icon

Je využívanie pracovníkov v domove pre seniorov bežné?

24. jún 2025

Pekny den dievcata. Situacia sa netyka mna, ale mojej mamy. Mama pracuje ako opatrovatelka v domove so znizenou sebestacnostou, nieco ako domov pre seniorov. Je to mensie zariadenie, cca 20 klientov.

K meritu veci. Mamu veduca nepekne zneuziva. Okrem toho, ze samozrejme ma svoju pracu za ktoru je platena, veduca si zvykla ju vyuzivat na vsetko ostatne. Ak chybaju pracovne pomocky ako ochranne rukavice (ako k tomu vobec mohlo prist v takom zariadeni?), posle moju mamu na nakup. Ked chyba nieco dievcatam v kancelariach, posle moju mamu na nakup. Chybali pokladnicke doklady, poslala mamu na personalne oddelenie cez cele mesto. Zalezitosti, ktore ma riesit veduca, riesi za nu moja mama - pokladne knihy, podklady pre uctovnictvo - vsetko musi nosit moja mama na personalne. Veducej musi pripominat, aby sa podpisala pod papiere so slovami, ze "ak vy nezabudnete, nezabudnem ani ja".

Okrem tohto moja mama musi mat predstavu o tom co je a nie je v sklade, ked nieco chyba, je jej to vycitane. Dalej musi robit upratovacku full time - to znamena udrzovat chod zariadenia v cistote, umyvat chladnicku, odmrazit mraznicku, hydroxidom sodnym vycistit odtoky, zametat dvor, dokonca najnovsie cistit odkvap ked prsi. Dezinfikovat pracku.
Takze suma sumarum, mama pracuje ako opratrovatelka, administrativna pracovnicka, udrzbarka, upratovacka a dievca pre vsetko v jednom. Upratovacky nemaju.

Chcem sa spytat, zda sa vam toto v poriadku? Podla mna ju hrubo zneuzivaju, mama je velmi dobry clovek, pracovity, nekonfliktny. Pripadne ak ma niekto skusenost z takehoto zariadenia, budem rada.

Strana
z2
januska12323
24. jún 2025

Čo má v pracovnej zmluve ako náplň práce?

autor
24. jún 2025
@januska12323

Čo má v pracovnej zmluve ako náplň práce?

@januska12323 Pracovna napln je hlavne starostlivost o klientov, ako prebalovanie, pomoc s kupanim, doprovod. A je tam aj taka veta, ze "plni ulohy podla pokynu nadriadeneho".

mane01
24. jún 2025

Ja teda neviem, ale pokial je to v ramci pracovneho casu, ja by som radsej niesla paiere na personalne, ako prebalovala seniora… mozno veduca tvoju mamu takymito ulohami skor odmenuje, ak nemaju upratovacku a asistentku.

autor
24. jún 2025
@mane01

Ja teda neviem, ale pokial je to v ramci pracovneho casu, ja by som radsej niesla paiere na personalne, ako prebalovala seniora… mozno veduca tvoju mamu takymito ulohami skor odmenuje, ak nemaju upratovacku a asistentku.

@mane01 Neodmenuje, to urcite nie. Mama uz chodi z prace vyhoreta, posiela ju vzdy v case, ked je po prebalovani, to sa totiz robi rano hygiena. A potom vecer. Namiesto toho, aby si troska oddychla ked ma po hygiene klientov, tam musi bezat cez cele mesto, niest tazke tasky s nakupom a tak dalej. Toto nie je odmena, toto je pretazovanie zamestnanca.

januska12323
24. jún 2025

Presne, pokiaľ je s tým mama ok neriešila by som.

autor
24. jún 2025

A ked sa v tom teple dotrepala s nakupom , tak uz pri dverach ju veduca hnala ze klient mal nehodu, treba sa o neho postarat.

autor
24. jún 2025
@januska12323

Presne, pokiaľ je s tým mama ok neriešila by som.

