icon

Je správne povoliť dôchodok po 40 rokoch?

8. dec 2023

Ja neviem, všade čítam, že nebude dosť pekárov, vodičov a podobne kvôli odchodu ľudí do dôchodku po 40 rokoch. Ako mohli poslanci schváliť také niečo a neuvedomiť si dôsledky, že je pracovnej sily málo a bude menej? O záťaži na štátny rozpočet ani nevravím. Treba si uvedomiť, že tam nejde o 40 reálne odpracovaných rokov a teda do takého dôchodku môže ísť aj 55 ročný človek, čo mal ešte 9 rokov pracovať. Lebo tým starším sa do odpracovaných rokov počíta učňovka, vojna, rodičovská dovolenka, evidencia na úrade práce a podobne.

simca06022011
8. dec 2023

ale zeny vobec nejde o flakanie VS, ani o to, ze studneti studuju,ved je to dobre pre vsetkych = aj pre ich karieru atd. LENZE nemoze mat vs kazdy, a teda vela ludi z nich na tu VS vobec nema, pred 25rokmi by sa polovica z nich tam ani len nedostala. Mne napr. nevadia studenti, mne prekazaju nekonecni studenti... studujuci fakt celu vacsnost, prechod z jednej skoly do druhej, tam ich vyhodia, idu hentam.. skoncia jednu, zacnu druhu, k tomu prestavka a tam polroka odcestovat a hentam (nic s profesiou to nema, proste zabavka lebo "jazyk").. mam takto v rodine kocku, ide jej na 30, a stale studuje. Nariekaju vsetci, ako draho to vyjde, ako to nevladze mama hradit, zije doma atd... ale pozriet sa realite do oci, ze teda asi ked jej to nejde, tak jej to nejde = to uz nie. Lebo vs je dolezita.. pritom 30tnik, v mojich ociach uz musi mat nastartovanu karieru. Ak robi to co studuje.
Chybaju nam majstri, remeselnici,obycajni bezni pracovnici... a potom budu teda na tychto miesta ludia s VS, lebo inde pracu nenajdu (co sa aj stava, ze v administrative som mala mgr babu, co sa rozculovala, ze ona ma vs, tak chce vyssi plat = nuz nech ide robit na poziciu, kde tu vs treba (mala vystudovanu socialnu pracu, ale socialne citenie mala take, ze neviem co tam akoze chcela robit).. na dvihanie telefonov a pisanie emailov, ja jej vs nepotrebujem).

lienka.7
8. dec 2023

@autorka keď vezmeme do uvahy, ze reálne začneš robiť a odvádzať aj odvody statu až keď sa riadne zamestnas po VS (dovtedy keď robíš všelijaké brigády a pod odvody neplatis a zarábas si iba "na seba") teda v cca.24ke, tak 40 odpracovaných rokov mas práve v tej 64ke. Cize aká nespravodlivosť? Áno, nejdu všetci na VS, môžeš mi oponovať, ale zase tiež po SŠ nemusia hneď mat prácu a pod. U žien medzitým materske, reťazové materske a rodicaky a predĺžené rodicaky, cize tých "plnych" 40 rokov ani mnohé neodrobia. Niektoré sťažka tak 30.

emm_i
8. dec 2023

Súhlasím s tebou.

Môj otec ma skoro 60 rokov a nevedia zohnať šikovného, mladého ani rušňovodiča, ani elektrikára, ani opravára na rušne. Aj sa hlásia, lebo plat je celkom dobrý po SŠ a časom aj viac, ale keď vidia, čo to obnáša, že je to manuálna práca, ujdú. Alebo sa prihlási niekto, kto je absolútne neschopný. Na VŠ som mala dosť spolužiačok, ktoré prestupovali hore-dole alebo išli hneď rodiť deti, aby nemuseli pracovať, vraj chcú oddych po škole. Viaceré mi to potvrdili. A poznám aj takých, čo naozaj nič nemajú, žijú u rodičov a majú okolo 30. Lebo sa im nechce. Čudujem sa, že im to rodina dovolí.
Ja prajem ľuďom, ktorí si naozaj poctivo dorobili 40 rokov ich dôchodok. Ale zároveň by som si priala, aby sa apelovalo na mladých, aby naozaj pracovali, a nie vyciciavali systém. Ja si myslím, že je to trošku vychcanosť, keď mladá baba na VŠ ešte ani poriadne nepracovala a už si urobí 2 deti zámerne, lebo jej sa nechce nastúpiť do práce. Chápem, deti sú budúcnosť, ale prispela vôbec taká žena niečím iným?
Veľa takých báb poznám, bohužiaľ.

