Je možné poberať štipendium a pracovať súčasne?
Ahojte, mám takú otázku. Rozhodla som sa skončiť doktorát a 1.1 nastupujem do prace. Ide o to, že štipendium je vyplácané za konkrétny mesiac tj. za december v decembri a teda v januári by som bola bez príjmu, keďže výplata prvá by mi prišla až vo februári. Je možné byt jeden mesiac evidovaný ako doktorand a teda poberať aj štipendium a zároveň byt zamestnaná na TPP? Jedna sa mi o nejaké to zákonne obmedzenie (ak tam je) aby som nedopadla tak, že im budem musieť koniec-koncov to januárové štipendium vrátiť. Školiteľovi je to úplne jedno. Počas januára by som po práci na TPP spisovala publikáciu aby som mala aspoň nejakú činnosť ako doktorand a nedostala peniaze ,,len tak”. Navyše keďže mame 40 dni dovolenky, mohla by som za január čerpať napr tú. Ďakujem za rady.
@lindous uf veľmi dúfam, lebo akosi som na toto pozabudla a zostala z tejto situácie trochu v šoku. Počula som o ľuďoch, ktorí sa prihlásia na doktorát, kam ani nechodia len poberajú štipendium, a pritom pracujú na TPP ale všetko je to len z počutia...
Mňa prekvapilo, že máš ako doktorand 40 dní dovolenky. Si si istá? Nedávno som skončila a teda nárok na dovolenku sme nemali, kedze sme boli vedení ako študenti.
Nie je to problém, ak nevadí, že tam nebudeš fyzicky chodiť (my sme sa napr. museli kartičkou pípnuť pri príchode a odchode - ale vždy bol niekto, kto sa so súhlasom školiteľa len pípol a odišiel do práce :D akceptovalo sa to posledné mesiace, keď si niekto našiel prácu, dizertačku už mal napísanú, prípadne už len po večeroch dorábal posledné veci). Isto nebudeš musieť nič vracať.
druhá vec je ale, že by hádam nemal byť až taký problém byť mesiac bez príjmu (čo vlastne ani nebudeš, len ti príde plat neskôr), treba mať finančnú rezervu 🙂
@martina803 to je 8 týždňov študijného voľna, ktoré by mal mať predpokladám každý bez ohľadu na uni, ale možno sa mýlim, my och v študijnom poriadku máme, ale teda my si to vypisujeme normalne ako dovolenku
@martina803 áno mame normálne 40 dni dovolenky ako mávajú pedagógovia na našej fakulte ale ,,dôrazne sa odporúča sú ju celu nevyčerpať” 😆
@dixitka nie, to by problém nebol môj školiteľ je v tomto poklad 🙂 čo sa týka rezervy, tak samozrejme je, ale od novembra bývame vo vlastnom (na hypo) a bolo treba investovať a stále je treba investovať do nejakého základného nábytku a spotrebičov, čiže nerada by som zostala úplne na tenko s financiami, kedze stať sa neočakávane môže hocičo… 🙂
@brrunetkaa Nie ze jeden mesiac, ale aj pocas celeho studia môžeš byt denny doktorand a zaroven zamestnana na TPP, samozrejme, ak to stíhaš. Si evidovana ako student, nemas ziadny pracovnopravny vztah voci fakulte. A aj keby si mala, aj TPP ako takych mozes mat lubovolne mnozstvo, sanozrejme, s vynimkou konkurencnej cinnosti.
@eleanor2510 ďakujem veľmi pekne 🙏🏻
@brrunetkaa v pohode, mozes byt aj “aspirant” aj byt zamestnanec.
@portret7 čiže keď to tak nadnesene zoberiem, keď prestanem chodiť bez podania žiadosti o ukončenie a čakala by som kým ma vyhodia, tak by mi stále chodilo štipendium a ja môžem len tak doma sedieť? Resp chodiť popri tom do prace? Nie že by som to plánovala takto, lebo svedomie by mi to nedovolilo ale asi by nemali na takého študenta páku 🤷🏻♀️
@brrunetkaa no tak studijne povinnosti si musis plnit, to by asi dost rychlo zakrocili. Ked si denny doktorand, tak predsa aj ucis nejake predmety. Keby si prestala uplne chodit do skoly a tvoje predmety by nikto neucil, urcite by to riesili podstatne skor ako na konci semestra. Neviem, ako mate nastavene pravidla, u nas pred rokmi boli nastavene tak, ze doktorandi ucili 2x2 hodiny plus nejaku hodinu a pol bolo treba mat konzultacne hodiny, mimo toho sme v budove skoly nemuseli byt vobec (jasne, ak bola nejaka konferencia alebo nieco mimoriadne, tak ano, ale to bolo tak dvakrat za semester). Ostatne veci ako pisanie prac, studium literatury a podobne sa dali robit aj z domu a naplanovat si cas po svojom. Preto skoro vsetci robili na rozne uvazky vselikde inde, lebo sa to dalo bez problémov zladiť. Ale keby sa napriklad niekto úplne vykaslal na to ucenie a jeho pridelene predmety by sa teda nevyucovali, tak by sa to velmi rychlo riesilo.
@eleanor2510 no presne aj preto mi nejde do hlavy ako to niektorí môžu využívať. Neplnia si povinnosti a vôbec nechodia do školy len čakajú kým ich vyhodia. Čo sa ku mne dostali info, tak vyhodiť sa doktorand dá žebraj až v septembri keď sa píše správa o štúdiu doktoranda. Mali sme tu pár rokov dozadu chalana, ktorý prestal chodiť a polroka poberal štipendium až kým neposlal oficiálnu žiadosť o ukončenie štúdia
@brrunetkaa no administrativne sa to zuraduje asi az na konci roka, to je pre vsetkych jednoduchsie, to chapem. Lenze to stipendium dostava za to, ze si aj plni nejake povinnosti, takze to by som neriskovala. To nie je ako bezny študent 1. alebo 2. stupňa, ktory proste prestane chodit na prednasky a nic sa nedeje, nikomu tam nechyba. Doktorand tam chyba minimalne preto, ze musia pokryt jeho hodiny. Neviem, ake ma v tomto pripade skola páky, ci môžu ziadat vratenie toho štipendia alebo ako, lebo je to v podstate, ako keby zamestnanec neprisiel do práce, ale peniaze by mu sli.

Nemal by tam byť žiadny problém, si evidovaná ako študent, pri tom môžeš normálne pracovať...tiež mám popri dokotráte zmluvu, skrz ktorú sú mi vyplácané odmeny z projektu...