Je učiteľstvo diagnóza?
Pytam sa slusne, zacal skolsky rok a uz mam krce v bruchu, cely rok pocitujem, ako cely nas zivot podlieha skole, toto musi, hento musi, taky projekt, hentaka pisomka, buzeracia, ratanie vysledkov na %, neustale porovnavanie, nonstop pipa edupage, taky poplatok, hentaky vylet, exkurzia, kruzok. Rodicka su moja smrt, citim sa ako na poprave. Naozaj to tych ucitelov bavi? Rozkazy, prikazy, kontrola vsetkeho, mam pocit, ze musime vzdelat a vychovat nadludi. Tolko povinnosti a predmetov, to aj my sme tak mali? Mam pocit, ze moja mama ani nevedela, ze chodime do skoly, vsetko akosi islo, vystudovali sme a normalne zijeme, pracujeme. V praci ma nikto nebuzeruje, nikto na mna nezvysuje hlas a stretnem ucitelku a pripada mi, ze som uplna nula. Pritom mam pocit, ze su uplne mimo, kazdy si ide svoj 1-2 predmety a ide za ne umriet. Vie sa taky ucitel uplatnit v realnom zivote, napriklad v zahranicnej firme? Zaujimaju ma aj skusenosti ucitelov, lebo tych, co ja poznam si myslia, ze nemam co robit, len do minuty im odpovedat a cele dni sa drtit s detmi? Este aj mne rozkazuju, co a ako mame robit. Ja tiez ked pridem z prace, tak doma uz nepracujem. Decka znechutene, ucia sa kvanta blbosti, vedia same programovat, vyskladat si pocitac, naucit sa jazyky a najma to, co ich zaujima. Ziadne ucenie sa praxou, prikladom, kriticke myslenie je trestane. Pritom mame katastrofalne skolstvo. Nevidim, ze by sa veci ucili inak ako my a to maju k dispozicii ine zdroje.
Akonahle nieco nevedia, tak skola ich just nuti to eobit a drtit.
@bosorkabb Takze v podstate pristupite na stupidnu hru a dieta tym naucite co? My sme mali asi stastie, lebo dcera aj ked robila projekt sama a nevyzeral krasne, tak dostala 1, lebo ucitelka nebola slepa a mala rozum. Keby to bolo tak, ako v Tvojom pripade, tak by som za ucitelkou isla a vysvetlila by som jej, ze dieta robilo projekt same a tak je to spravne. A keby nahodou nechapala, tak v takomto pripade by som to riesila u riaditelky, lebo toto je dost zasadna vec.
@dskjhfdlkdjhl nič nepomohlo. Dcéra bola smutná a úprimne vie si mnohé urobiť cez PC lebo sleduje otca ktorý vysvetlí.
Ten projekt celý kreslila ručne ,zabralo to kopec jej času. Zistovala si čo konkrétne zviera jedáva,kde zije ako žije.Zadanie splnila ale čo s toho keď dostala 3 ? Bol to krásny veľký projekt.Už to sama robiť nechce.
@dskjhfdlkdjhl Ty si uvedomuješ, že sa tu zastávaš kolegýň, ktoré sú očividne presne tie ženy, ktoré kazia dobre meno učiteľov? Ze s nimi sa nevyjednava, neodporuje sa im a bude tak, ako ony povedia?
Že tie projekty od rodičov je presne to, čo ta učiteľka chce a bude zavadzať, ako ostatné deti to urobili svojpomocne bez pomocí rodičov a tvoje dieťa je to vadne? Lebo presne o takýchto tu je reč. A s takýmito už mám skúsenosť aj ja. Ja som takýmto typom doverovala a znechutila som dieťaťu skolu.
A odvtedy sa učiteľov nezastávam. Aj keď 98% učiteľov ktorých poznám radim medzi úžasných ludi.
@akje Kde konkretne sa ich zastavam?