@simca06022011

simsalabim
8. dec 2023

@petronelag ano, a su VS, ktore sa flakat daju a aj tak ich mnohi neflakaju... ja som iba reagovala na autorku, tkora tvrdi, ze sa na VS flakaju...

simca06022011
8. dec 2023

@emm_i fakt je ten, ze ludia co poctivo robia a nemaju lahku pracu (a to nemyslim len po fyzickej prace.. nevladzu robit ani v 60tke). Moja mama napr. ma psychicky velmi narocnu pracu, k tomu to da aj zabrat po fyzickej stranke ak sa nieco orbi cely zivot, ale s kludom poviem, ze uz v 55-56 mala byt na dochodku. Tak ako babky predtym. A aj tak vela tych zien pred davnymi rokmi este brigadovalo a inak si vedelo prilepsit/rozptylit sa. ked nie su peniaze, na vine su bohuzial dnesny pracujuci/nepracujuci :DDD ja som isla od strednej na 150%, kolkokrat v praci aj 16h denne sme sedeli, potom firma, ze treba 3 palety prehodit, nevadi... a kutalne po 20rokoch mozem povedat, ze aj s chlapom mame dost. Proste to tempo sa neda drzat 40rokov...
A k tym mamickam, neivem nazvala by som ich profesionalne, ale to je nieco ine zase :, ja mam kamosku co pred 12r, rodila vtedy ked ja, nase dcery sa spolu hrali... potom mala dalsie dve deti.. reci ako koza bobkov mala ako ona si svoje este odpracuje a tu MD s dcerou si uzije a ci mi sibe pracovat z domu ( ona rovno odisla z VS(ani bc nedokoncila), ostala doma a nasla si partnera a hned MD, mladsia odo mna o cca 5-6rokov). K dnesnemu dnu, nase najstarsie maju teda takmer 13rokov, nepracovala. Nejaky chaby pokus o podnikanie mala, minula chlapove penize, za pol roka to zrusila, potom jemu pomahala atd.. no ale do dnes nepracuje.
Ja som za to, nech kazdy ma taky dochodok na aky si zarobi, nezarobi = bude bezdomovec. Nech sa stara charita a ulica. Kym sa toto nezacne praktizovat, stale budu ludia co uprednostnia manikuru, silikony, dovolenky a matersku pred pracou a nejakym setrenim/zabezpecenim sa do buducnosti... (samozrejme nic proti upravam a vylepsovaniam, ale to je pre zeny, co si na to vedia zarobit,pripadne muzov, neviem si to dovolit popri vsetkych vydavkoch a sporeniu, nemam)

simca06022011
8. dec 2023

@simsalabim aj ja si myslim, ze kazda vs sa da aj flakat aj neflakat.. ide o to, ako k tomu tie vs, pristupuju. KEby boli dostatone prisne, nikto to neodflaka. Ked su studenti, ktorych obor naozaj zaujima, je to vidiet aj na vykone aj na zaujmoch. Ale vela ide doslova na hocijaku skolu, len nech maju titul. Podla mna by sa mali pisat nejake motivacne listy, s cielmi, planmi tych stredoskolakov, uspechmi.. a vs by mala vyberat aj na zaklade toho studentov, ak splnia prisne prijimacky, alebo podmienky... dnes pomaly staci niekde len maturitne vysvedcenie.
Otazne je, ze keby nesli studovat, napr. 19rocni, ako by rodicia k tomu pristupovali.. ci by ich donutili nejak ist pracovat, v dobe, ked "treba si uzivat", pripadne nemaju mladi zaujmy, nevedia co chcu robit...to je pre temu dochodcov asi dolezitejsie, kedze cielom by malo byt dostat starsich z prace, mladych do prace... 🙂

hiro
8. dec 2023

40 odpracovanych rokov je malo. Onedlho sa pojde na dochodok v 75 rokoch a to ak by clovek robil od 20 tak ma odrobenych 55 rokov.

simsalabim
8. dec 2023

@hiro ty si myslis, ze toto sa bude dat zrealizovat? Dochodok v 75. rokoch? Ved ti ludia nebudu fyzicky ci psychicky schopni pracovat 8.5 hodiny denne.

