icon

Je náhradné voľno za sviatok v poriadku?

Dnes o 06:45

Ahojte . V zmluve uvedené :zmluvné strany sa dohodli, že za prácu nadčas a prácu počas sviatku prislúcha zamestnancovi náhradné voľno. Je to v poriadku? Nesúhlasila som ,takže som zmluvu nepodpísala zatiaľ.Nemajú byť odpracované sviatky preplatené podľa zákona?

puppania
Dnes o 06:51

@anonym_autor ahoj, nie je to úplne v poriadku, ak by si mala dostať iba náhradné voľno bez zákonných príplatkov, najmä pri práci počas sviatku. Zamestnanec má nárok na mzdu za odpracované hodiny vždy. Príplatok za sviatok môže byť nahradený náhradným voľnom len na základe dohody, nie automaticky. Čiže nie je správne, aby bolo v zmluve „len náhradné voľno“ bez jasného rozlíšenia a bez tvojej dohody. Takže ak si s tým nesúhlasila, je úplne v poriadku, že si zmluvu zatiaľ nepodpísala.

anonym_69a8e1
Dnes o 06:52

Chcu sa svine strasne vyhybat priplatkom za sviatky a vikendy . Ale je to zo zakona dane ze ak budes robit sviatok / vikend musia ti to preplatit nie nahradit volnom . To nie je ok. Chcu vybabrat so systemom

sona96
Dnes o 07:46

U môjho muža to tiež riešia takýmto dodatkom k zmluve a zamestnanci sa dobrovoľne rozhodnú, či preferujú príplatky (mm), alebo náhradné voľno (kolega mm, ktorý chodí na "fusky" a teda viac sa mu oplatí mať voľno). Podpisujú ten dodatok štvrťročne. Ak ťa do podpisu netlačia, nevidela by som v tom problém. Základ je, že je to tvoje rozhodnutie.

anonym_34d4c8
Dnes o 07:49

Ty za prácu vo sviatok dostaneš automaticky príplatok. Ale tie hodiny sa ti nepreplatia ako nadčas, ale vyberieš si za nich náhradné voľno. Príplatok dostaneš v oboch prípadoch.

anonym_70babc
Dnes o 09:53
@anonym_34d4c8

Ty za prácu vo sviatok dostaneš automaticky príplatok. Ale tie hodiny sa ti nepreplatia ako nadčas, ale vyberieš si za nich náhradné voľno. Príplatok dostaneš v oboch prípadoch.

@anonym_34d4c8 presne, my sme to mali takto.

autor
Dnes o 11:21
@anonym_34d4c8

@anonym_34d4c8 akurát, že ja si nebudem mať kedy vybrať náhradné voľno , pretože budem vykonávať pozíciu kde ma nik nebude vedieť zastúpiť. Už dopredu som bola oboznámená, že nejaké časté PN, OČr a paragrafy neprichádzajú v úvahu, že s tým mám rátať.

anonym_34d4c8
Dnes o 11:22
@anonym_autor

@anonym_34d4c8 akurát, že ja si nebudem mať kedy vybrať náhradné voľno , pretože budem vykonávať pozíciu kde ma nik nebude vedieť zastúpiť. Už dopredu som bola oboznámená, že nejaké časté PN, OČr a paragrafy neprichádzajú v úvahu, že s tým mám rátať.

@anonym_autor ak si do 4 mesiacov náhradné voľno nevyberieš, hodiny budú musieť byť automaticky preplatené. O príplatok za sviatok neprídeš.

gribka1
Dnes o 18:43
@anonym_34d4c8

@anonym_autor ak si do 4 mesiacov náhradné voľno nevyberieš, hodiny budú musieť byť automaticky preplatené. O príplatok za sviatok neprídeš.

@anonym_34d4c8 Myslím, že do 3 mesiacov.

anonym_34d4c8
Dnes o 18:49
@gribka1

@anonym_34d4c8 Myslím, že do 3 mesiacov.

@gribka1 §121 ZP: (4) Náhradné voľno zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi v dohodnutom termíne. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom nedohodnú na termíne čerpania náhradného voľna za prácu nadčas, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi náhradné voľno najneskôr do uplynutia štyroch kalendárnych mesiacov nasledujúcich po mesiaci, v ktorom bola práca nadčas vykonaná.

gribka1
Dnes o 18:51
@anonym_34d4c8

@gribka1 §121 ZP: (4) Náhradné voľno zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi v dohodnutom termíne. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom nedohodnú na termíne čerpania náhradného voľna za prácu nadčas, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi náhradné voľno najneskôr do uplynutia štyroch kalendárnych mesiacov nasledujúcich po mesiaci, v ktorom bola práca nadčas vykonaná.

@anonym_34d4c8 No vidíš a u nás preplatia, ak do 3, zaujímavé. Teda ak nevyčerpá 3 mesiace, na 4 má preplatené.

ghostsgirl
Dnes o 18:53
@anonym_34d4c8

@anonym_34d4c8 automaticky preplatene? Naozaj? U nas ak si nevyberieme nadcasy do 3 mesiacov, tak bolo povedane, ze nam prepadnu (statna sprava). Mna sa to nejak netyka, kedze nadcasujem malokedy a nemam problem si potom vybrat volno. Tak som to nejak neriesila. Kolega vsak nadcasuje stale (praca v noci) a nestiha nahradne volna ani vyberat. 😐

anonym_34d4c8
Dnes o 19:02
@ghostsgirl

@anonym_34d4c8 automaticky preplatene? Naozaj? U nas ak si nevyberieme nadcasy do 3 mesiacov, tak bolo povedane, ze nam prepadnu (statna sprava). Mna sa to nejak netyka, kedze nadcasujem malokedy a nemam problem si potom vybrat volno. Tak som to nejak neriesila. Kolega vsak nadcasuje stale (praca v noci) a nestiha nahradne volna ani vyberat. 😐

@ghostsgirl nemozu prepadnut. Ak si ich zamestnanec do 4m nevycerpa, musia sa preplatit zo zakona - hodiny za nadcas, nie priplatok. Ten ideme v mesiaci, v ktorom sa odpracoval.