Služobný mobil

jonco
24. sep 2023

Ahojte, potrebujem radu. Z práce mi dali služobný mobil s tým, že ho musím dvíhať stále, v podstate aj v noci. Ja ani svoj mobil nemám v spálni, aby nebudil mňa ani partnera. Moja normálna pracovná doba je do rána do poobedia 8 hodín denne iba pracovné dni. Bolo mi povedané, že mi to vyplýva z pracovnej zmluvy ho dvíhať a sledovať. len v zmluve nič o mobile nemám, iba ten klasický pokec, že musím vykonávať ďalšie úlohy súvisiace s daným druhom práce podľa pokynov priameho nadriadeného. (to s plnením pokynom nadriadeného podľa mňa nesúvisí) Poprosím o info čo musím a čo nemusím. Nechcem prísť o prácu, no svoje osobné voľno chcem venovať rodine a nie práci. Podotýkam, že nemám v zmluve žiadnu pohotovosť. Ďakujem

viestta
24. sep 2023

Ked ti dali sluzobny mobil a ziadaju aby si ho zdvihal, maju ti upravit zmluvu. Ale aj ked
upravia, tak pohotovost nemozes mat 24 hodin 7 dni v tyzdni, musi byt upraveny rozsah, kedy mas pohtovosti.
https://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/legisla...
§ 96
Pracovná pohotovosť
(1) Ak zamestnávateľ v odôvodnených prípadoch na zabezpečenie nevyhnutných úloh nariadi zamestnancovi alebo sa s ním dohodne, aby sa mimo rámca rozvrhu pracovných zmien a nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času zdržiaval po určený čas na dohodnutom mieste a bol pripravený na výkon práce podľa pracovnej zmluvy, ide o pracovnú pohotovosť. Zamestnávateľ môže za podmienok ustanovených v § 94 zamestnancovi nariadiť alebo s ním dohodnúť pracovnú pohotovosť mimo pracoviska aj na dobu, počas ktorej zamestnanec nepracuje preto, že je sviatok, za ktorý mu patrí náhrada mzdy alebo za ktorý sa mu jeho mesačná mzda nekráti; ustanovenie § 122 ods. 3 tým nie je dotknuté.
(2) Čas, počas ktorého sa zamestnanec zdržiava na pracovisku a je pripravený na výkon práce, ale prácu nevykonáva, je neaktívna časť pracovnej pohotovosti, ktorá sa považuje za pracovný čas.
(3) Za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti na pracovisku podľa odseku 2 patrí zamestnancovi mzda vo výške pomernej časti základnej zložky mzdy, najmenej však vo výške minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodnú na poskytnutí náhradného voľna za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti na pracovisku, patrí zamestnancovi mzda podľa prvej vety a za hodinu tejto pracovnej pohotovosti hodina náhradného voľna; za čas čerpania náhradného voľna zamestnancovi mzda nepatrí.
(4) Čas, počas ktorého sa zamestnanec zdržiava na dohodnutom mieste mimo pracoviska a je pripravený na výkon práce, ale prácu nevykonáva, je neaktívna časť pracovnej pohotovosti, ktorá sa nezapočítava do pracovného času.
(5) Za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti mimo pracoviska patrí zamestnancovi náhrada najmenej 20% minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu.
(6) Čas, keď zamestnanec počas pracovnej pohotovosti vykonáva prácu, je aktívna časť pracovnej pohotovosti, ktorá sa považuje za prácu nadčas.
(7) Pracovnú pohotovosť môže zamestnávateľ nariadiť najviac v rozsahu osem hodín v týždni a najviac v rozsahu 100 hodín v kalendárnom roku. Nad tento rozsah je pracovná pohotovosť prípustná len po dohode so zamestnancom.
(8) V kolektívnej zmluve možno dohodnúť obmedzenie rozsahu pracovnej pohotovosti, ktorú možno so zamestnancom dohodnúť podľa odseku 7.

zmrzlinka2021
24. sep 2023

@jonco v zmluve musíš mať uvedenú pohotovosť

minenkak
24. sep 2023

@jonco vráť mobil,nemáš nič v zmluve si môžu fúkať

syslik81
24. sep 2023

presne pracovna pohotovost len urcite hodiny do tyzdna a tie musia byt zaplatene ... a samozrejme aj v zmluve dane .. inak by som vratila mobil a hladala inu pracu

januska12323
24. sep 2023

Mobil by som nechala v práci a jeho pripadne využívanie musia podmieniť zmluvou.

vroni
24. sep 2023

Nemusíš vôbec nič. Tiež odporúčam mobil nechávať v práci.

maranco
24. sep 2023

@jonco dvíhanie mobilu mimo pracovného času je za "príplatok" ak ti ho nedali tak nedvíhaš, nepočul si zvonenie, bol na nabíjačke na chodbe.

