Ísť späť?
Prelustrovala som diskusie a nenašla som nič podobné môjmu problému tak zakladam nové vlakno. Ak niečo podobné existuje hoďte mi sem link prosím a ospravedlňujem sa.
Totiž končí mi RD o pár mesiacov. Mala je v škôlke od septembra. Ostala som doma (hoc má volali nazad ale nešla som) kvôli prvým chorobám a rannemu rituálu. Ale dni sa mi už krátia a nastáva problém. Ísť späť?
Totiž robím v jednej autobusovej firme dispečerku/ info pre verejnosť/ čipové karty. Krátky a dlhý týždeň. Ráno 5:00 už musím byť v robote
Manžel pracuje tiež, začína ráno o 5:40. Tu nastáva problém. Ani ja ani muž nemôžeme vziať ráno dieťa do škôlky. Bývame sami. Moji rodičia sú od nás 40 km a svokra 4 km (vedľajšia dedina) lenže ona už na začiatku vyhlásila že nech si dobre rozmyslime že či sa chceme sťahovať preč lebo ona sa nebude hrať na opatrovateľka/cestovatelku čiže z nej nič. Šak aj predtým než nastupila do škôlky a potrebovala som dačo vybaviť a bola chorá že nemohla ísť so mnou alebo ja som musela k lekárke sama so sebou malú niesť k svokre aj s liekmi čiže z nej nič 🤷♀️
Už som dala do práce aj žiadosť o preloženie aj žiadosť o zmenu pracovnej doby a všetko zamietli proste nula bodov.
A pritom viem že keď bol nariadený home Office tak prv posielali domov ženy k deťom. No aj som sa pýtala nato že keď nebodaj príde zase taká situácia že covid či mi umožnia ostať doma a oni že nie že moja pozícia to neumožňuje.
@lima_elvie tu nemaas čo riešiť.. však keď tak skoro začínate tak logicky malú nemá kto dať do ms tak si musís hľadať niečo iné.. neviem čo tu riesis 🤔
@alchemilkazltozelena ale ma tu co riesit.
@lima_elvie nemas moznost susedky / kamosku co by vedela dieta davat do skolky? je toto jediny problem, rano ju tam odviest? alebo je potom aj ked robis problem ju zo skolky vybrat? pripadne - mamicka zo skolky nejaka by nebola? ze reciprocne -- ked nebudes zase robit by si dala do skolky ty jej dieta.....
zmenu prac. doby zamietli? zvláštne, veď to sa bežne povoľuje...
skrátený úväzok?
@lima_elvie nuž tam toho veľa nevymyslíš....suseda ktorá bude ochotná ráno prísť k dieťaťu a odniesť ho do škôlky by bola asi jediná ideálna možnosť ako to vyriešiť....ak bude dieťa choré alebo zatvorí zriaďovateľ škôlku - riešiš to OČR-kou nie HO....takže nieto v susedstve s kým sa dohodneš, ideálne čiperná dôchodkyňa ktorá bude rada že si privyrobí pár EUR ...inak dať výpoveď, čerpať podporu a hľadať nové miesto alebo rovno hľadať nové miesto....
1. Porozprávať sa so svokrou, či by ju aspoň ráno nevozila, že by ste jej aj zaplatili? Poobede po ňu už pôjdeš ty alebo muž.
2. Zaplatiť niekomu cudziemu.
3. Nájsť si inú prácu.
@lima_elvie tvoj muž nemá možnosť upraviť si pracovnú dobu? Alebo nájsť rodičov čo majú opačný problém a nestíhajú dieťa zo škôlky vyberať a navzájom si vypomôcť?
@kaktusik007 no. Takže jej muž začína na 5:40.. tipujem že 5:15 odchádza z domu, ona ešte skôr. Povedz mi prosím kto je ochotný prísť ráno o 5 k cudzím ľuďom na byť a riešiť nejaké dieťa? Totálne odveci komentar
@deti95060810 áno zamietli 🙈 aj preloženie na inú pozíciu aj som bola ochotná ísť s platom dole. Aj takú cenu by som zaplatila.
