Ideálny čas na hľadanie nového zamestnania po zrušení miesta?
Na súcasnej pracovnej pozície pracujem desať rokov. Určitá časť je dosť špecificka, zvyšok ani nie. Stále hlasnejšie sa pošuškáva tom že moje a môjmu podobné pracovné miesta budú rušiť. Nie tento rok, a ani ten ďalší, pravdepodobne o 4-5 rokov možno ešte neskôr. Všetko sa zlúči a centrálne ostane pár ľudí, v iných veciach nás nahradia stroje či ,,cvičené opice,,.
Milujem svoju prácu,nerada by som menila. Kedy je podľa vás ideálny čas hľadať nový Job.
.
@prasiatko30 jazyky nikdy neboli pre mňa, ovládam .iba ako tak ruštinu z čias keď bola ešte v školách povinná
Ja som sa ta nepytala na tvoje linguisticke schopnosti - ja som sa ta pytala, ktoru z tych dvoch moznosti povazujes za lepsiu prr teba
Ak ti zrušia pozíciu,máš nárok na odstupné.Takze zvaz,či sa neoplatí počkať,či ho naozaj zrusia
@doriiis na určite pozície už teraz rozbiehajú pilotný projekt, kde rátajú s tým že jedna (ak sa dobre zaučí)na centrálne praví prácu troch z pobočiek. Ak sa im to osvedčí budú pokračovať. Ja však už dnes pracujem iba na čiastočný úväzok lebo opatrujem mamku, kolegyňa na druhej pobočke má 6h úväzok lebo má vážne choré dieťatko, ďalšia má založenú živnosť.
Pracovala som tu už počas druhej materskej, a najväčšia výhoda je, že je to do 100m od mamky a väčšinou mám flexibilnu pracovnú dobu
@prasiatko30 písala si že sa mám učiť cudzí jazyk. Niekedy v 90rokoch nás posielal šéf v starej práci do jazykovej školy. Výber bol nemčina a taliančina, mne sa ušla nemčina, to skloňovanie bola moja smrť. Neskôr som sa dva krát snažila naučiť anglicky raz z magnetofónovývh kaziet, druhý krát keď sa starší začal v škole uciť. Narátam do 10 a viem sa predstaviť. Nič v deravého hlavne nezostane.
Autorka, aký bol cieľ tejto diskusie? Pretože dostala si 2 rady (vzdelávanie a snaha získať to jedno miesto) a obidve rady si znegovala výhovorkami. Áno, sú to výhovorky. Pri všetkej úcte, o mamu sa nebudeš starať navždy. Môže sa stať, že príde do štádia, že bude potrebovať profi starostlivosť a budeš ju musieť niekam umiestniť. Nevieš, čo a kedy bude, čo sa maminy týka, tak prečo neprejavovať záujem o pilotný projekt?
A rada ohľadom vzdelávania - ja som bola antitalent na jazyky. Tiež som ešte zažila ruštinu na škole, keď som sa potom mala učiť nemčinu v práci, nešlo mi to, bola to moja smrť. A vieš čo, dnes mám certifikáty C1 to 4 jazykov, posledný som sa začala učiť po 40, 3 z nich aktívne pracovne využívam, teraz sa učím ďalší. Stačí si nájsť štýl učenia.
Ja si myslím, že rada od @prasiatko30 bola maximálne vystihujúca. Ak vieš, že časom príde výpoveď, premýšľaj už teraz, čo pôjdeš robiť, čo by ťa bavilo. Máš kopec času, aby si sa prekvalifikovala, aby so získala nové zručnosti, znalosti a išla možno robiť niečo, po čom si vždy túžila. Robiť profesný reštart vo veku 40+ alebo dokonca aj 50+ je normálna vec. Alebo potom čakaj a keď k tomu príde, že dostaneš výpoveď, pôjdeš na úrad práce a potom robiť do Tesca. Čo iné na to povedať? Máš obrovskú výhodu oproti ľuďom, ktorí dostávajú výpovede bez toho, aby to vedeli pár rokov vopred. Môžeš sa na to pripraviť.
