Je možný nový pracovný pomer počas RD bez ukončenia toho starého?

ave17
7. okt 2019

Ahojte maminy, predpokladám, že je to blbosť, čo sa idem spýtať, ale predsa vyskúšam. Aktuálne som na rodičovskej dovolenke, pracovný pomer na dobu neurčitú do júla. Je možné uzatvoriť novú pracovnú zmluvu u iného zamestnávateľa bez toho, aby som u toho pôvodného musela dat vypoved. Neviem, ci mi rozumiete, nastúpila by som do novej prace, a ak by to tam nebolo vyhovujúce, ze by som sa po RD noemalbe vrátila do pôvodnej práce, blbosť, či da sa? Ďakujem za pomoc

eliska13
7. okt 2019

@ave17 Nevyznám sa v týchto veciach, ale keď Ťa prihlási do poisťovne zistí sa, že si na RD baby určite poradia

ivkazba
7. okt 2019

@ave17 môžeš, ale pozor... ak nový zamestnávateľ vykonáva podobnú činnosť ako súčasný, tak potrebuješ súhlas súčasného. Prikazuje ti to Zákonník práce v paragrafe 83. Čiže príklad, robíš v Bille a chceš ísť do Lidla, potrebuješ súhlas z Billy. Robíš asistentku v stavebnej firme a chceš ísť do inej stavebnej firmy, potrebuješ súhlas.

ivkazba
7. okt 2019

@eliska13 nevadí že zistia že je na RD. Počas RD predsa môže pracovať.

carmenuska
7. okt 2019

Môžeš, písala som ti už minule.Ja tak mám.Zmluvu na dobu neurcitu,som na RD a chodim na polovičný v mieste bydliska si privyrabat.Vypoved nedávno,mám to ako zadné dvierka.Ked sa mi bude v novej robote páčiť,zostanem po RD tam a keď nie,pôjdem do pôvodnej Ty môžeš mať 10 zmlúv,to nikoho nazaujima,pokiaľ stíhaš robit. A s tým hlásením ako píšu,neviem.odomna to nik nepýtal,myslím súhlas pôvodného zamestnávateľa a robím v Tom istom obore.Presla som všetky úrady,povedali že nič iné a nesťažoval si ani pôvodný,ani terajší zamestnávateľ ...

ivkazba
7. okt 2019

@carmenuska nový zamestnávateľ to nepýta. Jemu to nedávaš. Ty si povinná si vypýtať súhlas od prvého. To ti prikazuje Zákonník práce. Ale ako píšem, iba v prípade že obaja zamestnávatelia pôsobia v rovnakom odvetví. Je to z toho dôvodu že vlastne v takom prípade robíš u konkurencie. Preto si povinná vypýtať si súhlas.

ivkazba
7. okt 2019

@carmenuska A čo sa týka úradov, na úrade ti toto nikto nepovie. Jednak to majú na háku a jednak neovládajú Zákonník. Ak to prvému zamestnávateľovi nevadí, tiež to má na háku. Pre teba len dobre.

ave17
autor
7. okt 2019

Ďakujem baby, ste zlaté 🙂 ste ma normálne potešili, je to síce svinske, ale nechávam si to ako zadné dvierka, ľúto mi bolo ukončiť pôvodný pracovný pomer, keď neviem, čo bude u tohto 🙂

ave17
autor
7. okt 2019

@carmenuska ďakujem, viem ze môžu byť dohody, brigády atď, ale s "normálnym" pracovným pomerom som si nebola istá 🙂

fokuska
7. okt 2019

@ave17 Ako mozes mat pracovny pomer "na dobu neurcitu do jula"? Bud ho mas na dobu urcitu do jula, alebo na dobu neurcitu.

Co sa tyka zvysku otazky, tak ano, mozes mat aj dalsich 10 pracovnych pomerov, kolko len chces. Pozor si treba dat jedine na konkurencnu dolozku ako uz bolo spomenute.

carmenuska
7. okt 2019

@fokuska
@ivkazba a to ide dám,kom? Ja som volala s riaditeľkou ,kde mám trvalú zmluvu ,vie o všetkom sú tam s tým v pohode .Stačí to? Alebo to mám niekde aj vydokladovat?

fokuska
7. okt 2019

@carmenuska Ja by som im napisala oficialny list, kde oznamujem, ze od datumu xyz budem pracovat pre firmu abc s naplnou prace xyz a ze na zaklade konkurencnej dolozky ich ziadam o vyjadrenie. Len kvoli tomu, aby som mala pisomnu odpoved, ze naozaj s tym suhlasia. lebo ak do buducna podniknu nejake kroky, tak ako dokazes, ze s tym suhlasili?

Ale to len v pripade ak by to bol naozaj rovnaky odbor a mala by som to v tej dolozke zakazane.

Ak nie, tak ich nie je nic do toho, ze ja pracujem aj inde.

ivkazba
7. okt 2019

@carmenuska to nedávaš nikomu. Ty len potrebuješ súhlas, ak ideš robiť ku konkurencii. Tak ako píše @fokuska hoci je dosť možné, že tvoja riaditeľka ani nevie že ty máš takú povinnosť, manažéri bežne neovládajú zákonník práce

carmenuska
7. okt 2019

@ivkazba aha,tak potom neriešim.Volaki sme spolu,ekonómka mi aj veci k tomu posielala,vedia o Tom,nepovedali nič Tým ti pre mňa hasne.

ave17
autor
7. okt 2019

@fokuska zle som to napísala, až teraz keď čítam, že blbosť som napísala. Pracovný pomer mam na dobu neurčitú, rodičovskú dovolenku mam poskytnutú do júla, potom sa mam vrátiť.

vvveronicska
10. okt 2019

@ivkazba ahoj mozes sa tiez spitat.som na RD kt.mi skonci 29 marca.Dnes som bola na pohovore a mala by som ist na zivnost do Unionu.Musim dat vipoved alebo nemusim kedze idem na zivnost? Dakujem.

fokuska
10. okt 2019

@vvveronicska Nemusis.
Videli v Unione tvoj pisomny prejav?