icon

Je 1100 € dostatočný plat pre mladého RT technika?

kawezsi
18. nov 2025

Som sama , mám dom a 23 rokov, a 2 mesiace som v skúšobnej dobe ako RT technik

Strana
z2
brontofuz
19. nov 2025

je to málo dnes by mal mat kazdy aspon 1500 v cistom, ked to tu citam tak mi je zle

tiika
19. nov 2025
@kawezsi

@tiika radiologický technik

@kawezsi ďakujem, a teda to je suma, ktorá ti pride na účet alebo ta, ktorá sa interuje/máš nič pracovnej zmluve? A je to u s príplatkami (v zdravotníctve tvoria významnú cast mzdy) alebo tie sú ešte k tomu navyše zvlášť?

tiika
19. nov 2025
@a0

@tiika veru určite nie je, aj keď si dáme dnes do google priemerný plat čašníka, tak je to 969€ brutto 😅 (pobavilo). Takže tie údaje sú veľmi vzdialené od reality.

@a0 a čo taki živnostníci, konatelia…? neviem, či sú tam započítaní, ale oni sa snazia ofiko prijem kvôli odvodom minimalizovať

a0
19. nov 2025
@tiika

@a0 a čo taki živnostníci, konatelia…? neviem, či sú tam započítaní, ale oni sa snazia ofiko prijem kvôli odvodom minimalizovať

@tiika to áno, ale tí sa nerátajú do priemernej mzdy, tam idú len zamestnanci. Akože so 100% istotou viem, že kopec administratívnych pozícii je tiež takto riešených.

kawezsi
autor
19. nov 2025
@anonym_ebc88c

Si radiologický technik v zdravotníctve alebo Revízny technik TZ, EZ, PZ apd?

@anonym_ebc88c rádiologický technik

kawezsi
autor
19. nov 2025
@tiika

@kawezsi ďakujem, a teda to je suma, ktorá ti pride na účet alebo ta, ktorá sa interuje/máš nič pracovnej zmluve? A je to u s príplatkami (v zdravotníctve tvoria významnú cast mzdy) alebo tie sú ešte k tomu navyše zvlášť?

@tiika v pracovnej zmluve mám aj s príplatkom stážený výkon práce 1437,9€ a -obedy, tak mám zhruba 1077€ v čistom. Som 2 mesiacom v skúšobnej dobe a nemám prax

tiika
19. nov 2025
@a0

@tiika to áno, ale tí sa nerátajú do priemernej mzdy, tam idú len zamestnanci. Akože so 100% istotou viem, že kopec administratívnych pozícii je tiež takto riešených.

@a0 reagovala som na článok o príjmoch na SK (mzda, dôchodok, nemocenske, podpora, a aj prijem z podnikania), nie o priemernej mzde

tiika
19. nov 2025
@kawezsi

@tiika v pracovnej zmluve mám aj s príplatkom stážený výkon práce 1437,9€ a -obedy, tak mám zhruba 1077€ v čistom. Som 2 mesiacom v skúšobnej dobe a nemám prax

@kawezsi podľa mna je to primeraný prijem. Záleží aj od ďalších okolnosti…
Čo je dostatocne? Ak je to praca, ktorú si si napr. našiel/la po xy mesiacoch hľadania prace, inde ti ponúkali nástupný plat 1000€ brutto, bola tam nevyhovujúca prac.doba, bolo to daleko…tak je to veľmi dostatočne.
Ak ale povedzme o prácu nemáš núdzu, môžeš si z pracovných ponúk vyberať, splnas vo väčšine prípadov požiadavky, do týždňa by si našiel novú prácu, platis mesačne 500€ splátku za dom, inde ti dávajú za tu istú robotu o 200-300€ viac za 37,5 hod uvazok, tak potom je to už nedostatocne.

anonym_2e917f
19. nov 2025

Ja by som to brala. Na mk zarába každý 2-3 tisic, tu ti to ofrflu. Keď nemáš nič lepšie. Tisícka v čistom na začiatok je normálny SK príjem

kawezsi
autor
19. nov 2025
@tiika

@kawezsi podľa mna je to primeraný prijem. Záleží aj od ďalších okolnosti…
Čo je dostatocne? Ak je to praca, ktorú si si napr. našiel/la po xy mesiacoch hľadania prace, inde ti ponúkali nástupný plat 1000€ brutto, bola tam nevyhovujúca prac.doba, bolo to daleko…tak je to veľmi dostatočne.
Ak ale povedzme o prácu nemáš núdzu, môžeš si z pracovných ponúk vyberať, splnas vo väčšine prípadov požiadavky, do týždňa by si našiel novú prácu, platis mesačne 500€ splátku za dom, inde ti dávajú za tu istú robotu o 200-300€ viac za 37,5 hod uvazok, tak potom je to už nedostatocne.

