icon

Je neskoro na zmenu kariéry?

nataly124
12. nov 2024

Čaute, mám 24 rokov, študujem už vo 5. ročníku na VŠ a až teraz som zistila, že moje zameranie ma už nenapĺňa a že tá práca sa mi jednak finančne neoplatí a bolo by to nad moje sily. Ale ostáva mi už necelý rok tak kvoli titulu dokončím. Na strednú som chodila na gymnazium, takže s tým tiež nemam vyhliadky. Neviete o nejakej profesii, kde viete že by sa človek dokázal uplatniť s tým že by stačilo mať Mgr. titul? Prípadne keby viete o nejakých prácach v IT, ktoré sú dnes žiadané, nerobilo by mi problém spraviť si kurzy. Práca s PC ma baví aj mi ide, ale neviem kde začať. Ďakujem za rady

belle_vie
12. nov 2024

Ja som HRistka. Pokojne si dorob Mgr. Pokial studujes vo velkom meste, skus poslat zivotopis do nejakeho korporatu, ze mas zaujem o staz.
Pokial vies jazyk, zakladny balik office, tak s velkou pravdepodobnostou si ta nechaju aj po skole. Neskor mozes prerotovat vramci spolocnosti.

Ak si v mensom meste, skus sa po dostudovani mozno na par rokov presidlit do vacsieho mesta, aby si ziskala zakladnu prax. Potom sa uz lahsie zamestnas aj v rodisku.

A na ake pozicie ti staci VS titul? Kludne aj to HR, logistika, zakaznicky servis, purchase, sekretarka...

Ak chces, posli mi cv/ spravu kde napises, kde a co studujes, skusim poradit...

kat_
12. nov 2024

kolega, ktory je u nas praci najlepsi programator, ma vystudovanu strednu umelecku skolu... ziadny titul, len robil vo volnom case to, co ho bavi a teraz ho to zivi 🙂 cize skus popri skole kurzy, uc sa co chces robit, pokial ti to cas dovoli, urcite to pomoze 🙂

nataly124
autor
12. nov 2024

@kat_ To pôdobí pre mňa nádejne. Len mam tochu obavy že by som zabila zas niekoľko rokov štúdiom a kurzami, aby som konečne mohla robiť niečo v čom by som sa našla. Neviem teda či sa tvoj kolega programovaniu začal venovať až po škole alebo už počas nej. Aspoň teraz to na mňa pôsobí ako beh na dlhšie trate. A nahodou nevieš aké kurzy má kolega porobené?

lapersefona
12. nov 2024

@nataly124 co to študuješ?

nataly124
autor
12. nov 2024

@lapersefona Psychologiu

modrykonik33
12. nov 2024

Neviete o profesii, kde stačí mať Mgr. Titul? 😃 Wtf, v žiadnej profesii nestačí mať titul, potrebuješ balík zručnosti, teraz má Mgr. každý druhý mladý, potrebuješ aj niečo vedieť a nejako sa predať

lucimax
12. nov 2024

@nataly124 hm, škoda. Pretože top dopyt budúcnosti po povolaniach sú učitelia, psychológovia, lekári a IT. Tieto povolania stroj nenahradi.Ani nevieš, čo máš v ruke týmto vzdelaním a co všetko sa s ním dá robiť. Chápem, možno je toho už priveľa, človek chce už školu mat skončenú. Aj keď teraz nevidíš význam,možno o pár rokov budeš. ;)

nataly124
autor
12. nov 2024

@modrykonik33 V niektorých prácach radi ľudí zaškolia aj keď skúsenosti nemajú, pokiaľ to nie je niečo náročné. Nejaké schopnosti a zručnosti samozrejme mám, no neviem po akých prácach sa pozerať, možno niekomu tu by napadlo niečo, čo by mi v živote na um neprišlo. A bohužiaľ ten titul je niekedy dôlezitejší než zručnosti, aspoň v životopise...

nataly124
autor
12. nov 2024

@lucimax Áno, ja sama to tiež považujem za dôležité povolanie, no samotná profesia psychológa je finančne (drahé výcviky) a psychicky náročná a teraz sa na to necítim ani na to nemam financie, obávam sa že by som tým dospela k vyhoreniu. A pozície, ktoré výcviky nevyžadujú, neponúkajú veľmi dobrý plat. Možno o niekoľko rokov si poviem že je to super a vyskúšam to, ale teraz to nevidím ružovo.