@melanta tak po prvé na pilotný projekt berú mladých a z úradu práce aby dostali.dotácie, okrem teda dobre platených vedúcich pozícií. Na už majú vopred vybraté svojho človeka.
Po druhé je to v centrále čo je od nás ďaleko. Chodím tam na školenia, pol dňa v keli len kvôli cestovaniu a prestupom. Vstávať denne o 4tej aby som bola o 7:30 v práci byť tam do 16:00 večer pred ôsmou vystúpiť vo vedľajšej obce skadiaľ nechodí žiaden spoj domov. A čo mamka? A čo moje dieťa? To všetko za 100O v hrubom aj s príplatkami? Výhodné však?
Po tretie v starej práci som končila v 99om od vtedy som k svojej práci žiaden cudzí jazyk nepotrebovala. Keď niekto ten jazyk pravidelne používa je niečo úplne iné.
Hladas len vyhovorky ako nic nemozes. Tak len cakaj kym ta vyhodia alebo ta mozno preradia na post kde vydrzis az do dochodku. Na co sa potom pytas co sa da robit🤷♀️
@prasiatko30 prepáč ty by si túto ponuku brala?
Ja by som si zvolila cestu zvysovania kvalifikacie ale u teba sa nic neda a nemoze, tak len ostan cakat kym ti niekto nieco polozi do lona a hotovo
Poznám babu čo ako nezamestnaná šla robiť do toho ich pilotného projektu, vlani v marci. Už teraz vie že jej.zmuvu nepredlžia, lebo prachy, aj tak prácu ledva stíhajú nadčasy im nikdy nepreplatili, často dostali úlohy ktoré ani nemali v náplni práce. O DOD a podobných ani nehovoriac to boli na nohách 18h denne
kolko mas do dochodku? a mozno rekvalifikacia a ist napr donskolstva ci zdravotnictva?
Ty si sa upla len na jednu firmu a len na jednu moznost a nevidis nic viac - pozri sa na pracovnom trhu - co hladaju? Co mozes ponuknut? Mozes si urobit nejaku nadstavbu/bakalar, ktora ti za 2-3 roky da do ruky nove moznosti? Vyjdi z tej nory v ktorej si zalezena a hladaj alternativy. Si len nafixovana na jednu alternativu a nic viac.
@prasiatko30 pred tebou sa @melanta pýtala že prečo nejedem do toho pilotného projektu. Tak som iba odpovedala.
@mamina7070 cca 10 rokov
Ok, beriem, že pilotný projekt nie je ideál. Ale stále máš neskutočné možnosti. Aké? Čas hľadať, čo by si chcela robiť, čo by ťa bavilo. A tomu prispôsobiť najbližie obdobie - vzdelávať sa, aby si mohla robiť to, čo by ťa bavilo. Máš cca 10 rokov do dôchodku? To je veľa času, dosť na to, aby si ich venovala niečomu, čo ťa bude baviť.
Kto chce, hlada moznost, kto nechce, hlada vyhovorku. Na kazdy prispevok reagujes tym, ze "neda sa, neviem, nenaucim sa". S cim chces ist teda o par rokov na trh prace? Ze nevies toto alebo tamto? Teba neprepustaju za den ani za tyzden, ty mas cas sa pripravit a ked ten cas nastane (co moze aj nemusi), tak budes mat pred kolegami naskok, ked sa zacnes vzdelavat uz teraz. Lenze to nemozes len sediet a cakat, ze co Ti padne do lona.Bez znalosti jazykov sa dnes nepohnes, dva jazyky uz sa povazuju za standard a mam aj kolegov po 50tke, co jazyky vedia alebo aspon tak, aby to stacilo v praci.
@muchotrafka298 neviem na co by bol jazyk napr.cloveku za pasom, predavacke, upratovacke...vsetci tu len pisete v kazdej teme zvysit si kvalifikaciu,studovat VS, studovat jazyky.ale co ak ma autorka 50+ napr.,co ak robi za pasom,ci upratuje. Ci take prace podla vas neexistuju? Kazdy musi vediet jazyk,mat VS?
