icon

Hmotná zodpovednosť pri zastupovaní v predajni

2. júl 2025

Ahojte,začína dovolenkové obdobie s chcú nas presúvať po predajniach,buď v meste alebo aj po celom strednom Slovensku.
Ako je to však s hmotnosťou zodpovednostou?
Čo keď ku koncu roka bude manko,môžu to hodiť na zastupujúceho?ako to máte u seba v zamestnaní?

kiki68
2. júl 2025

Ved mas svoje cislo v kase, ci? Ked kasirujem na svoje ID, tak som to len ja a mozem byt kdekolvek. Vzdy pouzivam iba svoje ID a s tym idem do kasy na ktorejkolvek pobocke. Keby tam nieco vznikne, tak to moze system pekne priradit. U nas na to dbaju teda, lebo potom vieme ze kto kde co spravil

autor
2. júl 2025

Nechcem špecifikovať predajňu,ale nie je to iba o blokovaní. To je jasné,že sa dá ustrážiť,zistiť,odhaliť problém. Ide o to,že môžu vzniknúť problémy v iných situáciách s tam už žiaden kód nepomôže. Či preberanie tovaru,či krádež,či zle zriesena nejaká aktivita.
Ono sa to nemusí odhsit a zistiť hneď,to ani reálne nejde,ale až po čase,resp.pri inventúra,či uzávierke roka.

martul
2. júl 2025

Máš v PZ definované miesto? Môžu to vôbec robiť?

autor
2. júl 2025

Zmluvu mám na konkrétne mesto,nie predajňu.
Skôr ma trápi to,že keby som aj išla niekde inde na zástup a vyskočí tam manko,budem do toho zahrnutá. Sú rôzne kolektívy a bohužiaľ aj dosť lajdacke. Druhá vec,keď príde niekto zastúpiť mňa,urobí mi chaos,manko,problémy,bude to iba moja zodpovednosť?
Nikdy sme sa nezastupovali takto,dosť sa vždy dbalo na konkrétne kolektívy a priamu zodpovednosť. Teraz sa behá hore,dole a niektorí sa ozvať boja,niektorí to neriešia
Ale ako vedúca mám vyššiu zodpovednosť a nesúhlasím s takými zaskakovaniami,lebo problémy prídu. Ale neviem,či som vôbec v Prave,či nie som už precitlivená.
Kolegom na nižších pozíciách je to de facto jedno,oni za mnoho veci nezodpovedajú,ale mne to jedno byť nemôže,koho si nechám počas dovolenky týždeň,dva,či pár dní.

tiika
2. júl 2025

Čo máš uvedené v dohode o hmotnej zodpovednosti? Predpokladam, že je to spoločná HZ. Máš tam uvedené mena kolegov s ktorými spoluzodpovedas? V tom prípade, ak ti nedaju podpísať zmenu (že tam bude robiť niekto další), môžeš platnosť tejto dohody napadnúť. Je tam však nejaká lehota.

tiika
2. júl 2025

Par.182 4) Ak nedostatky vzniknú v pracovných podmienkach zamestnancov so spoločnou hmotnou zodpovednosťou v súvislosti s tým, že bol na ich pracovisko zaradený iný zamestnanec alebo iný vedúci, prípadne zástupca vedúceho, alebo s tým, že niektorý zo zamestnancov od dohody o hmotnej zodpovednosti odstúpil, zamestnávateľ je povinný nedostatky odstrániť bez zbytočného odkladu.

§ 183
(1) Zamestnanec, ktorý uzatvoril dohodu o hmotnej zodpovednosti, môže od nej odstúpiť, ak sa preraďuje na inú prácu, zaraďuje na iné pracovisko, prekladá alebo ak zamestnávateľ v čase do jedného mesiaca po tom, čo dostal jeho písomné upozornenie, neodstráni nedostatky v pracovných podmienkach, ktoré bránia riadnemu hospodáreniu so zverenými hodnotami. Pri spoločnej hmotnej zodpovednosti môže zamestnanec od dohody odstúpiť, ak je na pracovisko zaradený iný zamestnanec alebo ustanovený iný vedúci, prípadne jeho zástupca. Odstúpenie sa musí urobit pisomne.

autor
2. júl 2025
@tiika

Par.182 4) Ak nedostatky vzniknú v pracovných podmienkach zamestnancov so spoločnou hmotnou zodpovednosťou v súvislosti s tým, že bol na ich pracovisko zaradený iný zamestnanec alebo iný vedúci, prípadne zástupca vedúceho, alebo s tým, že niektorý zo zamestnancov od dohody o hmotnej zodpovednosti odstúpil, zamestnávateľ je povinný nedostatky odstrániť bez zbytočného odkladu.

§ 183
(1) Zamestnanec, ktorý uzatvoril dohodu o hmotnej zodpovednosti, môže od nej odstúpiť, ak sa preraďuje na inú prácu, zaraďuje na iné pracovisko, prekladá alebo ak zamestnávateľ v čase do jedného mesiaca po tom, čo dostal jeho písomné upozornenie, neodstráni nedostatky v pracovných podmienkach, ktoré bránia riadnemu hospodáreniu so zverenými hodnotami. Pri spoločnej hmotnej zodpovednosti môže zamestnanec od dohody odstúpiť, ak je na pracovisko zaradený iný zamestnanec alebo ustanovený iný vedúci, prípadne jeho zástupca. Odstúpenie sa musí urobit pisomne.

@tiika ďakujem