Je možné pracovať ako inštruktor sociálnej rehabilitácie bez kurzu?

1inis1
23. máj 2019

Prosím vás, tie čo pracujete v tejto oblasti, aké vzdelanie je postačujúce pre výkon inštruktora sociálnej rehabilitácie v DSS, ZSS, ZPS? Viem, že kedysi som bola vedená ako ergoterapeutka a teraz sú to inštr. soc. rehab. Kvázy to isté....len sa niekto potreboval zase nabaliť...mám VŠ soc. prácu, cca 13 rokov praxe v soc. sfére. Len nemám kurz. Znamená to, že sa bez kurzu nezamestnám na tejto pozícií? A oplatí sa to vôbec? Vďaka.

pribinak
23. máj 2019

Ak ta taká praca baví, tak sa to oplatí

alzbetka2011
23. máj 2019

@1inis1 ked chces robit I.S.R. musis si urobit kurz. Aku mas VŠ soc. konkretne ?

zzuuzziikkee
24. máj 2019

samozrejme, že zamestnáš ale ako sociálny pracovník 🙂 to je podľa mňa oveľa lepšie a vyhľadávajnejšie 🙂 ja som inštruktor sociálnej rehabilitácie musela som si robiť kurz nakoľko som bola ergoterapeut a na tento kurz mi stačí len stredoškolské vzdelanie. Mám aj VŠ ale učiteľstvo 🙂 ale pracujem v ZSS 🙂 a tá práca ma baví 🙂

1inis1
autor
25. máj 2019

@alzbetka2011 sociálnu prácu

1inis1
autor
25. máj 2019

@zzuuzziikkee To práve teraz robím, ale nebaví ma to. A hlavne dochádzam. Preto hľadám aj iné riešenie...aby ma práca aj bavila a nemusela som toľko dochádzať.

zzuuzziikkee
26. máj 2019

@1inis1 na inštruktora si musíš spraviť kurz....ale u nás v práci sociálna robí to isté ako inštruktor

eva8
26. máj 2019

Prepacte za otazku - aka je nepln prace? Nasla som, ze pomahaju ludom zaradit sa do spolocnosti. Komu konkretnemu? Chorym, prepustenim vazania, alebo po nejakej tra ume, alebo socialne znevyhodnenym, Romom, cudzincom a podobne? Dobre som to pochopila? Je to vcelku zaujimava praca. Dakujem za odpoved.

1inis1
autor
23. jún 2019

@eva8 My sme tu mali na mysli hlavne inštruktorov soc. rehabilitácie v zariadeniach soc. služieb, domovoch soc. služieb, špecializ. zariadeniach, domovoch pre seniorov, zariadeniach opatrov. služby....Aspon ja som sa na toto pýtala. Zaujímavá, málo platená. Zo zákona potrebná v týchto zariad.

eva8
23. jún 2019
eva8
23. jún 2019

@1inis1 dakujem. Toto je narocna pracq. Klobuk dole

anabella111
23. jún 2019

@1inis1 ....bývalý ergoterapeut je viac..inštruktor pracovnych zrucností...ako instruktor soc. rehabilitacie. S vysokou skolou SP nemusis mat skolenie podla mojho vedomia...lebo je obsiahnute v ramci vyucby...avsak takym sposobom...ze nedokazes bez skolenia vojst do praxe. Je to o dokumentovani a aj technikach rehab. Sancu bez skolenia by si mala...ak by si vstupila do zariadenia..kde uz je soc. rehabilitacia zabehnuta a zaskolena by si bola v ramci svojej funkcie. Otazka bola...ci soc. pracovnik potrebuje toto preskolenie. Tak myslim..ze zo zakona nie...z praktickosti ..áno. A je mozne ...ze sa mylim a budem poucena...☺

1inis1
autor
23. jún 2019

@anabella111 Ja napr. teraz ako soc. pracovník robím individuálne plány s plánmi a aktivitami sociálnej rehabilitácie (to má iná koleg., ja mám len IP), ale my to konzultujeme spolu), chcem si zaplatiť ešte kurz validácie.

1inis1
autor
23. jún 2019

Ako.....podľa mňa to je to isté, či ergoterapeut, či ISR len preformulované...Kamoška mi hovorila, že ich ani na kurz neposlali, len zmenili názov prac. pozície a hotovo. Ide asi o to, ako sa k tomu zamestnávateľ postaví. Zase sa niekto potreboval nabaliť na kurzoch.

1inis1
autor
23. jún 2019

Ja napr. aj teraz ako soc. pracovník využívam pri práci prvky soc. terapií okrem bazálnej stimulácie a validácie. Nie, že by som to nevedela ale to robí inštruktorka.

1inis1
autor
23. jún 2019

Ach ženy....teda, robím toto vyše 15 rokov. Baví ma to, lebo mám vzťah k ľudom vôbec, ale tá byrokracia čím ďalej tým viac, na úkor práce so samotným klientom a uznanie spoločnosti ako takej...len vo forme prázdnych slov (akcia Dobré srdce). Jednotlivci, či príbuzní niektorí podotýkam, či klienti vedia oceniť toto povolanie. Koľkokrát je to milé a človeku dáva silu novú....ale...Ak mám rodinu, manžel tiež nezarába veľa....koľkokrát aj ľutujem že som nevybrala iný smer....Aj keď osobne mi to dalo veľa, ale človek musí z niečoho aj rodinu živiť.

anabella111
23. jún 2019

@1inis1 validácia je vraj kvalitka skolenie..a jedno z najdrahsich. Ja som aj ISR..aj IPZ. Je to rozdielna funkcia aj co sa tyka predpokladov na studium. Na IPZ ti staci ucnovka s preskolenim Validaciu nemam...len som trochu do nej zabrdla..)Co sa tyka Teba...ty skolenie ISH nepotrebujes.

