icon

Dovolenka v materskej škole

alexandra_ava
26. jún 2025

Dobrý deň,
Nevedel by mi niekto poradiť koľko cca dní dovolenky by som mohla mať ako začínajúca učiteľka v materskej škole. Do práce som nastúpila 1.2.2025 a zmluvu mám do konca augusta.
Ekonómka mi nedala ešte žiadnu výplatnú pásku, stále to odkladá 🤷🏼‍♀️

tanyan
26. jún 2025

Skús cez kalkulačku, napríklad tu:
https://www.peniaze.sk/mzda-a-zamestnanie/narok...

nelca0510
26. jún 2025

@alexandra_ava bez za ekonomkou este raz. Musí ti dať výplatne pasky

januska12323
26. jún 2025

Akože nemáš výplatné pásky od februára?

alexandra_ava
autor
26. jún 2025
@januska12323

Akože nemáš výplatné pásky od februára?

@januska12323 nie 🤷🏼‍♀️, každý mesiac za ňou chodime a žiadna z nás nemá výplatné pásky

mogaa
26. jún 2025

@alexandra_ava ak ide o súkromnú škôlku tak hneď volaj do SP a ZP či si tam prihlásená

kiki68
26. jún 2025

Zvlastne, lebo u nas musela byt vacsina dovce do konca roka total rozvrhnuta, aby tam neboli nejake personalne problemy. My sme vzdy v auguste davali 80% dovce na dalsi rok na fixne terminy, plus 2 tyzdne bola ako pre celu skolku povinna ako tak.

tanyan
26. jún 2025
@alexandra_ava

@januska12323 nie 🤷🏼‍♀️, každý mesiac za ňou chodime a žiadna z nás nemá výplatné pásky

@alexandra_ava Dúfam, že máš v rukách aspoň podpísanú pracovnú zmluvu. Lebo ak nemáš ani zmluvu, ani pásky a zamestnávateľ Ťa neprihlásil do SP a ZP, tak je to ako práca na čierno a máš nedoplatok na poistení, ktorý treba doplatiť.

alexandra_ava
autor
26. jún 2025
@tanyan

@alexandra_ava Dúfam, že máš v rukách aspoň podpísanú pracovnú zmluvu. Lebo ak nemáš ani zmluvu, ani pásky a zamestnávateľ Ťa neprihlásil do SP a ZP, tak je to ako práca na čierno a máš nedoplatok na poistení, ktorý treba doplatiť.

@tanyan zmluvu mám a som všade aj prihlásená, len tie pásky chýbajú

lucka_ke
26. jún 2025

zatiaľ máš nárok na 5/12 ročného nároku, čiže ak máš za rok 25 dní dovolenky za rok tak 10 dní, ak by ste sa dohodli tak ti môžu dovoliť čerpať dovolenku aj za 07-08/25 čiže 7/12 (14,5 dňa)

silvi70
26. jún 2025

ak si oficiálne prijatá ako pedagogický zamestnanec /učiteľ, tak tvoja výmera dovolenky by mala byť: Dovolenka učiteľov, riaditeľov a zástupcov riaditeľov materských škôl je najmenej osem týždňov v kalendárnom roku. Takže dovolenka sa ti bude počítať ako alikvótna časť z 8 týždňov ročného nároku pripadajúca na dobu, počas ktorej si bola zamestnaná (od 01.02. do 31.08.). Skontroluj si pracovnú zmluvu, tam by si mala mať uvedený nárok na dovolenku. To že ti nedali pásky je porušenie predpisov - inšpektorát práce by si na takomto zamestnávateľovi zgustol. Pásky ti mali byť doručené každý mesiac a zamestnávateľ by mal mať hodnoverný doklad, že si ich prevzala /aj s dátumom.

vkatush
26. jún 2025

Ty za polroka nemáš výplatnú pásku?
Nacupitala by som hneď k ekonómke aj riaditeľovi/zriaďovateľovi a povedala, že do pondelka ich chceš mať, inak budú mať návštevu z inšpektorátu práce.

Ale úplne blbým odhadom by si mala mať okolo 23 dní, ak si pedagogický zamestnanec.
Normálne na rok má učiteľ 40 dní, to je na tých 12 mesiacov. Takže na mesiac to vyjde nejak 3.2 dovolenky. Ty máš zmluvu na 7 mesiacov, takže okolo tých 23, neviem, ako to presnejšie rátajú/zaokrúhľujú.

silvi70
26. jún 2025
@vkatush

Ty za polroka nemáš výplatnú pásku?
Nacupitala by som hneď k ekonómke aj riaditeľovi/zriaďovateľovi a povedala, že do pondelka ich chceš mať, inak budú mať návštevu z inšpektorátu práce.

Ale úplne blbým odhadom by si mala mať okolo 23 dní, ak si pedagogický zamestnanec.
Normálne na rok má učiteľ 40 dní, to je na tých 12 mesiacov. Takže na mesiac to vyjde nejak 3.2 dovolenky. Ty máš zmluvu na 7 mesiacov, takže okolo tých 23, neviem, ako to presnejšie rátajú/zaokrúhľujú.

@vkatush, keď nechce dať zamestnávateľ pásku, tam šípim nekalý úmysel. Ale dúfam, že sa mýlim....

vkatush
26. jún 2025
@silvi70

@vkatush, keď nechce dať zamestnávateľ pásku, tam šípim nekalý úmysel. Ale dúfam, že sa mýlim....

@silvi70 neviem si to predstaviť. Mne chodí na čas, dokonca aj celú materskú/rodičovskú, kde síce svieti nula 😅, ale naša ekonómka chce mať všetko na poriadku.

Tiež by som sa bála, že tam je niečo nie s kostolným poriadkom.