icon

Elance, Freelancer alebo Odesk - skúsenosti

lucik194
17. sep 2014

Ahojte, dufam ze niekoho najdem kto sa odhodlal a naozaj zacal aj nieco robit popri materskej / rodicovskej, myslim tym ziadna klikacka, ziadne otvaranie mailov, ziadne vyplnanie dotaznikov ci predavanie kozmetiky. Proste nieco, co po materskej sa da aj uviest do zivotopisu a aj prinesie nejake skutocne peniaze. Robili ste niekto cez tieto stranky nejaku pracu? (myslim : elance.com / freelancer.com / odesk.com )

warholette
17. sep 2014

@lucik194 pracujem cez elance, prekladam slovencina-anglictina a robim aj nejake dalsie veci. s ostatnymi zatial nemam skusenosti. elance si stiahne nejake percenta za sprostredkovanie prace plus musis platit aj dan. znalost jazyka je nevyhnutna. pytaj sa ak ta nieco zaujima 🙂

zuj
17. sep 2014

@warholette mozem sa spytat ako to cele funguje?

warholette
17. sep 2014

@zuj vytvorila som si ucet na elance a pridala som si fotku, pracovne skusenosti, skratka vsetko, co o mne potencialnemu zakaznikovi povie, ze som kvalitna a doveryhodna. zijem v zahranici uz niekolko rokov takze viem plynule po anglicky plus po slovensky a cesky, takze sa zameriavam hlavne na preklady. podla tvojich skusenosti si vyplnis profil a prihlasis sa do kategorii, napriklad pisanie, programovanie, atd.
pracu si hladas pomocou klucovych slov alebo prechadzanim vsetkych inzeratov v kategorii. o pracu sa vsak okrem teba uchadzaju aj ini ludia, takze kazdemu zamestnavatelovi musis napisat par riadkov o tom, preco si prave ty najlepsia 😉 za kazdu prihlasku platis asi 3 elance kredity a kazdy mesiac dostanes tusim 30 alebo 40 kreditov, takze sa mozes uchadzat zhruba o desat prac mesacne. Ak si dobra, zamestnavatelia ti budu sami posielat ponuky a tie su bezplatne.
takisto elance ponuka seriu testov, ktorych skore sa potom zobrazuje na tvojom profile pre zamestnavatelov, napriklad ako rychlo pises na klavesnici a podobne, ak nemas az tolko skusenosti.

sim87
18. sep 2014

Ahoj, nie som sice na materskej, ale ako freelancer vyuzivam aj taketo portaly na zhananie prace. Zatial ale najviac pozeram oDesk, akosi sa mi najviac zapacil. Prave teraz napr. pisem clanok na web pre jedneho klienta odtial (a ak sa to dotiahne do uspesneho konca, bude to vlastne moja prva riadna zakazka cez oDesk - predtym som si tam nasla jeden projekt kde ma aj agentura vybrala ale nakoniec z toho zislo).

oDesk funguje velmi podobne ako Elance. Akurat ked sa uchadzas o pracu, nestrhava ti ziadne kredity. Mas tam sice obmedzeny pocet ziadost zo zaciatku, ale ked si urobit 'test pripravenosti' (je to iba o tom, ze si si citala manual k celemu oDesku a vies ako to tam funguje - zakladne veci), pocet ziadosti sa ti zvysi.

A aj na oDesku su testy ktore mozes robit a potom sa ti zobrazia v profile. Najma ak si medzi hornymi 5-10% z ludi, ktori test urobili, vyzera to dobre 🙂 Testy su tam zo vsetkych moznych oblasti, mozes si vybrat co sa hodi k tvojej profesii. Mna napr zaujimaju tie, ktore sa tykaju anglictiny a pisania v nej, blogovania, marketingu a pod.

