Invalidný dôchodca a práca

mariamay
28. apr 2024

Priatelia, prosím poraďte. Manžel je invalidný dôchodca.. Zatiaľ ešte pracuje, ako tak zvláda prácu.. Pracuje v súkromnej firme. Vzhľadom na zdravotný stav začal chodiť na rehabilitácie, ale keďže pracuje na zmeny - buď ráno alebo poobede, potreboval si rannú zmenu vymeniť s kolegom, aby doobeda mohol ísť na rehabilitácie ..(3x do týždňa)..Zmennosť bola zabezpečená.. Večer pred výmenou zmeny ..bol ešte v práci ..o tom napísal personalistke e-mail.. Nastal problém, že nemôže si svojvoľne meniť zmenu, že musí o tom informovať nadriadeného a pod..aj keď pred tým stačilo dať vedieť jej. To nie je jediná vec, ktorá je pritiahnutá za vlasy ..rozpisovať sa by bolo nadlho.
Chcem sa opýtať, či je niekde v zákonníku práce alebo v sociálnych zákonoch zmienka o pracujúcich invalidných dôchodcoch ..nie však ZŤP ..niečo vo vzťahu k zamestnávateľovi ...manžel napr. žiadal preradiť na inú pracovnú pozíciu, keďže prostredie, v ktorom robí mu spôsobuje zdravotné problémy, často ochorie a aj mesiac maróduje kým sa telo spamätá, no zatiaľ bez odozvy, len v rovine sľubov už dlhodobo.. Nevyznám sa v tejto oblasti, preto budem vďačná za každú radu..

kacena4
28. apr 2024

nie nie je zakon chrani ZTP, odporucam si vybavit aj ZTP a nastudovat si zakonnik prace coho vsetkeho sa to tyka. a ak idem k dr. vzdy davam vopred vediet vedeniu, takze je to vela o komunikacii s nadriadenymi, nie s kolegami. drzim palceky

mariamay
autor
28. apr 2024

@kacena4 Ďakujem ..takže zákon chráni iba ZTP... Nemajú firmy, ktoré prijmi invalidných dôchodcov nejaké úľavy od štátu a pod?

viestta
28. apr 2024

@mariamay ja len k tomu, ze si vymenil smenu. Personalistka mala pravdu, musi to byt schvalene nadriadenym. Keby sa nieco stalo kolegovi alebo manzelovi na smene, na ktorej nemal byt bol by problem, keby sa nieco stalo manzelovi pocas jeho riadnej smeny, problem by bol tiez. Takze je fajn, ze ma kolegu, ktory je ochotny vymenit smeny, ale v kazdom pripade to treba oznamit aj vedeniu. Inu pracu by mu zamestnavatel musel dat iba ak by mal potvrdenu chorobu zo zamestnania, inac sa ne neho hladi ako na kazdeho ineho zamestnanca a je to na rozhodnuti zamestnavatela ci ho moze preradit na inu pracu. Ale je tu to, ze kvoli zdravotnemu stavu nemusi byt schopny vykonavat danu pracu, to posudi lekar a ako to potom dopadne tazko predpokladat.

mogaa
29. apr 2024

-ak bude žiadať inú prácu môžu ho prepustiť zo zdrav.dôvodov, ak mu terajšiu prácu neodobrí lekár....- to je jeho ochrana

rozculena
29. apr 2024

@kacena4 zákon chráni zťp ale invalidov nechráni?

kacena4
29. apr 2024

@rozculena v zakonniku prace nie je pojem invalidny dochodca takze v tomto kontexte nie nechrani

rozculena
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rozculena
30. apr 2024

@kacena4 Podľa Zákonníka práce je zamestnancom so zdravotným postihnutím taký zamestnanec, ktorý je uznaný za invalidného podľa zákona o sociálnom poistení a ktorý svojmu zamestnávateľovi predloží rozhodnutie o invalidnom dôchodku

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/zakonne-povinnosti-po... © Podnikajte.sk

rozculena
30. apr 2024

@mariamay Zamestnávateľ nie je povinný preradiť zamestnanca len preto,že si to zamestnanec želá.
Zamestnávateľ by ho mal poslať na prehliadku k lekárovi.Môže sa stať,že tento lekár uzná tvojho manžela za neschopného vykonávať túto prácu alebo ju vykonávať s určitými obmedzeniami.Zamestnávateľ ho potom musí preradiť,ak má takéto miesto.Ak nemá,musí mu dať výpoveď zo zdravotných dôvodov aj s odstupným.