Dovolenka počas MD/RD
Prosím ako by som si to vedela vypočítať? Nastúpila som do práce po skončení RD a vyšlo mi 13 dní. Stretla som kamarátku a ta je doma celý mesiac, že čerpá ešte dovolenku. Od čoho to záleží? Veď dĺžka MD/RD je u všetkých rovnaká. Či nie tak?
za RD narok na dovolenku nevznika, za MD vznika ale zaroven musi byt odrobenych myslim minimalne 100 dni inak ma zamestnavatel pravo ju nejako kratit (detail uplne neviem), takze zalezi aj ako to vyslo terminovo atd. a tiez ako maju postavenu kolektivnu znkuvu, ci nedostavaju dovolenku navyse, ci bola materska jedna alebo retazovo dve - ved napis/zavolaj na mzdove
a hlavne napr. ja som odchadzala na MD a mala som nevycerpanu dovolenku, ktoru mi pripocitaju, ked sa vratim, niekto nemal a cerpal vsetko, niekto cerpal medzi MD a RD takze sa uplne neda pozerat Zuza mala 20 a Janka 25
@mirka17 no to by ma velmi zaujimalo, kedze pocas RD narok nevznika, jedine, ze by za tych 6 rokov mali 4 materske, narok vznika iba pocas materskej nie pocas RD 🙂 lebo aj ak by im dal zamestnavatel plny narok tak stale je to 25 dni na kalendarny rok ale vravim, mohla mat 30 prenesenych, v kolektivnej zmluve maju zakotvenych o 5 dni navyse rocne...no ktovie alebo trosku prehanali
aj tych tvojich 84 je zaujimavych, ak 10 bol zostatok, 74 ti vypocitali, tak ti dali skoro 3x plny narok 25 dni 🤷♀️
@petamich ono to sedi tych 3x 25, lebo dve 25tky dostala za dve materske a tretiu 25tku dostala na novy kalendarny rok... ja budem mat teraz tretiu retaz a tym padom tri 25tky. Vsetky deti su februarove, takze za roky, kedy sa narodili, mam nekrateny narok. Do roboty sa vratim ca. januar/februar 2026 po 7 rokoch doma a daju mi stvrtu 25tku na ten rok. Zmluvou to obmedzovane nemame. To je vlastne jedna z nevyhod, ked zamestnavatel ma zenu na MD/RD. Nielen, ze nerobi, drzi jej miesto, ale musi jej toto vsetko zaplatit aj v pripade ukoncenia PP
U mna bola jedna MD, dovolenku pred som mala vyberpanu, 100 dní odpracovaných. Takže mi to vychádza krátenie z 25 dní. No ale aj tak neviem. Na mzdovom mi neporadia..ide o sukromnika, neuznava priepustky. Proste tam to je, buď si vezmeš dovolenku a si ticho alebo môžeš ísť.
@petamich ja mam nárok na 30 dni dovolenky. ja som si to aj zistovala, mne to tá pani na personalnom aj vysvetlovala ale ani prd som tomu nerozumela. Ona mi hovorila, že ak som nastupovala v novembri na matersku, tak sa mi vypočítava časť dovolenky za daný rok v ktorom som nastupovala, že sa to vraj nejako kráti podľa toho v akom mesiaci nastupujem. Potom som prehupla do dalšieho roka, a kedže som mala dvojičky a materská mi trvala až do septembra, tak tam sa tiež vraj neberie alikvotna časť, ale že je to skoro už trištvrte roka, tak mám nárok na plnú dovolenku, čiže ďalších 30 dní v novom roku, hoci mi prirátali dovolenku aj za minulý rok. A potom som šla na druhu matersku, a tam to tiež nejako prepočítavali. a zrazu 84 dní, ale nie som sama, v mojom okolí majú bežne po 2 materských medzi 60 až 80 dní dovolenky

Pred nástupom na materskú som mala 10 dní dovolenky. Po 6 rokov mi vypočítal 84 dní dovolenky. Známe mali po 6 rokov niektoré aj 100 dní. Tam sa to vraj ináč ráta ako normálne. Ale netuším ako