icon

Hľadanie si práce po rodičovskej dovolenke

9. okt 2025

Ahojte...o chvilu mi konci RD a tak ma caka hladanie si prace. Z kazdej strany pocuvam/citam, ake to zeny -matky po RD maju tazke az niekedy mam pocit, ze je to az nemozne. Nehovorim, ze je to hlupost, ved kazda mame nejake ine skusenosti. Len by som chcela vediet cim to je...
Tie, ktore ste si fakt dlho hladali pracu po RD tak preco to tak podla vas bolo?
Ja osobne to nevidim nejak cierne ale zaroven mam respekt...ved naposledy som na pohovore bola v roku 2010😆 asi sa aj co-to zmenilo...
Budem rada ak mi pozdielate skusenosti a mozno (nielen) mne pomozete vyvarovat sa chybam a najst si pracu cim skor😊 dakujem🤗

Strana
z2
guiseppinka
9. okt 2025
@anonym_1ee7a1

@anonym_5ea858 tak tak. S každým zakaslanim hneď doma byt 2 týždne. Vsak je OCR 14 dni, tak prečo ju nevyužiť naplno? Som zvedava, ako to dávajú také ženy v Rakúsku? Žeby viac sa zapájali aj muži?

@anonym_1ee7a1 ako robia? Hlavne robia max 20 hodin. Robia poobedia, po veceroch, vikendy... ver tomu, ze aj ony maju k*rva problem najst nejake miesto. Mam kopec klientok s detmi vo veku 2 3 roky... Tie, ktore mali "lepsiu" pracu (v nejakej vacsej firme kancelarske miesto), tak maju pravny narok na upravu uvazku. Problemom je, ze v at funguju skolky uplne inak a platia sa za ne sialene sumy.

saxana000
9. okt 2025

Pracujem stale aj popri rodicaku ale na skrateny uvazok poobede ked pride muz z roboty ja idem do prace.. ked pojde mala do skolky vratim sa na plny uvazok lebo mi vznikne viac priestoru doobeda tym sa mi dorovna aj plat ked skonci rodicak toto sme mali so zamestnavatelo dohodnute este pred odchodom na matersku. ak by som pracu nemala brala by som kazdu jednosmenku ktora by bola volna..apebo vikendovky.prijem by doma urcite chybal.

anonym_1ee7a1
9. okt 2025
@guiseppinka

@anonym_1ee7a1 ako robia? Hlavne robia max 20 hodin. Robia poobedia, po veceroch, vikendy... ver tomu, ze aj ony maju k*rva problem najst nejake miesto. Mam kopec klientok s detmi vo veku 2 3 roky... Tie, ktore mali "lepsiu" pracu (v nejakej vacsej firme kancelarske miesto), tak maju pravny narok na upravu uvazku. Problemom je, ze v at funguju skolky uplne inak a platia sa za ne sialene sumy.

@guiseppinka aj u nás sú skrátené uvazky, ale za 400€ predsa dámy robiť nebudú. Ony radšej podporu 1500€. Takže nie je o com.
Si tu vyhľadaj tu diskusiu.

denithestrange1993
9. okt 2025

@anonym_autor zalezi z akeho kuta Slovenska si a ake mas vzdelanie,prax. Takisto zavazi ako by si mala poriesenu skolku,strazenie dietata. Tazko napisat vseobecne ze vsetky mamy po materskej to maju tak a tak...nie. Ja som mala prvy polrok pracu na polovicny uvazok co mi vyhovovalo ako prechod medzi starostlivostou o dieta a pracovnym kolobehom. Hned potom som si nasla pracu kde mi dali po roku zmluvu na dobu neurcitu,cize som mala stastie. Pochadzam z kraja kde je malo kvalifikovanych pracovnych ponuk,zaroven vsak mam pestre pracovne skusenosti tak som sa uchytila. Za mna vzdy sa nejako da,hlavne treba niekde zacat po materskej. Kludne aj na horsej pozicii hlavne ze nie je clovek nezamestnani lebo je to dost frustrujuce. Zaklad je mat solidny zivotopis, nastudovat si o firme a pozicii maximum, posobit seriozne (bezne chodia ludia na pohovory v lezernom obleceni,to neni bohvieco), neboj sa vyuzit ani AI nech ti poradi co a ako. Drzim palce.