@tiika Mám 33,75 úväzok, kvôli zákonu o radiácii

tiika
19. nov 2025
@kawezsi

@tiika Mám 33,75 úväzok, kvôli zákonu o radiácii

@kawezsi aj som si myslela,… tým som chcela poukázať na to, ze to všetko si treba zrátať, nielen výšku čistej mzdy

anonym_f1e08b
19. nov 2025

Ste tu už riadne poskupinkované 😆*všeobecne*

jaroslav81
19. nov 2025

1200 majú predavačky v Lidli nie ? Na dnešnú dobu už strašne málo...dobrý plat to bol tak 4 roky dozadu.

anonym_8c5144
20. nov 2025
@kawezsi

@kawezsi aj sa ti bude zvysovat plat po skus.dobe???Lebo na to,ake je to rizikove povolanie by malo byt aspon 2000eur v cistom,to je min.aj viac,lebo potom vrazat peniaze zase na doktorov z takeho platu nic moc.
Ja robim uplne primitivnu lahku robotu,a mala som 2600 v hrubom vo vyrobe.V decembri budem mat aj 3500eur v hrubom,14ty plat.

martinka17
20. nov 2025

Máš výborný platy nakoľko si absolvent na skrátenom úväzku. Ale porovnaj si to na platy.sk - zadas si svoje údaje a zistíš presne aký je priemer pri tvojich skúsenostiach, vzdelaní.

anonym_566046
20. nov 2025

Máš stredoškolské alebo vysokoškolské vzdelanie? Na stredoškolské je to dosť, na vysokoškolské málo.

dankabg
21. nov 2025

@kawezsi špitál má tabuľkové platy. Predpokladám, že keď budeš robiť nočné/24ky tak za to dostaneš aj príplatok.

maja1502
21. nov 2025

Ak nemáš prax, tak si ju radšej sprav a následne rieš nejakú zmenu zamestnania pri lepších podmienkach, aby si nemala potom problém nájsť si prácu v tejto sfére bez praxe... O zvýšenie platu požiadať môžeš po ukončení skúšobnej doby, ale priprav si argumenty, v čom si dobrá... Len už na Slovensku je od 2026 minimálna hrubá mzda 1. stupňa už 915 €, 2. stupňa už 1031 €... Ty máš 1000 v čistom a nie v hrubom a nie pri plnom úväzku, ale aj tak mám pocit, že o chvíľu budeme zarábať viacerí minimálnu, keď sa bude stále tak rýchlo zvyšovať

martinka7171
23. nov 2025

Mat skoro 1500 v hrubom za ten znížený počet hodín a riadne odvody kde ta nikto neokrada to by mnohí ľudia pre takú prácu vraždili a ešte istota v štátnom ze ta nevyhodia a výplata príde na deň presne... Treba si vážiť čo máš ;)

martin96321
23. nov 2025
@majamat

@anonym_dac781 to nejak nesedi. neviem akym sposobom to rataju,a le ved slovensko ma asi 5,4mil obyvatelov a teda cast z toho su deti. toa akoze podla tph clanku prijem nad 1000e nema pomaly nikto. ved to je blbost. pred casom som zistovala, kolko amme deti a vtedy som nasla, ze okolo 800tisic.
a teda jasne, do toho su zaratani dochodcki - invalidni a starobni, poeratelia aj inych davok, ci uz rodic. prispevok alebo materska a nezamestnani na podpore a pod.
niekde som citala, ze v 2024 pracovalo len 2,6mil ludi. zial, to je pomerne malo z celeho poctu obyvatelov Slovenska.

@majamat 2,4 miliona sa Ti zda malo?))) Tak Ta potesim este viac. Máme vyse pol miliona statnych uradnikov. Odpocitaj dalsieho pol miliona,ktorí radsej odisli makat za hranice. Hned sa Ti lepsie bude zaspavat)))(

anonym_9d2418
Autor odpoveď zmazal
orisker
25. nov 2025

Či je to dostatočný plat?
To je taká otázka ako podobná na občanov v roku 1960:
"Čo myslite, budú v roku 2030 ešte peniaze?"
Rádio Jerevan: odpovedá: "Optimisti hovoria, že peniaze už vtedy nebudú. Pesimisti zas naopak tvrdia, že peniaze ešte stále budú.
A my, realisti, hovoríme: u niekoho budú a u niekoho nie."

Strana
z2