Je cestovanie za zamestnávateľom považované za pracovnú cestu?
Ahojte chcem sa poradiť, ideálne s nejakou personalistkou. Ak mám miesto výkonu prace v pracovnej zmluve svoje bydlisko a na pokyn zamestnávateľa musím cestovať za ním (niekoľko hodín), je to považované za služobnú cestu, respektíve zarátava sa to do pracovného času? Ďakujem vám za pomoc 🙂
@domi129 Ano, viem ako to myslis. Ale pracovna cesta sa rata na hodiny iba z pohladu naroku na diety. Ale skutocny pracovny cas sa ti pocas nej nerata. Takze ak mas v ten den odpracovat 8 hodin mimo svojho pracoviska, tak by som si cestu zaratala do pracovneho casu, ale nemyslim si, ze to je v ZP explicitne napisane..je to na dohode so zamestnavatelom..
@domi129 neviem odpoved uplne presne k tvojej otazke…ale ja robim normalne v zamestnani, ked idem do terenu, odpipnem si sluzobna cesta… trva max 15-20min autom, tam som v terene aj 2-3hodky… a pridem naspat a zas sa pipnem prichod-sluzobna cesta. Jednoducho, ten cas presunu na nejake miesto kde mam pracu (v ramci mojho zamestnania) sa nam normalne zaratava. Logicky a aj podla toho, co tu dala jedna pani ako je to zo zakona, pokial mas miesto vykonu prace doma a mas ist do firmy, ta cesta sa povazuje za pracovny cas a nemaju ta co nutit si to nadrabat.
@domi129 Ja obcas zvyknem cestovat na 1 pracovny den do Prahy. Robievam to tak, ze cestujem vecer predtym o cca 19.00, pridem vecer do hotela a vyspim sa, rano som na 9.00 v ofise. Pracujem tam max do 14.00, potom cestujem do Bratislavy. Ano, nejaky cas "nadcasov" tam mam, áe zase sa mi ti vykompenzuje vyssimi dietami. Alectak som si to "nastavila" ja, zamestnavatel ma tam nenuti odpracovat 8 hodin, ale ak by som vyrazila z BA o 9, tak si tam realne odrobim 2 hodiny..alebo naopak, musela by som vyrazit rano pred 6 a prist vecer o 21..to by som tiez odmietla
@domi129 ak máš v pracovnej zmluve uvedené miesto výkonu práce bydlisko a ideš napr. do kancelárie, je to pracovná cesta a dĺžka jej trvania sa posudzuje, či máš nárok na stravné alebo nie....ak máš určený pracovný čas (napr. 8-16) a ty cestuješ napr. 6-8 do práce, tak to nie je výkon práce a teda ani nadčas a pod.....ak by si cestovala počas tvojho pracovného času, berie sa to ako odpracovaný čas
Ano, zaciatok pracovnej cesty je moment kedy zacnes cestovat. Aj do cestaku to vzdy takto uvadzam.
Pondelok 04:00 - zaciatok, odchadzam taxikom na letisko
ak ideš na služobnú cestu, musíš mať vypásaný cestovný príkaz a čas od vyrazenia z miesta výkonu a do návratu sa podľa mňa využíva na výpočet stravného a nákladov za stratu času, nie je to čas podľa a za účelom nahradného voľna alebo nadčasov
@domi129 moj muz tiez ma adresu bydliska ako adtesu vykonu prace. Kazdy den cestuje a ma za kazdy den cestak. Akonahle z prac dovodov pocas prac doby na vyzvanie zamestnavatela opustis adresu je to zac sluzobnej cesty. Keby sa ti cestou do firmy stala nehoda je to prac uraz. Vzdy treba mat ale vopred schvaleny cestovny prilaz. Aby si vedela dokazat ze ti cestu nariadil a schvalil zamestnavatel. Napr 5 hod tam 2 hod porada a 5 hod spat je 12 hod trvajuca prac cesta za kt ti prinalezi nahrad.zase si urobis vyuctovanie a odovzdas u vas na ekonomickom. To ze tu niekto nejde podla zakona neznamena ze to mas ty akceptovat.
@alantroj Ano, ale zamestnavatel ti moze zadat cestovny prikaz od 6.00 do 18.00 vecer..teda sluzobnu cestu mas uznanu, aj prisl.diety - ale tu je skor otazka...ze ak mas pracovny cas od od 08.00 do 16.30...ci mas narok na preplatenie nadcasu alebo nahradne volno, toto podla mna v ZP nie je definovane 🤷♀️...a ani som sa s niecim takym nestretla este
@janka_lolo Tak tomuto hovorim lojalita zamestnancov. Alebo hlupost? To vam vazne niekto toleruje, ze je vyslany na ine pracovisko a cestuje vo svojom volnom case? Este napis, ze aj benzin si platia. Nemam slov za taketo zdieranie.
všetko je na google, záleží kedy začína pracovná doba, kedy končí, koľko trval výkon ap.
@domi129 mas to mat brane ako služobnú cestu a vypísaný CP. Ked mas byt co ja viem v BA na 8,00 hod., ty musíš vyraziť o 4.rano, tvoja SC začína vtedy. Vrátiš sa domov o 22,30hod. vtedy ti skončila tvoja SC a mas narok na diety za ten čas, preplatenie benzínu ci lístka a pod. Nic si nemas nadrabat, to je blud. Ked to prezeniem, to keby ta vyslal zamestnávateľ do USA, kolko si podla teba budeš nadrabat? 36 hod. Co trva let? (Len som ten čas strelila).
@dadis robim v korporate a prave aj taketo veci riesim. je to neskutocne, ale precestovany cas mimo pracovnej doby nie je nadcas. ale toto sa nevztahuje na vsetkych - nejakemu direktorovi alebo vyssiemu manazmentu samozrejme daju ako nadcas (akoby uz neboli dost vysoke platy). diety dostanu, aj vsetko preplatene, ale cas je ukrojeny z jeho volneho
@tana85 Fakt? 😂🤷♀️ Myslela som si, ze toto nie je ecplicitne definivane v ZP, tak to bude na dohode..ale nenapadlo mi, ze v ramci jednej organizacie budu 2 rozne pristupy 😅..este si pamatam, ze ked som chodila na sluzobky v predchadzajucej praci, tak mali nastaveny dochadzkovy system tak, ze ked si si odklikla sluzoku rano a vecer v ten isty den, tak sa ti brali ako odpracovane hodiny trvanie sluzobnej cesty, ale pri prechode cez datumy, to automaticky ratalo 8,5h...tak sa mi vzdy oplatilo rano ist s kartickou do prace a vecer sa s kartickou odkliknut.. mala som aj 5h nadcasov
@domi129 my sme to mali takto: ked sme isli kamkolvek mimo nasho miesta prace, do pracovneho casu sa nam zaratavala aj cesta, ak sme isli vlakom, tak presne cas odchodu vlaku, az do casu kedy vlak prisiel naspat domov. vsetko sme si pisali ked sme vyplnali cestak, a vsetok pracovny cas sa nam zarataval.
Rovnako ako aj u dalsieho zamestavatela, ak chlapov posielal na montaz kamsi, tak im zarataval aj cas cesty na miesto.