Funguje vám podnikanie? Ja som večná smoliarka
Ponikala som takmer 20 rokov a je mi do plaču ako som si spackala život.Mám pocit že som večná smoliarka! Držala som podnikanie nasilu,lebo je to moje celoživotné hobby.A uprimne,bolo pohodlné pracovať doma keď boli deti malé a často choré.Ale čo z toho keď po zaplatení výdavkov mi ostávalo tak málo.Bolo aj vela rokov kedy som mala tak nízky prijem že som si neplatila odvody do socialnej poistovne a tie roky mi budú chýbať do dôchodku.Pred 2 rokmi som si požičala od rodiny peniaze a ešte som ich nevrátila.Tento rok je najhorší.Koncom roka ruším živnosť a už nikdy viac nezačnem podnikať.Tie ktoré podnikáte,darí sa Vám? Mám svoje výrobky aj na Sashe a tam som už trištvrte roka nič nepredala.A čo sledujem aj úspešných predajcov každému sa predaj znížil.Posledné roky už neviem ani spávať.Budím sa medzi 2 až 4 hodinou ráno a už nezaspím.Len premýšlam a premyšlam.Viem v čom som robila chybu.Snažila som sa vždy predávať lacno.Často som pracovala aj 12 hodin denne ale zisk bol mizerný a keď sa mi niektoré vyrobky nepredávali,zničila som cenu až na vyrobné náklady.Takže som pracovala zadarmo.Nemám sebavedomie si dat adekvátnu cenu aj keď moje výrobky sú precizne vyrobené.Rozmýšlam aku si najdem prácu a rozmyšlam nad Vianocami.Tieto budú najchudobnejšie,mrzí ma to hlavne kvôli deťom.
Tie ktoré podnikáte,darí sa Vám alebo pocitujete ekonomickú krízu? Bohužial ja si musím priznať ze sa mi nikdy nedarilo a už do konca života budem mať výčitky.
@katka700
Mne to už príde trochu od veci komentovať tu stále, ze sa živí tým, co ju baví. Keby sme sa všetci živili iba tým, co nás baví, tak sú tu samí žobráci. Keď ma to neuživí, tak treba rozmyslat, čo ďalej.
netrap sa, nejako bude. ja som hned po skole isla 27 rokov robit nieco specificke (inde nepouzitelne ) co som nevystudovala, takze ked som odtial odisla, bola som rovnako nekvalifikova pracovna sila. preto mi otvorili oci vsetky tie 50+ predavacky a upratovacky a skladnicky.
Máš vôbec účtovníka? Ten tovar si samozrejme predať mohla. Jednas stále zbrkle. Na jednej strane je to fajn ze si sa rozhodla a ideš do toho, na druhej treba uvažovať tak, aby straty boli najnižšie. Mohla si sem ten link dat nahrať tajomnú a možno by si niečo predala tiež. Ale takto, proste nie si podnikateľka, nie každý je na to stavaný🙂 v každom prípade držím palce pri začiatkoch nových, podľa mňa to bude veľká úľava normálne niekde pracovat za pravidelnú mzdu 🙂
Detto firmaren, cez Slovensko.sk si zivnost zrušis sama viac menej jednym vypisanym formularom a bez nákladov na ďalšieho dodávateľa.
@katkami123 Pozri, ak ti moje príspevky prekážaju, riešenie je jednoduché, nečítaj ich.
@simca06022011 Účtovníctvo som si robila sama a nejednám zbrklo,už dlho som nad tým rozmýšlala.Do konca roka sú už len 3 týždne a nikde takto narýchlo už zvyšný tovar nepredám,plus sa potrebujem zamestnať.Máš pravdu,bude to pre mňa úlava,pracovať niekde za normálnu mzdu 😊 No a keď sa zamestnám som zvedavá či môj muž a deti budú upratovať v domacnosti.Všetci zleniveli,keďže som každemú robila 100% full servis.
@simca06022011 Úplný súhlas. Preletela som diskusiu, hľadala odkaz na výrobky - a nič. Stačilo urobiť promo, napríklad na Linkedin, kupodivu tam vedia oceniť ručne robené výrobky. Šperky, sviečky, vianočné trubičky - dotyční nestíhajú.
Tak keď budete prinášať peniaze, budú si musieť zvyknúť, že doma treba niečo spraviť. Alebo nebudú mať. Deti - píšete, ako keby to boli skôlkári... Dospelí ľudia, nie? Prispievajú finančne na domácnosť?
K tomu zamestnaniu - muklovala som 5 rokov v továrni na 3 zmeny. Ťažké obdobie. Ale neponižovalo ma to, že som len robotníčka. Aspoň viem, ako sa ľudia reálne majú a čo znamená každé zarobené euro.
