Je čas zmeniť prácu kvôli neflexibilite?
Ahojte, nechcem sa úplne sťažovať možno by som len chcela radu ako ďalej. Som v prvej práci po vysokej škole, pracujem v korporáte. Práca ma moc nebaví ale dá sa. Home Office 2 krat do tyždna tiež fajn. Prácu mám 15 minút z domu pešo. Problémom je nízky plat ale kedže je to moja prvá práca po škole chápem. Najväčší problém mi robí pracovný čas. Na pohovore mi sľubovali flexibilitu, že môžem začať o 7 a o 16 odísť ale realita je inde. Vždy keď odídem o 16 mi chodia správy prečo som už odišla a že by som mala byť aspoň do 17 ideálne aj do 18. Mohla by som začínať trošku neskôr ale som ranné vtáča a najlepšie sa mi pracuje ráno a nie od 9. Chcem sa spýtať čo si myslíte. Mala by som odísť a hľadať inú prácu? V tejto som len 4 mesiace. Dá sa v Bratislave nájsť práca s pracovnou dobou do 16 maximálne?
@viki777777 ak mas flexibilnu pracovnu dobu a si tam urceny pocet hodin, je divne ze ta potom otravuju..
Vieš, nie každý sa dokáže dopraviť ráno na 7.00h do práce. Ty máš výhodu že bývaš blízko. Takže kým oni ráno roznesú deti do MŠ a ZŠ, premiestnia sa v premávke autom či MHD, začnú pracovať neskôr ako ty. A v čase keď ty odchádzaš domov, majú oni pred sebou ešte 1-2h pracovného času a zrejme im nedochádza že už s tebou nič nevybavia/a možno aj dochádza a preto na teba tlačia. Neber to osobne. Ty si si svoju prácu urobila v ten deň, všetko ostatné počká do druhého dňa.
@larinka552 ono tl vzdy zavisi od kolektivu a naplne prace. Moze byt flexibilna pracovna doba, ale ak su ulohy, ktore prichadzaju neskor a dalsi cakaju na spracovanie, odchod o 15 ich blokuje do dalsieho dna.
Ja som kedysi zacinala o 6 rano a o 2 odchadzala. 99% kanclu chodilo na 9 a ked som odchadzala, tak stale mali blbe reci, ze kam idem. Tak som sa raz nastvala a povedala, ze kedy pipam... potom prestali
@viera27 chapem ale ak ma byt toto problem, potom by nemala mat flex pracovnu dobu a nemali jej to ani tak slubovat
Vsak, ked budu mat poznamky, tak im povedz, ze takto to mas dohodnute so sefom.. mozu si piskat.
Vies co, tiez som chvilu robila v korporate v ktorom mi na pohovore hovorili o flexibilnom pracovnom case resp ze mozem zacat skor a skoncit skor. Realita vsak bola taka, ze vsetci kolegovia zacinali o 9, niekedy aj neskor, a teda aj koncili neskor, casto po piatej. Ja som naschval zacinala skor, lebo mi viac vyhovuje volnejsie poobedie. Avsak velmi rychlo som si zacinala vsimat komentare o tom, ze UZ odchadzam. A kedze sme spolupracovali s inymi kolegami z inych tímov, ktori zrazu o stvrtej este nieco urgentne od nas potrebovali, casto som zacala o 7-8 a aj tak som koncila o piatej. Vydrzala som tam par mesiacov, aj kvoli inym veciam, ktore sa mi nepacili. Podarilo sa mi najst lepsiu pracu s lepsimi podmienkami.
@larinka552 to je korporat. Flex pracovnu dobu ti rozprava HR a maju ju vsetci. Teoreticky. Ale holt v niektorych timoch a ich potrebach je prax ina. U nas napriklad maju vsetci HO. Teoreticky. Prakticky su timy, alebo profesie s naplnou prace, kde je to HO skoro nemozne. Napriklad taka asistentka sa na HO dostala fakt raz za uhorsky rok. Pricom cela firma ma cca 3x tyzdenne
V prvom rade riesila si s priamym nadriadenym, ze nerozumies, preco vyzaduju byt v praci do xy, ked ti na pohovore jasne odkomunikovali, ze mate flexibilnu pracovnu dobu?
A ak ju nemate, tak nech to aspon transparentne povedia a zariadis sa. Nepises co si studovala, v akej oblasti pracujes ale praca s podmienkami ako opisujes mi nepride ako dream job a ak si len trochu sikovna a studovala si nieco pouzitelne, je tu x dalsich velkych firiem a korporatov, kde tu flexibilnu pracovnu dobu nemaju len na papieri.
@viki777777 nuž ono nikde to nie je ideálne. Ale ak to vraveli, že je to flexi, tak by im nemalo vadiť, že odchádzaš skôr. V prvom rade by som to zrejme skonzultovala s nadriadenými. Ak by to nijako neprešlo, tak by som sa obhliadka inde. Ty stále môžeš pracovať a popri Tom si posieľať životopisy inde. V BA je veľa možností práce a ak si šikovna, tak rýchlo nájdeš miesto inde.