1inis1
autor
23. jún 2019

Validácia má by u nás v práci hromadne, len to tam už nebudem. Ale skúsim sa informovať, či môžem tam prísť a celé uhradiť bez nároku na hromadnú zľavu. To len aby som nemusela cestovať do BA. Mária Wirth je dobrá na toto. Čo to je IPZ?

1inis1
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anabella111
23. jún 2019

@1inis1 ..super s tou validaciou..👍.

IPZ...instruktor prac. zrucnosti

1inis1
autor
23. jún 2019

@anabella111 booože, aj také je?

anabella111
23. jún 2019

@1inis1 ...áno aj také...a to je blizsie ku tomu byvalemu ergoterapeutovi. ☺...V zákone je napisany ten rozdiel.. Ja ti prajem ..aby si v novej praci pocitovala naplnenie a radost..☺

1inis1
autor
23. jún 2019

@anabella111 Ďakujem....keby sa mi tu nepodarí, mám v pláne isť do AT ako opatrovateľka.

anabella111
23. jún 2019

@1inis1 ...no....tak to ti odporucam najskor precitat Sladky zivot opatrovatelky od Tina van der Holland. A este ti odporucam verit tej knihe..😂....Mas vzdelanie....opatrovatelsku cinnost nechaj zenam..ktore ju potrebuju. Ty mas v rukach jednu podstatu soc. prace a to je urcita moc skvalitnovat tym ludom zivot skrze odbornost a pravomoc planovat...na to cas opatrovatelky nemaju. A ty pracujes v interdisciplinarnom tíme ..tak vies...ako sa da pomoct..

1inis1
autor
23. jún 2019

@anabella111 Ale mám kamarátky opatrovateľky - v niektorých prípadoch (ak je nemčina ako ich druhý jazyk) spoločníčky a sú za vodou.....Ja túto prácu mám rada, študovala som nie na sv. Alžbete (nechcem ako nikoho uraziť), ale ešte dávno pradávno v Nitre. Robím to dosť dlho, mám dobrú spätnú väzbu a to je to naj....ak sa senior so mnou cíti dobre, ak mu viem pomôcť zmierniť stav....vtedy sa cítim spokojná....Potom nabehne manaž.kvality.....zbuzeruje čo môže, ...že písmo nie je 11 ale 10, že číslo formuláru nie je hore ale dole a je po radosti. Potom vedúca povie, že som veľa v papieroch a málo s klientom....fakt, ktorý ma ale neteší....a je po radosti. Opatrovateľka v AT.....dva protiklady. Niekto šťastný , iný sa v zlom rozpoložení s radosťou vráti na milované SK. Je to celé o šťastí asi. Ale možno mať pokoj nebudem, kým neskúsim na vlastnej koži. A ak sa nepodarí....budem vedieť, že patrím sem. Nežijem v oblakoch veru....uvidím, rozmyslím....Ale vidím to v každej mojej práci - v sociálnych službách je veľmi málo tých, ktorí to robia z presvedčenia, z úcty k životu starých ľudí, čo prežili....Veľa je tých, čo to robia, len aby mali nejaký - aký-taký príjem. A potom to vidno na starostlivosti....Niekedy mi je smutno z toho. Ja tiež zarobím málo, pomaly menej ako opatrovat.,ktorá má príplatky, niekedy nadčasy.....ale slušnosť a úcta mi nikdy nechýbala. Ak na nič iné, aspoň na toto môžem byť hrdá. Ano, papiere nie sú moja silná stránka. Čo už....Fúúú, ako som si vyliala srdce😉🙂

anabella111
23. jún 2019

@1inis1 ...Super...a ved ano..nakoniec...v at mozes len ziskat nove skusenosti..Tesim sa ...ze diskutujem so soc. pracovnikom ..ktory vie rozlisit dobry a zly pristup k tomuto poslaniu. Problem je vzdy ludsky faktor. ...no tak ja Ti prajem...pre cokolvek sa rozhodnes ..viel glück..meine liebe..☺

1inis1
autor
23. jún 2019

@anabella111 Ano, ak by som mala dať rodičov čo i len do jedného z nich.....totálne by som váhala....Ale je to o ľuďoch. Tam i tam sa nádju tí, čo sa pre to kvázi narodili a " tí druhí". Možno je to o vedení ako si poradí.....je veľa súkromných, kde ide ale hlavne o zisk....Je to zložité celé....Aj tebe prajem veľa pozitívneho, energie a hlavne toho, aby ťa prekážky (ktorých je neúrekom) neodradili, v prípade, ak to berieš ako poslanie, nie ako nutnú možnosť príjmu. ĎAKUJEM❤👏

1inis1
autor
23. jún 2019

@anabella111 A môžem sa spýtať kde pracuješ? Predpokladám PN asi....

kamilka2012
6. sep 2019

Dievčatá,prosím Vás,práve som skončila opatrovateľský kurz a pani lektorka nám navrhla,aby sme si urobili aj kurz inštruktora so.iálnej rehabilit. Myslíte,že ma to niekam posunie? Mám do toho ísť? Dakujem veľmi pekne.

zzuuzziikkee
7. sep 2019

kamilka2012 určite áno aj ja som inštruktor sociálnej rehabilitácie 🙂

1inis1
autor
7. sep 2019

@kamilka2012 Je to dosť drahý kurz...A neviem...platy v tejto oblasti☹ Ale všetko, čo vieš naviac je len k dobru samozrejme.