icon

Je povinnosť zamestnanca platiť za ukradnutý tovar?

25. sep 2025

Dobrý večer. Neviete mi prosim poradit ?Pracujem v obchode,máme podpísanú hmotnú zodpovednosť. Ale v poslednej dobe (nie na našej prevádzke) sa začali vyskytovať krádeže keď zákazník si vypýta kartón cigariet a keď ho položí predavačka na pult tak ich zoberie a utečie. Zamestnávateľ nám poslal email ,ktorý máme my zamestnanci podpísať a bude si od nás žiadať náhradu škody. Ja ten postup v poriadku ? Ďakujem

anonym_fdcb17
25. sep 2025

Pýtaj si od zamestnávateľa zbraň aby si mohla zlodeja na úteku zastreliť.
A čo robí pri dverách SBS že pustí zlodeja von? Nech si platí ochranu.
Nech urobí automatické zabezpečenie dverí aby sa zablokovali ak zatlačíš núdzové tlačítko aby zlodej nemal šancu ujsť.

klarissa25
25. sep 2025

Preco polozis cigarety na pult ked nie su zaplatene? Ved drzim v ruke kym nevidim peniaze. Napriklad ale v jednote sa skladanu zamestnanci ked je pri inventure manko…

autor
25. sep 2025
@anonym_fdcb17

Nech urobí automatické zabezpečenie dverí aby sa zablokovali ak zatlačíš núdzové tlačítko aby zlodej nemal šancu ujsť.

@anonym_fdcb17 samozrejme nič také nemáme. Dokonca ani kamery na predajni

klarissa25
25. sep 2025
@anonym_fdcb17

@anonym_fdcb17 prosim ta,,, toto neni ani vo vacsich retazcoch

hefo
25. sep 2025
@anonym_fdcb17

@anonym_fdcb17 To je pokus o nejapný trolling? Strieľať po utekajúcom zlodejovi je expresný lístok do basy.

Ale inak si myslím, že postup zamestnávateľa je dosť na hrane. V tom prípade treba tovar vydávať až po zaplatení. Len aby to nakoniec nedopadlo ako v niektorých lokalitách USA, že predaj len cez zamrežované okienko...

autor
25. sep 2025
@klarissa25

Preco polozis cigarety na pult ked nie su zaplatene? Ved drzim v ruke kym nevidim peniaze. Napriklad ale v jednote sa skladanu zamestnanci ked je pri inventure manko…

@klarissa25 netýka sa to mňa,a samozrejme ja kartón cigariet nepokladám na pult pred zaplatením. Ako vravím netýka sa to našej prevádzky a preto nerozumiem tomu aby som to mala podpísať.

tiika
25. sep 2025

@anonym_autor nie, nie je to v poriadku. Zamestnanec sa zbaví zodpovednosti za schodok/škodu z časti alebo celkom, ak preukaze, že nevznikla jeho zavinením.
Tak, ale ak by sa toto stalo a nejeden krát, tak najskôr pýtaj peniaze a potom vydaj tovar. Ak by mal niekto problém, vieš, o čo mu ide.
A navyše, každá dohoda, zmluva, ktorou sa zamestnanec vopred vzdáva svojich práv alebo ma nevýhodnejšie podmienky (nielen ručenie škody, ktorú zapricini ale kazdej škody) je neplatná.

tiika
25. sep 2025
@anonym_autor

@klarissa25 netýka sa to mňa,a samozrejme ja kartón cigariet nepokladám na pult pred zaplatením. Ako vravím netýka sa to našej prevádzky a preto nerozumiem tomu aby som to mala podpísať.

@anonym_autor akože máš zodpovedať za tovar, nad ktorym nemáš žiadnu kontrolu? Tak to už vôbec nie.

autor
25. sep 2025
@tiika

@anonym_autor akože máš zodpovedať za tovar, nad ktorym nemáš žiadnu kontrolu? Tak to už vôbec nie.

@tiika áno,ja som to tiež tak pochopila. Lebo dajme tomu kľudne sa môže natiahnuť ponad pult a tie cigarety mi jednoducho vytrhne z rúk A co ja spravím ? Pokiaľ sa ja spamätám tak on už bude bohvie kde . A ja odmietam niesť za toto zodpovednosť.

rozculena
25. sep 2025
@anonym_autor

@tiika áno,ja som to tiež tak pochopila. Lebo dajme tomu kľudne sa môže natiahnuť ponad pult a tie cigarety mi jednoducho vytrhne z rúk A co ja spravím ? Pokiaľ sa ja spamätám tak on už bude bohvie kde . A ja odmietam niesť za toto zodpovednosť.

