icon

Je práca elektrikára v Rakúsku podvod?

24. jan 2024

Žienky, ktoré máte manželov v AT, prosím o radu, pomoc.

Manžel dlhodobo pracuje ako elektrikár v zahraničí s paragrafmi ako živnostník. Dostal ponuku na zákazku s platom 25 eur hodina, s tým, že 600 eur každý mesiac by odvádzal za sprostredkovanie práce jednému pánovi ( dohodil prácu, pretože sám nestíha so svojími chlapmi) . Kontrakt na cca 1,5 roka. Ubytovanie , strava všetko si má hradiť sám vo vlastnej réžií.

Povedal mi, že je to dobrá ponuka. No prijde tých 600 eur každý mesiac divné....
Autom bude chodiť vlastným, platiť si ubytovanie ,plus pohonné hmoty. Nie je to odžub?

ďakujem

denkatn
24. jan 2024

neda sa vam napisat sprava kedze ste anonym. v tom rozsahu akom vy potrebujete posudit veci by ste museli prist za mnou do kancelarie na regulerne poradenstvo. bohuzial na koniku sa daju len vseobecne informacie.

denkatn
24. jan 2024

@guiseppinka lenze jemu tam pracovnu zmluvu asi nikto neponuka, ten slovak chce len zmluvu akoze s druhym zivnostnikom, aj to ustnu, len pravidelne faktury a ked nebude platit nebudu zakazky. a sam na zaciatku vsetko rozbehnut a este bez jazyka, ked sa sam nemoze na uradoch dohovorit je tazke.

guiseppinka
24. jan 2024

Obist znameho... ak sa muz stretol s tym rakusanom, tak kontakt na neho nejaky mat musi... ak chce prist do at, tak by som sa zacala ucit nemcinu, poriesila uznanie vzdelania a pozerala nirmalne pracu napr na www.karriere.at. elektrikarov zhanaju vela.. okrem toho, ak by bol v partii samych slovakov, tak sa nemcinu nenauci nikdy - vlastna skusenost plus odpozorovane od turkyn...

guiseppinka
24. jan 2024

@denkatn ak som spravne pochopila, mala by to byt zmluva akoze od rakusana.. lenze otazka je, aka je to zmluva.. pracovna asi nie, lebo inak by mu netrebalo zivnost... a sama vies, ze v nejakom 2017 sa menili v at danove zakony a dlhodoba praca pre "externistov" nie je mozna... musia prejst na rakuske zmluvy... co sa tyka uradov, tak ani nevrav... kamoska tu uz je nejaky cas, nemcinu uz sice vie, ale urady jej riesi rodinny prislusnik a je to masaker, lebo infosky od kamosky neda vsetky, ktore kamoska chce a ani nedostane vsetky, takze potom to riesi so mnou...

autor
24. jan 2024

@denkatn dáte mi svoj mail? alebo kde Vás môžem kontaktovať. Ďakujem

denkatn
24. jan 2024

vy mi mozete napisat spravu tu na koniku a tam vam napisem moj mail.

bosorkabb
24. jan 2024

@denkatn ja viem že nejde všetko hneď. Ale tak isto vieš čo všetko sa môže stať.
Elektrikár nájde prácu aj na Slovensku a plat je síce menší ale máš istotu ako takú.
Aj v Rakúsku sú agentúry ktoré majú slovensky hovoriaceho zamestnanca čiže sa dá. Druhá vec je že nikdy sa jazyk moc nenaučí kým bude robiť len so Slovákmi.

bosorkabb
24. jan 2024

@guiseppinka môj muž mal úraz v Rakúsku. Malý ale mal. Chvalabohu že mal Rakúsku zmluvu a teda všetko rakúske úrady preverovali.
To autorke ani neprajem akú pokutu by dostal ak by nemal rakusku zmluvu.

guiseppinka
24. jan 2024

@bosorkabb ja viem, preto som to napisala... zijem tu, viem (uz scasti) ako to chodi... kamoskin partner mal neviem kolko sudnych pojednavani po nehode... a zrovna elektrika je taka sfera, kde k nestastiu vie prist velmi rychlo... ked sa manazeri pomylia, lietaju miliony... ked sa pomyli elektrikar, lietaju zivoty... toto povedala jednemu znamemu skusajuca na vyske.. a je to 100% pravda

minenkak
24. jan 2024

25€je tak strašne málo,že sa mi chce až plakať

guiseppinka
24. jan 2024

@minenkak 25 na hodinu je malo? Ved to mas 4000e brutto na plny uvazok. A povirm ti, ze poznam mozno tak 2 3 ludi, co to zarabaju... dokonca aj muz ma menej...

autor
24. jan 2024

@minenkak málo? a koľko teda máte vy alebo teda váš manžel ako elektrikár za akých podmienok?

minenkak
Autor odpoveď zmazal
autor
24. jan 2024

@guiseppinka váš muž je elektrikár? ale Asi na tpp v AT čiže rakúske odvody, či? pokojne si môžeme popísať súkromne, ak chcete 🙂

autor
24. jan 2024

@minenkak tak na SK ako živostník robíl za 8 eur na hodinu , žiaľ tie platy sú také aké su..... pozrite si profesiu , ak máte viac možete byť len a len radi.

minenkak
Autor odpoveď zmazal
autor
24. jan 2024

@minenkak a koĺko by bolo optimum? ve´d ak máte lepšie informácie, budem len rada, za informácie. Ak sa v tom vyznáte, pokojne aj správu napíšem ak viete povedať viac.

guiseppinka
24. jan 2024

Mozes mi napisat spravu. Ja tebe neviem. Muz je zamestnanec, nie na zivnost
@minenkak sice hej, mas pravdu... zabudla som na superhrubu mzdu... ale teda odvodovo 4000 brutto su peniaze v pohode, na ten zvysok som zabudla

minenkak
Autor odpoveď zmazal
minenkak
Autor odpoveď zmazal
autor
24. jan 2024

@minenkak ale predpokladám, že na rakúsku živosť.

autor
24. jan 2024

@minenkak žiaľ, predpokladám, že aj toto je náš prípad..... :(

autor
24. jan 2024

@minenkak počkaj Nemci? rozprávame sa o AT. nie Nemecku.

minenkak
Autor odpoveď zmazal
guiseppinka
24. jan 2024

Od tohoto odhovor muza. Je to ciste sialenstvo... najhorsi su takito sprostredkovatelia, ktori zhrabnu kvantum prachov... vie sa do at dostat aj krasne legalne... toto nie...

bosorkabb
24. jan 2024

@guiseppinka môj muž tam tiež žil aj pracoval pravdaže vie super nemecky takže problémy nikdy nemal.

fepe5
24. jan 2024

Manžel išiel tiež teraz prvý raz,ale do Nemecka robiť elektrikára,má 18€ na hodinu,ale všetko hradené,cesta,ubytovanie...

lienka.7
24. jan 2024

@autorka vieš, že toto co chcete robiť je nelegalne? Odhliadnuc od toho, že v podstate mu každýesiac bude dávať len tam 600€? Koľko má takýchto makacov? 5? Tak to ma 3 tisícky len tak na čierno na ruku? Predpokladam, ze pan je oficialne evidovaný na UPSVAR, ze?

autor
24. jan 2024

@lienka.7 viem, že je to černota, to mi je jasné...... no on si takto podniká dlhodobo.

autor
24. jan 2024

@fepe5 ďakujem ti za odpoveď, muž by nemal hradené nič na vyše. Cesta, strava, ubytko by si musel sám z toho platu.