icon

Je nariadená dovolenka spravodlivá?

vlado19822
9. dec 2025

Dobrý deň ,chcem sa spýtať ,stala sa taká vec je koniec decembra a neteri ostáva len dva dni dovolenky ide o to že budú doma do 7.1.2026 ,robia na nepretržitom režime 12 hodín ,zamestnávateľ jej chce a nie len jej ale všetkym dať dovolenku na ktorú podľa mňa ešte nemajú nárok to znamená že jej zoberie okolo 10 dní novej dovolenky už v januári a v podstate už vykryje December 2025 dovolenkou s roku 2026 .
Ďakujem za rady

Strana
z3
tiika
9. dec 2025
@anonym_4ca42b

@vlado19822 ale veď ona nemá viac ako dva týždne dovolenky. Počítaj počet pracovných zmien v danom období. Nie je to viac ako 14 zmien.

@anonym_99a37f
@anonym_4ca42b
Lenže dovolenka sa poskytuje v týždňoch nie v dňoch. Jeden kalendárny týždeň znamená jeden priemerný prac. týždeň. 3 týždne dovolenky = zodpovedajú stále 3 priem.prac. týždňom daného zamestnanca.
Jeden týždeň dovolenky je možno priemerne 3,5 zmeny. Avšak 1 den dovolenky je v dĺžke 1 zmeny tj 12 hod (resp.11,5 hod)
Preto ma zamestnanec nárok na 14 dni dovolenky za rok (14 dni/160 hod/4 tyzdne) alebo mu za jednu zmenu odpočítajú 1,5 dňa z 20 dni naroku (inak by mu predsa chýbali hodiny do prac.fondu).

vlado19822
autor
10. dec 2025
@anonym_ceceaf

@vlado19822 informuj sa na inšpektoráte práce. Ja mám odtiaľ takú informáciu, že nariadiť dovolenku z ďalšieho roku, na ktorú ešte nemá nárok, nemôže. Zamestnávateľ má rozvrhnúť čerpanie dovolenky v dovolenkovom pláne, ak už má zamestnanec minutu dovolenku, a zamestnávateľ nariadi celozávodnu dovolenku, a nemá zamestnancovi prideliť akú prácu, ide o prekážku na strane zamestnávateľa platenú priemerom. Ibaže by sa dohodli na čerpaní náhradného voľna, ktoré si potom dopracuje.

@anonym_ceceaf dik pôjdem sa opýtať

anonym_45687c
10. dec 2025
@tiika

@anonym_45687c oznamovali ti tu dovolenku 14 dni dopredu? Dávať hocikedy dovolenku, ak nie je robota je protizákonne, pretože ide o prekážku na strane zamestnávateľa. Jedine, ak by pokial “nútená” znamenalo dopredu nariadená, tak je to potom ako každá ina dovolenka.

@tiika no nie..my sme to vedeli všetci. Potom už posielali ma OČR a PN lto mal s čím a s kým. A občas nás nechali na 80%doma.

tiika
10. dec 2025
@anonym_45687c

@tiika no nie..my sme to vedeli všetci. Potom už posielali ma OČR a PN lto mal s čím a s kým. A občas nás nechali na 80%doma.

@anonym_45687c V tom prípade môžeš odmietnuť čerpať dovolenku. Ani na PN/OČR ta nemá opravnenie zamestnávateľ posielať. Veď ta sa čerpá z nejakého dôvodu, nie kvôli tomu, že nemajú pre teba prácu. A náhrada príjmu počas prekážky je 100% priem.zárobku, ak nemáte zástupcu alebo odbory, ktoré s tým však musia najskôr súhlasiť.
Rozumiem, že zamestnanci nepoznajú vždy všetky svoje prava, avšak v tom prípade je potrebné sa poradiť.
Pokial tvoj zamestnávateľ porušoval zákony, neznamena to, že je v poriadku, aby sa to dialo aj niekde inde. Tiez je lepšie v takých veciach potom neradit ostatným.

anonym_45687c
10. dec 2025
@tiika

@anonym_45687c V tom prípade môžeš odmietnuť čerpať dovolenku. Ani na PN/OČR ta nemá opravnenie zamestnávateľ posielať. Veď ta sa čerpá z nejakého dôvodu, nie kvôli tomu, že nemajú pre teba prácu. A náhrada príjmu počas prekážky je 100% priem.zárobku, ak nemáte zástupcu alebo odbory, ktoré s tým však musia najskôr súhlasiť.
Rozumiem, že zamestnanci nepoznajú vždy všetky svoje prava, avšak v tom prípade je potrebné sa poradiť.
Pokial tvoj zamestnávateľ porušoval zákony, neznamena to, že je v poriadku, aby sa to dialo aj niekde inde. Tiez je lepšie v takých veciach potom neradit ostatným.

