icon

Dosiahli ste pracovný úspech aj bez vzdelania?

7. jan 2024

Zaujímaju ma príbehy či sa dá aj z ničoho niečo dosiahnuť, viac ako skončiť za pasom . Máte skúsenost?Rada si prečítam vaše pribehy .

Strana
z2
kate211
7. jan 2024

Ja osobne nie, moj uspech je zalozeny na vzdelani. Ale vela ludi uspech dosiahlo aj bez vzdelania. Boli kreativni, mali napad, trocha podnikatelskeho ducha a mas to hned.

marseillefan
7. jan 2024

Vzdelanie mám, ale môj úspech absolútne nie je založený na vzdelaní...

luciaruz
7. jan 2024

Bez vzdelania myslite akoze bez vysokoskolskeho? Ak mate dobru školu, stačí aj stredoškolske ako mne. Ja som studovala obchodnu akademiu, štúdium v nemčine. Nikdy som výšku nepotrebovala, dnes som uspesna a finančne zabezpečená. Vsetko som si vydrela sama. Zacinala som ako asistentka, robila som otroka celej firme 😒potom ma povysili na Customer service, o par rokov som tomu oddeleniu šéfovala... to uz bol pekny životopis, s ktorym som si našla prácu v korporate, roboty asi za troch, slzy, unavena domov... ale sefka to vsetko videla, vnimala, uz som tam 10 rokov, postupila som o niekolko platobných kategorii... dnes zarabam niekolkonasobne viac ako moj muž (je na mna pyšný), mám finančnú rezervu, vynikajucu šéfku, mam aj niekolko pomocných pracovnych síl... vsetko som si sama vydrela. Kde to ostatni vzdali, ze nebudu otrokariť, som ja zotrvala.

zuzanka.zuzu
7. jan 2024

ono to ide ruka v ruke podľa mňa. 😉 buď je človek vzdelaný (a vôbec netreba v tom v čom sa dosiahne úspech ale jednoduchší ľudia proste nebudú tak úspešní) alebo šikovný (taký Žigo nevie podľa mňa ani veľkú násobilku a je legenda)

vevapeto
7. jan 2024

Môj muž. Svojou šikovnosťou,ochotou učiť sa a vlastne on dokonale zapadne do každého kolektívu, majú ho kolegovci radi…dostal možnosť vyššej pozície. Bez vzdelania.

titla
7. jan 2024

Osobne nepoznam uspesneho cloveka bez vzdelania. Zato poznam niekolko sikovnych a schopnych ludi, ktori po maturite nenastupili na VS, ale rozbehli ci uz vlastny biznis, alebo sa vypracovali vo firmach od poslicka po top manazera. Ale vacsina bohatych a uspesnych ludi z mojho okolia ma VS.

taynee
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
7. jan 2024

@autorka možno par svetlých výnimiek by sa našlo. Aj keď je otázne, aká pozícia sa tym presne myslí. Napr. takého generalneho riaditeľa banky bez príslušného vzdelania by si mohol robit asi ťažko. A mohol by si byt akýkoľvek šikovný a drieť od rána do večera ako kon.
Mozes sa potom "vypracovat" jedine v ramci vlastného biznisu. Inak keby vzdelanie bolo také nepodstatne, tak by asi deti boháčov nestudovali prestížne VS.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
vanilkovazmrzka
7. jan 2024

Bez vs vzdelania v pohode. Bez ss vzdelania tazko.

ovaaa
8. jan 2024

Vzdelanie robí aj prax v oboroch, ktoré nemáte vyštudované. Mne sa to podarilo a v každom zamestnaní som sa rýchlo posunula na maximum a zaujímavé, že nie som karierista. Proste vždy tak nejak videli o mne potenciál či už rýchlym prispôsobením sa, prezentáciou samej seba, komunikáciou, zodpovednosťou, rýchlym pochopením, čo sa odo mňa žiada a výsledkami. Po 2 mesiacoch v novej práci som sa z Office manager dostala na Head office manager a už som tam 2r, A samozrejme keď chceš byť dobrá, tak je to vždy o zdokonaľovaní sa 😁

subartic
8. jan 2024

Ako zamestnnaec na TOP pozície sa bez VŠ nedostaneš, tam je vždy VŠ . Môžeš tak max séfovať oddeleniu so strednou školou ale vždy budeš mať nad sebou niekoho . O pozíciach ako primár kliniky , alebo prednosta , byť advokátom alebo auditorom, notárom , exekútorom , veterinárom , riaditeľom banky alebo generálnym riaditeľom korporátu atď na to treba rovno zabudnúť. Ľudia ktorí sú úspešmí so strednou školou sú úspešní predovšetkým v podnikaní a to aj len v obmedzenej miere teda len po určitý stupeň , ide hlavne o výrobno obchodné oblasti .