anonym_3af46c
10. okt 2025

neviem, ako ti pomozu skusenosti inych, podla mna je to uplne irrelevantne, kazdy pripad je predsa viac menej individualny
ja som sa po 5 rokoch na MD a RD retazovej vratila na miesto, na ktore som nastupila pred prvou MD a miesto mi drzali. Plat mi dorovanali uz pred nastupom na MD a aj po nastupe do prace opat. Mali sme pruznu pracovnu dobu, vsetko som stihala ako som potrebovala. Uz tam dlho nepracujem, ale viac menej to tam stale tak isto funguje.

anonym_12a5fe
10. okt 2025

@anonym_autor aktualne nie je dobra situacia na trhu prace

aku mas prax co si robila pred MD?

guiseppinka
10. okt 2025
@anonym_1ee7a1

@guiseppinka aj u nás sú skrátené uvazky, ale za 400€ predsa dámy robiť nebudú. Ony radšej podporu 1500€. Takže nie je o com.
Si tu vyhľadaj tu diskusiu.

@anonym_1ee7a1 ale az tak caste ciastocnd uvazky na svk nie su. V at mas skor problem nieco na plny najst... a uprimne, ani tu sa im moc nechce robit za 700 800e, lebo je to na bezny zivot malo a ak ma na podpore viac, tak o to vacsia nechut

autor
10. okt 2025
@denithestrange1993

@anonym_autor zalezi z akeho kuta Slovenska si a ake mas vzdelanie,prax. Takisto zavazi ako by si mala poriesenu skolku,strazenie dietata. Tazko napisat vseobecne ze vsetky mamy po materskej to maju tak a tak...nie. Ja som mala prvy polrok pracu na polovicny uvazok co mi vyhovovalo ako prechod medzi starostlivostou o dieta a pracovnym kolobehom. Hned potom som si nasla pracu kde mi dali po roku zmluvu na dobu neurcitu,cize som mala stastie. Pochadzam z kraja kde je malo kvalifikovanych pracovnych ponuk,zaroven vsak mam pestre pracovne skusenosti tak som sa uchytila. Za mna vzdy sa nejako da,hlavne treba niekde zacat po materskej. Kludne aj na horsej pozicii hlavne ze nie je clovek nezamestnani lebo je to dost frustrujuce. Zaklad je mat solidny zivotopis, nastudovat si o firme a pozicii maximum, posobit seriozne (bezne chodia ludia na pohovory v lezernom obleceni,to neni bohvieco), neboj sa vyuzit ani AI nech ti poradi co a ako. Drzim palce.

@denithestrange1993 bratislava, 2 VŠ, IT a ekonomicke zameranie, 2 svetove jazyky na super urovni a 10r praxe v IT. Ja to nevidim nejak cierno ale ako som pisala mam respekt a radsej sa chystam na to ze budem 6-10mes skusat stastie...a ze ma nevezmu hned
Co sa tyka deti tak manzel je uplne uzasny cize to by sme si rozdelili. Jeden z nas by vodil rano ten druhy by ich vyberal, ak by boli chori tak mame super babky, vedeli by postazit ved aj teraz ked som na RD a su chori svokra uzasne pomaha...

anonym_12a5fe
10. okt 2025
@anonym_autor

@denithestrange1993 bratislava, 2 VŠ, IT a ekonomicke zameranie, 2 svetove jazyky na super urovni a 10r praxe v IT. Ja to nevidim nejak cierno ale ako som pisala mam respekt a radsej sa chystam na to ze budem 6-10mes skusat stastie...a ze ma nevezmu hned
Co sa tyka deti tak manzel je uplne uzasny cize to by sme si rozdelili. Jeden z nas by vodil rano ten druhy by ich vyberal, ak by boli chori tak mame super babky, vedeli by postazit ved aj teraz ked som na RD a su chori svokra uzasne pomaha...