@jarka_black Pochybujem že aj keby som dala link na moje výrobky ze by som niečo predala.Skôr zo zvedavosti by každý popozeral.A aj keby sa predalo par kusov to by mi nepomohlo.Chcem uz normalne pracovať a mať výplatu mesiac čo mesiac.Roky som si nič poriadne na seba nekupila,chcem dopriať aj viac detom atď...
@jarka_black Najmladšie moje dieťa má 11 rokov a iba syn je už dospelý.Ten ma 19 rokov a študuje.Občas má nejaké brigády ale neprispieva nič.
Ahoj @autorka
Je super, ze si sa snazila zarobit sama na seba touto cestou. Ako podnikatelka by si mala mat znalost, ze cielom podnikania je zisk. Stanovenie ceny je zaklad pre to, aby si zarobila, podnikanie malo vyznam a vedela si platit naklady a zarobit. To sa ti vie podarit, ak je o vyrobky zaujem a poznas svoju cielovu skupinu, vies koho a ako oslovit. Musis poznat konkurenciu a ponuknut zakaznikom nieco, co konkurencia nema. Zviditelnit sa, kludne skrz socialne siete. Dat ponuku do eteru aby sa o tebe vedelo. Prezentovat sa na roznych akciach. Na strankach s podobnou tematikou, ako napr. Remeselnici na slovensku na FB. Sledovat trendy vo svete aj doma a co je in a o co je a bude zaujem. Ak si sa tohoto drzala a nejdete to, nechaj si to ako hobby k novej praci ;) aj zarobis, aj vo volnom case mozes robit to, co ta bavi ;) a aj mat stabilny prijem.
Drzim ti moc palce. Hlavu hore. Vyriesis si peniazky a rozmyslaj ako sa opatovne vratit na trh. Kludne si napis niekde napady, ciele, kde je priestor na zlepsenie. Napis si, ako si to robila doteraz a porozmyslaj, co na tom zmenit. Lebo iba zmenou dosiahnes zmenu ;).
Posli link na tvoju pracu. Ja som pracovala ako dokumentaristka v drotarskom muzeu v Budatine, mozno by som ti vedela povedat v com bol problem. Organizovali sa aj drotarske stretnutia, dielne, predajne vystavy ....
@akje Na FB som narazila na paní Annu H.,ktorá tam má videa o podnikaní.A toto mi otvorilo oči,aké chyby som cele roky robila.Hlavne čo sa týka cenotvorby a dobrých fotiek,marketingu.K podnikaniu sa uz ale nechcem vrátiť.Za prve mám už svoj vek a chcem mať stabilný príjem.Konkurencia je obrovská,v obchodoch a na internete je namiera tovaru a chcem začať spávať bez vsetkych tých starostí okolo podnikania.Navyse je ekonomická kríza a ludia nakupujú fakt len to najnutnejšie.
@martinkatinka Dnes som živnosť dala onnline cez firmáreň zrušiť,vymazala som odvšadial moje vyrobky.Bez živnosti nemienim predavať a riskovať.
Presne pre taký prípad ako si ty by bol výhodný model ako je v niektorých záp. štátoch - manželka je pripoistená popri pracujúcom manželovi.
Predávať na internete už nie je také ľahké, ako si už písala, kde kto ťa predbehne s lepšími fotkami a lepším marketingom. Záleží či sleduješ trendy a ideš s dobou, vyvtaraš výrobky čo si človek môže aj do modernej domácnosti kúpiť.
Nájdi si prácu, možno niekde v obchode, kontakt s ľuďmi, nemusíš ísť do fabriky, popri tom sa môžeš venovať svojmu hobby. 😊 poznám veľa žienok, čo takto vyrábajú, ale všetky to majú popri práci, inak by nevyžili z toho.
To že pôjdeš pracovať prospeje celej vašej rodine. Píšeš ako keby si mala maličké detičky. Najmladšie má 11 rokov. Take dieťa dokáže povysavat vyložiť umývačku vyniesť smeti skočiť do obchodu vyvencit psa, pozametat, naložiť pracku, …. A to je najmladšie tak tie staršie dokazu omnoho viac
Len ich pekne zapoj, aj toho dospelého
Vieš, ale to, ze si za dospelých ľudí v domácnosti robila ich robotu je opäť iba tvoja chyba. To, ze si nemala dostatočný príjem ešte neznamená, že v domácnosti nemajú pomáhať všetci. Synov, aj dcéry tým učíš do života samostatnosti, vedieť sa o seba postarať, nie hľadať si za partnerku/ partnera náhradnú matku, ktorá im bude zadky obsakovať a oni nemusia nič. Chudery nevesty potom, keď si vezmú chlapa, ktorý mal vzor v rodine, ze matka sa išla pretrhnúť a ostatní mali nohy vyložene. Alebo zase dievcata, ktoré sú ako princezné na hrášku a o domácnosti nemajú ani fuka. Kompenzuješ to všetko úplne nesprávnym spôsobom. Potom ti to aj znižuje zbytocne sebavedomie, ze príjem nemáš, aký by si chcela, tak robíš všetkým medvediu službu a doma si v ďalšom zhone, kedy sa sama dávaš do pozície menejcennej, ktorá musí všetkých obsluhovať. Nemusíš. Aj oni majú svoje povinnosti a aj voči domácnosti. Máš už adolescentov a pubertiakov, nie deti s plienkou na zadku.
