kedze nic ine ako rodit a kojit ani nevedia...

@eliska13 daj mi este 3 priklady krajin kde je materska 3 roky... ale teda mas pravdu - len Slovensko je genialna krajina plna dokonalych jedincov🙂 prepac ale zial nase deti vychovavane supermatkami traviacimi na materskej cely zivot pomaly su mnohokrat ukricanejsie , rozmaznanejsie, nepriebojnejsie, utiahnutejsie .... ako tie zahranicne... a mozno ti to bude zniet cudzo ale tie deti nie su o nic menej milovane ako tie nase...

dai
24. feb 2017

@queeeen
ahoj... moja rada - riad sa svojimi pocitmi a rozumom... na rodinu kasli... mne tak moja belgicka kolegyna stale rozpravala ako sa na nu svokra pozera a ze ona tomu nerozumie - ze zostala doma az 6 mesiacov nielen 6 tyzdnov ako u nich doma a ona sa na nu aj tak skaredo pozera... u nas vo firme zahranicne zeny dlhsie ako 6-12 mesiacov doma nezostavaju a aj to uz maju pocit voci svojim rodinam doma ze su dlho - proste zial kazda spolocnost si diktuje svoje - ty mozes bud sa jej podriadit, alebo robit podla svojho uvazenia...

- ja som s dcerou bola doma 15 mesiacov, nasledne este rok opatrovatelka, potom isla do skolky... , so synom som bola potom plne 3 roky lebo bol predcasniatko a vyzadoval si inu starostlivost... isla som si podla nasich potrieb a moznosti a mojich pocitov... spolocnost mi je ukradnuta - ver ze vzdy narazis na niekoho kto si o sebe bude mysliet ze zozral vsetku mudrost sveta a je lepsi krajsi onakvejsi ako ty... a najlepsie ze presne vie co je dobre pre teba😉 a na takych mozes akurat tak kaslat... co je dobre pre teba vies akurat tak ty, nikto iny...

fivecat
24. feb 2017

Nie vsetky mame pedagogicke vzdelanie a trpezilvost na rozvijanie deti. Takze ano, vychovavat (hlavne vzorom), ale rozvijat? Na to treba aj urcite skusenosti/trpezilovst/chut sa ucit. Nie vsetky matky sme take. Jednoducho, ak tu niektora napise, ze materska je jej najkrajsim zivotnym obdobim, tak jej verim a ani ma nenapadne radit jej ist do prace skor. Ale na druhej strane ocakavam, ze bude respektovat aj odlisne pristupy.

eliska13
24. feb 2017

@mima4 ako vies, ze su spokojni??to iste si moze pomysliet niekto o SK zenach ved su doma 3 roky a su spokojne ako vidis nie su a kolke....

m.i.r.i
24. feb 2017

@eliska13 uz ti odpovedali aj ine baby....ale asi si necitala moje predchadzajuce prispevky..samozrejme, ze ked to vyhovuje danej mamicke, tak je to ok..praveze ale netreba hned zatracovat tie, co racionalnejsie myslia a maju ine potreby
a co sa prace tyka -- niekedy si skus pozriet temy tu na MK - uz sme tu citali aj take, ze mamicka mala nastupit po materskej a nedostavila sa ani prvy den, lebo ze je OCR a ani vediet nedala...a to dostala sancu ist do prace...a kopec tem ako sa neda zamestnat a ako nik nechce matku po materskej, ako sa ona neciti robit, lebo uz nic nevie..a aky je zly stat, ze nepodpori matky a neda vyssie davky a ako sa postarat o to aby boli deti s 3 rocnym rozdielom nech sa maximalne vyuzije moznost mat rodicak a x inych veci..takze nie je to nepochopeni druhej strany -- vseobecne si ale myslim, ze ak sa matka planuje vratit do pracovneho procesu, tak 3, 6 a viac rokov doma neprospieva ani jej, ani zamestnavatelovi...ak chce byt mamicka v domacnosti alebo ma vlastne podnikanie, manzela co ju zamestna a podobne - niet o com, ale ak chce seriozne robit, ano, musi pozerat aj na zemestnavatela a ako sa k tomu stavia..nevravim, ze si ma planovat pocet deti podla zamestnavatela samozrejme, ale sorry, ozaj sa treba pozriet aj na tu druhu stranu ako sa zamestnavatel snazi prijat matku po 6r doma spat do prace - samozrejme ak sa da s ulavami a vyhodami - praca z domu, flexibita, OCRky, zaradi ju niekde aby bola spokojna a o pol roka je zas tehotna a dalsie 3 roky bude prec...ved pohoda, nech ma aj 5 deti, ale potom nech sa niektore maminy necuduju ako je to s ich zamestnanostou
A ja sice mam jedno dieta, ale nie je to tym, ze som to tak chcela...to len k tvojej poznamke...