@dskjhfdlkdjhl nič nepomohlo. Dcéra bola smutná a úprimne vie si mnohé urobiť cez PC lebo sleduje otca ktorý vysvetlí.
Ten projekt celý kreslila ručne ,zabralo to kopec jej času. Zistovala si čo konkrétne zviera jedáva,kde zije ako žije.Zadanie splnila ale čo s toho keď dostala 3 ? Bol to krásny veľký projekt.Už to sama robiť nechce.
@bosorkabb Co konkretne nepomohlo? Bola si za ucitelkou? Za riaditelom?
@dskjhfdlkdjhl Ty si uvedomuješ, že sa tu zastávaš kolegýň, ktoré sú očividne presne tie ženy, ktoré kazia dobre meno učiteľov? Ze s nimi sa nevyjednava, neodporuje sa im a bude tak, ako ony povedia?
Že tie projekty od rodičov je presne to, čo ta učiteľka chce a bude zavadzať, ako ostatné deti to urobili svojpomocne bez pomocí rodičov a tvoje dieťa je to vadne? Lebo presne o takýchto tu je reč. A s takýmito už mám skúsenosť aj ja. Ja som takýmto typom doverovala a znechutila som dieťaťu skolu.
A odvtedy sa učiteľov nezastávam. Aj keď 98% učiteľov ktorých poznám radim medzi úžasných ludi.
@akje presne. Môžme sa aj na hlavu postaviť a nepohneme s tou učiteľkou. Má doniesť projekt aký majú jej spolužiaci. Čo tam po tom že to robia rodičia? Chce 1 má taký priniesť.
A áno dcéra už školu rada nemá.
@akje Ja nikde nepisem, ze vsetci ucitelia su dobri, lebo nie su. A s tymi projektami-keby moje dieta dostalo horsie hodnotenie len preto, ze som jej s projektom nepomohla, tak by som to isla do skoly riesit. Nikdy som nebola za ziadnou ucitelkou kvoli znamke, ale kvoli tomuto by som isla. Rozhodne by som to neriesila tak, ze by som zacala detom projekty robit ja. A teda nerobila by som to kvoli znamke, tie ja neriesim. Ale kvoli tomu, ze takto to v skole vyzerat nema.
@anonym_autor Treba sa spyat ci sa ty alebo zamestanci zahr. firiem uplatnia v skolstve, zdravotnictve, socialnych sluzbach atd.
Ak sa pytas ci vedia ucitelia vyuzit v praxi co ucia, tak vedia, velakrat som to videla. Nie vsak vsetci a na kazdej skole. Permanetny problem je s fyzikarmi, matikarmi, jazykarmi a informatikarmi z pochopitelnych dôvodov.
Ano, viem o com hovoris, niektore moje kolegyne/kolegovia su naozaj hlupi a obmedzeni a nehodni svojho povolania, ako aj v kazdom inom sektore su taki ludia. Na skodu je, ze robia s detmi, takze tam mozu narobit vela skody.
Neviem, co vlastne chces pocut, ci to ma byt hejt, ale vlastne asi ma, lebo uz nadpis o tom svedci.
Ja ako ucitelka urcite diagnozu nemam, za to by som ti ukazala niekolko rodicov a deti, ktori ju asi aj maju, ale na co hejtovat, vsak?
Problem je aj v tom, ze rodicia si myslia, ze ucitel je vinny zs vsetky utrapy jeho dietata. Skolsky system vsak rodic vidi len po ucitela, ale ucitel podlieha vedeniu skoly, vzdelavacim standardom, smerniciam, vyhlaskam, skolskemu zakonu, skolskemu poriadku, pracovnemu poriadku....
Nech si myslis co chces, dobra rada je, aby si nehejtovala na ucitelov pred dietatom, resp. ked uz, tak kritizuj slusne a s mierou alebo chod riesit do skoly problem, ale tento bezbrehy vecny hejt a narativy ako je byt ucitelom diagnoza skodia aj detom a ich dôvere v ucitelov. Radsej vymen skolu, ak nie si spokojna.
