icon

Je nariadená dovolenka spravodlivá?

vlado19822
9. dec 2025

Dobrý deň ,chcem sa spýtať ,stala sa taká vec je koniec decembra a neteri ostáva len dva dni dovolenky ide o to že budú doma do 7.1.2026 ,robia na nepretržitom režime 12 hodín ,zamestnávateľ jej chce a nie len jej ale všetkym dať dovolenku na ktorú podľa mňa ešte nemajú nárok to znamená že jej zoberie okolo 10 dní novej dovolenky už v januári a v podstate už vykryje December 2025 dovolenkou s roku 2026 .
Ďakujem za rady

anonym_4ca42b
9. dec 2025
@vlado19822

@anonym_4ca42b aha tak to potom hej dik za radu ide o to že nemôže si dať ani PN lebo im automaticky berú 13 ,14 plat čo je cca 2000 eur

@vlado19822 nech teda požiada o neplatené voľno a sama si zaplatí odvody za toto obdobie a nebude mať mzdu. Ak nechce z novej dovolenky.

vlado19822
autor
9. dec 2025
@janagem

@vlado19822 kde v zákone prosím? Cituj. Ja viem že minimálne dva týždne v kuse ale môže pokojne viac. Takisto vie zobrať aj z "novej" dovolenky ak pracovný pomer trva

@janagem paragraf 111 odstavec 3 zamestnávateľ môže nariadiť maximálne 2 týždne hromadnej dovolenky vo výnimočných prípadoch 3 týždne ale musí zamestnancov informovať minimálne 6 mesiacov vopred

anonym_4ca42b
9. dec 2025
@vlado19822

@anonym_4ca42b aha tak to potom hej dik za radu ide o to že nemôže si dať ani PN lebo im automaticky berú 13 ,14 plat čo je cca 2000 eur

@vlado19822 Podmienka 60 odpracovaných dní sa týka len toho, či má pracovník nárok na celú výmeru dovolenky, alebo len jej pomernú časť. Neznamená to však, že dovolenku z nového nároku nemôže čerpať, kým tých 60 dní ešte nemá za sebou. Zamestnávateľ môže nariadiť dovolenku z nároku na aktuálny rok aj v januári či februári, teda aj bez splnenia 60 dní, pretože čerpanie dovolenky a vznik plnej výmery dovolenky nie sú viazané na rovnaký moment. Ak by pracovník odpracoval menej a bol by napríklad po pár mesiacoch v pracovnom pomere ukončený, dovolenka by sa pomerne dopočítala a prípadný prečerpaný rozdiel by sa vyrovnal.

vlado19822
autor
9. dec 2025
@anonym_4ca42b

@vlado19822 nech teda požiada o neplatené voľno a sama si zaplatí odvody za toto obdobie a nebude mať mzdu. Ak nechce z novej dovolenky.

@anonym_4ca42b prečo by mala žiadať o neplatené voľno keď celú dovolenku minul zamestnávateľ na odstávky

janagem
9. dec 2025
@vlado19822

@janagem áno ale podľa toho čo som čítal môže zobrať aj s novej ale musíš mať odrobenych minimálne 60 dní v danom roku to znamená že v marci ti už môže dať aj celú dovolenku ale nie aby ti v januári dával dovolenku na rok spiatky

@vlado19822 nemusíš mať odrobenych ak je predpoklad, že zamestnanec bude mať na túto dovolenku nárok pred ukončením pracovného pomeru. A ešte si mi necitoval tie maximálne 2 týždne. Možno sa do problematiky až tak nevyznas?

janagem
9. dec 2025
@vlado19822

@janagem paragraf 111 odstavec 3 zamestnávateľ môže nariadiť maximálne 2 týždne hromadnej dovolenky vo výnimočných prípadoch 3 týždne ale musí zamestnancov informovať minimálne 6 mesiacov vopred

@vlado19822 daj rovno citáciu, lebo ja to tam ozaj nevidim

vlado19822
autor
9. dec 2025
@anonym_4ca42b

@vlado19822 Podmienka 60 odpracovaných dní sa týka len toho, či má pracovník nárok na celú výmeru dovolenky, alebo len jej pomernú časť. Neznamená to však, že dovolenku z nového nároku nemôže čerpať, kým tých 60 dní ešte nemá za sebou. Zamestnávateľ môže nariadiť dovolenku z nároku na aktuálny rok aj v januári či februári, teda aj bez splnenia 60 dní, pretože čerpanie dovolenky a vznik plnej výmery dovolenky nie sú viazané na rovnaký moment. Ak by pracovník odpracoval menej a bol by napríklad po pár mesiacoch v pracovnom pomere ukončený, dovolenka by sa pomerne dopočítala a prípadný prečerpaný rozdiel by sa vyrovnal.

@anonym_4ca42b ok a čo dovolenka na december to znamená na starý rok?

anonym_4ca42b
9. dec 2025
@vlado19822

@vlado19822 ale veď ona nemá viac ako dva týždne dovolenky. Počítaj počet pracovných zmien v danom období. Nie je to viac ako 14 zmien.

anonym_4ca42b
9. dec 2025
@vlado19822

@anonym_4ca42b ok a čo dovolenka na december to znamená na starý rok?

