icon

Je pracovný inzerát diskriminačný, ak je preferovaná určitá krajina?

8. nov 2023

Jedna sa o diskrimináciu, keď je v inzeráte uvedené, že preferujú uchádzačov z určitej krajiny? Povaha práce to nevyžaduje.
Ďakujem.

Strana
z3
melanta
8. nov 2023

@miskakyska toto je názor mnohých ľudí, ale neuraz sa, je to názor hlú**ch ľudí. Ak niekde pracuje viac Ukrajincov, tak iba preto, že tú prácu Slováci nechcú. Upratovanie, obchodné reťazce, výroba. Všade tam majú problém s nedostatkom zamestnancov, pretože na trhu je síce veľa voľných nekvalifikovaných slovenských pracovných síl, ale veľa nekvalifikovaných Slovákov chce robiť prácu za mzdu ako kvalifikované sily. Alebo nerobia na 100%, nechcú robiť víkendy, nočné atď. A svoju neschopnosť hádžu na vojenských migrantov. Nikde na Slovensku nie je problém v tom, že by ľudia prichádzali o prácu kvôli Ukrajincom, alebo žeby nedostali prácu kvôli Ukrajincom. Toto povedia iba ľudia, ktorí zamestnaneckej problematike vôbec nerozumejú alebo ktorí majú averziu na Ukrajincov. Pani na úrade bude tiež patriť do niektorej z tejto skupín. A ešte podotknem, to je ako keby Rakúšania povedali, že v Rakúsku uprednostňujú Slovákov, Čechov, Poliakov. Pretože opatrovateľky či ľudia v gastre sú často z týchto krajín. Ale nikto ten job rakúšanom neberie. Ľudia z iných krajín tam robia prácu, ktorú domáci nechcú. A rovnako by mohli hovoriť o Slovákov ľudia v ďalších krajinách Európy, kam chodia Slováci za prácou.

maranco
8. nov 2023

@tykat našiel som jej príspevok v https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/je-toto-dovod-pre-neprijatie-do-zamestnania/ nakoniec to bola kuchárka a nie upratovačka

simca06022011
8. nov 2023

@tykat presne, mozno by bolo vhodne stazovat sa na stat, ved aj tie dotacie su v podstate diskriminacne :D

akvi
8. nov 2023

@tykat z mojho pohladu je to to iste. Napisat do inzeratu ze preferujes Ukrajinca, preferujes bieleho, preferujes muza...toto proste nema v inzerate co hladat. Resp. takto formulovane to tam nema co hladat. Je to sice slovickarenie a je asi kazdemu jasne, ze zamestnavatel ak raz nechce Roma, Slovaka, Ukrajinca.... tak si ho nevyberie, ale nemal by to v inzerate takto formulovat. A pritom, ak chce niekto Ukrajinca, tak proste dam podmienku ukr. jazyk na urovni C1 a vybavene..

vroni
8. nov 2023

@maranco, nie je. Cirkevná škola je tendencna organizácia a ako taká ma pravo požadovať od svojich zamestnancom, aby boli členom ich klubu. Aj Smer (napríklad) môže žiadať od svojich zamestnancov, aby boli členmi ich strany. Diskriminačné by bolo, ak by len katolícku upratovačku hľadal miestna úrad.

tykat
8. nov 2023

@akvi a co ked sa ti prihlasi slovak, ktory ma materinsky jazyk ukrajinsky? A dotaciu nedostanes lebo sice vie jazyk ale nie je ukrajinec. Zamestnavatel len vyuziva presne stanovene podmienky dotacie, dotaciu dostane len ak zamestna obcana ukrajiny.
Tym ze to takto verejne podporuje stat to nie je "diskriminacia slovakov" ale "podpora pre utecencov z ukrajiny" kedze maju stazene podmienky zamestnat sa. S tym nic neurobis. Inzerat nic neporusuje lebo ked dojde insp.prace tak im akurat povedia ze planuju vyuzit dotaciu/prispevok kedze inak by si nemohli dovolit zamestnat novu zdr.sestru.
A dokonca to ani nedavaju v inzerate ako podmienku ale ze preferuju. Cize moznost prihlasit sa ma kazdy. Ale ak budu mat 2 rovnako dobrych a jeden bude z ukrajiny tak ma +1 bod.

akvi
8. nov 2023

@tykat no ved ale to sa udeje tak ci tak, aj ked by sa tam prihlasil Slovak ovladajuci ukrajincinu a oni by chceli Ukrajinca, tak proste Slovakovi povedia, ze nasli vyhovujucejsieho uchadzaca, to je vsetko.. BTW, samotny portal profesia pouziva v sucasnosti oznacenie ukrajinskou vlajockou inzeraty, ktore su vhodne pre Ukrajincov a je asi jasne, ze ide o dotaciu /aj ked teda ja som napr. o dotacii netusila, ze nejaka existuje 😅, viem akurat o dotacii na podnajmy, co mi teda tiez pride riadne uletene..pretoze otazka neznie, ci je to nutne, ale ci je to nutne aj po roku a pol pre vsetkych.. Ja nemam absolutne nic proti pomoci ludom v nudzi, sama som ubytovala dve rodiny, ale to, ze system sa zneuziva, to je proste fakt/. Som v kontakte s ukr. rodinou, ktora zije v Rumunsku, tam dotacie skoncili po roku, resp. dotacie klesli radikalne a podmienky su prisnejsie, ako u nas, tam je ta pomoc uz adresna a nie plosne vsetkym vsetko rovnako.. lebo z toho nikdy nic dobre neplynie a ja sa vobec necudujem nasim ludom, ze zazeraju na utecencov, pretoze aby podnajom v malej diere na vychode SK vzrastol zrazu dvojnasobne a Slovaci si to nemozu dovolit, to proste nie je v poriadku.. To iste praca, ak teda fakt existuje ta dotacia na utecenca, tak opat, otazka znie, dokedy..

