Je domovník platený?

18. máj 2023

Neviem ako to je ale tráva okolo paneláku je vysoká po kolená. Ma to pokosit domovnik ci technické služby? Keď je schôdza nikto nepríde na ňu. Apropo keď chceme uskutočniť nejaké zmeny vo vchode napríklad dat stojan na bicykle pred vchod alebo pomocný nájazd na schody na bicykle ako to urobiť? Stačí povedať domovnikovi a on to kúpi zo spoločných eur nájomníkov vchodu?
Dostáva domovnik nejaký plat?

doriiis
18. máj 2023

Však sa opýtaj vášho domovnika

autor
18. máj 2023

@doriiis no nemam na neho šťastie stretnúť ho veľa je na chalupe

hankab
18. máj 2023

Ano, mal by dostavat peniaze z bytoveho fondu. Ale nie vela, nas ma okolo 400€ na rok.

kornelies
18. máj 2023

@hankab To nemusi byt pravidlo. Ak to nadpolovicna vacsina majitelo bytov schvali, tak dostava peniaze.

autor
18. máj 2023

@kornelies ja len ze keby mal plat viac by ho bavilo robiť veci. Podľa mňa. Lebo zadarmo sa mu asi nie veľmi bude chciet

patka06
18. máj 2023

Pozri si rozpis platieb správcovi - ak je tam domovnícka činnosť alebo zástupca vlastníkov bytov a suma na byt - tak je platený.
Všetko čo chcete robiť treba riešiť s ním a on následne komunikuje so správcom. Každú investíciu musí schváliť väčšina vlastníkov - písomne
Kosenie okolo domu - záleží na tom, komu patrí pozemok - väčšinou býva mestský, tak ho aj kosí mesto

kornelies
18. máj 2023

Autorka! Nadpolovicna vacsina majitelov musi podpisat suhlas so zakupenim stojana. Tazko povedat, kto je majitel pozemku okolo bytoveho domu, ten je zodpovedny. Ono sa to zda jednoduche, ale chodit prosit ludi, ktori nebicykluju. Nepodpisu, lebo nie su peniaze. (aj keby boli vo FO).

autor
18. máj 2023

@kornelies veľa ľuďom by to pomohlo ale neozvu sa lebo sa boja ci sa to schvali

obleckodogymu
18. máj 2023

Meno domovnika/zástupcu vlastníkov má byť vyvesené na vyveske v každom vchode, ak teda máte správcu ako 90% byt.domov 😊sama som zástupkyňa vlastníkov, takže každý kto niečo má, môže kontaktovať buď mňa priamo alebo priamo správcu.
Inak kosenie trávy napr u nás v Ba rieši mesto, nie domovník ani nikto podobný a my to ani neviem nijako urýchliť, proste nemáme na to dosah.
A ak máte skutočne len toho domovnika, tak jedine jeho sa popýtať...ozaj neviem akú máte organizáciu u vás😊

obleckodogymu
18. máj 2023

A k tomu platu ..musí to byť schválené na schôdzi aby dostával. Ak dostáva, budete mať aj túto položku vo vyúčtovaní. Stojany na bicykle by tiež mali byť schvaľovane na schôdzi (niekto ich chce, niekto nie, treba sa dohodnúť na schôdzi aby sa potom predchádzalo konfliktom)

ivuska027
18. máj 2023

Tak na zaciatok asi zisti, co vlastne ste. Ci ste svb, mate predsedu, alebo ste druzstvo, mate domovnika a spravcu, alebo mate len ako byty a mate spravcu spravcu? Ak nevies, oslov správcu a spytaj sa na postup a vsetko,co ta zaujima.
Ja jedno nepochopim nikdy! Akí ludia sa boja? Coho? Ved ste do frasa vlastnici a mate nejaky fond oprav, kde su vase peniaze! Co si vy navrhnete a schvalite je vase! Fond sa čerpá na vaše veci a potreby pre vás. Pre nikoho iného.Opakujem, sú to vaše peniaze!
Co sa kosenia týka, zisti si, ci pozemok okolo domu je mestsky, kosi mesto, alebo váš, kosite vy.

viestta
18. máj 2023

Mate vobec domovnika? Lebo je celkom mozne, ze mate len zastupcu vlastnikov bytov. A nerobi to zadarmo, ten nas ma 1€ za byt a mesiac, co je 16€ mesacne.
Kosenie okolo panelaka zavisi od toho kto je vlastnik pozemku, ak je vlastnikom spolocenstvo, mesto vam to kosit nebude a spolocenstvo si ma zabezpecit kosenie. Ako, to uz je na rozhodnuti vlastnikov. Ak patria mestu, mesto zabezecuje udrzbu verejnej zelene podla planu udrzby.
A co sa schvalovania tyka, domovnik neschvaluje nic, schvaluje vsetko spolocenstvo vlastnikov, vacsinou pisomnym hlasovanim.

eliska13
18. máj 2023

Máte zástupcu vlastníkov ten zvolá schôdzu a povie čo plánujete kúpiť.Suhlasit musí nadpolovičná väčšina.Kosilo mesto

stella14
19. máj 2023

https://www.zakonypreludi.sk/zz/1993-182
Zákon 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov