icon

ID a zamestnanie

1stefi121
5. jún 2023

Ahojte chcem a opyta ako je to zo zamestnavatelom..ak mate ID priznany ..co pre nas s.toho vypliva , ( čiastočný)... A prac.pomer na tpp.

mogaa
5. jún 2023

@1stefi121 zamestnávateľ ti môže dať urobiť prehliadku či zvládaš danú prácu...

1stefi121
autor
5. jún 2023

@mogaa to viem kedy treba hlasit.este nemam rozhodnutie iba na podpis som bola..

mogaa
5. jún 2023

@1stefi121 mala by si mu to povedať skôr ako ti príde rozhodnutie, nakoľko ak podpíšeš žiadosť v BA na to majú 2 mesiace kým ti príde rozhodnutie.....a k výpočtu ID potrebujú evid.list dôch.zabezpečenia od tvojho zametsnávateľa, takže ešte pred rozhodnutím ho oslovia aby zaslal tvoje zárobky....

1stefi121
autor
5. jún 2023

@mogaa no o tom nic neviem a nikto my nevolal z prace ani na sociálnej my nic take nevraveli..iba som podpísala papiere a mam cakat 60 dni za rozhodnutim o priznaní sumy ze vsetko maju v počiatoci..

mogaa
5. jún 2023

@1stefi121 v počítači vidia tvojich zamestnávateov a niektoré evidenčné listy kde si ukončila PP....k výpočtu ID ale potrebujú tvoje zárobky a tie potrebujú aj od posledného zamestnávateľa....takže ešte skôr ako ti príde vypočítaný ID - rozhodnutie, komunikuje SP so zamestnávateľmi a pri poslednom vždy chýbajú evidenčné lisy dôch.zabezpečenia, tie sa obvykle zasielajú až po skončení PP...ale v prípade že ide zamestnanec do dôchodku skôr a je jedno či ID alebo starobný, tak si to SP vyžiada od zamestnávateľa, lebo to potrebuje k výpočtu.....

1stefi121
autor
5. jún 2023

@mogaa pracujek dalej pp nekoncim..

1stefi121
autor
5. jún 2023

@mogaa a ako viem oni uz komunikuju medzi sebou...vsetko je v systeme aj odovdy aj prijem..

1stefi121
autor
5. jún 2023

@mogaa pracovať mozem pytala som sa dnes..

mogaa
5. jún 2023

@1stefi121 ano v systéme to je, ale pri výpočte ID alebo SD alebo PSD je nutný evidenčný list dôchodkového zabezpečenia....v ňom sú VZ za roky + doby vylúčenia z poistenia - to posiela zametsnávateľ a SPto až po kontrole so svojimi programami, dáva k výpočtu ID...robím s tým,.....

1stefi121
autor
5. jún 2023

@mogaa super no zatial my mzdarka nevolala ze som podavaal na id.tak neviem..

1stefi121
autor
5. jún 2023

@mogaa a čo sa tyka zamestania pri akej diagnize sa moze alebo nemôže pracovať.. s čím mate skúsenosti?

eeffka
5. jún 2023

@1stefi121 zavisi aky mas priznany ID, teda ake obmedzenia

1stefi121
autor
5. jún 2023

@eeffka 60 a pracovat vraj mozem..vravela.. na sociálnej..

eeffka
5. jún 2023

@1stefi121 na co sa pytas? To ze mas ID neznamena ze nemozes robit, pytala si sa pri akej diagnoze sa moze robit, no skoro pri kazdej. Ale samozrejme su obmedzenia. Ked nemas nohu mozes sediet a dvihat telefon, ked mas ID psychiatricke tam zavisi od kazdeho indibidualne

1stefi121
autor
5. jún 2023

@eeffka od pacienta? Ci zamestanvatela

euka210
5. jún 2023

@1stefi121 no co, ked Ti pride rozhodnutie, tak nahlasis zamrstavatelovi...co viem, tak zdravotne poistenie Ti bude platit stat a teda zamestnavatel uz za teba nemusi...ako socialne poistenia neviem...