@januska12323 Praveze mama s tym ok nie je, badam syndrom vyhorenia.

sisska96
24. jún 2025

Prečo nerieši mama? Tak čo už. Takáto je práca. Moja svokra tiež je opatrovateľka a celý deň behá hore dole ani telefón nezdvihne keď jej voláme, neodpíše lebo nestíha. Dostupná je až po robote

autor
24. jún 2025
@sisska96

Prečo nerieši mama? Tak čo už. Takáto je práca. Moja svokra tiež je opatrovateľka a celý deň behá hore dole ani telefón nezdvihne keď jej voláme, neodpíše lebo nestíha. Dostupná je až po robote

@sisska96 Mame som x krat povedala, ze toto nie je normalne co sa u nich deje. Nemoze zastavat pracu 5 ludi. Rozhodnutie musi urobit mama, ona je rada, ze to ma hned vedla panelaku ten domov. Ale mne by to za to nestalo, taketo zneuzivanie.

luccija
24. jún 2025

Ako píšeš milá, nekonfliktna tak jej nakladajú, pokým ju nezničia, keď sa už nestalo.To je úloha maminy vzoprieť sa😀slušne, ale asertivne povedať mám toho vela

bg92
24. jún 2025

pokial robi vsetko v pracovnom case a to, ze robi rozne veci neznamena, ze ostatne "svoje" veci dohana mimo pracovneho casu tak v tom nevidim problem, ano obsah prace urcuje zamestnavatel a toto mi nepride ako hrube zneuzivanie. zamna teda radsej robit dievca pre vsetko ako stale divhat seniorov. ale kazdy je iny. ak sa jej nepaci treba ist robit inde.
inak, nie si za mamu zodpovedna, nejak moc to na seba preberas a riesis to. chapem, je to tvoje blizka osoba takze sa nad tym zamyslas ale tvoja mama je dospela a je to jej praca.

autor
24. jún 2025
@luccija

Ako píšeš milá, nekonfliktna tak jej nakladajú, pokým ju nezničia, keď sa už nestalo.To je úloha maminy vzoprieť sa😀slušne, ale asertivne povedať mám toho vela

@luccija Haha, no ano, prave to je ten problem, mama vsetko urobi, je spolahliva, mila, nekonfliktna. A odmenou jej je pretazovanie v praci a sikana od kolegyn.

autor
24. jún 2025
@bg92

pokial robi vsetko v pracovnom case a to, ze robi rozne veci neznamena, ze ostatne "svoje" veci dohana mimo pracovneho casu tak v tom nevidim problem, ano obsah prace urcuje zamestnavatel a toto mi nepride ako hrube zneuzivanie. zamna teda radsej robit dievca pre vsetko ako stale divhat seniorov. ale kazdy je iny. ak sa jej nepaci treba ist robit inde.
inak, nie si za mamu zodpovedna, nejak moc to na seba preberas a riesis to. chapem, je to tvoje blizka osoba takze sa nad tym zamyslas ale tvoja mama je dospela a je to jej praca.

@bg92 To jej povedal aj zametnavatel, "ked sa ti nepaci, tak chod inde". Vidim, ze tento trend sa stale drzi, a stale bude ak sa najdu ludia ako ty, prepac.

majamat
24. jún 2025

toto nie je vporiadku, no musi si do doriesit mama. opatrovateliek je malo, pracu urcite najde aj inde.

u nas robia opatrovaelky nejake tie prace - umyvanie chladniciek na sesterskych izbach, umyvanie nabytku vsesterskych miestnostiach, aj sestry maju umyvanie dezimfekciu niektorych sucasti vybavenia na starosti, na izbach a odd opatrovatelky dezimfikuju nocne stoliky, postele, vnutro skrin, stoly po strave, kresla, inav. voziky a kupacie voziky a pod. toto je sucastou osetr. starostlivosti.
numyvaju podlahu, nezametaju dvor ani nic podobne. nevybavuju ziadne papiere za veducu, ale tda kancelariu mame u nas v zariadeni. no hodia na doprovod s klientom na vysetrenie, sem tma tam musia aj nieco vybavit v inych amb. co je zvycajne uz vytelefonovane, no tyka sa to zdr. stavu klientov.

fakt ale ostava, ze opatrovatelky funguju aj pod obcami - doma a tam robia aj take cinnosti,c o si popisala, opatrovatelka vyslovene nie ej zdravotnik. dokonca aj sestry casto v ambulanciahc upratuju a umyvaju podlahu, hoci su zdravotnici a nie jeto vyslvoene ich napln prace.