Ja som pracovala pár rokov v BA v korporáte a flexibilný pracovný čas a 2 dni homeofficu týždenne mi maximálne vyhovovali. Momentálne žijeme v menšom meste na strednom Slovensku kde je omnoho menšia ponika pracovných miest a človek si nemôže toľko vyberať. Okrem toho tu bohužiaľ zamestnávatelia veľmi neradi počujú o homeoffice alebo flexibilného pracovnej dobe. Bola som na viacerých pohovoroch a všade pred týmto mojim návrhom flexibilnejšej pracovnej doby ohrnali nosom. Takže ti ticho závidím. Aj keď teda som vďačná aj za tú svoju prácu - na tento kraj je to dobré platená pozícia v mojom odbore a je to to, čo má baví. Ale tá flexibilita mi extrémne chýba.
@viki777777 ved im povedz ze rada ostanes dlhsie ak ti to zaplatia.
Vydrž. Žiaľ toto je dospelácky život že nie všetko pôjde tak ako by sme ideálne chceli. Áno je to celý deň rozbitý keď robíš od 9-17 a tiež som ranné vtáča takže ťa chápem. Ale je to skúsenosť ktorú potrebuješ.
Dufam, ze tie nadcasy mas aspon zaplatene...
1. Napíš, čo máš vyštudované, akú pozíciu robíš a ako si na tom s jazykmi. Je nás tu viac z korporátu, potom ti môžeme povedať, aké máš možnosti.
2. Ak chodíš ráno na 7 a ostatní chodia 1-2 hodiny po tebe a máte prácu, kde je potrebná spolupráca, tak áno, môže to byť problém, ak nie sú ľudia zladení časovo. To pochopí každý. Na druhej strane, malo byť od manažéra na pohovore komunikované, že čas síce je flexibilný, ale tím zväčša pracuje od do.
3. Pracuješ krátko, 4 mesiace, ak nezažívaš teror, vydržala by som ešte. Dospelácky život je náročný, dokonca aj vtedy, ak sa má človek v práci super. Hlavne určite neodchádzaj, ak nebudeš zároveň nastupovať do novej práce. Korporátu je v BA veľa, takže možnosti isto máš. Ak napíšeš čo spomínam v bode 1, tak možno napíšeme možnosti.
Flexibilna praca sa najst da, ale vsade mas nejake pre a proti. Cize, ked je toto jediny problem, najskor by som sa snazila komunikovat. V prvom rade si skontroluj pracovnu zmluvu a organizacny poriadok, ako mas zadefinovanu pracovnu dobu. Potom mozes argumentovat.
Od koho tie spravy, ze mas ostat oracovat do 17.00 idealne 18:00 chodia? Ak je to kolega na rovnakej pozicii, tak mu napis ty o 7:00 rano preco este nie je v praci, ze ty si uz zacala. Ak je to nadriadeny, tak na poziadavku odpis, ze zajtra ostanes do 18:00 ak je to potrebne, len chces vediet ako Ti budu kompenzovane nadcasy - nahradnym volnom alebo Ti ich preplatia? Lebo Ti mas svoj pracovny fond naplneny.
Ak dodrziavas pracovny fond, robis si svoju pracu nacas a v pozadovanej kvalite bud asertivna.
teraz ma tu všetci zhejtujete ale čo by si akože ešte chcela? 😃
Si čerstvo po škole- čiže žiadne skúsenosti. Evidentne ani s jazykmi to nebude nič extra keď píšeš, že máš nizky plat.
Máš možnosť home office 2x v týždni.
Flexibilita je síce pekná, ale nie keď spolupracuješ s teamom, ktorý má inú pracovnú dobu. Evidentne ťa tam pracovne potrebujú keď ti vyvolávaju.
Sú korporáty, kde neponúkajú ani jedno z toho a ľudia tam predstav si - pracujú.
Ak som niečo zle pochopila, tak sa ti ospravedlňujem
Skús si to poriešit s nadriadeným alebo odíď alebo sa s tym zmier😃
@petracandle čiže keď je čerstvo po škole, bez skúsenosti, nevie jazyky, tak nemá nárok na to, čo jej sľúbili na pohovore? Mali jej rovno povedať, že flexibilná pracovná doba je možná teoreticky, ale prakticky nie. Možno mala v rovnakom čase porovnateľné pracovné ponuky a túto si vybrala práve kvôli tej flexibilite a nakoniec nič z toho...tiež by ma to naštvalo.
@viki777777 to ti tie spravy posiela šéf alebo kolegyne?
@jaroe otázka je, kto s ňou robil pohovor. HR jej mohli povedať, že flexibilná doba je možná (čo aj je) ale konkrétne v jej teame možno pracujú dlhšie, čiže ju tam potrebujú. A veď kto ju tam drží? 😃

Pracujem v BA v korporate, HO podobný ako máš a mame flexibilnu pracovnú dobu, s tým že 9.00-15.00 musíš byt k dispozícii. Ale či robíš 9.00-17.00 alebo 7.00-15.00 nikoho nezaujíma.