@vlado19822 čo s ňou? nariadi jej čerpanie zostatkovej v roku 2025 a novej z roku 2026.

vlado19822
autor
9. dec 2025
@anonym_4ca42b

@vlado19822 čo s ňou? nariadi jej čerpanie zostatkovej v roku 2025 a novej z roku 2026.

@anonym_4ca42b tak ja už tomuto systému nerozumiem ,v tejto banášovej republike ,no nič opýtam sa inšpektorátu práce

anonym_4ca42b
9. dec 2025
@vlado19822

@anonym_4ca42b tak ja už tomuto systému nerozumiem ,v tejto banášovej republike ,no nič opýtam sa inšpektorátu práce

@vlado19822 to ti hovoríme podľa zákona - postup de iure, keďže ja konkrétne sa zaoberám pracovným právom. Toto je Zákonník práce a zamestnávateľ postupuje podľa zákona. Keď vznesieš dotaz na IP, majú zo zákona 30 dní na vyjadrenie, čiže už bude po sviatkoch a po dovolenke. Ale zamestnávateľ postupuje podľa zákona.

anonym_a4ce2b
9. dec 2025
@vlado19822

@vlado19822 Kľudne sa opýtaj, odpovedia ti to isté. Zamestnávateľ zákonník práce neporušuje.

vlado19822
autor
9. dec 2025
@anonym_a4ce2b

@vlado19822 Kľudne sa opýtaj, odpovedia ti to isté. Zamestnávateľ zákonník práce neporušuje.

@anonym_a4ce2b ja nechápem ako neporušuje keď celú dovolenku minul na odstávky a v decembri už nevychádza s daného roka ,takže čo neporušuje keď nariadil poviem príklad 25 dní a neter mala 20 a ešte keď robili 12 tky vychádzali im niekedy hodiny do + a to kôli produktivite museli v daný mesiac vybrať takže aj to im odpálili

lenka_da
9. dec 2025
@vlado19822

@vlado19822 Ale od 17.12.-31.12. je presne 2 týždne...

biba_18
9. dec 2025

nejak sa mi nechce veriť že je to ako píšeš - že jej nariadia dovolenku z nového roku. to sá v podstate ani nedá…

biba_18
9. dec 2025

ak jej zamestnávateľ už nariadil celú dovolenku a potom by chcel nariadiť ešte ďalšiu - musel by to riešiť prekážkami v práci

vlado19822
autor
9. dec 2025
@lenka_da

@vlado19822 Ale od 17.12.-31.12. je presne 2 týždne...

@lenka_da ale oni majú od 17 do 7.1

vlado19822
autor
9. dec 2025
@biba_18

ak jej zamestnávateľ už nariadil celú dovolenku a potom by chcel nariadiť ešte ďalšiu - musel by to riešiť prekážkami v práci

@biba_18 veď o to ide že dal im buď novú dovolenku alebo pn ale keď pôjdu pn zoberie im 13,14 plat to majú v kolektívnej zmluve

anonym_99a37f
9. dec 2025
@vlado19822

@vlado19822 ale veď to je 12 pracovných dní. Koľko má tvoja neter zmien tam?

lenka_da
9. dec 2025
@vlado19822

@vlado19822 A v kolektívnej zmluve máte dojednaný aký termín hromadnej dovolenky?

tiika
9. dec 2025

Pokúsim sa odpovedať odbornejšie než boli doterajšie rady. Avšak pokojne môžeš napísať i do do poradne na MK alebo na ficek.sk.

Podľa ZP § 111
Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, AK má na ne NÁROK,..

§ 113
(1) Zamestnávateľ môže určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky, aj keď dosiaľ nesplnil podmienky na vznik nároku na dovolenku, ak možno predpokladať, že zamestnanec tieto podmienky splní do konca kalendárneho roka, v ktorom dovolenku čerpá, alebo do skončenia pracovného pomeru.

To znamená, ak ma neter nárok na 4 týždne, zamestnávateľ jej môže určiť čerpanie dovolenky len 4 týždne v danom roku, v ďalšom (aj v januári) čerpanie dovolenky, na ktorú jej vznikne nárok len v tom roku (2026). A teda nemôže určiť v danom roku čerpať viac dovolenky ako vznikne nárok (teda len 4 týždne), ani dovolenku za nasledujúci rok. V tom prípade by naozaj išlo o prekážku na strane zamestnávateľa, ak je napr. prevadzka zatvorena.
— do konca prac.pomeru znamená, že pokial PP konci v júni (trvá pol roka), zamestnávateľ môže určiť len 1/2 výmeru dovolenky.

anonym_ba58d0
9. dec 2025

U nas sa dovolenka nedava dopredu,to by chcel potom kazdy.Ale ak nemas dovolenku,tak si ju musis nadrobit.A az v januari,ti zobere uz z novej dovolenky.Ale tak u kazdeho to je asi inak.

