icon

Je povinnosťou zamestnávateľa platiť za zaúčanie?

28. júl 2025

Dobrý deň. Asi hlúpa otázka ale som mladá a mám 2. brigádu tak neviem ešte moc ako to funguje. Mám normálne podpísanú zmluvu o brigádnickej činnosti. Nástup na brigádu (dlhodobú) som mala 13.7.2025. Na prvej smene som bola 15.7.2025. Zaúčala som sa 15h. V predošlej brigáde som dala hneď výpoveď keď ma vzali sem, čiže som rátala s peňažným príjmom. Ale dozvedela som sa od kolegov že táto práca nevypláca zaúčanie. Na to ma však nikto ani neupozornil keď ma prijali. Chcem sa spýtať, vyplatia mi to? Je to pre nich povinnosť ma vyplatiť? Nebola som pasívny pozorovatel, normálne som sa zaúčala a vykonávala som činnosti kt. mi boli pridelené. Bola som tam dokopy 4 dni. Pôjdem sa aj spýtať na centrálu že teda ako to bude, len ma zaujímajú aj vaše skúsenosti. Ďakujem 🙂

Strana
z2
sevrin
28. júl 2025

Ja keď som pred 15-20 rokmi pracoval podobným spôsobom, tak od podpisu zmluvy už sa mi počítali hodiny a zarobil som bez ohľadu na to či ma zaúčali alebo nie. Podľa mňa by si to mala mať normálne zaplatené.

patka06
28. júl 2025

Mala si podpísanú zmluvu, nastúpila si do práce - odpracované hodiny by ti mali vyplatiť

autor
28. júl 2025
@sevrin

Ja keď som pred 15-20 rokmi pracoval podobným spôsobom, tak od podpisu zmluvy už sa mi počítali hodiny a zarobil som bez ohľadu na to či ma zaúčali alebo nie. Podľa mňa by si to mala mať normálne zaplatené.

@sevrin aj ja keď som bola na predošlej brigáde tak napriek tomu ze som sa zatial len zaucala tak ma vyplatili. Cize nechapem preco to niekde robia a niekde nie

anonym_cdaa47
28. júl 2025

Keďže si bola na pracovisku a vykonávala si prácu, riadne ti to vyplatia.

autor
28. júl 2025
@anonym_cdaa47

Keďže si bola na pracovisku a vykonávala si prácu, riadne ti to vyplatia.

@anonym_cdaa47 Bohužial, tu asi zamestnavatelia skusaju na brigadnikov to, ze im to nevyplatia pokial sa neozvu. Vyplatili to az ked sa niekto prisiel ozvat s tym ze to chcu mat vyplatene. Takze pojdem na centralu a budem si to vymahat. Dufam ze ma neodbiju s tym ze “my to tak nerobime”.

taxanka
28. júl 2025

zamestnávatelia veľmi radi špekulujú so zaúčaním "zadarmo". Nič také neexistuje, znač si dochádzku a hneď si to potom porovnaj s výplatnou páskou.

taxanka
28. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_cdaa47 Bohužial, tu asi zamestnavatelia skusaju na brigadnikov to, ze im to nevyplatia pokial sa neozvu. Vyplatili to az ked sa niekto prisiel ozvat s tym ze to chcu mat vyplatene. Takze pojdem na centralu a budem si to vymahat. Dufam ze ma neodbiju s tym ze “my to tak nerobime”.

@anonym_autor ak to tak nerobia treba poslať inšpektorát práce, hneď začnú😉

anonym_91a702
28. júl 2025

Neviem ako je to teraz, ja som kedysi chcela ísť na brigádu do kuchyne. Pan mi povedal, že prvý deň ako zaucaci nebude platený, tak som mu povedala, že v tom prípade neprídem, nebudem driet 1 cely deň zadarmo.

balerina2025
28. júl 2025

@anonym_autor aky mas nastup na PZ? od toho dna by ti mali platit.

autor
28. júl 2025
@balerina2025

@anonym_autor aky mas nastup na PZ? od toho dna by ti mali platit.

januska12323
28. júl 2025

Musia ti zaplatiť aj keby si tam len papiere prekladala z jedného stola na druhý. Máš zmluvu a si zamestnaná.

rozculena
28. júl 2025

to je čo za somarinu,že zaúčanie sa neplatí? Aký kreatívny zamestnávateľ.

gondyo
28. júl 2025

Presne... skúšajú,pokiaľ sa mladé neozvú, určite sa ozvi že ťa na to dopredu neupozornili a pokiaľ máš platnú pracovnú zmluvu, tak si v práci a máš mzdu za odpracované hodiny..u nás tiež majiteľka nechcela zaplatiť hodiny, ktoré som brigádničku zaúčala tak som jej vysvetlila, že kočka viac nepríde a prevádzka bude zatvorená, keď budem čerpať dovolenku...pochopila

chrobak7
28. júl 2025

@anonym_autor Neexistuje nič také, že "zaúčanie". Zákonník práce nič také nepozná ani neupravuje. Jednoducho - ak podpíšeš pracovnú zmluvu a nastúpiš do práce, máš nárok na mzdu za odpracované hodiny. Je na zamestnávateľovi, ako ti ich vyplní - či budeš pečiatkovať papiere, zaúčať sa, alebo komunikovať so zákazníkom. Všetko je výkon práce, aj to zaúčanie.