@tiika Všetko vieme, ale vo veľkých automobilkách to tak nefungovalo.Boli sme cez 900 zamestnancov a nikto nepohol zemegulou. Raz sme sa dohodli a odmietli prísť ďalšiu sobotu,keďže 6 nočných bola povinnosť.Veľa krát aj ranných a bol s toho prúser. Hlavná šéfka nám zobrala všetkým prémie. Ak sme chceli voľno v sobotu, museli sme si veľmi dobre premyslieť čo povieme. A pri nástupe nám povedali, že sa robí 5 dní v týždni a občas sobota a opak bol pravda. Totálna pakáreň! Nikdy viac!
Toto je realita automobilek! Aspoň v hladových dolinách.Ak sa veľa ozývaš a nerešpektuješ nadriadených si prvá na zozname na výpoveď.

anonym_ba58d0
10. dec 2025
@vlado19822

@anonym_ceceaf dik pôjdem sa opýtať

@vlado19822 my mame cez leto 6dni dovolenky,z toho mi zoberu 4,a muzovi 2dni.Pred celozavodnou si beriem 3dni a muz 6dni dovolenky na letnu dovolenku,co sme dnes zajednali.Nastupujeme az 7dmeho,ak sa pojde vobec a tam mame asi 4dni dovolenky.Tym,ze mame aj 4dni volno cez tyzden,2vikendy volne vzdy sa to u nas da dobre naplanovat
Ale tiez to musi byt aj normalny zamestnavatel.

bosorkabb
10. dec 2025

Toto sa napríklad mne osobne nepáči čo sa dovoleniek týka.
Chápem celozavodne dovolenky. Ale veľa zamestnávateľov dá každý mesiac zamestnancom 2 dni dovolenky či chcú alebo nie. Čiže žiadne šetriť si nehrozí.
A potom sa divia že ľudia idú cez leto na OCR,PN a podobne.

anonym_ba58d0
10. dec 2025

U nas sa nuti dovolenka,len ked ju maju ozaj vela,tak vtedy den,dva pred odstavkou nanutia dovolenku.

anonym_ba58d0
10. dec 2025

Mne vychadza 9dni dovolenky od zamestnavatela uz naplanovanej buduci rok,muzovi ten je ina smena zase 13dni,ale ten si dovolenku aj prenesie,plus ma o den viac dovolenky za odpracovane roky.

tiika
10. dec 2025
@anonym_45687c

@tiika Všetko vieme, ale vo veľkých automobilkách to tak nefungovalo.Boli sme cez 900 zamestnancov a nikto nepohol zemegulou. Raz sme sa dohodli a odmietli prísť ďalšiu sobotu,keďže 6 nočných bola povinnosť.Veľa krát aj ranných a bol s toho prúser. Hlavná šéfka nám zobrala všetkým prémie. Ak sme chceli voľno v sobotu, museli sme si veľmi dobre premyslieť čo povieme. A pri nástupe nám povedali, že sa robí 5 dní v týždni a občas sobota a opak bol pravda. Totálna pakáreň! Nikdy viac!
Toto je realita automobilek! Aspoň v hladových dolinách.Ak sa veľa ozývaš a nerešpektuješ nadriadených si prvá na zozname na výpoveď.

@anonym_45687c písala si, že nemajú pre vás prácu, dávajú vám dovolenku, potom zase, že máte robiť 6 dni v týždni, soboty. To mi akosi nevychádza, len že máte nejaké flexikonto.
Chápem, že z niečoho žiť treba. Aký dôvod výpovede by ti ale dali? Ak potrebujú ľudí, to nie je len tak.

anonym_45687c
10. dec 2025
@tiika

@anonym_45687c písala si, že nemajú pre vás prácu, dávajú vám dovolenku, potom zase, že máte robiť 6 dni v týždni, soboty. To mi akosi nevychádza, len že máte nejaké flexikonto.
Chápem, že z niečoho žiť treba. Aký dôvod výpovede by ti ale dali? Ak potrebujú ľudí, to nie je len tak.