@anonym_autor najprv nech zaplatí,potom vyber cigarety.

tiika
25. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor samozrejme, primerane brániť, to áno. Ale ty nie si policajt, SBS, nemôžeš ohroziť svoj život. Veď nech vám vo firme dajú pisomne, co máte robiť, aby vám nič neukradli.. keď to chcú po vás.
Tak či tak. Pokial by chceli nahradu škody, musia ti dať podpísať, že to s tebou prerokovali a ty svoje zavinenie uznavas. Ďalej dohodu, v ktorej sa rieši náhrada škody a prípadná zrážka zo mzdy. Ak nepodpises, maju jedinú možnosť to vymáhať cez súd.
Ak by ti to stiahli bez toho zo mzdy, žiadaj o doplatenie mzdy. Pokial tak neurobia, môžeš okamžite skončiť prac.pomer.

tiika
25. sep 2025
@tiika

@tiika “ziadnu kontrolu” myslela som tovar na inej prevádzke

autor
25. sep 2025
@tiika

@anonym_autor samozrejme, primerane brániť, to áno. Ale ty nie si policajt, SBS, nemôžeš ohroziť svoj život. Veď nech vám vo firme dajú pisomne, co máte robiť, aby vám nič neukradli.. keď to chcú po vás.
Tak či tak. Pokial by chceli nahradu škody, musia ti dať podpísať, že to s tebou prerokovali a ty svoje zavinenie uznavas. Ďalej dohodu, v ktorej sa rieši náhrada škody a prípadná zrážka zo mzdy. Ak nepodpises, maju jedinú možnosť to vymáhať cez súd.
Ak by ti to stiahli bez toho zo mzdy, žiadaj o doplatenie mzdy. Pokial tak neurobia, môžeš okamžite skončiť prac.pomer.

@tiika ďakujem pekne za odpoveď. Pretože ja mam pocit,že sa chcú zbaviť zodpovednosti (úhrade)toho tovaru a silno pochybujem o tom ,že by mi nejaký prípadný papier ohľadom toho dali podpísať .

autor
25. sep 2025
@tiika

@tiika “ziadnu kontrolu” myslela som tovar na inej prevádzke

@tiika jaj tak ,ja som to inak pochopila. Áno to je samozrejmé, s tým ja nič neurobím

anonym_9e538b
25. sep 2025

Tak ono to je také... ja napríklad pracujem v potravinách, ale nemáme pri každej pokladni tie 0,4 malé alkoholy. Takže ja nablokujem tovar, zákazník si vypýta fľaštičku a ja idem cez dve pokladne a on medzitým si môže spokojne odkráčať aj s tovarom a ani si nepisknem. Ani behať nemusí. Zatiaľ sa nestalo ani raz, že by takto niekto ušiel. Ale keby ušiel, garantujem ti, že nezaplatim ani euro. Mám podpísanú hmotnú zodpovednosť, ale za pokladňu. Také malé manko zaplatím, že 1-2€ ale keby toho bolo viac, nezaplatim. Heslo do pokladne ani nie je heslo, kto si pozrie moju menovku, tak ho hneď vie. Takže nezaplatim. A napríklad zlodeja keď máme, tak sme podpísali papier, že nesmieme zasahovať. Takže máš brániť majetok zamestnávateľa, ale asi len očami 🤦‍♀️ Ak sa ti stane ujma pri bránení v krádeži, nie je to ani pracovný úraz a ešte aj pokutu dostaneš.

anonym_9e538b
25. sep 2025

Neviem, či ak by si aj podpísala, je to nejako vymáhateľné. Ak ti nezabezpečil zamestnávateľ podmienky. Naposledy sa mi stalo, že platil zákazník kartou, transakcia prebehla, schválené, tlačím pokladnicny doklad, zákazník že prešlo? Ja že áno a on odišiel. Stály zákazník. A keď odišiel, platba zrušená. Tak akože pri platbe kartou máš koľko čakať? Ked ani schválené nie je zaručene zaplatené