icon

Existujú školy otvorené inováciám a modernému prístupu?

28. feb 2025

Ahojte, zvazujem navrat do skolstva, ale ked vidim, ake su niektore moje byvale kolegyne, netaha ma to ani na jednu, ani na druhu skolu - naspat ku nim. Nevidia zmysel vo vzdelavani sa, inovativnom pristupe, nadavaju na zmeny, ktorymi skolstvo prechadza. Jasne, na financie tiez, ja si ale nedokazem predstavit pracu v takom kolektive. Na jednej skole je novy riaditel, ma presne taku viziu skoly, aka sa mi rata. Na druhej je riaditelka, ktora tam je snad od zalozenia, velmi rigidna, nic nove nie je dobre.. Kolegyne su s nou spokojne, vidia to rovnako, krakaju na vsetko. Kolegyna pod novym riaditelom mi rozprava, ako ho neznasaju, ako chcu hromadne odist, lebo im nuti vzdelavania. Samozrejme budem hladat inde, ale vy, pani ucitelky, ktore ste tu a mate tiez vidinu, ze by by ste radi tie deti formovali rozvijali, mate radi zmeny a nove pristupy.. Nasli ste vobec taku skolu???

colsami
28. feb 2025

Ahoj, nie som ucitelka, ale teda pohybujem sa v inych kruhoch a mozem Ti povedat ze toto nie je len o skolstve, stale je to najma o ludoch. To iste budes zazivat aj v inych profesiach, keby si sa aj dala na hladanie prace v inej sfere. 🙂

annamalaga
28. feb 2025

Ja študujem predškolskú elementárnu, kde majú takého riaditeľa, rada sa zamestnám ako pedagogický asistent, ja sa rada vzdelávam.

autor
28. feb 2025

@colsami ano, prave. Pracu mam, som spokojna, zo skolstva som odisla, no rodinne dovody ma trosku tlacia spat, a prvostupniari su ziadani, nemam obavy. Obavam sa ale prave toho, ze mi bide tazko v kolektive, ze sa nebudem citit dobre, ked si predstavis, ze ten riaditel chce ucit, rozvijat, to by sa mi pacilo, ale ani nechcem ist za nim sa informovat, kedze viem, ze ten ucitelsky kolektiv by som nezvladla. Hoci si to moje byvale kolegyne, pozname sa, ked sa stretneme v meste, porozpravaju mi. Nechcela by som s nimi pracovat. A obavam sa, ci sa rozhodnem spravne, odist, pracu najdem, nebojim sa, skol mame v meste dost, pripadne v okolitych dedinach. Bojim sa kolektivu. A chcem pocut, ze to nie je tak cierne, ako to vidim 🤣

autor
28. feb 2025

@annamalaga prepac, nemozem.

januska12323
28. feb 2025

Však nemusíš ostať na tej škole ak bude zlý kolektív. Choď k tomu riaditeľovi, zisti ako to tam naozaj vyzerá a keby bolo zle budeš si hľadať prácu inde.

domkakvet
28. feb 2025

Skolstvo v sucasnosti prechadza reformou a stari zamestnanci by mali ist povinne na preskolenie.

zuzinabila
28. feb 2025

a kde hladas? lebo asi nebudes s rodinou cestovat na opacny koniec repulibky..

zuzana76
28. feb 2025

praveze uz neexistuje skola, kde by nejakym sposobom neriesili kurikularnu reformu. ja zase uz nepoznam zastaralu skolu. Na vacsine uz je Comenia skript, hejneho metoda, vela vela akcii, ranne kruhy, teda v mojom okruhu

obavat by si sa viac mala deti a rodicov, to je to, co sa zmenilo najviac a k horsiemu

akvi
28. feb 2025

Ja ti uplne rozumiem, ja som zo školstva odišla hlavne preto, lebo mi nedávalo zmysel učiť tak, ako sme tu x rokov zvyknutí a žiadna škola, ktorá by suznela s mojim hodnotovým nastavením vlastne dodnes na SK neexistuje. Kolektív som mala vcelku ok, kolegyne sa nestarali do toho , čo robím, bolo im to jedno. Aj keď tiež človeka nepotešilo, keď kolegyňa dôchodkyňa mala poznámky v zmysle bože, zase k týmto debilom idem. No čo je to za učiteľku, čo takéto niečo povie o triede. Riaditeľ bol tiež stará škola, nezabudnem, ako na mňa kričal z okna, že prečo som s deťmi vonku, keď máme prvouku 😅 vôbec mu nedochádzalo. Alebo mi vyčítal, že prečo mám na matike taký ruch, že sa všetci hrnú k tabuli a sú hluční. No asi preto, že ich to zaujíma a všetci chcú. Na jeho matike sedeli deti ako päť peňazí, potichu a báli sa čokoľvek, lebo za chybu ich drbal a pýtať sa bolo zakázané, všetci museli len počúvať a byť ticho 🙈 A takýchto momentov bolo denne milión. Mám bývalú spolužiačku, ktorá nikdy nič iné nerobila, len učila a vnímam, že to má presne tak, ako opisujes, že proste nič nové neprijíma, je spokojná v stereotype a priam jej idú na nervy premotivovane mladé učiteľky plné elánu a chuti robiť veci inak. Ak máš chuť učiť, tak skôr by som hľadala malú komunitnú školu, kde sa vieš realizovať naplno.

letfenixa
28. feb 2025

Učím na obyčajnej veľkej mestskej ZŠ. Každý si vedie svoju triedu tak ako chce, rozhodne si s kolegami nepozerame cez plecia a nezhadzujeme sa. Veď v triede si s deťmi a nie s učiteľskym kolektivom, to nie je ako sedieť celý deň v kancelárii a vidieť a vedieť o druhom všetko.

tiika
28. feb 2025

Z akého si mesta? Možno by bola skôr pre teba nejaká alternatívna skola, i keď je ich menej, no vacsinou sú nejaké 1.stupeň

autor
1. mar 2025

@tiika dakujem, nechcem uvadzat mesto, ale aj to je moznost, vcera som nad tym intenzivne premyslala. To by asi bolo najlepsie. Len mam strach, zase az tak pokrokova nie som, ci budem stihat. Chut a odhodlanie je, ale predsa, to vnimam ako prestizne skoly poskytujuce naozaj kvalitu, ja som v skolstve dlhe roky teraz nebola, vela sa budem mat co ucit. Ale chcem, tesim sa. Aj ked, nebyt situacie, nevracala by som sa.

maya_hi
2. mar 2025

Vráť sa a rýchlo svoje kolegyne pochopíš 😉

autor
2. mar 2025

@maya_hi dakujem, ja som clovek, ktory kona podla svojich zasad, takze toto sa mi nestane. Prave preto som zalozila tuto diskusiu, potrebujem vidiet nadej, ze existuju skoly, riaditelia, kde to funguje a kurikularnu reformu vitaju uprimne, a uprimne chcu pre ziakov to najlepsie.

behulka
3. mar 2025

Ja som sa vrátila pred pár rokmi po dlhšej prestávke do školstva a takáto škola ako popisuješ si našla mňa. Takže áno, sú a myslím si, že je to hlavne o ľuďoch (nielen učiteľoch ale aj rodičoch). Držím palce, aby si našla tú správnu 🙂
Zanietených empatických učiteľov ochotných sa posúvať vpred naše deti potrebujú ako soľ.