a teda pisala si, ze po prebalovani ide vybavit papiere. mam amt stanovenu nejaku rpacovnu dobu a cas na prestavku - oficialnu, ak nema prestavku, potom nema co oddychovat, aj ked samozrejme to neznamena, ze bude robit cokolvek.

autor
24. jún 2025

Za odpovede dakujem, ale nedam sa odbit tym, ze je to podla vas ok. Pisem este do fb skupiny opatrovateliek a tam dostavam uplne ine odpovede. Nie je to v poriadku, je to v rozpore so zakonnikom prace, porusenia bozp a dalsie chutovky. Ale dakujem vam za odpovede a za vas cas.

majamat
24. jún 2025

pozor, opatrovatelky nie su vzdy znale zakona. casto sa domahaju nejakeho rpava, pritom ho ani nemaju a je to ich praca. robim s nimi, viem o com hovorim.
to ci tam dochadza k porusovaniu zakonnika, neviem. je to mozne, netvrdim, ze ie, len si to treba poriadne preverit, ci to tak naozaj aj je.

autor
24. jún 2025
@majamat

pozor, opatrovatelky nie su vzdy znale zakona. casto sa domahaju nejakeho rpava, pritom ho ani nemaju a je to ich praca. robim s nimi, viem o com hovorim.
to ci tam dochadza k porusovaniu zakonnika, neviem. je to mozne, netvrdim, ze ie, len si to treba poriadne preverit, ci to tak naozaj aj je.

@majamat Su dost znale zakona, nehenvaj sa, ale podle teba je asi v poriadku ich vyuzivat. Smutne, ze Slovaci sklonia chrbat a nechaju si nakladat, ved ked sa ti nepaci odid. Takto z nas nikdy kvalitnejsia krajina nebude. A preto vyhral Fico.

colsami
24. jún 2025

Cize tie znale opatrovatelky sa zhodli na tom, ze aj ked ma Tvoja mama v pracovnej zmluve aj "plni ulohy podla pokynu nadriadeneho", tak nemaju pravo od nej vyzadovat ine veci ako prebalovanie..?

Ja neviem, ja som robila tiez ine veci mimo mojej priamej naplne prace, pretoze ma sef poprosil - nikdy som to nepokladala za problem, ak som to robila vramci mojho pracovneho casu.

A ani som nevolila Fica, co ten ma s mojou naplnou prace a pracovnou zmluvou medzi mnou a zamestnavatelom 🙃

autor
24. jún 2025
@colsami

Cize tie znale opatrovatelky sa zhodli na tom, ze aj ked ma Tvoja mama v pracovnej zmluve aj "plni ulohy podla pokynu nadriadeneho", tak nemaju pravo od nej vyzadovat ine veci ako prebalovanie..?

Ja neviem, ja som robila tiez ine veci mimo mojej priamej naplne prace, pretoze ma sef poprosil - nikdy som to nepokladala za problem, ak som to robila vramci mojho pracovneho casu.

A ani som nevolila Fica, co ten ma s mojou naplnou prace a pracovnou zmluvou medzi mnou a zamestnavatelom 🙃

@colsami Vidim, ze ty by si sa nechala este po tom vsetkom kopnut do zadku a podakovala sa. Ved vsade je nieco, hlavne ze mame pracu 🙂

colsami
24. jún 2025

Nie, ja som asi posledny clovek co by sa nechal kopat do zadku, o to sa teda vobec bat nemusis, a o dobre pracovne ponuky v mojom fachu tiez nemam nudzu. Hlavne ze ustipacnu poznamku si si neodpustila, ale odpoved k veci odignorovala. Takymto stylom ak sa bude starat do maminej prace, jej tam viac poskodis, ako pomozes...

autor
24. jún 2025
@colsami

Nie, ja som asi posledny clovek co by sa nechal kopat do zadku, o to sa teda vobec bat nemusis, a o dobre pracovne ponuky v mojom fachu tiez nemam nudzu. Hlavne ze ustipacnu poznamku si si neodpustila, ale odpoved k veci odignorovala. Takymto stylom ak sa bude starat do maminej prace, jej tam viac poskodis, ako pomozes...