@terina25 autorka o pozicii nepise, ale vsetky tu v diskusii predpokladame, ze sa jedna o administrativnu pracu a taku si aj bude po skonceni pracovneho pomeru hladat. Nerobi upratovacku alebo predavacku. A nie, netreba studovat VS, ale ak pracujes v administrative, tak na mnohych miestach su potrebne znalosti pocitacovych programov a tiez cudzich jazykov. Nemusi mat kazdy VS, ani ju nema. Tak isto nie kazdy ovlada jazyky. Ale toto su znacne handicapy pri hladani prace.Autorka uz teraz pracuje na skrateny uvazok, co nie je uplne standardne, ze Ti toto zamestnavatel umoznuje.
A na co by bol cudzi jazyk upratovacke, predavacke alebo cloveku za pasom? Mozno by si sa cudovala, ze takito ludia jazyky vedia a dohovoria sa.
Ja neznevazujem ziadnu pracu, lebo je potrebna.
Neviem kolko mas rokov, ale moja mama zacala po 40 anglictinou, robila uplne inu robotu a dokonca casom bol jej pracovny jazyk anglictina. Tiez jej povodne pracovne miesto pre nadbytocnost zrusili, ale miesto toho aby sa lutovala zacala na sebe makat, okrem angliny sa venovala aj studiu pre novu robotu a "doklepala" to az do penzie. Takze ak sa obavas najhorsieho, zacni makat na tom aby si na pracovnom trhu mala co ponuknutked k tomu najhorsiemu dojde
@terina25 a co na dochodku- cestovat nechce? Vies ako jazyk (akykolvek) vie oslobodit cloveka? Po invazii americanov sa jazyk naucila aj prababka mojho muza, ktora mala cez 80tku...Moji rodicia sa nenaucili a je to trapenie. Uz v hainburgu mi vytacaju, co je toto a co chce od mna kontrolor atd. Cely zivot boli zo strachu pred jazykom v jednej robote za minimalku, take iste argumenty mali ako autorka, a dopadli tak, ze teraz ma mama dochodok 500e- no vyzi z toho....
@terina25 v podstate co chces povedat, ze jej najlepsou alternativou je cakat kym ju vyhodia a potom cakat na UP aby dosiel cas dochodku - aj to je urcita alternativa. Ale to sa ani nemusela pytat co robit - lebo v tom pripade nemusi robit nic len cakat. Ja som hovorila o pripade, ze nieco robit chce
@terina25 a tvoja rada autorke je aká? Ak má obavy, čo bude robiť, ak ju vyhodia? Lebo mudrovať o niečom, čo sme tu nenapísali vieš. Ale radu si nedala žiadnu. Akurát mudruješ, pritom nikto tu nepíše o VŠ, to za prvé. Za druhé, z toho, čo píše autorka, upratovačku asi nerobí. A keby aj robila za pásom - musí chcieť za ním robiť navždy? Nemôže mať akože ambíciu robiť niečo kvalifikovanejšie? Autorka sa pýta na nový job. Tak z toho sme vychádzali a preto tu odzneli rady, aké tu odzneli. Ja si vážim každú prácu, ak ju človek robí poriadne. Ale sorry, akože upratovačka nemôže chcieť vedieť cudzí jazyk? Prečo? Lebo ho nevieš ty? Lebo ty nemáš ambície, tak ich nemá mať ani nikto iný? Moja mama má 70, celý život robila nízko kvalifikovanú prácu, pretože nemá maturitu. A predstav si, učí sa španielčinu, pretože chodí do Španielska viac krát za rok. Ľudia sa učia jazyky aj pre svoju potrebu či radosť, nielen kvôli práci. Tak čakám teda tvoju radu autorke, keď si vedela zhejtovať tých, ktorí tú radu dali.
chápem obavy, ktoré popísala autorka....sama som v podobnej situácii, akurát som ukončila kurz účtovníctva...pracujem však v úplne inej oblasti, a účtovníctvo pre mňa úplná novinka, takže kurz bol pre mňa fakt výzvou, ale dokončila som ho. Ovládam angličtinu, avšak šance zamestnať sa minimálne. Na pozície, o ktoré mám záujem, sa hlási kopec mladých ľudí, vo veku mojich dcér, ...ani to účtovníctvo mi teda nepomôže k získaniu práce, pretože všade chcú už skúsenú účtovníčku, a nie "starú" babu s kurzom,,,prípadne už dávno majú vybraté koho zoberú a inzerát je len tak naoko.
