Je nariadená dovolenka spravodlivá?
Dobrý deň ,chcem sa spýtať ,stala sa taká vec je koniec decembra a neteri ostáva len dva dni dovolenky ide o to že budú doma do 7.1.2026 ,robia na nepretržitom režime 12 hodín ,zamestnávateľ jej chce a nie len jej ale všetkym dať dovolenku na ktorú podľa mňa ešte nemajú nárok to znamená že jej zoberie okolo 10 dní novej dovolenky už v januári a v podstate už vykryje December 2025 dovolenkou s roku 2026 .
Ďakujem za rady
@vlado19822 kde v zákone prosím? Cituj. Ja viem že minimálne dva týždne v kuse ale môže pokojne viac. Takisto vie zobrať aj z "novej" dovolenky ak pracovný pomer trva
@janagem paragraf 111 odstavec 3 zamestnávateľ môže nariadiť maximálne 2 týždne hromadnej dovolenky vo výnimočných prípadoch 3 týždne ale musí zamestnancov informovať minimálne 6 mesiacov vopred
@anonym_4ca42b aha tak to potom hej dik za radu ide o to že nemôže si dať ani PN lebo im automaticky berú 13 ,14 plat čo je cca 2000 eur
@vlado19822 Podmienka 60 odpracovaných dní sa týka len toho, či má pracovník nárok na celú výmeru dovolenky, alebo len jej pomernú časť. Neznamená to však, že dovolenku z nového nároku nemôže čerpať, kým tých 60 dní ešte nemá za sebou. Zamestnávateľ môže nariadiť dovolenku z nároku na aktuálny rok aj v januári či februári, teda aj bez splnenia 60 dní, pretože čerpanie dovolenky a vznik plnej výmery dovolenky nie sú viazané na rovnaký moment. Ak by pracovník odpracoval menej a bol by napríklad po pár mesiacoch v pracovnom pomere ukončený, dovolenka by sa pomerne dopočítala a prípadný prečerpaný rozdiel by sa vyrovnal.
@vlado19822 nech teda požiada o neplatené voľno a sama si zaplatí odvody za toto obdobie a nebude mať mzdu. Ak nechce z novej dovolenky.
@anonym_4ca42b prečo by mala žiadať o neplatené voľno keď celú dovolenku minul zamestnávateľ na odstávky
@janagem áno ale podľa toho čo som čítal môže zobrať aj s novej ale musíš mať odrobenych minimálne 60 dní v danom roku to znamená že v marci ti už môže dať aj celú dovolenku ale nie aby ti v januári dával dovolenku na rok spiatky
@vlado19822 nemusíš mať odrobenych ak je predpoklad, že zamestnanec bude mať na túto dovolenku nárok pred ukončením pracovného pomeru. A ešte si mi necitoval tie maximálne 2 týždne. Možno sa do problematiky až tak nevyznas?
@janagem paragraf 111 odstavec 3 zamestnávateľ môže nariadiť maximálne 2 týždne hromadnej dovolenky vo výnimočných prípadoch 3 týždne ale musí zamestnancov informovať minimálne 6 mesiacov vopred
@vlado19822 daj rovno citáciu, lebo ja to tam ozaj nevidim
@vlado19822 Podmienka 60 odpracovaných dní sa týka len toho, či má pracovník nárok na celú výmeru dovolenky, alebo len jej pomernú časť. Neznamená to však, že dovolenku z nového nároku nemôže čerpať, kým tých 60 dní ešte nemá za sebou. Zamestnávateľ môže nariadiť dovolenku z nároku na aktuálny rok aj v januári či februári, teda aj bez splnenia 60 dní, pretože čerpanie dovolenky a vznik plnej výmery dovolenky nie sú viazané na rovnaký moment. Ak by pracovník odpracoval menej a bol by napríklad po pár mesiacoch v pracovnom pomere ukončený, dovolenka by sa pomerne dopočítala a prípadný prečerpaný rozdiel by sa vyrovnal.
@anonym_4ca42b ok a čo dovolenka na december to znamená na starý rok?
@vlado19822 ale veď ona nemá viac ako dva týždne dovolenky. Počítaj počet pracovných zmien v danom období. Nie je to viac ako 14 zmien.
@anonym_4ca42b ok a čo dovolenka na december to znamená na starý rok?
@vlado19822 čo s ňou? nariadi jej čerpanie zostatkovej v roku 2025 a novej z roku 2026.
@vlado19822 čo s ňou? nariadi jej čerpanie zostatkovej v roku 2025 a novej z roku 2026.
