icon

Je normálne, že nový zamestnanec má vyšší plat ako zamestnanec, ktorý je vo firme niekoľko rokov?

28. máj 2023

Úplne ma to dostalo. Neviem čo robiť. Rozmýšľame viacerí nad výpoveďami. Mate skúsenosti, že je to bežný postup zamestnávateľa? Nezdá sa mi to fér, nový človek, menej vie, treba ho od nás skúsenejších zaučiť. Samozrejme bude mať na začiatok aj menej práce.

Strana
z2
elanor
28. máj 2023

@diewcatqoo staci aj len info z inzeratu. Dnes musia uvernovat ponukany plat. A realne na zmluve nesmie byt nizsi ako bol inzerovany.
Takze ak dlhsie hladali niekoho, a stale sa nikto nehlasil, tak asi dali nastupny plat vyssie ako maju teraz ich bezni zamestnanci. Niektori z nich natrafil na inzerat a uz to islo...

Kedysi pred xy rokmi, dala kolegyna vypoved, sefovci chceli jej robotu presunut na mna. Teda , ze bych mala to svoje a aj jej. Reku, rada by som najprv videla navrch dodatku k zmluve. Samozrejme roboty na 2-3x viac, za tu istu sumu ako predtym. Pravomici ziadne, ale zodpovednost za vsetko.
Tak som vypytala viac, ze ok, zoberiem to, ale mzdu mi dvyhnu min. na 19tis. (este boli skk, a 20tis. bol v tej dobe pekny peniaz). Ze nie, nemozu. Ok, tak sa nedohodneme. Na druhy den mali na stole aj moju vypoved.
A inzeraty na noveho cloveka? Ponukany plat, ze 25tis., a popis prace polovica z mojej povodnej a hotovo.
Isla som odtial prec, co najskor.

dzina007
28. máj 2023

V korporate bezne... V dnesnej dobe by uz totiz novi ludia neastupili za plat aky sme mali nastupny my...
Manazment sa spolieha ze vela z nas neodide prave z pohodlnosti ze sme uz zabehnuti... A vlastne ma v podstate aj pravdu. 🤷‍♀️

diewcatqoo
29. máj 2023

@baboobchod nepracujem na Slovensku, u nas to porusenie zakona asi nie je. Popravde, nikdy som sa o to nezaujimala. Kazdopadne, je mi divne bavit sa s kolegami o tom, aky kto mame plat.

@elanor aha, to som nevedela, ze na Slovensku je povinne zverejnovat vysku platu. Tak potom ano, uz chapem, ze v takom pripade je lahke dozvediet sa, kolko dostane novy clovek.

jaroe
29. máj 2023

Zažila som také aj pred 20 rokmi.

fionaodshreka
29. máj 2023

Úplne bežný postup náboru nových zamestnancov v súkromnom aj štátnom sektore, hold kto chce viac musí riskovať a začať inde od znova, a to sa veľa ľudom z pohodlnosti nechce.

ivana11155
29. máj 2023

Ano je to bezna prax.

jessicai
30. máj 2023

@maranco toto je pravda,že to robia lebo by nikoho nenašli za ten plat čo má zamestnanec ,ktorý tam robí už roky a keď sa obráti na šéfa s požiadavkou zvýšenia platu dostane pravdepodobne takú odpoveď ako som dostala ja. Nedá sa zvýšiť platu aj keby mi chcel zvýšiť a preto mi odporučil ísť inde za väčší plat a potom sa vrátiť a žiadať väčší plat ešte od toho čo mám v inom zamestnaní. To bola rada, ktorú môžu skúsiť mladší ľudia ale nie ľudia starší,ktorý robia pre zamestnávateľa dlhé roky.

spagetka66
4. jún 2023

nie je to v poriadku je super, ze sa chcete spojit vyskusajte to a ked nie bude skvele ked date spolu vypoved. Avsak si myslim , ze ak budete jednodtny mate dost dobru sancu vyjednat si lepsie podmienky spiste si na papier poziadavky pred tym ako pojdete za vedenim firmy a trvajte na nich.

nikiki29
4. jún 2023

Rovnaká práca a vyšší plat to je nič. U nás mala vedúca menej na hodinu ako jej nová podriadená 🤦🏻‍♀️

vlastnynazor
4. jún 2023

Je to smutne, ale v SR bezna prax.
A drzim palce, ked chcete skusit naraz viaceri vyjednavat.

spagetka66
4. jún 2023

https://www.priamaakcia.sk/Uspesne-aj-nevyriese... mozno vas inspiruju skusenosti aj inych ludi.

Strana
z2