@bosorkabb Co konkretne nepomohlo? Bola si za ucitelkou? Za riaditelom?
@dskjhfdlkdjhl bola som za učiteľkou, poznám jej postoj. A nie nepôjdem za riaditeľkou. Lebo viem aká tá učiteľka je a čo by nasledovalo . Neuci prvý rok.
Chce mať profesionálny projekt bude ho mať. Vybavené.
Ale tváriť sa že všetci učitelia sú super a zlé sú len deti a rodičia je klamstvo. Veľa učiteľov je zlých a áno ja by som kľudne platy zdvihla v školstve ale musí to mať reálne výsledky. Nie všetkým rovnako. Podľa určených kritérií tak ako kdekoľvek inde.
@anonym_autor uplatnenie v zahranicnej firme je realny zivot? Praca v skole je potom podla teba co? Diskopribeh?
@dskjhfdlkdjhl bola som za učiteľkou, poznám jej postoj. A nie nepôjdem za riaditeľkou. Lebo viem aká tá učiteľka je a čo by nasledovalo . Neuci prvý rok.
Chce mať profesionálny projekt bude ho mať. Vybavené.
Ale tváriť sa že všetci učitelia sú super a zlé sú len deti a rodičia je klamstvo. Veľa učiteľov je zlých a áno ja by som kľudne platy zdvihla v školstve ale musí to mať reálne výsledky. Nie všetkým rovnako. Podľa určených kritérií tak ako kdekoľvek inde.
@bosorkabb Mohla by si najst to, kde ja pisem, ze vsetci ucitelia su v poriadku? Lebo nikde nic take nepisem, tak mi to laskavo nepodsuvaj.
No, a preto to vyzera ako vyzera, lebo sa ludia boja ozvat a k tomu vedu aj svoje deti-radsej drzat hubu a urobit dietatu projekt. A dalsia ohromna vec je, ze niektori rodicia ani nezvazia to, aby si ten projekt dieta urobilo same a od uplneho zaciatku ho robia oni. Takze chyba je na oboch stranach a tak ako niektori rodicia su drbnuti, tak aj ucitelia. A nielen ucitelia, v kazdom povolani mas normalnych a tych ostatnych.
Ja osobne by som za tou riaditelkou isla a keby nepomohlo, tak aj ona ma nadriadeneho. Ale to som ja, ja sa nebojim ozvat a vediem k tomu aj deti. Zatial mozem povedat, ze je to vyhodnejsie ako drzat hubu niekde v kute.
@anonym_autor uplatnenie v zahranicnej firme je realny zivot? Praca v skole je potom podla teba co? Diskopribeh?
@petrahl V skole nie je realny svet, tam su vsetci imaginarni😀
@anonym_285 A preco rodicia tie projekty robia? Moje deti si projekty robili same.
@dskjhfdlkdjhl presne.ja som napr.hned ba ZrPs povedala rodicom, ze radsej jednoduchsi projekt, ale robeny dietatom, nez znamkovat pracu rodica. Nechcem aby im pomahali. Max.vytlacit obrazky.
@bosorkabb Mohla by si najst to, kde ja pisem, ze vsetci ucitelia su v poriadku? Lebo nikde nic take nepisem, tak mi to laskavo nepodsuvaj.
No, a preto to vyzera ako vyzera, lebo sa ludia boja ozvat a k tomu vedu aj svoje deti-radsej drzat hubu a urobit dietatu projekt. A dalsia ohromna vec je, ze niektori rodicia ani nezvazia to, aby si ten projekt dieta urobilo same a od uplneho zaciatku ho robia oni. Takze chyba je na oboch stranach a tak ako niektori rodicia su drbnuti, tak aj ucitelia. A nielen ucitelia, v kazdom povolani mas normalnych a tych ostatnych.