mima4
24. feb 2017

@eliska13
pretoze nefilozofuju nad tym, kedze nikdy nic ine nepoznali a beru to ako fakt, ze maju system nastaveny ako maju. Ver, ze keby sa teraz nastavila RD max do 2 rokov dietata, uz generacie nasich deti by tvrdili "prve 2 roky su najdolezitejsie"... proste sa prisposobis tomu, v com zijes a to povazujes za normalne.
V USA (pokial si nevezmes bankara, lekara,..) po par tyzdnoch doma ides do prace.

Na slovensku mas mozost byt doma 3 roky, ale mnohi to chapu ako "povinnost" a spolocnost ide kazat zene ako nesvojprávnej retardacke, ze co ma vôbec vo svojomm zivote robit, ako to ma robit, ako ma zit, fungovat....

to co je dobre pre mna, co vyhovuje mne, nemusi vyhovovat tomu druhému... zivot je roznorodý, ludia sú roznorodí, a tie naše "škatulky" len vytvárajú medzi nami napatie, nepochopenie, tlaky....

momoqui
24. feb 2017

@dai ano su aj slovenky take iste...bolo to mienene skor s tym zmyslom ze tie zahranicne matky idu pracovat preto ze byt matkou nevedia byt a to je vysledok ake maju deti 🙂 pretoze predtym tu iekto ospevoval tie americke a ine ze su kratko na materskej ... bolo to k tomu
Nevravim ze kazda matka na slovensku je top len preto ze je doma 6 rokov 🙂 ale ani netvrdim ze co je slovenske je zle a co je americke je top pretoze z vlastnej skusenosti viem ze to tak nie je

momoqui
24. feb 2017

@eliska13 ja tak isto 🙂 ja viem ako to bezi s detmi v zapadnych krajinach, uz 25 rokov tam chodime a pozname rodiny s detmi a mala som aj skusenosti ako aupair a aj teraz zijeme mimo sK takze viem 😉 ale nejdem sa tu hadam s inymi zenami mam lepsi program 🙂

m.i.r.i
24. feb 2017

@mima4 no len u nas nikdy neskratia rodicovsku na 2 roky...jezismaria, vies co by to sposobilo? museli by mat dalsie deti uz po 2 rokoch 🙂 Inak ale zaujimave, lebo kedysi sa tvrdilo ze 2 rocny rozdiel je idealny..za sociku nas vela bolo tak narodenych, ze tie 2 roky probizne medzi detmi si kazdy planoval..teraz je to uz nejako odrazu idealne 3 roky...nie podla toho co vyhovuje detom, ale podla dlzky rodicaku 🙂 Podla mna by ale mohli zaviest skor podobny system ako v Rakusku ci v CR - mozno trosku upraveny -- ale na system, ze ano, stat ta podpor, ale mozes sa rozhodnut ako dlho budes doma..ak rok, tak dostanes kazdy mesiac x penazi, ak 2 tak nizsiu sumu a ak 3 tak minimalnu..ale stale dostanes..uz ked..aj ked mne sa 3 roky aj tak zdaju prilis, z kazdej strany ako sa na to pozeram..ale budis...ale aspon by si spolocnost mohla zvyknut, ze je uplne normalne ak ide zena domov po 18 mesiacoch ci po 2 rokoch, lebo by sa to prirodzene delilo na take aj take mamicky...

m.i.r.i
24. feb 2017

@momoqui
iba taka poznamka -- ze zahranicne matky nevedia byt matkami, lebo su kratko doma -- otazka je, ci aj nase matky chudata nevedeli byt matkami, ked vacsina z nas chodila do jasiel..?

momoqui
24. feb 2017

@m.i.r.i nevedia byt matkami a preto isu do roboty ... mam osobnu skusenost so zahranicnymi matkami ktore unudenia cucia a hovoria ako nevedia co maju robit na materskej a ze chcu ist do prace ... za posledny mesiac mam osobnu skusenost s 3 takymi 🙂 je im pohodlnejsie dat dieta do skolky alebo opatrovatelke ... su ah u nas take matky ale este to nie je ta vacsina ...