Funguje vám podnikanie? Ja som večná smoliarka
Ponikala som takmer 20 rokov a je mi do plaču ako som si spackala život.Mám pocit že som večná smoliarka! Držala som podnikanie nasilu,lebo je to moje celoživotné hobby.A uprimne,bolo pohodlné pracovať doma keď boli deti malé a často choré.Ale čo z toho keď po zaplatení výdavkov mi ostávalo tak málo.Bolo aj vela rokov kedy som mala tak nízky prijem že som si neplatila odvody do socialnej poistovne a tie roky mi budú chýbať do dôchodku.Pred 2 rokmi som si požičala od rodiny peniaze a ešte som ich nevrátila.Tento rok je najhorší.Koncom roka ruším živnosť a už nikdy viac nezačnem podnikať.Tie ktoré podnikáte,darí sa Vám? Mám svoje výrobky aj na Sashe a tam som už trištvrte roka nič nepredala.A čo sledujem aj úspešných predajcov každému sa predaj znížil.Posledné roky už neviem ani spávať.Budím sa medzi 2 až 4 hodinou ráno a už nezaspím.Len premýšlam a premyšlam.Viem v čom som robila chybu.Snažila som sa vždy predávať lacno.Často som pracovala aj 12 hodin denne ale zisk bol mizerný a keď sa mi niektoré vyrobky nepredávali,zničila som cenu až na vyrobné náklady.Takže som pracovala zadarmo.Nemám sebavedomie si dat adekvátnu cenu aj keď moje výrobky sú precizne vyrobené.Rozmýšlam aku si najdem prácu a rozmyšlam nad Vianocami.Tieto budú najchudobnejšie,mrzí ma to hlavne kvôli deťom.
Tie ktoré podnikáte,darí sa Vám alebo pocitujete ekonomickú krízu? Bohužial ja si musím priznať ze sa mi nikdy nedarilo a už do konca života budem mať výčitky.
Mam pocit, ze nic nevyrabas, aspon jednu foto by si dala, len sa stazujes, vsetko a vsade si zrazu zmazala,zivnost zrusila,... cele divno podozrive a radsej nechcem vediet, co ocakavas
A čo ak nechce, aby ste ju podľa tvorby spoznali? Niektorí tvorcovia majú veľmi špecifickú tvorbu a v dnešnom svete stačí jednu fotku prehnať cez Google a už sa dosť toho dozviete. Podľa mňa by nezakladala anonymnú tému, keby chcela, aby ju ľudia spoznali...
Ale možno sa mýlim 🤷♀️
@simca06022011 áno súhlasím, tiež mám už taký dojem, že to nikam nevedie. Škoda..
@mimusha3 tak bohuzail, ked sa skryvam, nic nepredam. Cim by sme ju spoznali? :D xy obchodov sa rusi, xy ludi vypradava co maju, nik sa nehra na tajomnych. PRoste to nejde, tak to nejde, koncim, vypredavam.
neviem preco vas tak nadvihuje z toho, ze neukazala tvorbu. proste nechce.
uzavrela zivotnu etapu, prestala podnikat, zrusila zivnost. nepytala rady ani pomoc s podnikanim.
je vyhoreta, unavena, sklamana a chcela sa len vyrozpravat a mozno cakala aspon trochu utechy.
@modrava Presne tak.Som vyhoretá,unavená...strašne unavená,kedže vôbec nespím.Buď neviem od starosti zaspať večer alebo sa zobudím ráno medzi 2 až 4 hodinou.Niekedy sa mi stalo že aj o pol jednéj,jednéj a koniec,proste nespím.A čo je najhoršie že ma to nútilo v noci ale aj cez deň stále pozrieť do mobilu či som niečo predala.Toto nebol pokojný život.Chcem si proste odpracovať niekde 8 hodín a ísť domov s čistou hlavou.Preto som to takto sekla ale napíšem úprimne,rozhodovala som sa veĺmi dlho!