@anonym_4ca42b tak ja už tomuto systému nerozumiem ,v tejto banášovej republike ,no nič opýtam sa inšpektorátu práce
@anonym_4ca42b tak ja už tomuto systému nerozumiem ,v tejto banášovej republike ,no nič opýtam sa inšpektorátu práce
@vlado19822 to ti hovoríme podľa zákona - postup de iure, keďže ja konkrétne sa zaoberám pracovným právom. Toto je Zákonník práce a zamestnávateľ postupuje podľa zákona. Keď vznesieš dotaz na IP, majú zo zákona 30 dní na vyjadrenie, čiže už bude po sviatkoch a po dovolenke. Ale zamestnávateľ postupuje podľa zákona.
@vlado19822 Kľudne sa opýtaj, odpovedia ti to isté. Zamestnávateľ zákonník práce neporušuje.
@vlado19822 Kľudne sa opýtaj, odpovedia ti to isté. Zamestnávateľ zákonník práce neporušuje.
@anonym_a4ce2b ja nechápem ako neporušuje keď celú dovolenku minul na odstávky a v decembri už nevychádza s daného roka ,takže čo neporušuje keď nariadil poviem príklad 25 dní a neter mala 20 a ešte keď robili 12 tky vychádzali im niekedy hodiny do + a to kôli produktivite museli v daný mesiac vybrať takže aj to im odpálili
@vlado19822 Ale od 17.12.-31.12. je presne 2 týždne...
nejak sa mi nechce veriť že je to ako píšeš - že jej nariadia dovolenku z nového roku. to sá v podstate ani nedá…
ak jej zamestnávateľ už nariadil celú dovolenku a potom by chcel nariadiť ešte ďalšiu - musel by to riešiť prekážkami v práci
@vlado19822 Ale od 17.12.-31.12. je presne 2 týždne...
@lenka_da ale oni majú od 17 do 7.1
ak jej zamestnávateľ už nariadil celú dovolenku a potom by chcel nariadiť ešte ďalšiu - musel by to riešiť prekážkami v práci
@biba_18 veď o to ide že dal im buď novú dovolenku alebo pn ale keď pôjdu pn zoberie im 13,14 plat to majú v kolektívnej zmluve
@vlado19822 ale veď to je 12 pracovných dní. Koľko má tvoja neter zmien tam?
@vlado19822 A v kolektívnej zmluve máte dojednaný aký termín hromadnej dovolenky?
Pokúsim sa odpovedať odbornejšie než boli doterajšie rady. Avšak pokojne môžeš napísať i do do poradne na MK alebo na ficek.sk.
Podľa ZP § 111
Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, AK má na ne NÁROK,..
§ 113
(1) Zamestnávateľ môže určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky, aj keď dosiaľ nesplnil podmienky na vznik nároku na dovolenku, ak možno predpokladať, že zamestnanec tieto podmienky splní do konca kalendárneho roka, v ktorom dovolenku čerpá, alebo do skončenia pracovného pomeru.
To znamená, ak ma neter nárok na 4 týždne, zamestnávateľ jej môže určiť čerpanie dovolenky len 4 týždne v danom roku, v ďalšom (aj v januári) čerpanie dovolenky, na ktorú jej vznikne nárok len v tom roku (2026). A teda nemôže určiť v danom roku čerpať viac dovolenky ako vznikne nárok (teda len 4 týždne), ani dovolenku za nasledujúci rok. V tom prípade by naozaj išlo o prekážku na strane zamestnávateľa, ak je napr. prevadzka zatvorena.
— do konca prac.pomeru znamená, že pokial PP konci v júni (trvá pol roka), zamestnávateľ môže určiť len 1/2 výmeru dovolenky.
U nas sa dovolenka nedava dopredu,to by chcel potom kazdy.Ale ak nemas dovolenku,tak si ju musis nadrobit.A az v januari,ti zobere uz z novej dovolenky.Ale tak u kazdeho to je asi inak.
@biba_18 veď o to ide že dal im buď novú dovolenku alebo pn ale keď pôjdu pn zoberie im 13,14 plat to majú v kolektívnej zmluve
@vlado19822 toto ake vydieranie.Muz bol pn a normalne 14ty plat dostal.
@vlado19822 Áno máme to rovnako. Tiež som dvanástkárka.Vzdy bol toto problém u každého každý rok. Vlastne hocikedy keď nehola robota nám dávali nútenú dovolenku. Disponujú v podstate s celou dovolenkou.
