Je trápne čítať z papiera na mítingu?
Bola som v práci oslovená, aby som budúci týždeň na mítingu niečo odprezentovala, keďže ten projekt som mala na starosti. Vôbec na to nie som zvyknutá, neznášam rozprávať pred veľkou skupinou ľudí, zväčša pre mňa neznámych. Som introvert, tichšia aj keď sa viem prekonať, toto je premna obrovsky stres. Mám z toho úzkosti a jediné čo ma drží ako tak nad vodou je, že mám mnou napísaný text ktorý budem čítať (samozrejme nie tak, že nebudem pozerať na publikum, budem si papierom pomáhať a pozerať na ľudí) kamarátka mi však povedala, že je trápne ak to nedokážem hovorit bez papiera. Je to naozaj tak? Odkedy mi to povedala, som v ešte väčšom strese a ľutujem že som sa jej zverila. Ja ju vždy podrzim, aspoň sa snažím chápať. Som divná?
1. Meeting je o inej téme, ty máš iba povedať pár slov o tom, čo sa v projekte robilo. Ako píšeš, aby si opísala, o čom tá práca bola. O čom tá práca bola. Pri všetkej úcte, to na pár viet o tom, čo si robila potrebuješ papier? To nie je divné či trápne, to je choré doslova. Aby jeden dospelý človek nedokázal povedať pár viet o svojej práci, to naozaj nie je v poriadku. Môžeš sa nechať chlácholiť v diskusii, že je to v poriadku. Sama musíš cítiť, že nie je. Ak by si vedela, že je to v poriadku, nezaložíš túto diskusiu.
2. Čo sa týka toho, že si introvert, nezamieňaj si introverta so sociálnou fóbiou. Píšeš, že - mám úzkosti, potom sa týždeň dávam dokopy. Introvert nerád hovorí prd množstvom ľudí. Ale nemá úzkosti a nemusí sa týždeň dávať dokopy. Ak máš takýto problém, tak to rieš s odborníkom, lebo to nie je o tom, že si introvert, ale buď máš sociálnu fóbiu alebo niečo iné, čo je potrebné riešiť.
1. Meeting je o inej téme, ty máš iba povedať pár slov o tom, čo sa v projekte robilo. Ako píšeš, aby si opísala, o čom tá práca bola. O čom tá práca bola. Pri všetkej úcte, to na pár viet o tom, čo si robila potrebuješ papier? To nie je divné či trápne, to je choré doslova. Aby jeden dospelý človek nedokázal povedať pár viet o svojej práci, to naozaj nie je v poriadku. Môžeš sa nechať chlácholiť v diskusii, že je to v poriadku. Sama musíš cítiť, že nie je. Ak by si vedela, že je to v poriadku, nezaložíš túto diskusiu.
2. Čo sa týka toho, že si introvert, nezamieňaj si introverta so sociálnou fóbiou. Píšeš, že - mám úzkosti, potom sa týždeň dávam dokopy. Introvert nerád hovorí prd množstvom ľudí. Ale nemá úzkosti a nemusí sa týždeň dávať dokopy. Ak máš takýto problém, tak to rieš s odborníkom, lebo to nie je o tom, že si introvert, ale buď máš sociálnu fóbiu alebo niečo iné, čo je potrebné riešiť.
@melanta nedramatizuj to tu. Vôbec nemusí byť chorá ani nič podobné. Len jednoducho nemá rada vystupovanie pred ľuďmi. XY ľudí má tento problém, že majú niekedy až extrémnu trému a buď zamrznú, alebo sa zakoktávajú, červenajú, trasú a pod. a z toho že sa už dopredu boja sa to len zhoršuje.
Pokiaľ nemá prácu ktorá si vyžaduje časté prezentovanie, tak to jednorazovo zvládne a ak jej pomôže prečítať to, tak to proste prečíta a netreba sa vyvyšovať, ani bagatelizovať niekoho problém, každý človek je totiž dobrý v niečom inom.
