icon

Je možné zrušenie prestávky na obed kvôli škôlke a práci?

sima1415
25. aug 2025

Ahojte je možné na moju žiadosť zrušiť prestávku na obed ? Nevychádza mi škôlka a práca a úplne by mi stačilo zrušiť obednú prestávku 30 minút a všetko by som stíhala. Viem že podľa zákonníka práce ak si to nevyžaduje povolanie musí byť ale nenašla som ako je to so zrušením na vlastnú žiadosť.

Strana
z2
nelca84
25. aug 2025

Ak zamestnavatel nie je na hlavu, tak toto riskovat nebude. Niektore si tu zjavne neuvedomujete, ze by tym porusil zakon a moze dostat aj pokutu... to nie je o tom, ze sa dohodneme a vybavene... 🤦‍♀️

anonym_ea523a
25. aug 2025
@nikaeli

A čo oteckovia? ja napr.pracujem v škôlke, ale aby som stíhala a bola v práci skôr ako deti (veď inak to nejde, že?), ráno vodí syna manžel a poobede ho vyberám ja. Takmer nik nemá pracovnú dobu tak, aby stíhal aj ráno, aj poobede škôlku a potom svoju prácu. Ja napr. nechodím na obedy, jedávam v triede, keď deti zaspia. To ale neznamená, že môžem odísť domov skôr. Nechodiť do jedálne je moja voľba.

@nikaeli Ja mám pracovnú dobu že stíham ráno aj poobede deti zaniesť a vyzdvihnúť, mám prácu od 7 do 15 hod a nie som jediná.

sima1415
autor
26. aug 2025
@anonym_e44834

Tak akoze nad tím som už aj ja rozmýšľala ale zistila som že sa to oficiálne nedá. Ja mám napr taký komplikovaný prípad tiež. Jedno dieťa mám v jednej škole v jednom meste , druhé dieťa so zdravot. Znevýhodnením v inom meste v special. Škôlke ktorá má otváraciu dobu 8 hodín. V mojom zamestnaní by som mala byť 8,5 hodiny 🙈 čiže o pol hodinu dlhšie ako je škôlka vôbec otvorená a to nerátam cestu tam. Dva krát som prosila o skrátenie doby, odmietli. Poberám aj rodičovský, tak vedená v jednej práci na rodičaku a do inej chodím na skrátený úväzok, ale aj tá mi bude končiť keďže som zástup materskej. Chcem skúsiť ešte raz slušne požiadať nejakým ofic. Tlačivom keďže sa starám o ztp dieťa či mi neskratia, našla som natomaj zákon, ale rátam s tím že budem musieť dať výpoveď 😕tiež ma napadla aj tá obedna le oficiálne to asi nejde

@anonym_e44834 presne toto mám aj ja , doteraz pomáhala svokra ale už to nebude zvládať a žiaľ nemám moc koho požiadať o pomoc keďže väčšina to berie cez starých rodičov a ti si na krk cudzie deti nevezmú. Manžel samozrejme koľko sa dá chodí ale tiež mu to nevychádza zakaždým tak neviem ako to idem riešiť . Asi jediné skrátený úväzok čo sa u nás nerado vyhovuje alebo zmena práce 🥺

lienka.7
26. aug 2025

@sima1415 nie je to možné.

marusiao
26. aug 2025

Ja som pracovala na skrátený úväzok.

marca12
26. aug 2025
@sima1415

@anonym_e44834 presne toto mám aj ja , doteraz pomáhala svokra ale už to nebude zvládať a žiaľ nemám moc koho požiadať o pomoc keďže väčšina to berie cez starých rodičov a ti si na krk cudzie deti nevezmú. Manžel samozrejme koľko sa dá chodí ale tiež mu to nevychádza zakaždým tak neviem ako to idem riešiť . Asi jediné skrátený úväzok čo sa u nás nerado vyhovuje alebo zmena práce 🥺

@sima1415 Pytala si sa zamestnavatela? Normalny zamestnavatel ta pusti o tu pol hodinu skor.

vladuska20
26. aug 2025

No v dnesnej dobe toto vsetko zosuladit je velmi tazke.Skus poprosit nejaku maminku,ze by aj tvoje dieta zobrala zo skolky,chvilu sa pohrali,kym prides po nu.Tiez som tak robila sem tam,ze som takto vyzdvihla kamoskynu dceru aj s malou,baby sa hrali na dvore kym prisla kamoska.Mne to nevadilo,ucitelke vzdy zavolala a bolo.
Alebo teda my osobne mame klucky,ja mam teraz poobedne,muz zase nocne takze vzdy sa bude dat si ist po maleho do skolky od januara,bud jeden alebo druhy.Vzdy jeden z nas bude s detmi doma a druhy v praci.Takto to robia u nas vecsina rodicov.
Alebo teda najst si pracu s pevnou dobou do 15hod,alebo sa dohodnut.

Strana
z2