Pokúsim sa odpovedať odbornejšie než boli doterajšie rady. Avšak pokojne môžeš napísať i do do poradne na MK alebo na ficek.sk.
Podľa ZP § 111
Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, AK má na ne NÁROK,..
§ 113
(1) Zamestnávateľ môže určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky, aj keď dosiaľ nesplnil podmienky na vznik nároku na dovolenku, ak možno predpokladať, že zamestnanec tieto podmienky splní do konca kalendárneho roka, v ktorom dovolenku čerpá, alebo do skončenia pracovného pomeru.
To znamená, ak ma neter nárok na 4 týždne, zamestnávateľ jej môže určiť čerpanie dovolenky len 4 týždne v danom roku, v ďalšom (aj v januári) čerpanie dovolenky, na ktorú jej vznikne nárok len v tom roku (2026). A teda nemôže určiť v danom roku čerpať viac dovolenky ako vznikne nárok (teda len 4 týždne), ani dovolenku za nasledujúci rok. V tom prípade by naozaj išlo o prekážku na strane zamestnávateľa, ak je napr. prevadzka zatvorena.
— do konca prac.pomeru znamená, že pokial PP konci v júni (trvá pol roka), zamestnávateľ môže určiť len 1/2 výmeru dovolenky.
@tiika ďakujem pekne
@vlado19822 ale veď to je 12 pracovných dní. Koľko má tvoja neter zmien tam?
@anonym_99a37f 17 ranná ,18 nočná ,19,20 voľno ,21ranna 22 noc 23,24 voľno 25 a 26 je sviatok 27,28 voľno 29 ranná 30 noc ,31a 1 voľno 2 ranná 3 noc ,4,5 volno ,6 ranná ,7 už ide na nočnú to znamená 9 dní 12 hodinových takže na 8 cky to vychádza 13 a pol dňa ,2 dní má dovolenky takže keď nastúpi 7.1.2026 na nočnu do práce bude mať namiesto 20 dní novej dovolenky už len 8,5 dňa a krásne pracuj do konca roka a to ešte mávajú celozavodnu dva až tri týždne takže na konci augusta bude mať tak - 4 dní takže už bude čerpať s roku 2027 podľa toho čo sú dnes poschvalovane za somariny.
Prv si mohol vybrať len toľko dovolenky na ktorý si mal nárok nie že popredu vyberať to je choré
@vlado19822 toto ake vydieranie.Muz bol pn a normalne 14ty plat dostal.
@anonym_ba58d0 no oni si do dali do kolektívnej zmluvy a keďže 13 a 14 plat je dobrovoľný tak si to takto ošetrili
@vlado19822 informuj sa na inšpektoráte práce. Ja mám odtiaľ takú informáciu, že nariadiť dovolenku z ďalšieho roku, na ktorú ešte nemá nárok, nemôže. Zamestnávateľ má rozvrhnúť čerpanie dovolenky v dovolenkovom pláne, ak už má zamestnanec minutu dovolenku, a zamestnávateľ nariadi celozávodnu dovolenku, a nemá zamestnancovi prideliť akú prácu, ide o prekážku na strane zamestnávateľa platenú priemerom. Ibaže by sa dohodli na čerpaní náhradného voľna, ktoré si potom dopracuje.
@vlado19822
Nemôže nariadiť v roku 2025 čerpanie budúcej dovolenky za rok 2026. Ak bude tzv. celozávodná dovolenka a zamestnanec už nemá vlastnú dovolenku, je to prekážka na strane zamestnávateľa. Zamestnanec nemusí robiť nič a dané dni bude mať zaplatené.
@vlado19822 Áno máme to rovnako. Tiež som dvanástkárka.Vzdy bol toto problém u každého každý rok. Vlastne hocikedy keď nehola robota nám dávali nútenú dovolenku. Disponujú v podstate s celou dovolenkou.
@anonym_45687c oznamovali ti tu dovolenku 14 dni dopredu? Dávať hocikedy dovolenku, ak nie je robota je protizákonne, pretože ide o prekážku na strane zamestnávateľa. Jedine, ak by pokial “nútená” znamenalo dopredu nariadená, tak je to potom ako každá ina dovolenka.

@anonym_4ca42b aha tak to potom hej dik za radu ide o to že nemôže si dať ani PN lebo im automaticky berú 13 ,14 plat čo je cca 2000 eur
@vlado19822 nech teda požiada o neplatené voľno a sama si zaplatí odvody za toto obdobie a nebude mať mzdu. Ak nechce z novej dovolenky.