Tak isto neuznávam to, že dajú ti nižšiu mzdu s tým, že po skúšobnej dobe ti ju zvýšia. Prečo?? Pred ukončením SD je človek menejcenný?

Takže ak si bola deň v práci, tak si pýtaj odpracovanú mzdu. Na Sociálnu poisťovňu aj tak musia nahlásiť začiatok a koniec pracovného pomeru a vykázať vyplatenú mzdu. Ak ti nič nevyplatia, buď si niekto peniaze necháva, alebo musia sfalšovať výkazy a vykázať, že si do práce ani nenastúpila.

Nabudúce si urob nejaké dôkazy, že si v dané dni pracovala. Keby niečo, tak dáš podnet na inšpektorát práce.

autor
29. júl 2025

zatial som len pisala s veducou a povedala mi ze to realne neni platene, ani keby sa zaucam neviem kolko hodin🙈🙈kazdopadne to este mienim ist riesit na centralu

patka06
29. júl 2025
@anonym_autor

zatial som len pisala s veducou a povedala mi ze to realne neni platene, ani keby sa zaucam neviem kolko hodin🙈🙈kazdopadne to este mienim ist riesit na centralu

@anonym_autor Nedaj sa odbiť, na peniaze máš nárok
Držím palce
Daj potom vedieť ako si to doriešila

rozculena
29. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor máš nejaký papier,kde máš rozpis zmien?

autor
29. júl 2025
@rozculena

@anonym_autor máš nejaký papier,kde máš rozpis zmien?

@rozculena nie, to sa vsetko robi cez appku. smenu si mozem naplanovat aj 3h pred smenou v ten den. Ked som sa zaucala tak mi rozpis spravila veduca prevadzky a podla toho som sa chodila zaucat.

autor
29. júl 2025
@patka06

@anonym_autor Nedaj sa odbiť, na peniaze máš nárok
Držím palce
Daj potom vedieť ako si to doriešila

@patka06 no bohuzial nijak, pretoze na centrale uz nik z veducich nebol. Zajtra ide so mnou poriesit toto aj mama, som este aj neplnoleta (viem ze to mozem riesit aj sama ale ked budem s mamou tak to budu brat vaznejsie). Veduca prevadzky mi este napisala ze nebude riesit ci sa plati neplati v kazdej praci za toto lebo ze na to su dohody a zakony🙈

patka06
29. júl 2025
@anonym_autor

@patka06 no bohuzial nijak, pretoze na centrale uz nik z veducich nebol. Zajtra ide so mnou poriesit toto aj mama, som este aj neplnoleta (viem ze to mozem riesit aj sama ale ked budem s mamou tak to budu brat vaznejsie). Veduca prevadzky mi este napisala ze nebude riesit ci sa plati neplati v kazdej praci za toto lebo ze na to su dohody a zakony🙈

@anonym_autor Vedúca má pravdu, sú na to zákony a preto sú povinní ti vyplatiť odpracované hodiny podľa zmluvy

autor
29. júl 2025
@patka06

@anonym_autor Vedúca má pravdu, sú na to zákony a preto sú povinní ti vyplatiť odpracované hodiny podľa zmluvy

@patka06 no a este ze “vsak uz si zaucena tak mozes zarabat” lenze ked mi treba peniaze na august a je 29.7 tak uz velmi nezarobim v juli no.

rozculena
29. júl 2025
@anonym_autor

@rozculena nie, to sa vsetko robi cez appku. smenu si mozem naplanovat aj 3h pred smenou v ten den. Ked som sa zaucala tak mi rozpis spravila veduca prevadzky a podla toho som sa chodila zaucat.

@anonym_autor preto sa pýtam,že či vieš dokladovať,že si bola v práci v dané dni.Ak áno,tak ti to musia zaplatiť,presne podľa zákona,na ktorý sa odvoláva vedúca

patka06
29. júl 2025
@anonym_autor

@patka06 no a este ze “vsak uz si zaucena tak mozes zarabat” lenze ked mi treba peniaze na august a je 29.7 tak uz velmi nezarobim v juli no.