Ja osobne by som za tou riaditelkou isla a keby nepomohlo, tak aj ona ma nadriadeneho. Ale to som ja, ja sa nebojim ozvat a vediem k tomu aj deti. Zatial mozem povedat, ze je to vyhodnejsie ako drzat hubu niekde v kute.
@dskjhfdlkdjhl učiteľka má na škole svoju históriu. Starší žiaci aj rodičia s ňou majú skúsenosť a nie pozitívnu. Aj za riaditeľkou už bolo zopár a hádaj kto si to odskákal? Deti.
Ďakujem toto svojej dcére neurobím. Jedna vec je otvoriť si ústa a druhá pomsta. Keby na mne tak o.k ale dieťa sa brániť nevie.
@dskjhfdlkdjhl presne.ja som napr.hned ba ZrPs povedala rodicom, ze radsej jednoduchsi projekt, ale robeny dietatom, nez znamkovat pracu rodica. Nechcem aby im pomahali. Max.vytlacit obrazky.
@katrin21 tak si to ako rodič predstavujem a aj praktizujeme. Zatiaľ nikdy nebol problém. Snáď to tak bude aj naďalej.
@dskjhfdlkdjhl učiteľka má na škole svoju históriu. Starší žiaci aj rodičia s ňou majú skúsenosť a nie pozitívnu. Aj za riaditeľkou už bolo zopár a hádaj kto si to odskákal? Deti.
Ďakujem toto svojej dcére neurobím. Jedna vec je otvoriť si ústa a druhá pomsta. Keby na mne tak o.k ale dieťa sa brániť nevie.
@bosorkabb No, a to je vsetko len preto, lebo rodicia radsej drzia tu hubu a stazuju sa radsej na MK. A uz si nasla, kde chvalim vsetkych ucitelov? Ci nie a nevies si to priznat? Lebo toto je tiez taka pekna crta niektorych ludi, splechnut hovadinu a potom sa tvarit, ze oni nic.
@akje Myslis toto: "Myslis, ze naozaj matikari chcu, aby vsetci mali jednotky alebo dvojky? Nie je to skor tlak rodicov, jednak na deti a potom velmi casto aj na ucitelov?"
Citala si to poriadne? Ci mas problem porozumiet textu? Ja sa tam pytam, ci to nie je skor tlak rodicov. Nikde nepisem, ze je to vzdy tlak rodicov.
Co sa tyka edupage-moje dieta tiez este chodi do skoly, apku nemam, skontrolujem vecer, ale v podstate dieta si to kontroluje same. A ano, rodicia si sami casto sposobuju stres. Lenze ani v tomto nie je ziadna obhajoba vsetkych ucitelov. Takze netrep.
@akje A jasne, aj tak sa da-napisat kravinu a potom zmazat. Tu druhu spravu som ani nestihla a je mi to fuk.
@akje A jasne, aj tak sa da-napisat kravinu a potom zmazat. Tu druhu spravu som ani nestihla a je mi to fuk.
@dskjhfdlkdjhl ja ti tu nenadávam, neurazam ta, diskutujem, všetko som ti vysvetlila v príspevkoch, prečo som to tak pochopila. A ty tu začneš vypisovať ako trepnem a aká som chybná? v správe si môžeš prečítať dôvod zmazania. Som dosť v šoku z týchto tvojich reakcii a odpovedi. Nemusíš na mňa ďalej reagovať. Máj sa
U nas nic take neni. Uplna pohodicka. Na kruzky nechodi,takze vsetko stihame.
@bosorkabb No, a to je vsetko len preto, lebo rodicia radsej drzia tu hubu a stazuju sa radsej na MK. A uz si nasla, kde chvalim vsetkych ucitelov? Ci nie a nevies si to priznat? Lebo toto je tiez taka pekna crta niektorych ludi, splechnut hovadinu a potom sa tvarit, ze oni nic.
@dskjhfdlkdjhl to bolo konštatovanie že nie vždy sú zlý len rodičia alebo deti. Lebo toto je často fráza učiteľov. Nebolo to presne o tebe len som odpovedala tebe tak áno mohlo to vyznieť že to o tebe je. Ale nie je.
