Je tu realitný maklér na diskusiu o cenách bytov?
Ahojte kočky, je tu, prosím, nejaká realitacka, ktorá by mi mohla povedať svoj názor? Plánujeme s manželom kúpiť byt o rozlohe 55 m2, k nemu ešte prislúcha 18m2 balkón. Predajca avšak požaduje rovnaku sumu/m2 za balkón ako aj za byt. Druhá otázka, pokial viem, tak je v platnosti zákon, ktorý hovorí, že balkón je spoločný priestor a majiteľ bytu ma naň výhradne pravo využívania. Ako to teda je? Platí sa pri kúpe bytu aj za balkón alebo nie, lebo to je spoločný priestor a ak sa platí, je Ok, že výška ceny/m2 bytu je rovnaka ako vyska ceny/m2 balkóna?
Ďakujem za vaše názory
čo? 😀
Tu ti netreba realitaka aby poradil, neexistuje nijaký zákon aby určoval koľko si majiteľ bytu za čo môže alebo nemôže pýtať , tu platí jediné, nechceš nekupuj
A uz si niekde videla, ze by niekto inzeroval byt s balkonom, kde by bola cena s a bez balkona? 😂 vsak kupujes byt za cenu xxxxx eur a v tom mas vsetko, co k nemu prislucha - balkon, pivnicu, podiel na spolocnych priestoroch, podiel na pozemku. To akoze kde si videla, ze by jednotlive polozky mali rozne ceny za meter stvorcovy?
A o tom, ze balkon je spolocny priestor, som teda este nepocula.
@vanilkovazmrzka je to myslené tak, že balkón nemáš na LV, čiže patrí ku spoločným častiam domu:
"Podľa aktuálne platného zákona balkóny/lodžie sú považované za spoločnú časť domu. Vzhľadom na svoj charakter otvoreného priestoru a priestoru, ktorý je súčasťou stavebnej konštrukcie nenapĺňajú definíciu príslušenstva bytu."
Ale ako ti ten zakon pomoze? Ak sa ukaze ze majitel nemoze pytat rovnaku cenu za balkon, tak stiahne byt z predaja a urobi za par dni novu cenu kde zvysi cenu za byt a znizi cenu za balkon tak aby sa vysledna suma rovnala terajsej sume.
Ano, podla novej pravnej upravy (neviem presne od kedy plati) je balkon/terasa v bytovom dome spolocny priestor s vyhradnym uzivanim vlastnika bytu.
A ceny sa urcite nedelia za balkon a byt, taky rozpis “poloziek” som v zivote nevidela 😉 Proste mas cenu bytu s balkonom, aj ked ten teda nie je v tvojom vlastnictve. Kup alebo nekup, to uz je na tebe.
@lelelienka ano len ten predavajuci asi urobil hlupost, ze to tak rozviedol na 2 casti Keby dal tu sumu za byt ani by sa nepytala. Niektori predavajuci to tak robia, videl som to aj pri nejakej novostavbe, ale je to na hlavu padnute. Ved aj tak ten balkon je ku tomu bytu, iny sa nan nemôze dostat, co si da rebrik do šrega z ibeho poschodua ak to kupu iny človek? 🙂Pokial by to nebol pozemok pri bytovke na prizemi- terasa, kobka, ci parkovacie miesto, tie sa daju aj inym vyuzit tak je to asi snaha predstavit byt akoby drahsi, ze je tam balkon. Nech uvedie tu istu cenu za byt, ale neda , ze cast ceny z toho je samostatny balkon a nebude to ludi mylit.
@marseillefan no dobre. Nic to nemeni na nezmyselnosti celej otazky
Ako si prisla k tej sume za m2? Bezna prax realitiek, aby inzerat bol lakavejsi, je ze napisu - predame byt o rozlohe 73m2, kde je zaratany aj balkon. Niekedy tam zarataju aj pivnicu. Internetove portaly potom danu cenu rozrataju na m2, co ale neznamena, ze to je rovnaka cena na m2 za byt aj balkon. Proste mas sumu, za ktoru sa predava byt + pripadny balkon, pivnica, parkovacie miesto …
Podla mna je blbost delit byt na balkon a byt. Na ten balkon sa da dostat inak ako z bytu? Naco by komu bol samotny balkon alebo terasa? Nerozumiem.
Konkrétnejšie ide o izbu v hoteli a cena je stanovená na m2. Nejde mi ale do hlavy, že je rovnaka cena zariadeného interiéru ako balkóna. Nemyslím si, že otázka je nezmyselná.
Predáva developer, nie realitka
A je to na SK?
@zuzanaete ano
Mozes si ho kupit bez balkona? Nie. Takze mas na vyber, kupit si celok za taku cenu ako predavaju, alebo si nekupit nic, alebo najst nieco bez balkona.
@vanilkovazmrzka ano, balkon je podla platneho zakona spolocnym priestorom..
Ja v tom nevidim problem...cena 1m2 komory, kde nic nie je a cena 1 m2 povedzme kuchyne, kde je linnka, sanita, okna tiez nie je rozdielna, tak ako nie je rozdielna cena bytu a balkona, hoci byt je napr.zariadeny a balkon nie

Nie som maklér, ale predajca si môže zapýtať akúkoľvek sumu chce. A ak sa vám tá cena zdá vysoká, nemali by ste ten byt kúpiť.