icon

Je výhodné nastúpiť na PN počas zamestnania?

dominelly
22. jan 2025

Ahojte! Mám otázku a snáď mi odpovie niekto, kto má s týmto skúsenosť.
Ja som zamestnaná od 1.1.2025 v novej práci s tym, že som mala tento týždeň úraz kvôli čomu nedokážem plnohodnotne vykonávať svoju prácu. Lekárka ma chce vypísať na PN.
Viem, že mám možnosť buď nastúpiť na PN počas zamestnania alebo môžem ukončiť pracovný pomer a do 7 dní v ochrannej lehote nastúpiť na PN.

1. Ak by som dajme tomu ukončila pracovný pomer (ten môj úraz bude na dlhšie a popravde toto zamestnanie nie je tak či tak pre mňa ideálne) a do 7 dni nastúpila na PN, tak sociálna poisťovňa by mi platila nemocenské hneď od 1. dňa? Pretože som niekde čítala, že toto je nevýhodné a že sociálna poisťovňa vypláca dávky AŽ od 11. dňa, čiže za tých prvých 10 dni by som nedostala NIČ. Je to pravda????

2. Kedze som v novej práci a neprešli ešte 3 mesiace, tak údajne dávky by mi boli vyrátané podľa priemeru za minulý rok, takže tento plat ktorý mám na páske v aktuálne práci by nebol zohľadnený. - toto je ale v prípade, že by som nastúpila na PN po ukončení pracovného pomeru. Čo ak by som ale nastúpila na PN ešte počas aktuálneho zamestnania - tých prvých 10 dní, kým mi ju prepláca ešte zamestnávatel a nie socialna p., tak by to zamestnávatel rátal z aktuálneho platu alebo tiež by to bolo za minulý rok?

Ja som bola vlastne minulý rok pol roka zamestnaná, kde som mala popravde fajn plat a od júla som bola vlastne na úrade práce. Čo je teda celkovo pre mňa výhodnejšie? Dať výpoveď a nastúpiť na PN alebo ísť na PN ešte počas zamestnania?

rachel36a
22. jan 2025

PN tu bude vyplacana od prvého dňa, či na nu nastupis počas pracovného pomeru, alebo po skončení...jediný rozdiel je ze počas ti prvých 10 dní platí zamestnavatel a po ti platí od prvého dňa soc.poistovna

dominelly
autor
22. jan 2025

@rachel36a A vies ako vyratava zaklad zamestnavatel vymeriavaci zaklad tych 10 dni? Lebo vraj socialna poistovna by mi ho vyratavala za minulý rok, čo som odpracovala. Keďže v aktualnom zamestnani nie som 3 mesiace, preto by tento plat nebrali do uvahy. Zamestnavatel by to vyrataval z aktualneho platu teda alebo tiez za minuly rok ako aj soc?

rozculena
22. jan 2025

to bol pracovný úraz?

dominelly
autor
22. jan 2025

@rozculena nie, to bolo mimo práce.

rachel36a
22. jan 2025

@dominelly to ti neviem povedať ako to je...ja som raz bola tiež v situácii ze PN v skúšobnej dobe, VZ bol z nového zamestnania...ale bolo to už dávno, neviem ci to tak je teraz

ekira1
22. jan 2025

@dominelly neviem, či je to výhodné, ale u nás v práci tých pár prípadov nastúpilo na PN a výpoveď dali až po skončení pn, boli to pnky niekoľko mesiacov.

purple_wolf
23. jan 2025

co vymyslas sprostosti ides na PN a hotovo co ta trapi kto bude vyplacat tych 10 dni??... ty ukoncit pomer mozes aj pocas PN