@melanta nedramatizuj to tu. Vôbec nemusí byť chorá ani nič podobné. Len jednoducho nemá rada vystupovanie pred ľuďmi. XY ľudí má tento problém, že majú niekedy až extrémnu trému a buď zamrznú, alebo sa zakoktávajú, červenajú, trasú a pod. a z toho že sa už dopredu boja sa to len zhoršuje.
Pokiaľ nemá prácu ktorá si vyžaduje časté prezentovanie, tak to jednorazovo zvládne a ak jej pomôže prečítať to, tak to proste prečíta a netreba sa vyvyšovať, ani bagatelizovať niekoho problém, každý človek je totiž dobrý v niečom inom.
@anonym_9aee1d kde píšem, že je chorá? Píšem iba, že mať úzkosti z rozprávania pred ľuďmi a dávať sa potom týždeň dokopy, tak nie je introvert ale to jee záležitosť, ktorú ak bude riešiť, tak sa jej bude žiť oveľa jednoduchšie a spokojnejšie. To nie je vyvyšovanie, to je rada. A určite lepšie mienená ako to poklonkovanie, že jej správanie je v poriadku a je v poriadku mať v práci úzkosti a dávať sa z nich týždeň dokopy. Ale samozrejme, je ľahšie povedať som introvert a preto mám úzkosti a preto nedokážem povedať bez papiera pár viet o svojej práci.
@melanta a je niečo zle mať uzkozti? Tvoje slová teda vôbec neznejú povzbudzujuco aby sa človek niekam chcel posunúť, ale ako ponizovanie. Áno, mám úzkosti, liečim sa na ne a nie nie je to jednoduché. (Ale som introvert a ak nevieš, mnoho imtrovertov má tendenciu k uzkostiam) Ale aj taký človek musí žiť a niekde pracovať. A práve pre takých ľudí ako si ty, ich prejav a útok majú ľudia problém predstúpiť pred ostatných. Ďakujem, naozaj si mi to ešte uľahčila.
@anonym_autor ak sa bojis hovorit z hlavy a bez papiera, tak si urob take karticky. Nie jeden velky papier, z ktoreho budes citat, ale take mensie karticky, na ktore si urob poznamky a podla toho hovor. BUdes ma takto "podporu" na papieroch, ale nebude to az take, ako keby si mala velky papier, z ktoreho by si to citala vsetko.
Tak cele precitat asi nieje uplne dobre. Ale urobit si nejake poznamky, odrazky a sem tam sa kuknut je uplne normalne. Co tak urobit prezentaciu a obkecat ju? Ak treba len hovorit tak si na notebooku urobit body ako pomocku, nech nieco nevynehas. Pripadne na papier velkym pismom a len kuknes dole, nemusis mat papier v ruke. Ale neboj, najhorsie je zacat, ale ak zacnes tak sa rozbehnes a uz to pojde. Ked si na tom robila, mas vela informacii v hlave
@anonym_9aee1d ďakujem za empatiu a pochopenie.
Tak cele precitat asi nieje uplne dobre. Ale urobit si nejake poznamky, odrazky a sem tam sa kuknut je uplne normalne. Co tak urobit prezentaciu a obkecat ju? Ak treba len hovorit tak si na notebooku urobit body ako pomocku, nech nieco nevynehas. Pripadne na papier velkym pismom a len kuknes dole, nemusis mat papier v ruke. Ale neboj, najhorsie je zacat, ale ak zacnes tak sa rozbehnes a uz to pojde. Ked si na tom robila, mas vela informacii v hlave
@ivanztt ďakujem za radu s karticmami. Nemám v pláne to čítať ale pozerať občas do textu a inak to publika.
Pomohol by ti pohár vína pred začiatkom! Pokojne to čítaj.
Akurat sim dnes videla reels od Natalii Pazickej ,ze smiat sa z niekoho kto cita z papiera, ze vlastne, ze sa vysmievas a odmietas jeho pripravu...bolo tam toho viac. Urcite suvisle citanie od slova do sliva,len unudi ,ale obcas sa pozriet je uplne v pohode.
ahoj, drzim palce pri prezentovani a podla mna mat poznamky v ruke/notebooku/telefone je ok, ja by som sa nad tym nepozastavovala, asi by som si ani nevsimla. citat vsetko z papiera nie je optimalne ale tak nie kazdy je vybaveny na verejne vystupenia a uziva si ich (ja vylozene nie).