@colsami A pochopenie pre druhych ti chyba. Staram sa, ved je to mama. Ty si tiez neodpustis poznamku ako nemas nudzu o dobre ponuky 🙂

majamat
24. jún 2025

nie nie je, len je dolezite, co sa povazuje za vyuzivanie.
a nepovedala som, ze nie su znale, je to individualne a do nazoru sa casto viac vkladaju emocie ako zakon. preto caso za nezakonne povazuju to co nezakonne nie je.

ako ti to tu pisali, dolezita je napln prace. nikde v zakonniku prace nenajdes, ze by opatrovatelka nemohla upratovat.
a len tak mimochodom okrajovo, tiez som nevolila Fica a tiez netusim co s tym ma Fico.

majamat
24. jún 2025

ked uz tu tak vyskakujes, zaujimalo by ma, aku dlhu ma pracovnu dobu, kedy ma oficialne prestavku a kolko ich je na sluzbe, ked si moze dovolit odist od klientov? kto tam zostane?

bielasovicka
24. jún 2025

Nie, nie je to ok. Mama nech povie nadriadenej, že ona tam prišla robiť opatrovateľku, a nie upratovačku, skladnicku, administrátor ku, a iné veci. Tak sa mohla zamestnať na tie pozície. Šéfka je pekne vychcana, využíva tvoju mamu, nemusí platiť iné pozície ved to urobí tvoja mama. Hrozné. A to tam robí len sama bez kolegýň?

majamat
24. jún 2025

na ten sklad som zabudla, to o akom sklade ma mat prehlad?

autor
24. jún 2025
@bielasovicka

Nie, nie je to ok. Mama nech povie nadriadenej, že ona tam prišla robiť opatrovateľku, a nie upratovačku, skladnicku, administrátor ku, a iné veci. Tak sa mohla zamestnať na tie pozície. Šéfka je pekne vychcana, využíva tvoju mamu, nemusí platiť iné pozície ved to urobí tvoja mama. Hrozné. A to tam robí len sama bez kolegýň?

@bielasovicka Aspon niekto pochopil. Ma na smene jednu kolegynu a potom su tam dvaja socialni pracovnici a veduca.

autor
24. jún 2025
@majamat

ked uz tu tak vyskakujes, zaujimalo by ma, aku dlhu ma pracovnu dobu, kedy ma oficialne prestavku a kolko ich je na sluzbe, ked si moze dovolit odist od klientov? kto tam zostane?

@majamat Ja nevyskakujem, tak nebud arogantna.

majamat
24. jún 2025

ty si arogantna, lebo ti hned niekto neprisvedci.

tak v pracovnej naplni ma napisane, ze ma plnit pokyny nadriadeneho. na 20 ludi 2 opatrovatelky je vcelku v pohode. u nas je priblizne 8 opatrovateliek asi na 190klientov. co mas asi 20klientov na 1 opatrovatelku.
mame tam aj zamestnancov, co robia kratke sluzby a najdu sa tam aj takyto, len to je taka neista sila. raz pridu, raz nepridu, priapdne chodia na vysetrenia, cez vikendy tam nie su, hoci robota je ta ista.
co tym chcem povedat? ze ju zamestnavatel vyuziva zrejme aj na ine ako oaptrovanie, aby jej nasiel pracu pocas pracovnej doby. u nas sa prebaluje 3x pocas celodennej sluzby. v noci 2x. samozrejme nie vzdy treba, ale kontroluju sa.

majamat
24. jún 2025

tu mas prace opatrovatelky co sa da vygooglit a je tam aj upratovanie, hoci tam ide o domacnost,a le aj v zariadeni to tak byt moze, pokial je to zaradene do naplne prace.

autor
24. jún 2025
@majamat

tu mas prace opatrovatelky co sa da vygooglit a je tam aj upratovanie, hoci tam ide o domacnost,a le aj v zariadeni to tak byt moze, pokial je to zaradene do naplne prace.

@majamat Muj ty moulo :D Ja viem aka je napln prace opatrovateliek. Administrativne, udrzbarske, zasobovanie a ani upratovanie to nie je.

Strana
z2