Je tu kvalifikovaný stavebný inžinier?
Dobry den, je tu original stavebny inzinier?
@seag ak by som mohla poprosit o vas nazor na zateplenie domu:
- vystavba cca 1960
- povodna podla mna kvalitna plna palena tehla
- obvodovy mur o hrubke 45 + 5cm tepla omietka - vraj sa to tak vola😊
Ci je potrebne zateplovat lebo viacery murari mi hovorili ze prj tejto hrubke muru to nie je potrebne. V lete ked su vonku 40tky, tak vo vnutry je do 24 stupnov.
V sucasnej dobe to nie je lacna zalezitost.
Dakujem
Ak sú múry v poriadku (nepoškodené) a v zime nemusíte nejako extrémne vykurovať (z ekonomického hľadiska) tak osobne by som nezatepľovala. Napíšem vám to tak laicky- keď nesprávne zateplíte tak môžete mať viac škody ako úžitku- bude vám vo vnútri vznikať kondenz a plesnivieť steny. A keď sa aj silou mocou rozhodnete zatepliť tak si dajte prepočítať akú hrúbku zateplenia budete potrebovať aby nevznikol rosný bod v murive. Ak si myslíte, že keď zateplíte a ušetríte na energiách najprv by som začala od okien tam vznikajú najväčšie tepelné straty a možno dať dom skontrolovať termokamerou a zistiť kde sú tepelné mosty. Ale toto som vám napísala ozaj len veľmi zjednodušene 🙂
@seag ja som tiez za nezateplenie. Teraz ziadne plesne vlhkost... ekonomicky je to v pohode kurenie + ohrev vody 60e.
Bojim sa prave vlhnutia.
Dakujem pekne za odpoved.
jedna z veci, ktora by vas mohla trapit je stav plniva medzi tehlami, ak je zvetrane, mozete pocitovat zvysenu hlucnost aj napriek vymene okien...
maxi by som riesila novu omietku...
@luxus10 omietky su vo velmi dobrom stave a myslim, ze aj plnivo. Ked su zatvorene okna nie je pocut hluk z blizkej cesty par metrov.
Dakujem.
inak 45 cm hrube murivo by malo zodpovedat 30 cm hr. tehla plus 15 cm izolacia...co sa tyka teplotech.parametrov pre dnesnu dobu...
ja by som nezateplovala...
@luxus10 dakujem

čo potrebujete?