medda_beda
8. jan 2024

Pre každého je úspech niečo iné.
Bola som na VŠ, ale dobre, že som odišla.Tak to malo byť.
Pre mňa je úspech mať dobrú prácu, nezničiť sa v nej fyzicky ani psychicky, netráviť tam veľa času a zarobiť toľko aby mi to stačilo na život aký chcem.
A to som dosiahla.Aj vyššiu funkciu, ale uprednostnila som časom kľud.
Dorobila som si kvalifikáciu k maturite a som spokojná.
V Budúcnosti mám v pláne sa dovzdelávať aj v inej oblasti či už nadstavbou alebo VŠ, úspech v tom však nehľadám.
Môj rodinný príslušník so SŠ zarába 3000 v čistom a robí čo ho baví takže záleží od toho čo chceš.
Môj manžel má VŠ a nejaký manažér z neho nikdy nebude pretože by to robiť nechcel.Takže si radšej vybral to čo ho baví.

Ak chceš byť lekárka tak s maturitou to nedosiahneš.

vevesh
8. jan 2024

Ano poznam a vela- aj bez vs, aj bez ss. Inteligencia, dravost a schopnost viest obchod/druhych ludi sa totiz nemeria dosiahnutym vzdelanim. Samozrejme, ze ti ludia nie su manazermi bank, pravnikmi, lekarmi atd., kedze tam sa vyzaduje urcity druh vysokoskolskeho vzdelania. Ale v sukromnom sektore sa medze nekladu. A napriklad na kandidaturu na slovenskeho prezidenta tiez vzdelanie netreba😜to len ako napad🤭🤭🤭
A vacsina ludi sa vypracovala na dane pozicie tvrdou huzevnatou pracou, schopnostou zlavit z vlastnych narokov a obetovania svojho casu/penazi/pohodlia, aby dosiahli nieco viac. Celkom dobry priklad je Chris Gardener, ktory si skoly a skolenia robil "za jazdy" a v dost pokrocilom veku a z bezdomovca to dotiahol na milionara....

andreatytler
8. jan 2024

Dnes uz skolu netreba. Ale nemozes mat uspech ak nic nevies. To znamena ze studovat a vzdelavat sa dokazes aj sama.
28 rocny chalan ktory mal v puberte zalubu v dronoch. Zacal ich vyuzivat na mapovanie pozemkov cez GPS pre farmarov v Kanade. Zarobil na tom krasne peniaze. Potom sa prestahoval na druhy koniec Kanady a zacal robit socialne media pre slavneho cyklopretekara, lebo on sam vo volnom case jazdil na bicykli. Proste prace ktore vychazali z jeho zalub ale zaroven to mal skutocne premakane.

vroni
8. jan 2024

Mám síce vs, ale robím niečo úplne iné, ako som vyštudovala, takže neviem... Na druhej strane - miestny kmeň má už (s krátkou prestávkou) roky rokúce premiérov bez vs, resp. dokonca bez akéhokoľvek vzdelania a nijako zvlášť to vplyv nemá. Takže evidentne sa aj nevzdelany a obmedzený človek môže dostať na špičkovú poziciu

katka708
8. jan 2024

Poznám muža co nechal výšku v 1 . ročníku. Začal robiť SBS, neskôr na stavbe. Bavili ho mobily tak sa zamestnal ako predajca v t-come, o2 a neskôr v nejakom mobil shope. Všade bol najlepší lebo ho to bavilo a konkurencia mu sama dávala ponuky. Dostal možnosť byť vedúcim obchodov a keďže poznal systém aj to kde sa da o.ebat pomohol firme zlepšovať sa a rástol spolu a nou. Dnes je už riaditeľom prevádzok. Bez vš aj bez jazykov. Plat ako vrcholový manažment v korporate

portret7
8. jan 2024

Záleží od toho, v com chces byt úspešná. Sú odvetvia, kde sa bez konkrétneho vzdelania nepohnes. A sú take, kde potrebuješ “iba” svoju šikovnosť a kus stastia.

