Je bežné očakávať rýchly nástup do novej práce?
Ahojte, začala som si popri súčasnej práci hľadať novú v inom meste. Už mám za sebou pár pohovorov aj iba telefonátov a už traja mi po ich konzultácii s vedením oznámili, že potrebujú človeka hneď a nemôžu čakať dva mesiace. Prípadne majú inzerát na profesii a zbierajú životopisy iba pár dní, je to bežná prax? Bola som v Tom, že kvalitní ľudia sa hľadajú trocha dlhšie a to išlo aj o ponuky, kde hľadali zástup za materskú, kde by som čakala možné dlhšie naberanie. Naozaj sa dá hneď nájsť dobrý človek, ktorý vie nastúpiť o pár týždňov? Ide o oblasť ekonomika, financie, ba kraj. Vďaka za vaše postrehy, rada sa dozviem viac zo sveta naberania nových ľudí 😃
@anonym_autor Skor mi to pride ze tvoja nova praca neni "high demand" a nevyzaduje kvalitneho cloveka a zoberu hockoho.
Moja skusenost z IT je ze je nedostatok ludi a aj ked maju vsade nastup ihned, tak su ochotni cakat a vyslovene to hovoria aj na interviews ze vypovedna neni problem.
Ja keď som bola na pohovore, tak to bol nástup ihneď, a keď som nastupovala na MD po 4 rokoch, tak som ich 2 mesiace urgovala, nech už zverejnia inzerát. Napokon ho pridali tak, že pohovory sa konali 3 týždne pred mojím odchodom na MD a posledný týždeň som ju ešte zaúčala, takže by na nikoho nečakali 2 mesiace, keďže to boli práve najrušnejšie mesiace. Závisí to teda od zamestnávateľa. A išlo o vedúcu vysoko odbornú pozíciu, kde sa vyžaduje vysokoškolské vzdelanie a roky praxe. Teda na to treba kvalitného človeka.
Skôr by som si zistila, prečo tak nutne potrebujú človeka hneď - ak je to nová pozícia, rozhodnutie o tom asi nepadlo zo dňa na deň, ak ju preobsadzujú, tak predošlý zamestnanec má výpovednú lehotu počas ktorej mali priestor na hľadanie kandidáta aj s prípadnou výpovednou lehotou v jeho zamestnaní. Vyvoláva to skôr dojem, že nábor zle naplánovali, a nedostatok plánovania na ich strane ako potenciálneho zamestnávateľa by nevytváral žiaden natlak ani záujem u mňa ako potenciálneho zamestnanca. Predstav si, ako by ťa naháňali ak by si tam nastúpila. Lebo niekto si niečo zmyslel, že vlastne malo byť hotové už včera, len sa na to vykašľali.
Skôr by som si zistila, prečo tak nutne potrebujú človeka hneď - ak je to nová pozícia, rozhodnutie o tom asi nepadlo zo dňa na deň, ak ju preobsadzujú, tak predošlý zamestnanec má výpovednú lehotu počas ktorej mali priestor na hľadanie kandidáta aj s prípadnou výpovednou lehotou v jeho zamestnaní. Vyvoláva to skôr dojem, že nábor zle naplánovali, a nedostatok plánovania na ich strane ako potenciálneho zamestnávateľa by nevytváral žiaden natlak ani záujem u mňa ako potenciálneho zamestnanca. Predstav si, ako by ťa naháňali ak by si tam nastúpila. Lebo niekto si niečo zmyslel, že vlastne malo byť hotové už včera, len sa na to vykašľali.
@bomba36 Presne tak je to taky redflag ze ta firma je chaoticka.
Volali mi 31. Nastúpila som 1. Zamestnavateľ dostal financie na vytvorenie miesta na poslednú chvíľu z eurofondov. Som tam už skoro 10 rokov.
ano stáva sa to...zamestnávateľ nechce platiť 2 ľudí súčasne - 1 čo ešte nenastúpil a ten čo odchádza....nezriedka sa stáva že ten čo odchádza dá výpoveď posledného dňa v mesiaci a kým sa urobí výberové konanie už tam nového človeka potrebujú max.takého čo nastúpi najneskôr do mesiaca....
Áno,je to úplne bežné.Najlepšie sa práca hľadá keď si nezamestnaná s nástupom možným ihneď alebo dohodou.
Kde chceš aby na teba čakali dva mesiace,pokým ti uplinie výpovedná lehota?
Áno,je to úplne bežné.Najlepšie sa práca hľadá keď si nezamestnaná s nástupom možným ihneď alebo dohodou.
Kde chceš aby na teba čakali dva mesiace,pokým ti uplinie výpovedná lehota?
@anonym_5aa031 to je predsa úplne normálne, že na kandidáta sa aj čaká. Nie každý chce byť na podpore a čakať či sa náhodou niečo nevyskytne. Kvalitní kandidáti si môžu vybrať, či kvôli inej ponuke opustia aktuálne miesto. Už nemáme časy kedy sa pred zamestnávateľom chodí v predklone, že mi dovolí u neho robiť - samozrejme ak je niekto nezamestnaný a nemá na výber, tak berie čo príde. Ale potom tie pracovné podmienky často tak aj vyzerajú.
Dnes som šla na pohovor a v pondelok nastupujem 🤷. je to bežné, že firmy niekoho na rýchlo zháňajú. Predstav si napríklad situáciu -obsadila si voľné miesto. Po mesiaci si sa rozhodla, že ti nesedí práca, kolektív hocičo , si v skúšobnej dobe tak proste odchádzaš bez výpovednej doby. Zo slušnosti to oznámiš aspoň týždeň dopredu ( niektorí ani toľko slušnosti nemajú ). Firma za teba musí nájsť náhradu okamžite. Niektoré firmy si to vedia pokryť, niekde si môžu dovoliť čakať, ale nie je to tak všade.
@anonym_autor Skor mi to pride ze tvoja nova praca neni "high demand" a nevyzaduje kvalitneho cloveka a zoberu hockoho.
Moja skusenost z IT je ze je nedostatok ludi a aj ked maju vsade nastup ihned, tak su ochotni cakat a vyslovene to hovoria aj na interviews ze vypovedna neni problem.
Na lepsiu, kvalifikovanu pracu si na dobreho cloveka radi pockaju.
Na bezne pozicie, co vie pokryt x ludi sa zvycajne ponahlaju a cakat nebudu
@truhlikvseved Suhlasim
@anonym_5aa031 to je predsa úplne normálne, že na kandidáta sa aj čaká. Nie každý chce byť na podpore a čakať či sa náhodou niečo nevyskytne. Kvalitní kandidáti si môžu vybrať, či kvôli inej ponuke opustia aktuálne miesto. Už nemáme časy kedy sa pred zamestnávateľom chodí v predklone, že mi dovolí u neho robiť - samozrejme ak je niekto nezamestnaný a nemá na výber, tak berie čo príde. Ale potom tie pracovné podmienky často tak aj vyzerajú.
@bomba36 suhlasim. Dohodla som sa so zamestnavatelom v juni a nastupovala som v septembri. A to som bola už v tom čase nezamestnaná, no chcela som si užiť trocha voľna medzi 2 pracami...
Muž sa so zamestnávateľom dohodol v septembri a nastupuje v januári. Ak ho chcú, musia počkať.

Cloveka vies najst rychlo,, len ma ak pracuje samozrejme casto aj dlhsiu vypovednu lehotu...ale to predsa aj tak znamena, ze prestavas hladat, len si na neho musis pockat...