@dskjhfdlkdjhl ja ti tu nenadávam, neurazam ta, diskutujem, všetko som ti vysvetlila v príspevkoch, prečo som to tak pochopila. A ty tu začneš vypisovať ako trepnem a aká som chybná? v správe si môžeš prečítať dôvod zmazania. Som dosť v šoku z týchto tvojich reakcii a odpovedi. Nemusíš na mňa ďalej reagovať. Máj sa
@akje Tak, spravy si zmazala skor, ako som ja odoslala tu moju, to po prve. Ze si chybna, som nikde nenapisala. Napisala som, ze zrejme mas problem citat s porozumenim a to je asi fakt, lebo inak by si nepisala to, co si pisala. Takze ano, trepes a mne osobne je to jedno. Ja som Ti len vysvetlila, ze pravdu nemas a vysvetlila som Ti to slusne.
@dskjhfdlkdjhl to bolo konštatovanie že nie vždy sú zlý len rodičia alebo deti. Lebo toto je často fráza učiteľov. Nebolo to presne o tebe len som odpovedala tebe tak áno mohlo to vyznieť že to o tebe je. Ale nie je.
@bosorkabb Ok, beriem. Chapem, ze to mohlo vyzniet inak, ako si zamyslala.
@akje K tejto nasej vymene nazorov uz len tolko-ospravedlnujem sa, ze som napisala, ze si prispevky zmazala skor, ako som ja pridala ten svoj-fakt som o tom bola presvedcena. Fotka v SS, ktoru si mi poslala, je dokaz, ze to tak nebolo-pravda je taka, ze ked som to odoslala, tak som sa mozno nepozrela hned, ale az o nejaku minutku a Tvoje prispevky boli zmazane. Takze som tu nechctiac klamala. V kazdom pripade za ostatnym si stojim.
@akje Tak, spravy si zmazala skor, ako som ja odoslala tu moju, to po prve. Ze si chybna, som nikde nenapisala. Napisala som, ze zrejme mas problem citat s porozumenim a to je asi fakt, lebo inak by si nepisala to, co si pisala. Takze ano, trepes a mne osobne je to jedno. Ja som Ti len vysvetlila, ze pravdu nemas a vysvetlila som Ti to slusne.
@dskjhfdlkdjhl keď niekomu povieš že trepe, tak to so slušnosťou nemá absolútne nič spoločne.
Ak namiesto vysvetlenia niekomu napíšeš, že ma problémy ohladom čítania s porozumením, lebo ta pochopil inak ako si to TY myslela, tak to je druh manipulácie a nadradenosti, pretože pri komunikácii sú vždy dvaja.
Čo sa týka zvyšku, ano, všimla som si, že si si správu precitala až potom. A to ani neriešim. Stáva sa, písali sme v rovnakých časoch.
A keďže sme skončili pri tom, že mam podľa teba problémy s chápaním, ukončila by som túto diskusiu.
@dskjhfdlkdjhl keď niekomu povieš že trepe, tak to so slušnosťou nemá absolútne nič spoločne.
Ak namiesto vysvetlenia niekomu napíšeš, že ma problémy ohladom čítania s porozumením, lebo ta pochopil inak ako si to TY myslela, tak to je druh manipulácie a nadradenosti, pretože pri komunikácii sú vždy dvaja.
Čo sa týka zvyšku, ano, všimla som si, že si si správu precitala až potom. A to ani neriešim. Stáva sa, písali sme v rovnakých časoch.
A keďže sme skončili pri tom, že mam podľa teba problémy s chápaním, ukončila by som túto diskusiu.
@akje Tak prepac, ale ja som sa v tych prispevkoch vyjadrila jasne a nikde som nepisala, ze vsetci ucitelia su OK. Ak niekto napise, ze som to napisala, tak jednoducho trepe. Ina verzia je, ze nerozumie pisanemu textu-mozes si vybrat.
