Je normálne, že nový zamestnanec má vyšší plat ako zamestnanec, ktorý je vo firme niekoľko rokov?
Úplne ma to dostalo. Neviem čo robiť. Rozmýšľame viacerí nad výpoveďami. Mate skúsenosti, že je to bežný postup zamestnávateľa? Nezdá sa mi to fér, nový človek, menej vie, treba ho od nás skúsenejších zaučiť. Samozrejme bude mať na začiatok aj menej práce.
A ma uplne navlas rovnaku napln prace aj rovnaku kvalifikaciu ako Ty?
A ano, niekedy sa to vyskytne ked zamestnavatel "vie", ze za tie peniaze nenajde noveho a zaroven mu za mensie peniaze aktualni zamestnanci stale robia, a nepytaju viac...
Pokial nie su tabulkove platy, tak ano. Ak si niekto vypyta viac a daju mu to....
a co ti brani v tom, aby si prediskutovala so svojim zamestnavatelom vysku svojho prijmu a pripadne zvysenie platu?
a ano bezne sa to deje, ci je to fer, neposudzujem, vsetko je otazka dopytu a ponuky a kto je ako sikovny a vie sa predat, zamestnavatel predsa za tebou nepride (aspon nie vo vacsine firiem), ze si mysli, ze si zasluzis viac a zvysi ti, aj ked si si nepytala
@colsami áno vždy je to navlas ta istá praca. Na začiatok však ma najľahšie veci na riešenie a na to ho treba zaucit. Klasifikácia bud horsie ale obdobne. Mam na danú prácu najvyššiu kvalifikáciu v odbore.
Ano, je to caste.
Zial sa stava ked chcu prilakat noveho, to mas ako s akciami u operatorov a pod., na starych vernych zakaznikov kaslu 😁
Ano, deje sa to, hlavne, ked je problem najst akehokolvek schopneho cloveka. Ak myslis, ze mas malo, hod rec s nadriadenym.
Za tvoj plat by nového zamestnanca nezohnal, tak musí pridať ak chce aby niekoho našiel. Teraz si na ťahu ty, aby si ťa udržal nech ti zvýši plat.
ano bezny stav
aj napr u operatorov novi zakaznici mavaju lepsie akcie
ty neries jeho ale ries svoj plat ci sa ti pravidelne zvysuje atd a odkialmvlastne vies kolko dostal on ?
Ano stava sa to, u nas sa to tiez par rokov dozadu stalo. Surne potrebovali cloveka, ktory si vypytal tolko penazi, ze na rovnakej pozicii to mali mesacne 2 osoby dokopy. Ale dostal ich, lebo boli v srajde a potrebovali cloveka, co presne vedel tieto veci, ako novy kolega co nastupil. Ja som pocula o pripade, ked si dokonca zamestnanec vypytal urcity obnos za zaucenie, lebo pohrozil, ze ho nielen ze nic nenauci ale este aj sam odide. Takze dostal kolko chcel. Toto ale nie je dobra taktika, lebo mozu povedat ze nie nic Ti nedame a tam su dvere.
@martinkatinka aj pri tabuľkových platoch môže mať niekto nástupný plat oveľa vyšší ako ten, čo tam je roky.
@sasa1310 tak podla vzdelania a osobnych priplatkoch.... Kto si nevypyta, nema ....
Je to úplne normalne, však okrem minimálnej mzdy chvalabohu rastu aj priemerne platy, takze si každý rok ľudia pýtajú viac. Čo ti bráni pýtať si viac, však keď si tam už pár rokov?
Ano je to uplne bezne. Potrebuju ho na nieco nalakat. Na druhej strane ty si mozes vypytat dorovnanie alebo viac. Kto je ticho, je spokojny 🤷🏻♀️ Kym nepytas nikto Ti nic neponukne.
Vypytaj si a hned zbadas, ci si pre nich cenna.
áno, je to nielen že časté, ale úplne bežné. Aj ako zamestnanec si musíš sem tam (raz ročne) pýtať vyšší plat, lebo inak zostaneš na tom istom čísle a všetko naokolo zdrazuje.. A na tvoj plat povedzme, ktorý si si dohodla pred pár rokmi, by sa im dnes nikto neprihlásil..
Je to bezne, nielen plat, ale aj ine vyhody typu sluzobne auto a pod. Bud to prekusnes, alebo zacnes riesit - pozadovat viac aj ty. Moze sa ti vsak stat, ze ti zamestnavatel povie, ze neda, alebo da, ale prida aj viac roboty. Vtedy treba byt pripravena a zamavat mu.
drzim palce aby si vyrokovala minimalne dorovnanie. Chce to rozhovor.
Uplne bežné. Ja som viackrát menila prácu, lebo som potrebovala (a zasluzila si) slusne zvýšenie.
Áno, je to bežné
Áno je to bežné, ja som sa vtedy postavila a hneď som si išla pýtať zvýšenie a o tri mesiace ďalšie zvýšenie 😁
ďakujem za podporu. rozhovor môze byť zbytočný, u nás to už niekto skúšal a nepochodil pred rokom a pol. Tak dal firme papa. Ale bol sám, ostatný sa nepridali ale teraz v čase trvajúcej inflácie sa to takto nedá. Uvidíme, čo sa podarí, keď nie tak odchod, aj viacerí sú takto naladení.
Poziadaj o zvysenie platu, ak ti nebude vyhovene, hladaj inu pracu a pytaj si vyssiu mzdu. Zvysenu mzdu novy pracovnik dostal, lebo si ju vypytal a zamestnavatelovi nic ine nezostavalo. A v novej praci sa pouc, vzdy k vyrociu si chod pytat vyssiu mzdu . Aj keby to malo byt len 50 eur, ktore ti pridaju, tak rok po roku budes na tom ppstupne lepsie a nebudes mat mzdu "pod trhom". Alebo nepytaj a ak ti 3 roky nezvysia, tak vymen pracu za vyrazne viac ohodnotenu.
Ak je na trhu viac ponuk, dobra taktika je si zohnat ponuku od konkurencie a byd dorovna, alebo nastupit inde
Ano, je to bezne. Otazkou je, ako ste sa dozvedeli o plate noveho zamestnanca. U nas sa napr. jedna o hrube porusenie discipliny, pokial rozpravame o svojom plate. Mame na to aj klauzulu v zmluve. Viem, ze nie vsade to takto je, ale aj tak.. porovnavanie platov s kolegami povazujem za, ehm, divne.
V dnesnej dobe zial bezne...U nas to bolo uplna klasika...
co sa presne vdaka inflacii neda??? Inflacia vsetko zdrazuje ale na druhej strane zdrazuje aj cenu za ktoru ty mozes predavat dvoje schopnosti a cas. Najdi si ineho zakaznika
@diewcatqoo taká klauzula v pracovnej zmluve je v rozpore so zákonníkom práce a teda neplatná. Takisto rozprávať o svojom plate nemôže byť dôvodom porušenia pracovnej disciplíny. Že pozdravujem vaše HR 😁

Stáva sa to, je to svinstvo žiaľ.