@anonym_autor peniaze zarobené v júli majú podľa zákona čas ti vyplatiť do 31.08.
takže na august s nimi veľmi nepočítaj

jamidea
29. júl 2025

@anonym_autor verim, ze s mamou to vybavite. Vychcani su niektori zamestnavatelia. Aj keby si sa mesiac len pozerala na druhu kolegynu, ze co sa ako robi, musia ti dat mzdu.

autor
30. júl 2025

Boli sme tam, povedali mi ze ma na to dopredu upozornili ale ja si na nic take nespominam. Keby ano tak to tu tak silno neriesim. Vraj som aj popdpisala papiere kde som s tym suhlasila. Ale v oficialnej zmluve to neni, asi to bol len nejaky dodatocny dokument. To nic ale nemeni na fakte ze ma na to neupozornili na pohovore🥲 Keby ano tak by som vedela ze mam ostat v minulej praci dlhsie. Ked som isla podpisovat zmluvu sem, tak uz som mala vypoved v predoslej praci. Bola so mnou aj mama a uprimne asi by sa do nich pustila aj viac, lenze uz zacali ze ked sa mi nepaci a ked mam problem tak ze mozeme ukoncit dohodu o brigadnickej cinnosti. Nemam na toto uz sil, nebudem sa dohadovat kvoli 50€ s ludmi kt. to maju na haku.

rozculena
30. júl 2025
@anonym_autor

Boli sme tam, povedali mi ze ma na to dopredu upozornili ale ja si na nic take nespominam. Keby ano tak to tu tak silno neriesim. Vraj som aj popdpisala papiere kde som s tym suhlasila. Ale v oficialnej zmluve to neni, asi to bol len nejaky dodatocny dokument. To nic ale nemeni na fakte ze ma na to neupozornili na pohovore🥲 Keby ano tak by som vedela ze mam ostat v minulej praci dlhsie. Ked som isla podpisovat zmluvu sem, tak uz som mala vypoved v predoslej praci. Bola so mnou aj mama a uprimne asi by sa do nich pustila aj viac, lenze uz zacali ze ked sa mi nepaci a ked mam problem tak ze mozeme ukoncit dohodu o brigadnickej cinnosti. Nemam na toto uz sil, nebudem sa dohadovat kvoli 50€ s ludmi kt. to maju na haku.

@anonym_autor aj keby si niečo také podpísala,je to protiprávne. Mala si si pýtať ten papier,kde si to akože podpísala.
Ja by som ich udala na IP

autor
30. júl 2025
@rozculena

@anonym_autor aj keby si niečo také podpísala,je to protiprávne. Mala si si pýtať ten papier,kde si to akože podpísala.

@rozculena povedali ze oni to tak robia lebo ze ked prijmu 30 brigadnikov tak ze aby nahodou 45% neodislo po zaucani aj s peniazmi. aj ked neviem kto by to takto robil😅ucit sa nieco nove, dat do toho cast ale spravit to len kvoli 50€.

heidi4
30. júl 2025
@anonym_autor

@rozculena povedali ze oni to tak robia lebo ze ked prijmu 30 brigadnikov tak ze aby nahodou 45% neodislo po zaucani aj s peniazmi. aj ked neviem kto by to takto robil😅ucit sa nieco nove, dat do toho cast ale spravit to len kvoli 50€.

@anonym_autor sup na Inpektorat prace, hajzli. Drzim ti velmi palce. Nedaj sa odbit!
Ako bonus budes mat fajn skusenost do zivota, este sa ti velmi zide. 🙂
Hajzli, preto skusaju na "mladych blbych", lebo vedia, ze im to lahsie prejde. Nie ste tolko znali zakonov a skuseni v zivote, to im hra do karat.
Chcela by som vidiet tie "podpisane papiere", IP ich bude isto od nich pytat.
Okaslala by som taku robotu, uz by som sla pracovat inde.
Vela stastia a nevzdavaj to! 🍀🍀🍀

rozculena
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor oni to robia preto,lebo majú reálne človeka na prevádzke,ktorý pracuje niekolko dní a nezaplatia ho,ušetria.Ja by som chcela vidieť tie ich výkazy a dochádzky,že čo potom s tým urobia,keď človeka po zaučení nevezmô,to jednoducho zlikvidujú? Veď ten brigádnik musí byť prihlásený do soc.poisťovne,ako za neho potom platia odvody....fakt nechápem,veď to sa počíta zo mzdy

autor
30. júl 2025
@rozculena

@rozculena ja by som si aj ten papier vypytala, ale uz vyzerali dost otrávene. Mama by im dost vynadala, lenze to by ma asi vyhodili😆 Potrebujem tuto brigadu kym nedovrsil 18, potom uz bude pre mna lahsie si najst nieco ine. Dufam ze to tam nejak vydrzim 3 mesiace.

Strana
z2