Modrý koník má bazár,ZADARMO ,kategoria vlastná výroba.Predávať môžeš ďalej bez živnosti,ako to robí xy iných žien,čo sa venujú ručným prácam.Netreba ti živnosť.🙂
Ps: Ty potrebuješ veľmi veľa povzbudenia a lásky,aby si si uvedomila svoju hodnotu,svojho času.Aby si videla seba aj očami iných,ktorý sú ochotný za ručnú prácu zaplatiť aj naviac ako si kto vypýta.Aby si sa nemusela obhajovať na nete,že o deti mal muž postarané,ale okrem práce na plný úväzok doma si zvládala aj živnosť.Ktorá už teraz nevynáša,tak ju zruš s dobrým pocitom,a nie s výčitkami voči sebe.Si skvelá a čaká ťa ešte veľa dobrého.Aj kľudného spánku.A možno sa na koniec aj dozviem,čo si vlastne vyrábala.😉
@katkami123 Presne tak.👍
Bazos, modry konik, atd...tam treba zivnost..
Preco nedate foto aspon jedneho vyrobku?
@poleva Netreba živnosť,pozri sem.😉 https://www.modrykonik.sk/blog/modrykonik/article/predavas-sukromne-v-bazari-na-modrykonik-dpeab1/
Ja si nemyslim, ze si urobila chybu v nizkej cene. Ked sa to nepredava lacno tak draho to nepredas uz tym duplom. To moze vyjst len umelcom co pravidelne chodia na vernisaze, maju za sebou nejake vlastne vystavy, vybudovane meno a odtial poznaju kopec VIP nadsencov pre umenie. Dokonca ani tym sa nedari nonstop ale vacsina z nich ma take nekomercne myslenie, ze ich to nejak zvlast netrapi. Aj neuspech beru ako muzu na vratenie sa do atelieru a tvorenie, aj za cenu skromneho zivota.
Problem u teba vidim v tom, ze pre bezneho cloveka bez umeleckej duse mas velmi specificky produkt. Drotene veci sa nehodia do interieru kazdemu, cize uz tym mas dany velmi maly okruh zaujemcov typu chatari, umelci (ti si malo hladaju taketo veci cez net). Je to skor vec na jarmokovy predaj (co je u nas extremne malo caste) alebo obchod v top lokalite v tematickej turistickej oblasti alebo galerii, kde budu zas obrovske naklady na najom.
Robila si najlepsie ako si vedela. A hlavne si pracovala,nespravila si chybu. Keby si lezala doma na posteli a nic nerobila,to by bola chyba. Si sikovna,zrucna len bohuzial doba nepraje. Vsetkeho je vsade vela. Bez dobrej reklamy nemas sancu. Mas nejaku stranku na fb,instagrame? Tam treba byt tiez aktivna. Ja mam pocit,ze sashe uz nepredava. Predava instagram,robit reklamu svojim vyrobkom. A k tym vianociam,netrap sa. Mnohi ich budeme mat chudobnejsie ako po minule roky
Ja mám skutočný záujem o kúpu výrobku, ja radšej kupujem handmade výrobky ako nejaké blbosti z Číny. A najmä takto pred Vianocami. Tak ešte raz ťa poprosím, pošli mi link, kde si vyberiem. Ďakujem
@autorka mam podobnú skúsenosť. Roky som mala obchody s detským oblečením , nastúpilo pepco, tesco atď a dovidenia. Dodnes splácam dlhy. Teraz vyrábam niečo celkom iné, teda 24 hodín je malo. Keby mam 10 rúk nestíham. Ale napriek tomu mám stabilnú prácu, kde chodím každý deň a mam každý mesiac 14teho výplatu. Pocit na nezaplatenie. Takže ta úplne chápem. Držím ti veľmi palce.

@pribinak Ďakujem,ja som dnes živnosť dala cez firmareň zrušiť a chcem sa ihneď aj zamestnať.Musím povedať že uz dlho nedokážem od starosti spávať a včera som sa rozhodla že to musím zmeniť!