Ísť za prácou na západ alebo zostať na východe?
Chcem sa vas opytat, ze co by ste si radsej vybrali keby mate 19 rokov? Mam dilemu, koncim skolu a neviem ze ci mam ist niekde prec na zapad, zahranicie ale tam by sa mi naklady zvacsili o prenajom, potraviny, cestovanie a podobne alebo ostat na vychodnom SK pri rodicoch a prispievat na domacnost ale plat budem mat mozno ani nie 800€ a je tu malo pracovnych prilezitosti? Neviem sa rozhodnut, chcela by som ist takto byvat s mojim priatelom kde by sme to mali podelene takze by naklady neboli az take vysoke a byvanie nechcem luxusne, staci 1izbak, garsonka. Co je podla vas vyhodnejsie pre mladeho cloveka?
jednoznačne zahraničie
Urcite chod na zapad, uz hockde. Co Ta caka na vychode ako 19r, predpokladam ze teda VS nechces pokracovat takze zatial si ani nijaku extra robotu nemozes vyberat... Aka moznost karierneho rastu? Alebo co nasetris z 800 minus naklady na zivot?
Si mlada, chod.
Urcite chod na zapad, uz hockde. Co Ta caka na vychode ako 19r, predpokladam ze teda VS nechces pokracovat takze zatial si ani nijaku extra robotu nemozes vyberat... Aka moznost karierneho rastu? Alebo co nasetris z 800 minus naklady na zivot?
Si mlada, chod.
@deti95060810
@heminepa
@deninka233
@colsami
Dakujem 🙂 a kde do zahranicia by som mohla ist ak ovladam len anglicky jazyk? Alebo keby idem niekde do nemecky hovoriacich krajin naucila by som sa postupne nieco? Po nemecky neviem ani f a to som sa ju ucila 3 roky :D
kamoška je vo Švajčiarsku a pochvaľuje si. Ona je aj s rodinou, o to je to tam zložitejšie, lebo ich kontroluje aj sociálky úrad - akú majú úroveň bývania a tak podobne. Povedala, že tam nič nedostala zadarmo, musí makať, ale v porovnaní so Slovenskom sa tam má oveľa lepšie. Aj deti.
Môj manžel pracuje v Nemecku už 13 rokov, chodí na turnusy a ľutujem, že sme nešli s ním kým boli deti ešte malé.
Choď moja kým ta tu nič nedrží a nie si nútená pracovať za tých 800€ tak utekaj
Rakúsko, Švajčiarsko...
Najprv by som sa zamyslela aku profesiu chcem robit a podla toho sa rozhodla. Aj na SK vies dobre zarobit aj bez VS ak si sikovna 😉
No, tak odchod do zahraničia má viacero aspektov, nie len tie pozitíva. Veľa príkladov reálnych, čo sa stali mám, ale teda nebudem uvádzať. Ja však poznám prípady ľudí, žien s VŠ, a tým nebolo v zahraničí až tak dobre. Vydali sa a museli volky- nevolky prijať pravidlá, kultúru novej krajiny, vrátane reči a prispôsobenia sa zahraničnej rodine. Nevraviac o Tom, že bez náležiteho vzdelania ako cudzinec vždy len podradné práce. Ja mám VS a radšej som tu pani doktorka ( nie medicíny) za menej, ako "podržtaška" za viac v cudzej krajine.
No, tak odchod do zahraničia má viacero aspektov, nie len tie pozitíva. Veľa príkladov reálnych, čo sa stali mám, ale teda nebudem uvádzať. Ja však poznám prípady ľudí, žien s VŠ, a tým nebolo v zahraničí až tak dobre. Vydali sa a museli volky- nevolky prijať pravidlá, kultúru novej krajiny, vrátane reči a prispôsobenia sa zahraničnej rodine. Nevraviac o Tom, že bez náležiteho vzdelania ako cudzinec vždy len podradné práce. Ja mám VS a radšej som tu pani doktorka ( nie medicíny) za menej, ako "podržtaška" za viac v cudzej krajine.
@rejka7 tiez som nieco take od par ludi pocula..preto som napisala aj zapad slovenska nemusi to byt hned zahranicie, predsa v takej BA je lepsi plat ale zas ten najom, potraviny, vsetko co treba..preto mam dilemu
Záleží od toho, čo chceš robiť a aké máš možnosti. Avšak AT ani DE (veľmi ani Svajc) neodporúčam. Ľudia budú asi všade pozerať nejako na cudzincov menejcenne, avšak tam mám pocit, že je to cez čiaru. Plus neustála snaha cudzincov vyuzivat.
Radšej NL, Dánsko, Island, UK, severne štáty. Mne bolo naj v NL, s Aj úplne bez problémov.
von do sveta tu zdochol pes
Ak chces ku nam na zapad aj z frajerom podtr prv cez agrnturu z ubytovanim. Mas to za "par" a nasetris aj na byt ;) agenturi tu naberaju pravidelne. Ak kusok od nas je nova hala cize praca je. Kludne pisni spravu. Pomozem ti pohladat
autorka, ja sledujem na Instagrame dva účty, jeden sa volá poddonorska a druhý elanorria. Prvý je ako názov napovedá o práci v nórsku (chyžné, čašníčky, kuchárky), druhý je o práci vo švajčiarsku. Obom keď napíšeš tak ti rady poradia, tá s nórskom aj sprostredkúva prácu.
Zahraničie. V ba ta tiež nič dobré nečaká
Záleží od toho, čo chceš robiť a aké máš možnosti. Avšak AT ani DE (veľmi ani Svajc) neodporúčam. Ľudia budú asi všade pozerať nejako na cudzincov menejcenne, avšak tam mám pocit, že je to cez čiaru. Plus neustála snaha cudzincov vyuzivat.
Radšej NL, Dánsko, Island, UK, severne štáty. Mne bolo naj v NL, s Aj úplne bez problémov.
@tiika Áno, v Dánsku mám príbuzných. V pohode sa dorozumia po anglicky, časom sa z vlastnej vôle začali učiť aj po dánsky, lebo tam chcú zostať.
Choď do zahraničia, ja som hneď po škole odišiel a neľutujem. Je to skvelá skúsenosť do života.
Škandinávia, najlepšie Dánsko, tam sa hovorí po anglicky bežne
ja byt mlada a bezdetna, skusim to zahranicie. Ja byt tvojou mamou, sama ta zeniem za lepsim 🙂
@majka2959 a ako sa tam dostali? Ak smiem vedieť. Cez agentúru alebo?
@veny200 Najprv tam išiel synovec cez známych, býval s Poliakmi. Za pár rokov sa vrátil na Slovensko a keďže mal dobré pracovné hodnotenie, sami si ho z Dánska zavolali naspäť. Urobil si tam elektrikárske rozdielové skúšky (laicky povedané) a dostal aj lepšiu prácu. Potom sa za ním nasťahovala priateľka, ktorá predtým pracovala v Rakúsku. Vzali sa a aj s dieťaťom žijú v byte v podnájme. Chvália si férové jednanie a sociálny systém. Na najvyššie pozície si však Dáni nepustia cudzincov.

išla by som do zahraničia... čo v tejto džamahírii, však vidíš kde to smeruje.
nemáš čo stratiť.