@ajka19 nesúhlasím s tebou. Nie všade chcú mladé baby. Práve naopak, veľa zamestnávateľov uprednostní niekoho, kto už má pracovné návyky, kto nepôjde na materskú za 2 roky, kto nebude každú chvíľu na OČR a podobne. A čo sa týka účta, sú firmy, kde majú viac účtovníčiek a radšej prijmú niekoho bez riadnych skúseností a zaučia si ho podľa seba ako prijať niekoho skúseného, kde budú možno naprávať zlé pracovné návyky. Takže nevzdávaj sa, ostaň pozitívna. Niekedy to proste nejde hneď a je potrebné obrniť sa trpezlivosťou.
@melanta áno...súhlasím, ale myslím, že sa to týka miest, s väčším počtom obyvateľov, kde je ponuka pracovných pozícií vyššia...bývam v malom meste, kde sa každý s každým pozná, a veľa pracovných pozícií je dosadených "svojimi" známymi, a teda tí nepotrebujú neviem akú kvalifikáciu, hlavne, že sú z rodiny. ...Môj manžel sa ma len pýta načo sa toľko vzdelávam, pretože aj ja pravdepodobne budem nezamestnaná, a nie za niekoľko rokov, ale pár mesiacov. Zvažujem znova nejaký kurz, asi nejaký jazyk....len neviem, či to nie je zbytočné, či mi to vôbec pomôže ...
@ajka19 ja si prave myslim, ze zena ktorej chyba este nejakych tych 10-15 rokov do dochodku co ma velke deti a je velka pravdepodobnost, ze nebude furt na ocr, pripadne pn tak firmy co si vedia spocitat 2+2 vidia potencial. A lotom neexistuje len ucto - su aj ine odvetvia kde by s nejakou nadstavbou mohla dobre zapadnut. Autorka podla toho co pise neviem ci je to len cisto administrativna robota alebo nieco viac technicke. Takze treba hladat a neobavat sa utratit aj nejaky ten halier na vzdelanie
@ajka19 nic nie je zbytocne a nikdy nevies co ti pomoze najst este lepsiu robotu. A aj keby to nebolo na vylepsenie tvojho profesionalneho zivota - celozivotne vzdelavanie znizuje vyskyt alzheimera a senility. hlavne nestagnovat
@ajka19 chápem, myslím chápem to malé mesto. Tak potom máš 2 možnosti - buď cestovať za prácou do väčšieho mesta alebo robiť niečo, čím sa vieš uživiť ako freelancer, či už cez stránky pre freelancerov alebo jaspravim.sk a podobne. Čo sa týka ďalšieho jazyka alebo ďalšieho vzdelávania všeobecne, volila by som to až po dôkladnom zvážení a analýzy - čo trh potrebuje. V profile máš Námestovo. Taká kórejčina môže byť fajn, ak by si išla smer Žilina a ak by si sa vedela uplatniť na nejakej administratívnej pozícii v Kia. Ale zbytočne sa budeš napríklad učiť nemčinu, ak nemáš na okolí nikoho, kto by ju využil. Čiže ďalšie vzdelávanie voľ podľa toho, čo vieš, že bude využiteľné. A mužovi povedz, že skôr ako otázky "načo" čakáš podporu v tom, aby si odborne rástla.

A ty si co myslis? Lepsie cakat kym ta vyhodia s dalsimi 10 ludmi alebo sa pripravis, doplnis si vzdelanie, naucis sa nejaky jazyk a zacnes hladat pracu este pred tym ako budete sutazit o tu istu poziciu vsetci ostatni kolegovci?