Dokáže sa fotograf v dnešnej dobe uživiť?
Ahojte myslíte že sa fotograf v dnešnej dobe dokáže uživiť keď je taky lepší fotograf 🙂
@babulkomale mas pravdu nemusím, ale taký grc som tu už dávno necitala. Čistá závisť, že je niekto šikovnejší, však? 🙂
@lelelienka vidno ze sa vobec nevyznáte ,ale v tom pripade je aj pre vas riesenie … treba hladat fotografa ktory ma vo fotení velku záľubu ale neživí sa tym … cena by bola istotne symbolická ,ALE… museli by ste sa zmieriť s prípadnými nie tak dokonalými napr.svadobnymi fotografiami nez maju napriklad vase kamarátky ,pripadne aj s tym ,ze bude dobrých fotiek minimum. Moj brat so snúbenicou mali fotografku kamarátku na svadbe (dokonca to studuje) ale kedze este nema profi vybavenie ani clony a podobne serepeticky pri fotení vonku tak realne ze použiteľných pekných fotografii mali z celej svadby len zopar …ale oni si boli toho vedomí a hlavne jeho teraz uz manželka ma ine priority a uplne ine zmýšľanie ,takze jej to neprekážalo .Ze jej staci 1 dobra svadobná fotka ,ale nech maju dlhy spolocny zivot…nuz… takto na matériu (fotografie a všetok ostatný luxus okolo svadby si máloktorá zena nepotrpí) apropo…aj sa licila a cesala sama a saty mala …biele ale ci svadobne to neviem,sama si navrhla taky Boho styl …a to mala baba 23 rokov… takze pre mna nezvyčajne ale o to viac obdivuhodne celkove zmýšľanie tejto mladej zeny -mojej uz svagrinej. Takze vsetko sa da, len netreba očakávať potom za malo penazi vela muziky (co povedzme si úprimne …vela ludi očakáva) ale ak vy nieste ten pripad ,tak naozaj smelo do hľadania amatérskeho fotografa a verim ze budete spokojna
@lelelienka ďalšia odborníčka na všetko. Omg. Čistá sedlač
@melani19 presne môj muž hovorí koľko je s tým roboty po svadbe napríklad. A chcel dat cenu vyššie ale sme mesto z 22tis obyvateľmi kde je malo práce tu nikto nedá ani 500€ za fotografa. On ked si zráta robotu čas všetko tak 350_400€ od rána do noci je smiešny zárobok ked celé hodiny sedi za tym. Našťastie robí pritom aj grafiku a iné veci a veľakrát na úkor rodiny no tak to je pri živnostníkoch
@tramtada31 Joj, nedá mi nereagovať na tvoj koment. Ja tu pozerám tie sumy, čo píšu, že 400 eur za nafotenie svadby je veľa...My sme sa brali v roku 2011 a keďže sme nechceli na svadbe kameru, tak sme sa rozhodli investovať do lepších fotiek. Tiež sme ako vy platili 700 eur plus strava, benzín a po polnoci šíel preč. Fotky máme krásne, ale ani si neviem predstviť, koľko berie ten fotograf teraz po toľkých rokoch, Tí 300 euroví sú v dnešnej dobe ako zadarmo.
@blackcat8885 presne … ja som toez ratala a neoplati sa … ja sice forim len vedla prace uz. Nemala som na to nervy a vela casu zoberie a
@mara2010 da sa to, ale nie kazdy dokaze objektivne posudit svoje schopnosti. Nastavit fotak je jedna vec, ale mat dobry cit ako fotku uchopit je podstatnejsie. Zatial co jeden fotograf so super fotakom ta odfoti tak ze vyzeraz jak debil, ale druhy ta moze odfotit ako bohynu. Sledujem na IG dost fotografov a obcas neviem ci sa smiat alebo plakat ked vidim tie cvakance.
A zas poznam ozaj kvalitnu fotografku aj fotografa, su to doslova "čarodeji", ale neziju na vysokej nohe, lebo su to drahe sluzby a malo kto to zaplati, vacsinou len pri svadbach ns to ludia daju €€. A stracaju sa v mory priemernych fotografov, dnes totiz foti kazdy.
@lunademonica presne tak, kvalitna praca mnohych sa straca v mori amaterov, ktori este aj tlacia dole ceny.
Im sa to da, oni maju fotografovanie ako bokovku, cierny nezdaneny prijem popri zamestnani..
Veď len svadobné fotenie koľko stojí, (už bežne sa pýta 500-750€ , tiež fotim ale mám to ako záľubu nie ako hlavný príjem, no musím povedať , že to nie je vôbec zle. Kto už je v tom viac zabehnutý ani pri upravovaní fotiek nestrávi hodiny a hodiny.
@aurora33 sikovnejsi ako kto, co? Co to tu splietas? Ja sa nezivim fotenim, aby som zavidela fotografovi z maleho mestecka ze foti 😃 mas nejaky problem, ako tak vidim z odpovedi.
@aurora33 slusne a bez nadavok som vyjadrila svoj nazor, to sa na diskusnom fore snad smie. To, co vypoveda o tebe tvoj zmysluplny prispevok, nech si uz kazdy domysli sam…😉
@elze8 ja som uz svadbu mala a fotografku podla svojich predstav som nasla 😉 Tiez mam podobne zmyslanie ako vasa svagrina, cela nasa svadba stala menej ako klasicky svadobny fotograf 😁 Ak niekto chce, pokojne moze zaplatit fotografovi kolko si vypyta, alebo aj viac, mne to pride zbytocne predrazene. Aj ked sa to mnohym tu pritomnym fotografom nepaci, ja za skutocne umenie povazujem taku fotku, ktora nepotrebuje upravy.
Inak ma naozaj prekvapilo, ze fotografi dnes nedodaju surove fotky, pretoze pred par rokmi to nebolo nic vynimocne, viem ze kamosky aj clenovia rodiny dostavali po svadbe cd/usb s upravenymi aj neupravenymi fotkami, tak celkom nerozumiem, preco sa tu vsetci do mna pustili aka nehorazna poziadavka to je 😉
@lelelienka inak, pri prvom synovi som bola doslova posadnutá dokonalými fotkami z ateliéru a nechala som tam nemalé peniaze za par fotiek. Od 100eur vyssie…teraz mame s muzom kamaráta ktory foti sice “amatersky”neživí sa tym aj ked foti asi cely zivot a ma taku techniku ze az… ale venuje sa skor krajinkam a potom športovej fotografii (c nasom meste casto foti atletiku a hasičské súťaže. Tak som ho ukecala na foto ked som bola tehotna a veru neľutujem …prirodzene fotky krasne a teraz mi fotil aj 2 rocnu dceru …

@tamararogerko7 praveze moze a som rada ze sa mu dari v ramci moznosti.