Jedine co ma na tychto portaloch stve je to, ze je tam velka 'konkurencia' ludi, ktori nemaju vela skusenosti (prip. ziadne) a stlacaju tym ceny za sluzby nadol. A je vela zadavatelov, ktori si radsej vyberu nizku cenu (castokrat rovnajucu sa takmer nule) ako by si mali priplatit za roky skusenosti a dobre referencie. Ale z casu na cas sa da aj na tychto portaloch najst nieco lepsie, len treba hladat dlhsie.

lucik194
autor
18. sep 2014

vdaka baby, ja som sa zatial len rozkukavala, ako to tam funguje, taktiez si chcem zalozit iny ucet v banke, kde budem mat len par penazi, nerada by som mala ucet kde mam aj ostatne peniaze, u mna je to skor nieco s admin pracou....

lucik194
autor
22. sep 2014

uz nikto viac?

lenkove
1. okt 2014

Baby, dakujem za tipy, idem sa registrovat a ozvem sa 😅 ako to vypali 😅

sisa
22. mar 2016

@warholette Prosim ta, ako potom riesis dane? Ja skusam nieco cez freelancer.com, ale neviem sa dopatrat na nete jednoznacnych odpovedi, komu vystavit fakturu, na aku sumu, ako to zdanovat a podobne. Ja nie som zivnostnik, som teraz evidovana na Urade prace a oslovili ma jedny odtial, nech sa uchadzam. Ja uz rozmyslam, ze ked ma vyberu, ako postupovat dalej... Dik.

warholette
22. mar 2016

@sisa zijem v USA, takze ti asi v otazke dani nepomozem, tu je to ine. Prepac!
Ale byt tebou, vobec by som sa tym netrapila, ako na to na Slovensku pridu, ze si cez to zarabas?

sisa
24. mar 2016

@warholette ahoj, no mohli by na to prist napriklad vtedy, ked si z paypalu poslem peniaze na svoj osobny ucet

mipam
9. jún 2016

@sisa ahoj, podarilo sa ti zistiť nejaké nové informácie k zdaňovaniu takéhoto príjmu? Stačí do IP. Ďakujem.

sisa
10. jún 2016

@mipam Ahoj, nie, zatial som nenasla nikoho, co ma osobnu skusenost. ☹

hope252
13. júl 2016

@sisa ja mam ten isty problem, dopatrala si sa uz k odpovedi, nasiel sa niekto medzitym kto ti pomohol?

sisa
14. júl 2016

@hope252 ahoj, nikto ☹ skusenosti maju asi len Indovia, ti su vybrati na vacsinu prac, lebo ponukaju najnizsie sumy za svoju pracu 😉

hope252
14. júl 2016

@sisa ano vsimla som si to 🙂 oni idu uplne pod cenu, ale co sa cudujeme...

sisa
15. júl 2016

@hope252 Aspon vieme, ze sme na tom nastastie stale lepsie ako oni.

mipam
15. júl 2016

zdravim, mne sa podarilo par zakazok "vyhrat", vsetko boli preklady z aj/nj do slovenciny, hlavne sa to da ziskat, ak vyzaduju "native slovak". Takychto prekladov tam ale nie je vela a ohodnotenie je dost nizke, niekedy1/2, niekedy 1/4 toho, co zarobi klasicky prekladatel, ale vacsinou je to tam preto, lebo sa ani neocakava zavratna kvalita (prekladala som napr navod k fotoaparatu) .. a potom z toho su tie vtipne preklady na obaloch a navodoch ... :D
Tieto prijmy su podla mojho nazoru prilezitostne prijmy, kedze nie su vykonavane sustavne, a do 500e sa nezdanuju, cize ich netreba uvadzat ani v danovom .. ak by to ale bolo viac ako 500e, tak neviem ako sa to riesi (dodatocne na zivnost..? ) .. myslim ze freelancing na Slovensku nie je zatial pravne podchyteny .. Ale ak mate niekto lepsie info, budem rada, ak ma doplnite / opravite
tu som nasla aj clanok na tuto tematiku: https://www.hlavicky.sk/blog/musim-si-zalozit-z...