simca06022011
8. dec 2023

@hiro pochybujem o tom... uz 65r ludia nemaju velakrat kapacity na to pracovat.. prave sme ukoncovali PP s dochodcom, po 62r rapidne mu klesol "vykon" (a to nemylsim, kolko vladal behat, neviem ako to inak napisat - ani psychicky nezvladal nic, stres, kritiku, zakaznikov, cestovanie.. nic.. fyzicky ani nevravim..). Moj otec ma 60, zdravi to chlap ale uz ide na setriaci rezim (nastastie si to moze dovolit)...

kamatopo
8. dec 2023

@hiro 75 rokov má moja mama a z toho desať rokov riešime jej nohy. Výmena kolená, bedrového kĺbu. Sme radi ,že aspoň prejde čo sa týka domu. Ako tu niekto už spomenul napr. ženy v automobilke,ako to ustoja??? Začnú sa poberat invalidné dôchodky a v tom prípade už je jedno ako to štát zaplatí. Už pôjde len o to koľko % ľudí pôjde do dôchodku v zdraví...,alebo z invalidného dôchodku.

joannita
8. dec 2023

@stanulienkat preco by sa rodicovska/materska dovolenka nemala ratat do odpracovanych rokov podla teba? Ved ta zena sa stara o dalsieho danoveho poplatnika a hlavne ona ho nema kam dat aby ona mohla ist pracovat. (ked neratam samozrejme sukromne jasle za 600e). Bolo by to diskrimimacne voci zenam kedze zeny vavsinou su na RD s detmi a muzi zarabaju a tym padom si zarabaju aj na dochodok.

hiro
8. dec 2023

@simca06022011 @kamatopo ci budu vladat ci nie, take su planovane tabulky. Penazi na tolko vela dochodcov nebude. Mozu robit pracu ako napriklad stari Japonci - ludia si pochvaluju 80 ci 85 rocneho taxikara ze chodi bezpecnejsie a pomalsie ako mladi. Ako 70 rocni si budeme musiet naist nejaku primeranu pracu kedze do dochodku bude este daleko.

1andrea111
8. dec 2023

@hiro tak sem potom napíš keď budeš mať 70 rokov ako sa Ti darí v práci. Ak raz ľudia nebudú vládať je jedno aké sú tabuľky.

hiro
8. dec 2023

@1andrea111 Velmi dobre sa mi bude darit. Neplanujem prestat pracovat a ist na dochodok ma nijako nelaka. Ludia chybaju vsade. Urcite si najdem nejake miesto na skolach alebo spravim nejaku retro hernu, klub kde si na seba zarobim. A nakoniec este aj ten taxikar to isti. Volna pracovna doba, cely den si len sedis.

hellwant
8. dec 2023

@hiro to teda nie, u mna to nehrozi, bud sa nedozijem 62, alebo pójdem vtedy na predcasny dôchodok s uz peknou sumou. Ale aby som plahočil v 70?
Inak do vtedy- ak nebude drasticka zmena zriadenia a ostane kapitalizmus- bude moznost reverznych hypotek ako niekde na zapade. Zalozis dom(za o nieco nizsiu sumu ako je trhova, jasne banka neprerobi)a banka ti bude do smrti vyplacat sumu a dom bude jej po smrti, ak syn zdrhne prec mimo Svk do Prahy ci Mnichova alebo Londyna a nebude mat ma mna a zenu cas, naco mu nechavat dom na Kysuciach o ktory sa nebude môct starat plus pozemky a trochu lesov(tie predam za zivota tiez), ked my budeme potrebovat opatrovatelov? Ak nas dochova(nemyslim doslova osobne, ale hlavne, ze bude zaujem, pomôze s opatrovatelom, navstivi nas) je to jeho, inak to mne a zene pomôze ku lepsiemu dozitiu a to co mu dame na rozbeh bude dostacujuce, nebude sa môct stazovat. Ale rodinny dom s pozemkami iba za angazovanost pri nasej starobe.

emm_i
8. dec 2023

@hiro zaujalo ma miesto, že školstvo... pri dnešnej mládeži a deťoch, som zvedavá, ako 70 roční ľudia budú chcieť mať miesto na školách. Som učiteľka a viem, o čom hovorím. Neviem, prečo si väčšina myslí, že miesto v školstve je pokojné a kľudné, najmä v dnešnej dobe. Ktovie, čo bude časom.

kamatopo
8. dec 2023

@hiro len aby sme mali ako jazdiť na tých taxikoch ,keď nám zoberú vodičské skrz zdravotný stav😂.

