icon

Funguje vám podnikanie? Ja som večná smoliarka

6. dec 2022

Ponikala som takmer 20 rokov a je mi do plaču ako som si spackala život.Mám pocit že som večná smoliarka! Držala som podnikanie nasilu,lebo je to moje celoživotné hobby.A uprimne,bolo pohodlné pracovať doma keď boli deti malé a často choré.Ale čo z toho keď po zaplatení výdavkov mi ostávalo tak málo.Bolo aj vela rokov kedy som mala tak nízky prijem že som si neplatila odvody do socialnej poistovne a tie roky mi budú chýbať do dôchodku.Pred 2 rokmi som si požičala od rodiny peniaze a ešte som ich nevrátila.Tento rok je najhorší.Koncom roka ruším živnosť a už nikdy viac nezačnem podnikať.Tie ktoré podnikáte,darí sa Vám? Mám svoje výrobky aj na Sashe a tam som už trištvrte roka nič nepredala.A čo sledujem aj úspešných predajcov každému sa predaj znížil.Posledné roky už neviem ani spávať.Budím sa medzi 2 až 4 hodinou ráno a už nezaspím.Len premýšlam a premyšlam.Viem v čom som robila chybu.Snažila som sa vždy predávať lacno.Často som pracovala aj 12 hodin denne ale zisk bol mizerný a keď sa mi niektoré vyrobky nepredávali,zničila som cenu až na vyrobné náklady.Takže som pracovala zadarmo.Nemám sebavedomie si dat adekvátnu cenu aj keď moje výrobky sú precizne vyrobené.Rozmýšlam aku si najdem prácu a rozmyšlam nad Vianocami.Tieto budú najchudobnejšie,mrzí ma to hlavne kvôli deťom.
Tie ktoré podnikáte,darí sa Vám alebo pocitujete ekonomickú krízu? Bohužial ja si musím priznať ze sa mi nikdy nedarilo a už do konca života budem mať výčitky.

Strana
z5
pribinak
6. dec 2022

Toto má aký zmysel? Keď nemáš ani na odvody, ani poriadny príjem?

Chod normálne pracovať. Nie každý má vlohy na úspešne podnikanie

autor
6. dec 2022

@pribinak Podnikanie ruším a mala som ho zrušit uz dávno,čo aj lutujem.Ostali mi len dlhy a kopa nepredanych vyrobkov.A kam pojdem pracovat netusim.Mozno skoncim vo fabrike na 3 smeny,ktovie.

pribinak
6. dec 2022

No a? Veď aj to je práca, splatis dlhy, zarobíš si, nájdeš si kamosky a kamosov

Ja na tom nič zle nevidím

majlo1234
6. dec 2022

A co teda vyrabas? Asi o to nie je velky zaujem, popripade je velka konkurencia. Manzel podnika uz cez 15 rokov v stavebnictve, raz sa mu dari, inokedy zas pomenej ale vnimam, ze podnikanie jw proste tazke. Stale si v neistote, ci budu zakaznici, do toho ta zmyka stat…ja by som sa na to vykaslala

autor
6. dec 2022

Dnes to na mna fakt dolahlo a je mi strašne.Obdivujem ludi ktorym sa v podnikaní darí.Všade je obrovská konkurencia.A uvedomujem si ze nízkymi cenami som si priťahovala takých ludí.

autor
6. dec 2022

@pribinak Mám 52 rokov a už tolko nevladzem aby som robila vo fabrike na 3 smeny.

pribinak
6. dec 2022

Tak sed doma a ľutuj sa. Je x iných možnosti sa zamestnať. Nemáš malé deti, máš kopec Času robiť kdekoľvek

autor
6. dec 2022

@majlo1234 Vyrábala som bytové doplnky z drôtu a posledne 2 roky vyrábam šperky.
Ani neviem kde by som sa zamestnala,rozmyslam kam pojdem pracovat.

miskakyblik
6. dec 2022

HM hlavne mozno vidím problém v Tom , že si mohla už dávnejšie začať pracovať aj niečo a toto mať ,,popritom,, keď ťa u deti doma toľko nepotrebovali ( vychádzam z toho ako si uviedla že keď boli decká malé bolo to pohodlné) ...nerozmýšľala si nad takým niečím ? Pracovať hocikde a toto mať popri práci ? Píšeš že je to tvoje hobby defacto by si v prípade priaznivej situácie niečo predala a mala na prilepšenie a keby nastali časy aké máš teraz mala by si stály príjem, zadné vrátka...nad takým si nerozmýšľala? Ak sa môžem spýtať, čo vyrábame resp. Čo je tvoje hobby ? Nevieš sa napr. S niekým spojiť , vytvoriť kolekciu, dostať sa do diania a nech si videná ? ( Napr. Tvoja kamoška šije a ty robíš šperky, nejaká spolupráca na taký spôsob napr.? ) Alebo ísť na brigádu, sezónne si zarobiť , potom investovať na nejaký dobrý web, stránku napr..? Mrzi má že ti to nevyšlo, ale teda škoda že si hlavne nenadobudla sebavedomie na svoju prácu , je to škoda ☹ drzim palce aby sa ti trochu polepšilo a usmialo sa šťastie aj na teba 🌺

autor
6. dec 2022

@pribinak Áno casu ano ale energie už tolko nie,keďze mam aj zdravotné problémy.No ale zamestnat sa tak ci tak musím.