@anonym_autor na akych poziciach mas tych 10 rokov praxe, teraz je trh prace dost presyteny aj v BA
kedy si odchadzala na MD v akom roku ? preco sa ti koncil pracovmy pomer

autor
10. okt 2025
@anonym_12a5fe

@anonym_autor na akych poziciach mas tych 10 rokov praxe, teraz je trh prace dost presyteny aj v BA
kedy si odchadzala na MD v akom roku ? preco sa ti koncil pracovmy pomer

@anonym_12a5fe admin, troubleshooting, project management a rozne kodenie (ale to len kratko a nechcem to robit), implementacia roznych technickych rieseni v roznych tooloch, komunikacia so zahranicnymi partnermi na dennej baze, cesty do USA a po EU....a podobne.
Odisla som z firmy po 1.MD a hned (neplanovane) otehotnela a uz som si nehladala nove zamestnanie kedze som bola tehotna v 3.mesiaci uz. Nerobim od konca 2022
Ak berieme aj prvu MD tak od konca 2020

zuzi0911
10. okt 2025

To je uplne jednoduché..make dieta v škôlke znamená častá chorobnosť a vedua,ze aj matka bude často na OCR...preto je problém nájsť prácu

anonym_439530
10. okt 2025
@anonym_72b413

Hladala som najskôr dlho. Ale bola to moja prvá práca v živote, takže 0 rokov praxe a 2 deti. To trvalo cca 4-5 mesiacov -malé mesto na severe Slovenska, hladala som on-site. Druhú prácu som si hladala vlastne asi pár dní v konečnom dôsledku ale vybrala som si úplne iný spôsob ako posielanie životopisu na profesii. A teraz vďaka tomu pracujem v podstate full time remote - 1-2x do roka sa stretneme na obede a flexibilná pracovná doba - marketing 🙂

@anonym_72b413 v dobrom závidím.. ja som zatiaľ nenatrafila na firmu, ktorá by ponúkala 100% HO alebo naozaj flexibilnú pracovnú dobu.. v čom vidím problém je to, že v BA ma väčšina firiem sídlo a aby neplatili predražené nájmy zbytočne, vyžadujú, aby ľudia do kanclov chodili

denithestrange1993
10. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak super,mas nasliapnute aby sa ti darilo a vedela by si zasuladit rodinny a pracovny zivot, urcite by som hladala aj prace na doma, vzhladom na tvoj odbor. Jasne kym si najdes vhodny job tak to moze trvat,ale treba si verit.

anonym_12a5fe
10. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_12a5fe admin, troubleshooting, project management a rozne kodenie (ale to len kratko a nechcem to robit), implementacia roznych technickych rieseni v roznych tooloch, komunikacia so zahranicnymi partnermi na dennej baze, cesty do USA a po EU....a podobne.
Odisla som z firmy po 1.MD a hned (neplanovane) otehotnela a uz som si nehladala nove zamestnanie kedze som bola tehotna v 3.mesiaci uz. Nerobim od konca 2022
Ak berieme aj prvu MD tak od konca 2020

@anonym_autor tak potom oslov znamych v IT firmach vacsinou sa berie na odporucanie, dnes v IT pride plno CV a je z coho vyberat popravde
IBM dost prepustala a aj ine firmy

autor
10. okt 2025
@anonym_12a5fe

@anonym_autor tak potom oslov znamych v IT firmach vacsinou sa berie na odporucanie, dnes v IT pride plno CV a je z coho vyberat popravde
IBM dost prepustala a aj ine firmy

@anonym_12a5fe ved to presne ze take korporaty ako IBM prepustala tak je vsade plno kandidatov...aj ked mam celkom slusny zivotopis aj prax a vzdelanie tak bojim sa toho ze ich odradi ze od 2020 som nepracovala ...to je popravde jedine coho sa bojim

anonym_72b413
10. okt 2025
@anonym_439530

@anonym_72b413 v dobrom závidím.. ja som zatiaľ nenatrafila na firmu, ktorá by ponúkala 100% HO alebo naozaj flexibilnú pracovnú dobu.. v čom vidím problém je to, že v BA ma väčšina firiem sídlo a aby neplatili predražené nájmy zbytočne, vyžadujú, aby ľudia do kanclov chodili