@ivanztt ďakujem za radu s karticmami. Nemám v pláne to čítať ale pozerať občas do textu a inak to publika.
@anonym_autor Ahoj autorka, presne takto to bude myslim si ze pre teba super-pises,ze obcasne pozries do papiera (karticiek) a pomedzi to budes pozerat do publika. Na tomto nie je nic hanebne. Kludne to takto sprav, vypis si body, ktorych sa budes drzat. A poviem ti nieco, kto nepracuje nic nepokazi ako sa hovori. Takze aj keby sa ti stalo,ze sa na malu chvilku zakokces, tak to nie je hanba! V byvalej praci, ked nam prezentoval veci nadriadeny nasho nadriadeneho, ktory robil veeela prezentacii formou ppt, co len cital z textu mu islo bravurne, ale ked rozsiril danu vec o svoje slova, neraz sa mu stalo,ze sa zakoktal na par sekund, alebo aj take ze povedal nejaky brept, na ktorom sme sa zasmiali, lebo to vyznelo vtipne,ze sa aj on sam na sebe zasmial-aspon nebola nuda, lebo poväcsine, ked je to take,ze clovek o veciach keca ako zaklinac hadov,tak to dokaze aj uspavat. My sme taketo veci praveze brali v dobrom ako ozivenie a aspon bolo veselo🙂 Takze vobec si nerob tazku hlavu s tym, sme ludia a kazdemu sa moze stat,ze sa zakokce, povie nieco inak a vyznie to vtipne atd. Niesme roboti ani stroje, ktorym ked das do sofweru nahravku, tak to povie dokonale. Verim,ze to zvladnes! Povedz si,ze je to len nepatrna chvilka mojho dna (zivota) a za par minut mam za tym🙂 Skus si trosku viac verit, a je mozne,ze nakoniec to zvladnes tak,ze budes na seba hrda. Drzim ti palce🍀🍀🍀
Keby som mala z tejto úlohy také stavy ako máš ty, odmietla by som to na samom začiatku. Toto nie je o prekonávaní samej seba, toto je samotryznenie.
@anonym_autor nemam dobre skúsenosti s kartičkami, vystresovaný, roztrasený človek si ich ľahko rozsype, poprehadzuje, zabudne prehodiť, keď sa rozreční nahodou a tiež ak má človek napísaný celý text, do ktorého chce len tak pozrieť, nie je vždy ľahké sa v strese zorientovať kde akurát som a čo pokračuje… potom človek hľadá, to ho ešte viac vystresuje a už je zle… ako clovek, ktorý prežíval pri prezentáciách voľakedy to iste určite odporúčam jednu stranu s najdôležitejšími bodmi v odrážkach…

Ja teda na tom nevidim nic divne. U nas sa nosi len recnenie z hlavy, co na tom, ze dotycni casto rozpravaju uplne nezmysly. Ale recnia bez papiera!!!!
🙄
Pokojne si to spis na papier, potom s papierom spolupracuj, citat od slova do slova vhodne nie je, ale pomoct si nim, pozriet si poznamky k teme (predpokladam ze to nie je o poslednej serii farmy…), hlavne body, aby si nic nezabudla, na tom nie je divne ani trapne nic. Na mna to skor posobi tak, ze dany clovek nechce nic podcenit, na nic zabudnut a dal si kvoli obecenstvu tolko namahy, ze si to este aj spisal.
Mozno by som este na uvod poznamenala nieco v duchu, ze si pomozes externou pamatou, aby si na nic dolezite nezabudla.
Dobre je aj ai to doma natrenovat pred muzom alebo rodinou, nech sa ta aj nieco popytaju, aby si sa pripravila.
Niektori ludia tazko znasaju verejne prejavy, ale da sa na tom pracovat, i ked tu nechut sa uplne prekonat neda, kazdy ma ine danosti, je to normalne🙂
Drzim ti palce, urcite to zvladnes!