pribinak
6. dec 2022

Veď nemusíš ísť nevyhnutne robiť do fabriky na 3 smery. Sú rôzne zamestnania.
Daj si ciel splatiť dlhy a popritom hľadať lepšiu prácu

autor
6. dec 2022

@pribinak Nemám maturitu,anglictinu neovládam.Za mojich čias sme sa učili ruštinu.Ostáva mi ísť pracovat niekam do obchodu alebo upratovať alebo do fabriky.

pribinak
6. dec 2022

Tak a čo je zle na tom čo si vymenovala? Nerozumiem

mon29
6. dec 2022

Vies co, nevyslo,stava sa..ale si to aspon skusila a vydrzala.. vela ludi to ani len neskusi.. bud na seba hrda, asi to vynasala ked si to robila 20 rokov. Teraz je cas ist dalej.. urcite si najdes svoju cestu. Hore hlavu!

autor
6. dec 2022

@miskakyblik Ďakujem za nazor ale podnikanie už zruším a nebudem už nič skúšať.

dori92
6. dec 2022

Autorka, smiem si pozrieť tvoju tvorbu na Sashe? 🙂

autor
6. dec 2022

@mon29 Nie nevynášalo mi to,tým že som dávala nízke ceny som mala nízky príjem.

mon29
6. dec 2022

Celych 20 rokov ti nevynasalo? Nikdy?

autor
6. dec 2022

@mon29 4 roky som mala kamenný obchodík a predávala som aj iné výrobky a vtedy sa mi ako tam darilo ale žiadna sláva to nebola.Ale z roka na rok to bolo slabšie a slabšie a utiahnuť nájom a poplatit aj odvody bolo stresujúce.

autor
6. dec 2022

@dori92 Dnes mám velmi mizerný deň,aj som si dosť poplakala.Idú Vianoce a cítim sa mizerne.Predávaš na Sashe,darí sa ti tam? Ja počkám este 2 týzdne a vsetko to zruším.

anjelicek26
6. dec 2022

Tak perspektivne ludom sa zvysili vydavky na zivot o 20-30% a vsetky odvetvia, ktore nie su vnimane ako "nevyhnutne" tym budu trpiet a perspektivne teda zlepsenie neexistuje. Ze vyrobky z drotu, to je presne to, co stoji pri vyrobe strasne vela casu a predas to za minimum, lebo pre vacsinu, bohuzial drvivu vacsinu ludi, je to nepotrebna blbost a v pepcu si kupia podobne za 2e...

Zrus to dnes, uz si to tahala dlho. Vyrobky, co zvysili, vies predat na lokalnom jarmoku, vikendovom trhu, popytaj sa na tuto moznost v meste/obci, raz za cas vybehnes a popredas, kym budes na nule aby ti to neostalo.

Najdi si normalnu pracu... aj ked to bude sakra tazke vzhladom na vzdelanie, vek, pracovne skusenosti prakticky nulove. Takze taka predavacka v obchode, aj ked sa ti to nezda "nejake uzasne" bude dobry zaciatok... .

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
6. dec 2022

@anjelicek26 Veď to,že pracovné skúsenosti takmer nulové.Mám už 52 rokov a obavam sa či nájdem čo najrýchlejšie prácu.

autor
6. dec 2022

@elizabet173 Urobila som chybu,lebo už pred 2 rokmi som sa chcela zamestnať ale neverila som si.Namiesto toho som si požičala peniaze od rodiny čo bola veĺká chyba.

moni73
6. dec 2022

Tak ja vcelku opacne. 20 rokov v administrative, v 40tke som uplne zmenila profesiu. No a teraz za chvilu k 50tke si chcem "darovat" eserocku. Mne je tiez luto tych 20 rokov, uplne stratene. Hmmm niekto sa hlada dlhsie

teki1
6. dec 2022

Čo predávaš vlastne,ukáž svoju prácu,možno ti poradíme,prečo ti predaj nešiel.

bluka2
6. dec 2022

Pošli aj mne link do správy, nech pozriem, čo to je

autor
6. dec 2022

@teki1 Ja už nemám chuť nič neniť ani vylepšovať.Živnosť uplne zruším alebo začnem na živnosť upratovať domy.Už som o tomto dávnejšie rozmýšlala.

autor
6. dec 2022

@teki1 Podla mna mi predaj nešiel kvôli tomu že som predávala za nízke ceny a pritahovala som presne takých ludí ktorý doslova vyhladavaju nízke ceny.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Strana
z5