milanemila
8. jan 2024

Ja nikoho takeho nepoznam 🙈 ale zas aj kto co povazuje za pracovny uspech je relativne 🤷🏼‍♀️ urcite taki ludia su, ale skor by som povedala, ze je to vynimka potvrdzujuca pravidlo. Hlavne v dnesnej dobe ta ani nezavolaju na pohovor, ak nemas adekvatne vzdelanie.
Podla mna je pracpvny uspech aj to, ked robis co ta bavi, rada chodis do prace a tvoja praca ta dokaze uzivit tak, aby si bola spokojna 🤷🏼‍♀️

sense
8. jan 2024

Ak je pracovný úspech neskončit za pásom. Tak áno dosiahla som pracovný úspech aj bez vzdelania
A ešte aj to co je vzdelanie je relatívne... Skončenia základná škola, ucnak, maturita, vysoká škola alebo 2 vysoké školy

gabrm
8. jan 2024

@autor
Záleží aj,čo je podľa teba pracovný úspech,tiež to pre každého znamená iné. Niekto je spokojný na svojom mieste údržbára za 700€ a niekto nie je spokojný ani na mieste managera s 3tis platom. Keď som ja dospieval,tak nebolo bežné mať také vzdelania ako teraz. Ja mám "iba" 3 ročne učilište,maturitu mali napr zdravotné sestry a podobne a to už niečo znamenalo. Aj to musel otec vstúpiť do strany,aby sestru zobrali na zdravotnú,ale to je na inú debatu.
Ale zas keď niekomu poviem,že som nikdy nemal na nič úver, všetko čo som chcel som si kúpil a pred 20 rokmi som dokázal ako vodič kamiónu zarobiť 55tis SK,tak to veľa krát nemali ani tí "vzdelaný spolužiaci".

ibrunova
8. jan 2024

Pre každého môže byť pracovný úspech niečo iné.

tiezjedna
8. jan 2024

Ja síce vzdelanie mám, ale uspela som v úplne inom obore, ktorý s mojím vzdelaním nemá absolútne nič spoločné. Obecne si myslím, že úspech na vzdelaní nestojí (mimo vybraných profesií).

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
akvi
8. jan 2024

Ak ako úspech v práci berieme, že človek robí to, čo ho baví, nezoderie sa tam totalne a aj zarobí tak, že si môže slušne žiť, tak keď ako vzorku vezmem moju triedu z gympla, tak najúspešnejší ľudia nešli na VŠ, ale rozbehli svoj biznis a viem minimálne o troch, že ten biznis by už fungoval aj bez nich a oni by spokojne mohli ísť do dôchodku.

mandzula
8. jan 2024

@stastnamanzelka mozno preto, ze nie kazdy za uspech povazuje len to, co vidi na vyplatnej paske, pre mnohych je to skor moznost priniest svetu nieco nove, rozvijat sa a nielen mechanicky robit nieco naucene. Aby nedoslo k omylu, nikoho tym nechcem urazit, len davam svoj pohlad na vec.

mandzula
8. jan 2024

@autor mozno by si rada citala nejake Success Stories, no tie, hoci sa nas obcas snazia ohurit, su skor dielom nahody ci nejakeho extra vynimocneho nadania. Vyzeraju krasne, to je fakt, no treba si uvedomit, akemu promile ludi to realne takto vyjde. Skor by som sa teda spoliehala na to vzdelanie a neustalu pracu na sebe, ak nie je nieco, v com vynikas.

maranta_leuconeura
8. jan 2024

Kazdy ci uz ma skolu alebo nema skolu sa musi snazit (dobre, neratam teraz bohatych synov a dcery). Aj s VS mozes skoncit na zaciatocnej pozicii cely zivot, ked tomu bude zodpovedat tvoj vykon. Aj za pasom musis preukazat ze nieco vies, byt cielavedoma, pripominat sa nadriadenym, mozno zmenit pracu po ziskani skusenosti. Ale ked len budes sediet/stat ako knedla, budes to robit cely zivot.
Karierny postup sa nedeje tak ze cakas, ze sa vesmir spoji a budes vybrata.

ndrag
8. jan 2024

Nemam VS, co doteraz lutujem, ale napisem, ze ano. Bola to vsak cesta velmi tazka, vela sebazaprenia, velmi vela ucenia, musela som sa za chodu naucit anglicky, ako introvert som isla uuuuplne mimo konfortnu zonu, vlastne som tam stale..S VS by bolo vsetko lahsie a budem raz na svoje deti velmi tlacit aby si tu VS spravili.

valeria_h
8. jan 2024

U nás v rodine je to strýko, ktorý má autodopravu a má výučný list, druhý strýko má firmu, tiež nemá VŠ. VŠ nezaručí nadštandardný plat, ak sa nejedná k odborné pozície. A pre každého je úspech niečo iné.

Strana
z2