stanulienkat
8. nov 2023

@miskakyska je tak nizka nezamestnanost, ze len uplne leniva a neschopna hnida si nenajde pracu. Ukrajinci tu vykonavaju vacsinou pracu o ktoru slivaci nestoja. Kto pracovat chce, pracu si najde. Je jej habadej. Uz aka zufalost tvrdit, ze ukrajinci ti kradnu robotu? Keby to boli rusi, je to ine, ze?😉

beata_k
13. nov 2023

Autorka, uz si podala podnet, ci si mala len silne reci? 🤪

autor
13. nov 2023

@beata_k A čo ti to nedá spávať? 😃

beata_k
13. nov 2023

Spim dobre, dakujem. Som len zvedava 😁

autor
13. nov 2023

@beata_k Nebuď, budeš skoro stará 😁

maranco
13. nov 2023

@vroni * nie je. Cirkevná škola je tendencna organizácia a ako taká ma pravo požadovať od svojich zamestnancom, aby boli členom ich klubu *

podľa tvojich slov zamestnávateľ cirkevná škola má právo nedodržiavať zákonník práce?
Potom je v poriadku keď vietnamský zamestnávateľ zamestnancom oznámil, že neuznáva SK sviatky, iba vietnamské a im nezaplatí deň sviatku ak zamestnanci nebudú pracovať?

Zakázané otázky a zákaz diskriminácie na pohovore
Zamestnávateľ nesmie vyžadovať od fyzickej osoby informácie
a) o tehotenstve,
b) o rodinných pomeroch,
c) o bezúhonnosti
d) o politickej príslušnosti, odborovej príslušnosti a náboženskej príslušnosti.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

V pracovnoprávnych vzťahoch sa zakazuje diskriminácia zamestnancov z dôvodu:
- pohlavia, _náboženského_vyznania_ alebo_viery, rasy, príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine, zdravotného postihnutia, veku, sexuálnej orientácie, manželského stavu a rodinného stavu, farby pleti, jazyka, politického alebo iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, majetku, rodu alebo iného postavenia..
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

Diskriminácia a nekorektné zaobchádzanie na pohovore. Čo robiť, ak sa s ním stretnete?
https://blog.profesia.sk/diskriminacia-na-pohov...

vroni
13. nov 2023

@maranco, mas v tom hokej. Tendencna organizácia má výnimku v tom, ze vrámci svojej tendencie môže požadovať od svojich zamestnancov aj podmienku, ktorá je nad zákonný rámec. Cirkevná organizácia smie požadovať od svojich zamestnancov príslušnosť ku svojej cirkvi (nemusí, ale môže), politická strana príslušnosť k ich strane, konzulát štátnu príslušnosť atď. Neznamená to, ze nemusia dodržiavať zákonník práce alebo ze u nich neplatia žiadne antidiskriminaxne zákony. Keď bude brazílsky konzulát pýtať len katolíkov, smer Brazílčanov a cirkevná škola smerakov, tak budú mať problémov s diskrimináciou všetci. Ale na "svojich" trvať môžu. Tieto organizácie, ktoré navyše trvajú na tebdencbych podmienkach, sú zriedkavé, ale existujú a majú toto právo.

maranco
13. nov 2023

@vroni máš v tom hokej, zákonník práce je povinný pre zamestnávateľa
výnimku majú cez antidiskriminačný zákon §8 odsek 2 kde
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

Ak ide o registrované cirkvi, náboženské spoločnosti a iné právnické osoby, ktorých činnosť je založená na náboženstve alebo viere, nie je diskrimináciou rozdielne zaobchádzanie z dôvodu náboženského vyznania alebo viery, ak ide o zamestnanie v týchto organizáciách alebo vykonávanie činností pre tieto organizácie a podľa povahy týchto činností alebo v kontexte, v ktorom sa vykonávajú, tvorí náboženstvo alebo viera osoby základnú oprávnenú a odôvodnenú požiadavku povolania.

V príklade je vysvetlené že:
Napríklad, ak v rímskokatolíckej cirkvi nemajú ženy povolené slúžiť ako farárky, mohlo by ísť o diskrimináciu na základe pohlavia, ide však o povolenú diskrimináciu vzhľadom na náboženské presvedčenie.

Ak je náplň práce kuchárky uvariť obed, nabrať ho deťom na tanier a umyť riad, nemajú čo zisťovať jej náboženstvo. Počas toho keď sa dozor v jedálni/učiteľka s deťmi modlí pred jedlom bude v tichosti stáť, zamestnávateľa do toho je nič.

Ak by v náplni práce mala, že príde trieda do jedálne a kuchárka sa má za deti pomodliť, tak vtedy by mohli mať podmienku na "svoju" vieru.

vroni
13. nov 2023

@maranco, ešte raz a pomaly. Pri týchto organizáciách nie je diskrimináciou, keď vyberajú na základe pohlavia, viery alebo spoločenského presvedčenia. Môžu si tým odôvodniť akúkoľvek pozíciu. Aj kuchárku, ktorá napríklad musí poznať cirkevné nariadenia o stravovaní (a ze ich je požehnane), upratovačku ktorá môže spoludozorovat deti pri výletoch, proste nech to krútis akokoľvek, MÔŽU mať legálnu požiadavku na vieru, pohlavie atď. Je relatívne, ci by prešla podmienka straníckej upratovačky, pretože ta zrejme danu organizáciu reprezentovať nebude. Podmienka katolíckej upratovačky v katolíckej škôlke je úplne legálna a zákonná.

Strana
z3