A ja sa na rozdiel od Teba aspon viem ospravedlnit, ked napisem blbost. A o tom to je. A kludne si mysli co chces, mne je to uplne jedno.
@akje A ano, bude rozumne, ked debatu ukoncime, k nicomu uz totiz nevedie, zbytocne sa to tu zahlcuje.
závisí podľa nastavenia školy, učiteľov. ja učím na gympli, do edu posielam ozaj iba dôležité oznamy. materiály zadávam iba žiakom, rodičom to nepípa. domáce úlohy si stanovíme na hodine - nezadávam do edu vôbec. ale ja mám šikovných žiakov, veľmi to cítiť, že som na výberovej škole. moja príprava je o to síce "náročnejšia", tzn. nedovolila by som si ísť na hodinu bez toho, aby som vedela, čo idem učiť, aby som nemala pripravené materiály a pod., ale za mňa je to naozaj iba minimálna daň za to, že učím rozumných mladých ľudí. a verím, že sú spokojní žiaci aj rodičia...
Ja mam pocit, ze sme boli samostatnejsi. Bola som prvacka, kluc na krku, druxina nebola. Vyucovanie na smeny, sama som sa vystrojila aj na poobedne, zohriala jedlo. O rok neskor uz aj do segrou sme chodili. Skola cez cele mesto. Ulohy sme si porobili, nasi len kontrolovali.
Dnes deti vysadia z suta pomaly pred vchodom. Bol vypadok netu a 300telefonatov, ze nevidia pipnutie ci je dieta v skole. Potom telefonaty, ze nevidia ci bolo na obede. Dalsia matka chce aby sme jej hlasili kolkokrat bolo dieta na wc, dalsia zasa co zjedlo za den.....
Vcera jedna volala riaditelke, aby pohladala mikinu jej syna na skole, lebo niekto mu ju isto ukradol a bola jeho oblubena.🤦♀️
Volakedy je aj diagnoza matka, nie len ucitelka.
@benit ja som tiez ucitelka, ale na SŠ a mama 7-rocnej prvacky a dovolim si povedat, ze to riadeniea kontrola deti zo strany dospelych je niekedy sialene. Moja dcera je v sukromnej skole s nie uplne tradicnym konceptom, tak to nechcem porovnavat, ale nasi studenti, a to mame v skole aj 20-rocnych, su tak kontrolovani rodicmi, ale aj niektorymi kolegami, ze sa na nich riesi kazda hovadina.
Mam kolegu, ktori ma 2 dcery vo veku 8 a 6, tie su v beznej statnej skole, ktora je v BA dost prestizna. Musia sa kazdy den ucit po veceroch + kazda ma 3 az 4 kruzky za tyzden, starsia uz je preteka v plavani a ma 5x do tyzdna trening. Takychto deti poznam x, co nemaju ani minutu volna za tyzden a rodicia si zakladaju na tom, "aby sa deti nenudili" kazdu minutu zivota bud rodic vie o ich pohybe alebo im pedagog/trener organizuje cas. Jasne, ze su potom nesamostatni, nemaju soc. zrucnosti, ze maju pocit zlyhavania uz v 10 rokoch.
Ja ked pocujem, ze deti len vysedavaju pred mobilmi a PC, ja vobec neviem o akych detoch je rec, vsak ja poznam iba take, co si ani neprdnu, lebo nemaju kedy.

@bosorkabb Takze v podstate pristupite na stupidnu hru a dieta tym naucite co? My sme mali asi stastie, lebo dcera aj ked robila projekt sama a nevyzeral krasne, tak dostala 1, lebo ucitelka nebola slepa a mala rozum. Keby to bolo tak, ako v Tvojom pripade, tak by som za ucitelkou isla a vysvetlila by som jej, ze dieta robilo projekt same a tak je to spravne. A keby nahodou nechapala, tak v takomto pripade by som to riesila u riaditelky, lebo toto je dost zasadna vec.