@anonym_439530 som v malej agentúre, takže všetci sme HO. Mne to momentálne brutálne vyhovuje, aj keď osobne mi chýba sa pekne obliecť a ísť niekam do officu. Všetko má výhody aj nevýhody 🙂.

nattyond
10. okt 2025

Ja ti poradím vybudovať si slušný profil na LinkedIn, ale naozaj si k tomu sadnúť, spísať kde si robila, aké role, čo boli hlavné úlohy. Väčšina recruiterov (manžel robí v HR oblasti už vyše 5 rokov) je veľmi aktívnych v hľadaní ľudí na LI, najmä v IT oblasti. Nevýhodou LI je, že vyhľadáva najmä podľa kľúčových slov, teda treba si uviesť dobré popisy prác a systémy, v ktorých si pracovala, taktiež si vies vyhodiť status, že hľadáš prácu, viem, že pár ľudom to pomohlo 🙃 držím palce

anonym_8c2c84
10. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_12a5fe ved to presne ze take korporaty ako IBM prepustala tak je vsade plno kandidatov...aj ked mam celkom slusny zivotopis aj prax a vzdelanie tak bojim sa toho ze ich odradi ze od 2020 som nepracovala ...to je popravde jedine coho sa bojim

@anonym_autor IBM prepustala len ludi, ktori robili na HR/financnom oddeleni alebo na internych projektoch, kedze negenerovali ziadne peniaze a teraz sa vo velkom zacina pri repetitivnych taskoch vyuzivat AI. No ak mas assignment na projekte pre nejakeho klienta, tak ta nevyrazia, lebo si rentabilna. Ako technicky konzultant sa vies stale uchytit, ak pre teba najdu vhodny projekte, no ked zacinas s 0 skusenostami, tak si na najnizsom bande a dostanes tym padom plat ako niekto, kto prave ukoncil skolu

anonym_cf0299
10. okt 2025
@anonym_8ca668

Prečo je to náročné ma dve roviny. Napríklad u nás sme sa snažili dávať šancu aj mamičkám, či už slobodným alebo nie, aby teda mali šancu zaradiť sa späť do pracovného života. Problém nastáva, že občas si nevážia čo dokážu dodržať aj keď podmienky sú povedané už na pohovore. A potom nastával každodenný problém s vyššie spomenutými vecami : škôlka, choroby a podobne. Akokoľvek sa snažíš, práca je práca a bohužiaľ nieje možné každý tretí deň riešiť že potrebujem odísť, neviem prísť, viem prísť len vtedy a vtedy. Najmä ak ten výpadok daného človeka je citeľný pri pracovných úlohách. Takže moja rada je jednoduchá: v prvom rade zvážiť čo reálne je v tvojich možnostiach - či už od dochadzania, škôlky a pracovného času a reagovať na tie ponuky kde vieš že dokážeš fungovať.

@anonym_8ca668 a vidis, u nas mame prave vela mamiciek a ano, aj slobosnych a su lepsie pracantky, nez mladi po skole - najma mladi chalani sa neosvedcili. Ano, mamicky aj chybaju, na zaciatku aj ja som dosr chybala ten prvy rok, ale ked som bola v praci, tak som podavala 100% vykon. A co som si vsimla, hadam.niet nového cloveka, co by počas akusobnej doby neochorel. U nas nastastie sa pn a ocr tolerujú, nemyslim, ze by to ludia zneužívali a pokial sa co len trochu da, vela ludi, ak vladzu pracovat pocas choroby, si berie homoffice.

@autorka. Ja som si po 5 rokoch doma nasla pracu tak, ze som zacala hladat asi 3 mesiace pred koncom rodicaku a plynule som prechadzala zo zamestnania do zamestnania. Ale ano, bolo to pred 10 rokmi, je mozne, ze bola ina situacia.

dadikl
11. okt 2025

@anonym_autor nie je to také náročné keď ideš na pohovor do normálnej firmy kde nediskriminuju matky po materskej! Ja som si po materskej ešte užila podporu pol roka a hľadala som si prácu cca 8 mesiacov. Našla.som si fakt super prácu v eshope a popritom chodím kazdu sobotu do školy. Veľa šťastia v hľadaní novej práce. A nevzdávaj sa !!!🙂

Strana
z2