@kaktusik007 nie nemá čo riešiť
@lima_elvie ono svokre sa nečuduj.....išla by som račej cestou susedky dôchodkyne, ktorá vybehne z bytu, zobudí dieťa a odvedie ho do škôlky....svokra keď býva 4km od teba bude zháňať dovoz, odvoz.....ono všetko je to o tom aký typ dôchodca je, lebo sú ľudia čo celý život vstávajú pred piatou a v tom pokračujú aj na dôchodku a naopak dôchodcovia čo si radi ráno pospia....k tomu ak má svokra hydinu, tak nie je čo dodať...je pravda že vaše dieťa, vaša starosť....nie jej....
@kaktusik007 ale ved to nie je odvoz do skolky, ale aj dieta zobudit, obliect, dat jest a pod...
Autorka neviem ako to je podla zakona, ale nie je zamestnavatel povinny vyjst v ustrety zenam s malymi detmi?upravou prac.doby ci premiestnenim na ine prac.miesto?baby znale zakona Ti napisu...Svokru nezatazuj budes to pocuvat a je to prilis skoro.Okrem toho kratky dlhy tyzden asi robis 12 tky?to si dieta jeden tyzden takmer neuvidis.Vie ju aspon muz poobede skor vybrat ci robi tiez dlho?u neho neprichadza v uvahu posunutie pracovnej doby?
Ja casto vidim inzeraty podobneho typu, ze odniest dieta do skolky ci poobede s nou byt hodinu, dve, ale...ty si zvaz kde byvas ci tam nemate nejaku studentku, ktora by Ti vedela vypomoct skor hladaj mladu VS ako dochodkynu.
Hladaj zatial inu pracu a urgentne nejaku VS studentku.Ziadna mama by popri svojom dietati nenosila aj tvoju kazdy ma rano naponahlo, svoje deti, desiatu ved to by musela byt u Vas o 4:30?ked ty odchadzas o 05 a muz asi tiez...to si moze podriemat na gauci a cakat, kym sa mala zobudi otrasna situacia.Ja som tiez kvoli tomu odisla z prace odchadzala by som 5:20, ale u nas nebola moznost inej prac.pozicie.
@kaktusik007 tvoje prsty zjavne predbehli tvoj mozog. to KTO bude 3x do tyzdna chodit o PIATEJ rano, alebo aj pred piatou rano k ludom do bytu a bude hodinu, ci 2 hodiny strazit spiace dieta, zobudi ho, oblecie, da mu ranajky a odnesie do skolky. KTO? no NIKTO. ked to nie je ochotna robit babka dietata, tak urcite to nikto cudzi robit nebude.
@lima_elvie tam toho vela nenavymyslas zial, hladaj si inu pracu s pracovnou dobou takou, aby si si vedela dieta do skolky zaniest.
Pokial ja viem, zamestnavatel nema povinnost upravit pracovnu dobu. U nas v korporate sa to tiez riesilo a bola len moznost vymeny inej pracovnej pozicie. Avsak tu musi mat zamestnavatel volnu, ak ju volnu nema, tak ju pre teba nevymysli.
@mogaa suhlasim... a hlavne, za ake € by to niekto robil, lebo vstavat o stvrtej rano, a byt potom cely den rozbity, to by musela byt brutal financna motivacia, aby to niekto bol ochotny robit
@matkahelka no neviem ja by som v živote nechcela aby moje dieťa odvádzala do škôlky nejaká cudzia osoba. Cítila by som sa ako krkavcia mater, chudák dieťa.
@matkahelka su studentky co maju skolu 2x,3x do tyzdna nikdy nevies...ale tiez si myslim, ze skor nie ako ano.
@mogaa zdalo sa mi, ze zeny s detmi do 10 r maju nejake ulavy mozno som si to s niecim zmylila ci to len samozivitelky?neviem...