anonym_ba58d0
9. dec 2025
@vlado19822

@biba_18 veď o to ide že dal im buď novú dovolenku alebo pn ale keď pôjdu pn zoberie im 13,14 plat to majú v kolektívnej zmluve

@vlado19822 toto ake vydieranie.Muz bol pn a normalne 14ty plat dostal.

anonym_45687c
9. dec 2025

@vlado19822 Áno máme to rovnako. Tiež som dvanástkárka.Vzdy bol toto problém u každého každý rok. Vlastne hocikedy keď nehola robota nám dávali nútenú dovolenku. Disponujú v podstate s celou dovolenkou.

vlado19822
autor
9. dec 2025
@tiika

Pokúsim sa odpovedať odbornejšie než boli doterajšie rady. Avšak pokojne môžeš napísať i do do poradne na MK alebo na ficek.sk.

Podľa ZP § 111
Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, AK má na ne NÁROK,..

§ 113
(1) Zamestnávateľ môže určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky, aj keď dosiaľ nesplnil podmienky na vznik nároku na dovolenku, ak možno predpokladať, že zamestnanec tieto podmienky splní do konca kalendárneho roka, v ktorom dovolenku čerpá, alebo do skončenia pracovného pomeru.

To znamená, ak ma neter nárok na 4 týždne, zamestnávateľ jej môže určiť čerpanie dovolenky len 4 týždne v danom roku, v ďalšom (aj v januári) čerpanie dovolenky, na ktorú jej vznikne nárok len v tom roku (2026). A teda nemôže určiť v danom roku čerpať viac dovolenky ako vznikne nárok (teda len 4 týždne), ani dovolenku za nasledujúci rok. V tom prípade by naozaj išlo o prekážku na strane zamestnávateľa, ak je napr. prevadzka zatvorena.
— do konca prac.pomeru znamená, že pokial PP konci v júni (trvá pol roka), zamestnávateľ môže určiť len 1/2 výmeru dovolenky.

@tiika ďakujem pekne

vlado19822
autor
9. dec 2025
@anonym_99a37f

@vlado19822 ale veď to je 12 pracovných dní. Koľko má tvoja neter zmien tam?

@anonym_99a37f 17 ranná ,18 nočná ,19,20 voľno ,21ranna 22 noc 23,24 voľno 25 a 26 je sviatok 27,28 voľno 29 ranná 30 noc ,31a 1 voľno 2 ranná 3 noc ,4,5 volno ,6 ranná ,7 už ide na nočnú to znamená 9 dní 12 hodinových takže na 8 cky to vychádza 13 a pol dňa ,2 dní má dovolenky takže keď nastúpi 7.1.2026 na nočnu do práce bude mať namiesto 20 dní novej dovolenky už len 8,5 dňa a krásne pracuj do konca roka a to ešte mávajú celozavodnu dva až tri týždne takže na konci augusta bude mať tak - 4 dní takže už bude čerpať s roku 2027 podľa toho čo sú dnes poschvalovane za somariny.
Prv si mohol vybrať len toľko dovolenky na ktorý si mal nárok nie že popredu vyberať to je choré

vlado19822
autor
9. dec 2025
@anonym_ba58d0

@vlado19822 toto ake vydieranie.Muz bol pn a normalne 14ty plat dostal.

@anonym_ba58d0 no oni si do dali do kolektívnej zmluvy a keďže 13 a 14 plat je dobrovoľný tak si to takto ošetrili

anonym_ceceaf
9. dec 2025

@vlado19822 informuj sa na inšpektoráte práce. Ja mám odtiaľ takú informáciu, že nariadiť dovolenku z ďalšieho roku, na ktorú ešte nemá nárok, nemôže. Zamestnávateľ má rozvrhnúť čerpanie dovolenky v dovolenkovom pláne, ak už má zamestnanec minutu dovolenku, a zamestnávateľ nariadi celozávodnu dovolenku, a nemá zamestnancovi prideliť akú prácu, ide o prekážku na strane zamestnávateľa platenú priemerom. Ibaže by sa dohodli na čerpaní náhradného voľna, ktoré si potom dopracuje.

draik
9. dec 2025

@vlado19822
Nemôže nariadiť v roku 2025 čerpanie budúcej dovolenky za rok 2026. Ak bude tzv. celozávodná dovolenka a zamestnanec už nemá vlastnú dovolenku, je to prekážka na strane zamestnávateľa. Zamestnanec nemusí robiť nič a dané dni bude mať zaplatené.

tiika
9. dec 2025
@anonym_45687c

@vlado19822 Áno máme to rovnako. Tiež som dvanástkárka.Vzdy bol toto problém u každého každý rok. Vlastne hocikedy keď nehola robota nám dávali nútenú dovolenku. Disponujú v podstate s celou dovolenkou.

@anonym_45687c oznamovali ti tu dovolenku 14 dni dopredu? Dávať hocikedy dovolenku, ak nie je robota je protizákonne, pretože ide o prekážku na strane zamestnávateľa. Jedine, ak by pokial “nútená” znamenalo dopredu nariadená, tak je to potom ako každá ina dovolenka.