jaris84
8. dec 2023

@letmebe8 Mne sa zdá skôr nefér,že tomu 19-ročnemu sa ráta učnovka do odpracovaných rokov,zatiaľ čo vysokoškolákom sa neráta ani stredná,ani vysoká.

simsalabim
8. dec 2023

@jaris84 hlavne ak ten stredo ci vysokoskolak cele studium brigadoval.

simca06022011
8. dec 2023

@hiro jasne, ukáž mi u nás bezpečného vodiča po 80tke... aj po70tke je to skôr náhoda... nesadla by som mu do auta ani náhodou...do dnes mam v pamäti ako suseda dôchodkyňa celý rad áut doskriabala, inokedy stenu... zastala, zaparkovali ako bola, klobúčik nahodila, nos hore, a sup domov ako.keby nič:D detto reflexy, zastať na križovatke. Prednosť dat....

simca06022011
8. dec 2023

@hiro a inak.kde sú tie tabuľky? :D

ariesi
8. dec 2023

@letmebe8 to akože by si vysokoškoláci mali narábať tých 5 rokov co študovali? Ci ako to myslíš?

hiro
8. dec 2023

@hellwant "Ale aby som plahočil v 70?" 🙂 Praca slachti. By som zomrel keby som prestal pracovat. Pre mna to je zmysel zivota.

hiro
8. dec 2023

@simca06022011 https://uzitocna.pravda.sk/dochodky/clanok/6903...
Ale podla mna to je prilis optimisticke. Ten vek sa bude zdvihat daleko rychlejsie.

marca12
8. dec 2023

Ja nepoznam cloveka,ktory by len tak isiel do dochodku. Ti,co vladzu robia nadalej. Nie kazdy chce ostat doma. Ano,bude to zataz,ale s tym si musi poradit stat.

simsalabim
8. dec 2023

@hiro a nie je podstatne to, nielen to ci chces pracovat, ale aj ci vladzes? Nie je pracou aj to, co ten dochodca urobi doma - varenie, zahrada, pranie? A okrem toho, je to iba praca, dolezite su aj ine veci v zivote, ktorym by sa ten clovek uz mozno chcel venovat.

1andrea111
8. dec 2023

@hiro nevieš tak ako nikto z nás čo bude keď budeš mať 70 rokov, ako budeš na tom zdravotne a či budeš vôbec žiť, tak tu nevypisuj ako budeš pracovne ficat v 70 tke.

stanulienkat
8. dec 2023

@joannita nie nebolo by to diskriminacne. To je osobne rozhodnutie tej zeny, kolko bude mat deti a kolko bude doma a za statne peniaze sa valat doma. Ved ta zena uz je financne podporovana na MD. A to nie je iste, ci nebude mat chore deti. A kym sa ty venujes svojej rodine, ine zeny musia makat a vytvárať hodnoty a peniaze do štátnej kasy. Nerozumiem, prečo by žena, ktorá sa bude doma venovať svojej rodine napríklad 10-15 rokov, prečo by sa jej to malo zarátavať do dôchodku??? A keď bude mať 10 detí a celý život nebude pracovať, za čo by mala dostávať dôchodok? To je jej vlastné rozhodnutie, že má toľko deti. V tomto štáte by chcel každý zasluhy a peniaze za nič.

luccija
8. dec 2023

Ty máš deti?čo tým chces povedať, že dnes všetci len študujú a nikto nechce pracovať manuálne a nižšie pozície?Dnes sú deti šikovné a, keď na to majú nech študujú, podnikajú....Kto má šikovné ruky a nie hlavu na učenie bude remeselník a, že niektoré profesie vymierajú tak je to tak.Ked si tvoje dieťa bude vyberať školu tak na to myslí a nepodpor ho v štúdiu, lebo treba nižšie pozície.
Moja svokra pracovala roky v sklade a vychystavala objednávky pre predajne, keď odišla "stará" partia nikto to nechcel robiť dlhšie ako skúšobnú dobu a konečne museli poriadne zvýšiť mzdy aj to je možnosť.Starsi ľudia sú najlepšie vydieratelni vek, zvyk a malokto po 50,55 mení prácu, ak aj nie je spokojny

stanulienkat
8. dec 2023

@luccija Nesúhlasím s tebou, že dnešné deti sú šikovné. Nie sú, len sa podpriemerné deti dostávajú na vysoké školy. Učívo v školách je teraz oveľa menej náročné ako kedysi. Ukazujú to aj prieskumy a testovanie žiakov.