lubossi
12. nov 2024

IT je komplexný obor. Môžeš sa zamestnať v tom industry, ale teraz vzhľadom na ekonomicku situáciu nie je taký otvorený priestor pre nekvalifikovanu pracovnú silu.
Ale každý druhý tu má depky, úzkosti a iné starosti a psychológovia majú plné kalendáre a pýtajú si nekresťanské peniaze.

nataly124
autor
12. nov 2024

@lubossi Kým by som mohla mať klientov a dobre zarobiť, musela by som investovať tisícky eur do výcvikov a na to ja nemám. Netvrdím že by som chcela hľadať prácu bez kvalifikacie, skôr uvažujem nad kurzami a pod. ktoré by ma vyšli podstatne lacnejšie. Len ma zaujíma aká práca je v IT žiadaná, do čoho sa oplatí pustiť

lubossi
12. nov 2024

@nataly124 co tak sa zamerať na niečo co ta baví a robiť o tom coaching? Chudnutie, stres, rodinné vzťahy, partnerské vzťahy..
Kurzy it nie sú lacné a stoja tisíce eur tiež
Programovať sa nedá naučiť. To je ako s rovnicami v matematike a fyzike. Bud na to máš alebo sa trápiš.

nataly124
autor
12. nov 2024

@lubossi To ale nie je tak jednoduché. Keby sa na také veci chcem zamerať, treba sa zamestnanť v zdravotníctve, mať niekoľko výcvikov...najlacnejší výcvik stojí okolo 5000€. A keby si ich mám platiť niekoľko...ani neviem, kde by som na to zobrala peniaze. Radšej by som si robila popri nejakej jednoduchšej práci IT kurzy, každý deň by som tomu zvládla venovať hoďku-dve, mala by som aj nejaký stály plat z ktoreho by som to zaplatila. A potom sa dostať do tej sféry. Základy programovania mám ešte zo strednej, viem že mi to šlo a informatika ma bavila, myslím že by som na to mala. Akurát to chce oprášiť a doučiť sa iné veci

lubossi
12. nov 2024

@nataly124 ono to je ako v medicíne. Po vs nebudeš operovať mozgy. Tiež to chce veľa skúseností - spravidla 3-5 rokov a si plnohodnotný začiatočník. 🙂
Môžeš robiť rôzne staže ale to nie je tiež lacné učenie.
Osobne by som do toho nešiel, ale o tom rozhodujes ty.
Sem si prišla po inú radu. Kedysi dávno som videl ze funguje vstup cez napr https://ajtyvit.sk/

nataly124
autor
12. nov 2024

@lubossi Jasné, tomu rozumiem že to chce čas. Ale radšej ho investujem do IT, ako do odboru, ktorý by ma mohol obrať o kopu energie, psychického zdravia a peňazí. Ďakujem za link 🙂

margotka17
13. nov 2024

@nataly124 veď psychológov treba všade a je ich málo. Moja známa čakala mesiac, kým sa dostala na vyšetrenie.

lubossi
13. nov 2024

@margotka17 presne to som jej aj ja pisal :D

margotka17
13. nov 2024

@lubossi hmmm, máš pravdu, ale očami jej pohľadu asi ešte sama nevie, čo chce. Vždy som chcela robiť s ľuďmi a pre ľudí. Keď som končila školu, ani vo sne by ma nenapadlo, že budem časom robiť to, čo robím. Vždy sa do práce ráno teším a o tom to je 👍

nataly124
autor
13. nov 2024

@margotka17 Málo psychológov je preto, lebo sú prísne požiadavky a treba mať drahé výcviky. Na to ja nemám peniaze ani energiu

lapersefona
13. nov 2024

@nataly124 no je to škoda ze stat nepodporuje zaciatocnickych psychológov potom niet divu ze je ich málo. 5000 euro odkiaľ nabrať na začiatok. Mal by aspoň polku preplatiť.
Už ťa chápem. Školu si dorob už len kvôli tomu koľko úsilia a času ti to zobralo. To je v pohode ze človek počas štúdia zisti ze to nie je to práve orechové. Držím palce