A keď akože v noci zodvihneš tak čo by chceli od teba, máš ísť okamžite do práce, alebo zapnúť PC a robiť z domu alebo chcú sa poradiť?
Aj keby si zodvihol a nemáš platenú pracovnú pohotovosť tak si si vypil a nie si schopný šoférovať ani pracovať 🙂

viera27
24. sep 2023

Pre toto som vzdy odmietla sluzobny mobil. Sice nemozu vymahat nic nad ramec zmluvy,ale naco by mi vobec bol? Potom sa citia,ze mozu zavolat. A dalsiu tehlu vlacit? Ak chcu,nech sa paci,tu je moj sukromny. A ten dviham ako sa mne zachce. Aj ked boli nutne a vopred dodatkom dohodnute aktivne/neaktivne pohotovosti,tak som si vyslovene iba na ten cas presmerovavala hovory na sukromny. Raz spravili pokus,ze som sa vratila z dovce a novucicky ma cakal na stole. Pekne som podakovala a vratila,ze dakujem, neprosim,nepodpisem 🤣

marca12
24. sep 2023

@jonco toto na mna skusali v byvalej robote,aby sme si nosili sluzobny mobil domov. Ani raz som ho doma nemala,pekne v praci ma pockal. Ja som o tom ani nediskutovala,ale bola som vo vyhode,lebo vyhodit ma nemohli. Mesiace by trvalo,kym noveho zaucia a tak si to rozmysleli,ci sa budu dotahovat.

rebrambora
24. sep 2023

Rady si uz dostal. Ja len dodam, ze si nenechaj skakat po hlave.

koniarova
25. sep 2023

Keď mi dobre zaplatia, nemám s tým problém.

simca06022011
25. sep 2023

zalezi aku mas poziciu a ci ti realne budu ludia aj volat po pracovnej dobe...

jonco
autor
1. okt 2023

@rebrambora v postate mi v práci povedali, že ho budem mať a keď sa nepáči môžem ísť. Mám ho u seba, ale nesledujem ho. Zmluvu na mobil u nás nikto nemá a že keď každý dvíha tak musím aj ja. Nemá to zmysel sa s nimi naťahovať, pomaly si hľadám inú prácu a keď sa niečo podarí , tak sa odtiaľto pekne budem porúčať.

maranco
1. okt 2023

@jonco A keď akože v noci zodvihneš tak čo by chceli od teba, máš ísť okamžite do práce, alebo zapnúť PC a robiť z domu alebo chcú sa poradiť?

simca06022011
1. okt 2023

Ale ešte si stále nepovedal co také hrozné s tým mobilom máš riešiť a ako často:D ale kľudne teda sa porucaj :D

jonco
autor
3. okt 2023

@maranco mám usúdiť či je potrebné aby prišiel do práce človek, ktorý má pohotovosť, či to nie je zbytočné a nepočká do ďalšieho dňa.

jonco
autor
3. okt 2023

@simca06022011 som administratívna pracovníčka, tento profil založil manžel, keď s nám narodil malý, ale komunikujem tu ja (žena). Nič hrozné s tým mobilom robiť nemusím, ale mám doma rodinu vrátane detí a som obyčajný pracovník, nie vedúci pracovník tak nevidím dôvod dvíhať doma po práci či svoj či služobný telefón zadarmo a sledovať či náhodou niekto nevolal.

hefo
3. okt 2023

Ak nie si v skúšobnej dobe, tak ťa zas tak jednoducho vyhodiť nemôžu. A ak si, tak sa môžeš tváriť že OK, ale po skončení skúšobnej doby ho prestaneš zdvíhať.

Inak, prečo to rozhodnutie nemôže urobiť ten, čo má tú pohotovosť? Ak nie si vedúci pracovník, tak to nedáva zmysel...

jonco
autor
14. okt 2023

@hefo veď toto, že to celé tak trochu nedáva zmysel.