@alchemilkazltozelena ludia niekedy riesia hrozne veci, ale byva na vychode asi jej je luto nechat pracu.
@matkahelka no jedine nejaká susedka čo už je na dôchodku a nemôže spávať....ak niekto celý život vstáva skoro, tak na dôchodku tiež nebude vyspávať🙂ale naozaj len suseda čo vybehne z bytu a taká čo bežne vstáva pred piatou...
@luccija to verím 👍 ale bohužiaľ keď sa nedá inak tak sa nedá 😰
@kaktusik007 ty by si chodila k niekomu na byt o 5.00 ráno a robila všetko okolo dieťaťa? No asi sotva
To sa dá raz-dva razy za čas niekomu takto pomôcť, ale nie každý deň
Na to sa ti každý za pár eur vykašle
Aj to dieťa, zobudí sa a cudzí človek
@alchemilkazltozelena
@luccija
@matkahelka
@pribinak akoze pardon, kde pisem ze niekto ma na piatu rano chodit k nim? hold, mamicka si ma dieta zobudit a doviest inam - tam, kde budu ochotni ho v normalny cas zobrat do skolky.
a ano, autorka ma vyhodu, ze je v manzelstve - ale rovnako je to aj nevyhoda -- zametnavatel jej MOZE iba vyhoviet - nie je osamely rodic, takze nemusi... A podla toho ako pise evidentne pracu stratit nechce - kedze u nich praca nie je.
takze hladam moznosti ako v praci pokracovat a ako to zvladnut - a osobne, ako matke samozivitelke, ktora si nemoze dovolit o pracu prist, mi prislo naj prave to najst si niekoho, kam rano pred piatou mozem s dietatom zaklopat a niekto ho prevezme a potom ho odvezie do skolky.
ina moznost ako v jej situacii neprist o pracu proste neexistuje.
@kaktusik007 a ty by si svoje dieťa ráno o 5 niekam odviedla aby ho vychystali do škôlky?!?
jediná možnosť zmena zamestnania, neviem kto by chodil k tebe ráno o pol piatej každučký deň po prvé, po druhé minimálne 3 hodiny ráno by si musela platiť a dnes ti nikto nebude opatrovať dieťa za 2 eura na hodinu, čo sa ti neoplatí ak máš dať denne 15 euro dakomu
@alchemilkazltozelena mne toto nepripada nicim strasne, ja som dceru do skolky nosievala autom a bezne som bravala dalsie dve deti z ulice. Ale bravala som ich zpred brany, oblecene a nachystane. V autorkinom pripade si ja nedokazem predstavit tu rannu logistiku, aby mi niekto prisiel pred piatou rano do bytu, zobudil a "obriadil" dieta, ta cesta do skolky uz je minimum.
Zaplatiť opatrovateľku ktora by kazdy vecer ku vam prisla a rano dala detom najest postrieľa by ich a odniesla do skolky a potom isla domov / do školy.
@kaktusik007 to je este vacsia absurdita, budit dieta o 4.00 ci 4.15 rano a v dazdi/zime v polospanku ho niekde vlacit a potom tam tie dve hodiny do odchodu do skolky bude robit co? driemat? hrat sa? ci plakat? autorka mu bude balit desiatu a caj, aby sa tam aj naranajkovalo? ved ak to dieta bude vstavat o 4.00 rano, v skolke nad desiatou zaspi.
@alchemilkazltozelena ak by to bola otazka prezitia a nebola by ina moznost, ano, vodila by som svoje dieta 2 - 3x v tyzdni niekomu o piatej do domacnosti.

Pokračujem lebo mi to seklo: ako nemám iné možnosti sa tu zamestnať a neviem kto sa mi postará o dieťa tak neviem či sa vrátiť späť. Už týžden mám depku kvôli tomu.
Čo by ste robili na mojom mieste ?
Ďakujem za názory ☺️