nataly124
autor
13. nov 2024

@lapersefona Tiež si myslím, že je to škoda. Keby nebolo všetko také drahé, aj by som do toho išla. Ale skôr ma to iba odradilo. Keby to viem hneď na začiatku, zmením smer ešte vtedy, ale nám to povedali až na magistri. Dokončím to len kvôli tomu koľko času som do toho dala ako píšeš. A aspoň budem mať titul. Ďakujem ti

owecka
13. nov 2024

@margotka17 lenze dobry psycholog nema len vystudovanu skolu...to musis mat v sebe, musis chciet na sebe pracovat, nie kazdy na to ma byt psychologom...

lubossi
13. nov 2024

mozem tu nalepit nejaku cast kodu.. a mozme sa bavit o tom, ci je lepsie pocuvat cloveka co ho trapi, alebo hladat logicku chybu vo vzorci na 2 A4 :D
chapem, ze jedni maju radi to, druhi zas ono :D

martakop
13. nov 2024

Ja ti dam inu radu. Studujes psychologiu, to znamena, ze vies pracovat s SPSS alebo inymi statistickymi programami. To je obrovska diera na trhu, najma v humanitnych odboroch. Desiatky konciacich magistrov ale aj rady doktorandov a doktorov (myslim PhD.) by ti bez vahania platili za pomoc so spracovanim a analyzou dat. Napriklad take ucitelske odbory. Poziadavky na uroven konciacich prac narastaju, no studentom chyba vzdelanie v zakladoch statistiky

almanac
13. nov 2024

Na prácu v IT nepotrebuješ školu, ani kurzy. Stačia ti projekty ktorých si bola súčasťou, alebo robila sama vo voľnom čase. Ale keďže máš vyštudovanú psychológiu, nepremýšľala si skôr nad pozíciou ako Vedúca IT oddelenia?

ondrisek
14. nov 2024

Rob prácu, ktorú chceš robiť a súčasne ťa dostatočne platovo ohodnotí. To, že na profesii vidíš najnižšie platové podmienky pre začínajúceho psychológa - to ignoruj. Nezober hneď prvú pozíciu a nájdi si takú, kde ťa dostatočne platovo ohodnotia. Nikde nie je napísané, že musíš robiť psychologičku. Môžeš si vyštudovať popri bežnej práci iný odbor, v ktorom sa neskôr budeš chcieť uplatniť. Niekde sa ale stala chyba, že profesiou vyštudovaná psychologička sa sama nechce stať psychologičkou. Že sú ťažké podmienky? Sú, ale to ,,nikoho nezaujíma". Mám kolegov čo za mesiac v 35 rokoch zarobia krásnych čistých 2500, pretože na sebe po skončení magistra v psychológii neprestali pracovať a vzdelávali sa ďalej. Magistrom psychológia nekončí, ale začína. Samozrejme predstava krásneho vysokého platu za to, že si skončená magisterka v psychológii - to nám všetkým bolo viac než jasné už v 1. ročníku, že to je utopická predstava. 25 ročná magisterka psychologička - máš možnosť ísť do praxe robiť s klientmi, alebo ísť na fakultu robiť výskum. Keď chceš zarábať, bude ti to umožnené vo firmách a korporátoch, kde dostaneš nástupný plat, ktorý ti postupom času bude stúpať. V porovnaní s tým, čo by si ako psychologička zarobila po rokoch praxe to je smiešne. Tých 5000e na výcvik nemusíš vysoliť naraz by the way. Čiže zhrnutie: peniaze - práca s vyšším platom mimo odboru; psychologička - začať na najnižšom schode a posúvať sa rokmi na ďalšie schody. Je to hlavne tebe, podľa toho aké sú tvoje hodnoty. PS: tiež som skončený Mgr. psychológ

dancingqueen321
14. nov 2024

Skus zatial korporaty - na HR, alebo Learning&Development by si mozno s psychologiou bola dobry fit, nejaku juniornejsiu poziciu. Ked nasetris peniaze, mozes si dorobit co treba a venovat sa psychologii aj po vlastnej osi