Hľadanie práce po rodičovskej dovolenke

26. júl 2022

Zdravím, mali ste aj vy problém s hľadaním práce po rodičáku? Ja už som vcelku zúfalá, mám pocit akoby to, že mám dieťa bol pre zamestnávateľov enormný problém. Mám vysokoškolské vzdelanie II.stupňa, pracovných skúseností som počas štúdia nadobudla viacero, kancelárska práca, ekonomika, administratíva, čiže nie som čisto absolvent bez praxe. Rozposlala som si už xy životopisov aj na pozície, ktorých sa moje vzdelanie vôbec netýka a buď sa mi vôbec neozvú alebo keď ma pozvú na pohovor a príde otázka kde som pôsobila posledné 2roky kedže tam mám “dieru” v životopise a ja spomeniem dieťa tak sa hneď debata otočí .. dva krát mi bolo narovinu povedané, že je to problém lebo potrebujú človeka čo nebude každú chvíľu na očr/pn. Nevzali ma zatiaľ nikde, ani na pozície sekretárka, administratívny pracovník a podobne. Dosť ma to frustruje .. celkovo v okrese kde žijeme je pracovných ponúk žalostne málo .. Viem, že sa na súkromné/rodinné záležitosti nemajú právo pýtať na pohovoroch .. Posledný pracovný pomer mi skončil 2020 a tak sa stále pýtajú kde som odvtedy pôsobila, čomu som sa venovala .. myslíte, že by to bol problém keby som si to v životopise zmenila na r 2021 alebo 2022?

adalmba
26. júl 2022

Problém možno nie. No bolo by to KLAMSTVO. Zapres svoje dieťa? Aj tak sa to dozvedia....

mpg
26. júl 2022

V životopise treba uvádzať pravdu, niektoré firmy prihliadajú aj nato, že za tie roky sa aj zmenilo dosť predpisov. Niektoré zoberú aj z MD.

zuzanockamt
26. júl 2022

Nie, nemala som problém.

mogaa
26. júl 2022

tak je to problém...odpovedz si sama či by si do práce prijala mamičku ktorá ti z mesiaca príde do práce na týždeň dva a potom bude doma s dieťaťom lebo je choré...a žiaľ, po nástupe do škôlky je to bežná prax....a tú prácu jednoducho niekto urobiť musí....

luciadobiasova
26. júl 2022

ja mam praveze pocit ze teraz je to trosku lepsie - vacsia ponuka pozicii ktore sa daju robit na home office. Sidlo firmy mozes mat v BA alebo KE a byvat uplne inde...

evica17
26. júl 2022

@luciadobiasova len musíš mať skúsenosti. Ak nemáš tak musíš chodiť aby si nabrala skúsenosti. Ja som pár rokov pracovala popri škole u nás vo firme a teraz n RD môžem pracovať z domu, lebo viem všetko čo treba . Ale zo začiatku som sa potrebovala pytat

zuzanockamt
26. júl 2022

@mogaa Nie vždy ide matka na OČR, niektoré si to vedia zariadiť a vymeškávajú minimálne. To ale zamestnávateľ dopredu nevie.

mogaa
26. júl 2022

@zuzanockamt ano to máš pravdu a zase mamičky si za tento pohľad môžu aj sami, lebo veľa ich OČR za posledné 2roky zneužívalo....a v prípade že dieťa bolo reálne aj choré, tak nehľadali iné riešenia....

luciadobiasova
26. júl 2022

no vidis, aj skusenosti mas, aj moznost pracovat na HO. Skus prepnut na pozitivnejsi mod a urcite nieco najdes. Silno drzim palce

simkids
26. júl 2022

ja som nastupila po 5 rokoch, v zivotopise som mala v casti "ine" uvedene aj trvanie RD, na profesii som mala zverejneny zivotopis a ozvala sa mi firma, kde ma aj zobrali. Otazka tym padom, co som robila poslednych 5 rokov, nepadla a ratali s tym, ked ma pozvali na pohovor. Skus nejake online kurzy a vsetko si uvadzaj do zivotopisu, aby bolo vidno, ze chces naspat nabehnut, neviem teda v akej sfere hladas. Ja som napriklad po skole mala problem najst pracu, a mala som tiez kancelarsku prax a neviem aku, ale to nikoho netrapilo, lebo to nebola akokeby naozajstna praca, takze plus RD nic moc pre zamestnavatela, je to taky zacarovany kruh. Skus ale tie online kurzy podla toho kde hladas a musis nieco mat navyse v tom zivotopise cim ohuris, ze aha, to by sa nam zislo.