Možno to niekto nevie ale od roku 2023 bude prísnejšie kontrolovaný predaj a je riziko predávať bez živnosti.Takže niečo vyrábať popri práci a bez živnosti,to neprichádza do úvahy.
Z toho co pises mi vychadza, ze si si nepripravila ziadne "kalkulacie", t.z. napr. mesacne fixne vydaje na podnikanie a cena vyrobku.
funguje, ale ked poviem inym kamaratom podnikatelom co vsetko robim tak len otvaraju oci, musis byt tvrdy invencny a silny
Ked dlhodobo nevychadza podnikanie, tak treba ist na zamestnanca. Nie kazdy je stavany a vyjde mu byt uspesnym podnikatelom. Nestoji to za ten stres.
Podliezat ceny, predavat pod cenu a podobne napady u maloprodnikatela nikdy fungovat nebudu. Tato "strategia" je iba pre velke firmy, retazce a pod., ako je napr. vidiet v dnesnych Tesco, Kaufland, Lidl a podobnych predajcov. Tam sa biju o ceny, vela krat predavaju ten najvacsi odpad a vydieraju dodavatelov. Takze malych, poctivych vyrobcov odpisali, lebo ked im ponuknes nieco kvalitne za cenu, na ktorej aj ty nieco slusnejsie zarobis, tak pre nich to uz je drahe, lebo oni chcu mat 80% marzu, alebo viac.
Na Slovensku sa veľmi ťažko podniká handmade tvorcom. Možno ako vedľajší príjem. Ľudia nie sú ochotní to zaplatiť. Chcú niečo ušiť, ale myslia si, že zaplatia ako za mikinu z Pepca. Nie je tu trh. Je mi ľúto. Držím Ti palce.
Ano, to je tiez velka pravda, nie kazdy, lepsie povedane mensina ludi ma "podnikatelskeho ducha" a este treba k tomu pridat, ze to nie je iba o napade a zrucnosti, ale clovek sa musi vediet "pohybovat" aj v cislach, statistiky, kalkulacie, uctovnictvo atd... 😉
@shee11 to je pravda, mozno treba zaujat iny "postoj" k potencionalnemu zakaznikov. Na SK je vela "bohatych" ludi, podnikatelov, ich manzelky, co sa vyvavazaju na najdrahsich SUVckach. Treba byt aj trochu "tvrdy" v podnikani a cenu si "obhajit". Co sa tyka napr. doplnkov (to je jedno v akej oblasti), tak cely trh je zamoreny lacnym cinskym odpadom a aj na tom zarabaju ludia/podnikatelia. Teraz ked si prezeram nejake eshopy z Nemecka, Anglicka a celej Europy, tak su zaplavene tymito cinskymi vyrobkami. A cuduj sa svete, oni to nakupuju z Ciny napr. za 1 EUR a predaju na svojom eshope za 20 EUR a daju tomu este "punc", ze rucne vyrobene nimi samymi, alebo v Nemecku atd.
Ako pokračujes?hľadáš si prácu či pracuješ?
@indy0077 uplne suhlasim. okrem toho človek musí byť aj veľmi aktívny na sociálnych sieťach, instagram, tiktok, robiť reels, stále tvoriť obsah... To je cesta podla mna. Niektorí to robia super. Napr Love Colors Slovakia. Predáva brutal drahé šaty, ale poctivé a jej propagácia na Insta je perfektná, je blízko zákazničkam.
@luccija Pracujem 😊 👍

@didush27 neda foto skryva sa ako keby to bola nejaka hanba.. skoda slov. Cize je jasne, ze ani propagacia nemohla byt nic extra. Vsade kde som pozerala tak nestihaju vyrabat, tiez by som ozdoby napr na strom potrebovala, a.. :D
Len vyhovorky. Ani do sukromnej spravy, radsej splasene akcie ako rychlo vsetko vymazat, zrusit, rozdat... takto moja blizka osoba konala, ked bola proste vyhorena z prace.