@tiika Myslela som počas tých 6 rokov čo som tam pracovala. Spočiatku dlho bola práca ,ale bolí obdobia,že nás nechávali aj doma a po korinr hlavne to bolo celé zlé!
V automobilkách je to tak je..

anonym_45687c
10. dec 2025
@tiika

@tiika Nepredĺžili zmluvy a zobrali cez agentúru najväčšiu spodinu.Už to bolo tam otras,samí rómovia. Fuj nikdy viac! Parakaren! Človeka tam nemajú za nič. A neskôr už veľa Ukrajincov.

tiika
11. dec 2025
@anonym_45687c

@tiika Nepredĺžili zmluvy a zobrali cez agentúru najväčšiu spodinu.Už to bolo tam otras,samí rómovia. Fuj nikdy viac! Parakaren! Človeka tam nemajú za nič. A neskôr už veľa Ukrajincov.

@anonym_45687c myslím, že to môže byt veľmi ťažké, ak človek potrebuje prácu. Prečo však v automobilkách nemajú ľudí za nič, prečo porušujú zákony? Nie je to aj o tom, že ľudia dovolia samy, aby sa k ním niekto takto správal? Že druhým dajú priestor, aby porušoval to, na co maju právo za cenu toho, aby mali prácu/prijem a mohli sa o seba nejako postarať? Ale dokedy?
Ak by som bola firma, ktorá neplati mzdy, nepreplacam nadčasy, strhávam dovolenky… ako dlho to budem robiť? Kým mi v nej bude niekto ochotný pracovať, kto na to pristúpi alebo ma nebudú práve stíhať, nedaju pokutu či nezavrú. Čo si myslis ty?

som_realistka
11. dec 2025

Rozumela som dobre, ze na jar im nariadili 2 tyzdnne doma a v kete 3 tyzdne? Kolko to bolo dovolenky, vzhladom na to ze ma 12ky?

anonym_45687c
11. dec 2025
@tiika

@anonym_45687c myslím, že to môže byt veľmi ťažké, ak človek potrebuje prácu. Prečo však v automobilkách nemajú ľudí za nič, prečo porušujú zákony? Nie je to aj o tom, že ľudia dovolia samy, aby sa k ním niekto takto správal? Že druhým dajú priestor, aby porušoval to, na co maju právo za cenu toho, aby mali prácu/prijem a mohli sa o seba nejako postarať? Ale dokedy?
Ak by som bola firma, ktorá neplati mzdy, nepreplacam nadčasy, strhávam dovolenky… ako dlho to budem robiť? Kým mi v nej bude niekto ochotný pracovať, kto na to pristúpi alebo ma nebudú práve stíhať, nedaju pokutu či nezavrú. Čo si myslis ty?

@tiika Úplne zo všetkým súhlasím. My sme sa veľa krát ozvali, ale vždy sa našli jedinci,ktorí sa báli.Dokonca sa zriadili odbory, ale nic3sa nevyriešilo aj tak.
Zase tak ako píšete ľudia boli radi (v tom čase aj ja), že máme prácu na zmluvu, keďže začínala som v čase, keď všade väčšinou práca na dohodu .A v tomto nemôžem nič vytknúť výplaty vždy načas, nadčasy aj preplacali aj do konta neskôr išli. Lákaki ľudí na dochádzkovy bonus a podobné benefity.
Za seba môžem povedať, že zaslúžené, priam vydreté prachy, ale v tom čase to bolo asi najlepšie platené. Ak ste nemali známosti, prax v danom obore bol to záhul nájsť si normálnu prácu. Viem podľa manžela, robil v štátnej správe a napriek tomu, že mal vysokoškolské vzdelanie sme zarobili takmer rovnako. Neskôr prešiel robiť do závodu aj on .Žiaľ zamestnávatelia veľmi využívajú situácia v danom regióne. Bieda je ti stále a vždy tie lepšie práce idú síce cez pracovný pohovor, ale aj tak si dosadia svojich ľudí.

Strana
z3