kapanek1
26. júl 2022

Oni by sa na sukromne veci pytat nemali. Ked som este nemala deti a chodila na pohovor po skole. Prva otazka vzdy bola ci som vydata, a ci mam deti a kedy ich planujem. 🤔😬😬😬 No klamala som ze tak skoro ich neplanujem. "Stastie" mam ze nie som vydata, lebo niekedy aj to bol problem - je vydata, za chvilu bude chciet rodinu. Hrozne. Aj ja sa bojim navratu po RD. Ked som este pracovala mali sme jednu mamicku, nevymeskavala, ale aj tak bola tercom ze naco brali zenu s malymi detmi - ako keby nemala pravo a narok chodit do prace. Nepochopim.

mogaa
26. júl 2022

@kapanek1 pochybujem že ten dôvod prečo bola tá mamička terčom bolo to, že má malé deti.....ono nech si má mamička doma aj 10detí, ale ak normálne chodí od práce a robí si svoju robotu, tak kolegom to je uplne jedno....ale len do bodu , kým sa ich to netýka - teda napr.dokončovať za takú kolegyňu prácu lebo nestíha...a je jedno či je na OČR alebo v práci, ale nikto nie je nadšený z kolegyni za ktorú musí ťahať - či už ostávať dlhšie, lebo ona musí pre dieťa do škôlky alebo neustále sa jej prispôsobovať s dovolenkou lebo ona má malé dieťa...ono každý má aj svoj súkromný život a ak si kolegyne urobia svoje, tak je im šuma fuk či majú malé dieťa alebo nie....

zmrzlinka2021
26. júl 2022

Problem nie je dieta, ale rodic, ktory sa akoze zamestna a potom strieda PNky a OCRky a vlastne je zamestnavatelovi skor na pritaz.

Zamestnanec, ktory nepracuje, na ktoreho sa neda spolahnut, ktory nema zodpovednost v sebe - jednoducho no way...

U nas mamicky len tie co pozname, zvysok sa neosvedcil - darebne, pohodlne a zlenivene zeny po rokoch doma a ledva ich dostat do prace a este pracovat, toho sa tiez mnohe boja. A viac doma ako v praci.

Smutne, ale zial je to tak. S odorucanim vsak aj mamicky berieme - ked vieme, ze su dopvoedne, pracovite, mudre a da sa na nich spolah

babulkomale
26. júl 2022

Ano mala, ale nie ze by ma zamestnavatelia nevzali, ale skor s prac.dobou, ktora sa mi nedala stihat a este mi nemal kto postrazit vtedy este jedno dieta. Narovinu napisem, ze bez ochotnych svokrovcov by som mohla byt nadalej zienkou domacou, pretoze mladsie dieta ako nastupilo do skolky bolo nonstop doma s kaslom a soplom. Hned pri pohovore som povedala ze mi ma kto strazit deti v pripade choroby.
Podmienky prijali ake som si navrhla ja. Zalezi aj ci si zaujimava pre zamestnavatela, ci si odbornik v niecom alebo sa mu hlasi vela inych ale bez deti.
Matky su diskriminovane, to je proste fakt.

brigelka
26. júl 2022

Ahoj,ja našťastie robím v takej firme,kde bežne vezmú aj babu po rodičovskej. Dôležité je, že chce pracovať a dobre urobí svoju prácu. A keď je kolegyňa na PN alebo OCR,tak ju zastúpia. Nikto s tým nemá problém, lebo každá môže ochorieť. Našťastie je nás dosť, že sa vieme zastúpiť. A nechápem, či si zamestnávatelia myslia, že slobodní a bezdetní nemôžu ísť na PN? Musíš len skúšať a isto nájdeš dobrú prácu.

ejanjelik
26. júl 2022

Mam problém,pretože hľadám v mieste bydliska,resp,čo najbližšie. Malú mi zobrali do škôlky len na pol dna,malý ide do 1. a manžel chodí na týždňový takže 2 prestupy sú pre mňa moc.

ropucha6
26. júl 2022

@zmrzlinka2021 u nas podobne, mamicky len take, co sme poznali aj predtym. Ale u nas sa celkovo takmer nechodi na PN ani OCR, maximalne zopar dni volna. Radsej na HO aspon daco porobit, kolegovia aj tak zastupuju len urgent veci, na viac nie je cas, cize nikto sa dobrovolne “len tak” nevypise. Inak autorka, co si robila predtym? Najlepsie sa vracia do trochu zabehanej roboty.