icon

Je preplatenie dovolenky 42 eur správne?

mirka11333
20. mar 2024

Ahojte. Chcela by som sa spýtať. Som zamestnaná na TPP od 1.12 2023. Vo februári som odrobila len 113hodin. Robim v resštike a nejako nevyšli smeny. Vedúci mi dali teda 6 dní dovolenky. Ale zaplatili mi len 42€. Za tých 6 dní. Neviem aký mám priemer , keďže som pásku ešte nevidela. Je to podľa vás ok? Že by mi tu dovolenku nejako dali do chýbajúcich hodín a nemuseli mi ju preplatiť? Ďakujem

martinkatinka
20. mar 2024

Bez toho aby si videla pasku, to tazko zhodnotit

rozculena
20. mar 2024

ako to,že si nevidela pásku? Platí za teba vôbec odvody? To je čo,že nevyšli smeny a dal ti dovolenku?
Máš vôbec zmluvu?

bublinka1426
21. mar 2024

tak toto vyzera skor na dohodu a ostatne prachy na ruku aby nemusel zamestnavatel platit velke odvody 😒

tiika
21. mar 2024

@mirka11333 keď si nevidela pásku, ako vieš, koľko dni (resp.hodin) a peňazí máš za dovolenku?
Aký máš úväzok a dohodnutú mesačnú (hodinovú) mzdu?

Plati, že deň dovolenky by mal byt preplatený približne v rovnakej výške ako priem.prac.deň.
To, že nevychádzajú hodiny nie je tvoja chyba, zľ ti ma zadeliť prácu tak, aby si pracovný fond naplnila, aj v nejakom časovom horizonte napr.3 mesiace. Dovolenka je na zotavenie, nie vykryvanie neodprac.hodín. Je to prekážka na strane zamestnávateľa a tebe ma zaplatiť náhradu mzdy, resp. umožniť odpracovať chýbajúce hodiny další mesiac.

tinqua
21. mar 2024

Tieto reštauračné služby 🤦‍♀️...úplne bežná prax sú 1/8 pracovné úväzky, zamestnanci su vyplácaní na ruku, úplne sa opomínajú tým pádom prispevky na stravu, keď si chorá od sociálky dostaneš almužnu, hypo/úver nemožná misia, potom baba otehotnie a zistí, že materská nebude žiadne terno, tak davaj fiktívne pracovné pomery na doplatenie odvodov...ojeby na každom fronte. Autorka prvá vec, pásku máš mať k dispozícii spolu so mzdou, t.j. hneď. Minimálna mzda je 4,31eur/h, t.j. aj minimálna priemerka, ktorou sa ti má počítať dovolenka...tak si to prerátaj na hodiny podľa zmluvy, mínus odvody. Ak pracuješ s kasou, tak máš byť v 2. stupni náročnosti práce a tam je už minimalka vyššia...poviem ti, že 90% slovenských zamestnávateľov v oblasti pohostinstva je na inšpektorát práce, takže keď budeš mať pásku v rukách kľudne ju pošli IP, je vysoko pravdepodobné, že je to vyslovene zle.

bublinka1426
21. mar 2024

@tinqua presne.